icon

Ako sa konečne odhodlať schudnúť?

9. jún 2025

Neviem proste začať stále to odkladám a trápim sa lebo som obézna. Vždy si nájdem nejakú dôvod preco dnes nezačať. Miesto chudnutia skôr priberám. Čo pomohlo vám sa naštartovať ?

balerina2025
9. jún 2025

ked nezacnes riesit, zacnes tak len zajedat tento zacarovany kruh.
obezita je velmi nebezpecna, pricina mnohych ochoreni, az rakovin. zial viem o com pisem :((
zial je to tak ...
takze uz len kvoli zdraviu to rob. to je najdolezitejsie.
a pomalymi krokmi.

autor
9. jún 2025

Ešte som aj stratila menzes a obávam sa, že môže za to moje pribratie. Môže to mať súvis ?

balerina2025
9. jún 2025

samozrejme, moze.
to iste je aj pri anorexii a rychlom chudnuti.

dadis
9. jún 2025

Ahoj, ak si obezna, tak ta zmena nemusi byt vobec radikalna a tie vysledky uvidis v dohladnej dobe: nepit nic sladene (dzusy, coly a sladke caje), alkohol, slane pochutiny a prazene priesky nekupovat, nekupovat sladkosti. V obchode si prikup viac zeleniny (aj mrazenu mozes) a ku kazdemu jedlu si daj zeleninovu oblohu na 1/3tanier, alebo si sprav salat. Najedz sa 3x denne do sytosti, to ze priberas, je najma z toho, ze vela kalorii ludia prijimaju medzi jedlami. A nemusis drzat nic drasticke. Pokojne si daj chlebik, pecivo aj biele, ale vzdy so zeleninou a nejakou sunkou, syrom. A vaz sa, kazdy tyzden v rovnaku dobu - uplne staci, ked schudnes 2-3 kg za mesiac. Ked sa chudnutie zastavi - mozes spekulovat, ze cim to je, mozes potom skusat kaloricke tabulky a podobne. Ale myslim si, ze ked zo ziaciatku vylucis potraviny, ktore sa najviac podielaju na obezite, tak zacnes vidiet vysledky

balerina2025
9. jún 2025
@dadis

Ahoj, ak si obezna, tak ta zmena nemusi byt vobec radikalna a tie vysledky uvidis v dohladnej dobe: nepit nic sladene (dzusy, coly a sladke caje), alkohol, slane pochutiny a prazene priesky nekupovat, nekupovat sladkosti. V obchode si prikup viac zeleniny (aj mrazenu mozes) a ku kazdemu jedlu si daj zeleninovu oblohu na 1/3tanier, alebo si sprav salat. Najedz sa 3x denne do sytosti, to ze priberas, je najma z toho, ze vela kalorii ludia prijimaju medzi jedlami. A nemusis drzat nic drasticke. Pokojne si daj chlebik, pecivo aj biele, ale vzdy so zeleninou a nejakou sunkou, syrom. A vaz sa, kazdy tyzden v rovnaku dobu - uplne staci, ked schudnes 2-3 kg za mesiac. Ked sa chudnutie zastavi - mozes spekulovat, ze cim to je, mozes potom skusat kaloricke tabulky a podobne. Ale myslim si, ze ked zo ziaciatku vylucis potraviny, ktore sa najviac podielaju na obezite, tak zacnes vidiet vysledky

@dadis presne toto je moj problem, sice jem zdravsie ale dzobem, takze mam cukor na konstatnej urovni a tym padom sa mi pomalsie spaluju tuky, kedze primarne telo odburava cukor a az potom tuk. takze to dzobkanie pomedzi jedlami je zakerne ( lebo dzobem napr ovocie ato ma dost cukru) tiez toto musim riesit

dadis
9. jún 2025
@balerina2025

@dadis presne toto je moj problem, sice jem zdravsie ale dzobem, takze mam cukor na konstatnej urovni a tym padom sa mi pomalsie spaluju tuky, kedze primarne telo odburava cukor a az potom tuk. takze to dzobkanie pomedzi jedlami je zakerne ( lebo dzobem napr ovocie ato ma dost cukru) tiez toto musim riesit

@balerina2025 Vacsinou je ta obezita spojena s emocnym jedenim..snazia sa menej jest, ale hlad je prirodzeny, ozve sa, lebo to je normalne, z ked telo nedostane dost zivin (alebo rychlo klesne cukor po predchdzajucom prudkom naraste) - je to bludny kruh, pretoze najedenim sa citia nanchvilu lepsie fyzicky aj psychicky (co je prirodzene, vsetci po najedeni to citime), avsak vycitky a zly pocit zo seba im nedovoli tu ulavu dostatocne pocitit a aby dosiahli ten klud, paradoxne siahaju po dalsej potrave. Ked si nalozi na tanier cosi zdrave a chutne, zje to bez vycitiek a zaroven dosiahne ten pozitivny pocit po najedeni, tak vystupi z toho bludneho kruhu. Ale to jedlo musi byt fakt uspokojujuce - aj z pohladu zivin- ma obsahovat aj boelkoviny, sacharidy aj tuky, aj ma chutit dobre a ma byt aj chutne. Ak pociti hlad po 3 hodinach, tak si musi povedat, ze oredchadzajuce jedlo zvladla spravne- pretoze citi hlad v primeranom case - a pojone si moze nieco dat. Chyba je, ak si na olovrant alebo desiatu da nieco, co nie je pre chudnutie dobre - musli tycinku, jablko samotne a podobne. To jej len vysokym ppdielom rychlych cukru rozhadze cele chudnutie. Idealne je s takymto hladom ratat - dat si napriklad biely jogurt s par orieskami, korbacik/mozzarelu s paradajkami, knackbrot s cottage, kalerab/redkovku s platkom syra, alebo capuccino. Do dalsieho hlavneho jedla by mala po malom snacku vydrzat. Casom zisti, ze ked bude mat v halvnych jedlach dost buelkovin, tak vydrzi bez hladu aj o troch jedlach.

balerina2025
9. jún 2025
@dadis

@balerina2025 Vacsinou je ta obezita spojena s emocnym jedenim..snazia sa menej jest, ale hlad je prirodzeny, ozve sa, lebo to je normalne, z ked telo nedostane dost zivin (alebo rychlo klesne cukor po predchdzajucom prudkom naraste) - je to bludny kruh, pretoze najedenim sa citia nanchvilu lepsie fyzicky aj psychicky (co je prirodzene, vsetci po najedeni to citime), avsak vycitky a zly pocit zo seba im nedovoli tu ulavu dostatocne pocitit a aby dosiahli ten klud, paradoxne siahaju po dalsej potrave. Ked si nalozi na tanier cosi zdrave a chutne, zje to bez vycitiek a zaroven dosiahne ten pozitivny pocit po najedeni, tak vystupi z toho bludneho kruhu. Ale to jedlo musi byt fakt uspokojujuce - aj z pohladu zivin- ma obsahovat aj boelkoviny, sacharidy aj tuky, aj ma chutit dobre a ma byt aj chutne. Ak pociti hlad po 3 hodinach, tak si musi povedat, ze oredchadzajuce jedlo zvladla spravne- pretoze citi hlad v primeranom case - a pojone si moze nieco dat. Chyba je, ak si na olovrant alebo desiatu da nieco, co nie je pre chudnutie dobre - musli tycinku, jablko samotne a podobne. To jej len vysokym ppdielom rychlych cukru rozhadze cele chudnutie. Idealne je s takymto hladom ratat - dat si napriklad biely jogurt s par orieskami, korbacik/mozzarelu s paradajkami, knackbrot s cottage, kalerab/redkovku s platkom syra, alebo capuccino. Do dalsieho hlavneho jedla by mala po malom snacku vydrzat. Casom zisti, ze ked bude mat v halvnych jedlach dost buelkovin, tak vydrzi bez hladu aj o troch jedlach.

@dadis ano ako pises je to zacarovany kruh a ano bielkoviny vedia pekne zasytit.

majamat
9. jún 2025

neurobis nic, iba si tu musis v hlave uprata. ja vzdy zacnem, to sa mi podari,a le problem ej vydrzat, je dobre mat silnu motivaciu, ktora ti pomoze zacat, ale aj ta bude posuvat dalej. ja som amla motivaciu na zaciatok, len to uz preslo.
kedysi sa i podarilo udrzat tak, ez ked som vedela zacat, tak som zacala a povedala som si, ze tyzden viem vydrzat, tak to vydrzim. ked uz som vydrzala a videla som ze vaha mi trosicku ide dole, tak uz ma to viac nakoplo.
samozrejem za tyzden to zazraky neurobi,a le na zaciatku sa da pojojne aj 1kg.

mdse
9. jún 2025

V mladosti bolo pre mňa motiváciou zrkadlo, teraz je pre mňa motiváciou zdravie. Obezita a zdravie dokopy nejdú.

taktotedanie
9. jún 2025

Postav sa pred zrkadlo, tak chces vxzerat? A bude to este horsie ked priberas , ked si nevies pomoct najdi si psychologa
Ja som si jedneho dna povedala dost, za 6mes som schudla 25kg (4konfekcne velkosti) a len doma stravou , nikdy som vo fitku nebola, neviem ani porovnat ako sa mi zmenil zivot teraz a pred 6mesiacmi
Otvorim skrinu a obleciem vsetko a takmer vsetko mi je velke, ides do akehokolvek obchodu a oblecies co chces, co sa ti paci, nekupujes vsetko oversize aby si zakryla pneumatiku, do scodov clovek neuni ako slon, nepotis sa ako po odbehnuti maratonu, ziadna bolest chrbta,atd

januska12323
9. jún 2025

Musíš sa jednoducho zaťať alebo zmieriť s priberaním.

elviku11
9. jún 2025

Mne pomohlo, keď som zbadala svoje fotky - momentky z oslavy, ktoré robil niuekto iný. A na ktoré som sa nestihla "nastaviť" do dobrého uhla...
Vyskúšaj, či ťa to nenakopne...

evakadlec
9. jún 2025

noo bolo by ti treba trochu pevnej vôle

nelka93
9. jún 2025

Áno to, že veľmi priberies/schudneš môže ovplyvniť menštruáciu. Ja som sa rozhodla pre zmenu pred rokom a pol a mne pomohlo len hneď začať, nie vyhovárať sa. Schudla som 25 kíl.

viera012345
9. jún 2025

...v mladosti bola štartérom snaha vyzerať esteticky dobre a v starobe su to zdravotné dôvody.Citala som tu veľmi dobrú radu,ze čo všetko vynechať.Velmi pozvoľna sa dá schudnúť,ak 1/4 taniera tvoria sacharidy/nie prázdne kalórie z cukru, ale ryža, zemiaky,cestoviny, ale vo veľmi rozumnom množstve/,1/4 taniera tvoria bielkoviny/chudé mäso/a 2/4 taniera by mala tvoriť zelenina.Je potrebné dostatočne piť/čistá voda, nesladené minerálky a čaje/.V prípade,ze sa medzi jedlami ozve hlad, kúsok zeleniny Vám pomôže ho zahnať . Chuť na sladké zaženie trocha ovocia/najlepšie menej sladké, výnimkou je banán v rozumnom množstve,lebo napr polovica banánu zaženie chuť na sladké aj hlad.Skuste pri zahustivani vynechať múku a škroby

libusak
11. jún 2025

Odfot sa v spodnom pradle a pleskni si to na chladnicku. Kazdy mesiac som dokladala novu fotku a pekne som si vzdy pozrela ako lepsie a lepsie vyzeram. Mne to velmi pomohlo.
Kamoska si dala pred skrinku s maskrtami vahu a velmi rychlo zatvarala dvere 😅
Kazdemu co sadne
Na druhu stranu, po cca 3 tyzdnoch som sa zacala do fitka tesit. Je to taka mala komunita a najdes mozno aj nove kamaratky 😊