icon

Ako sa popri rodinnom živote odmeňujete?

23. okt 2022

Ahojte, chcela by som začať diskusiu o tom, ako sa popri deťoch, mužovi, práci... odmeňujete. Viem, že nie každý to možno ako nejaké odmeňovanie vníma, ale proste čo robíte pre seba, ako sa udržujete v psychickej pohode. Hľadám totiž pre seba nejaký nový zdroj odmeny.

Ja som totiž zistila, že momentálne je to u mňa jedine skrz jedlo. Všetko ostatné robím nasilu a nie je to pre mňa skutočnou odmenou. Jedlo je rýchle a uspokojivé. Mám troch synov - 9 týždňov, 3 roky a 6 rokov, dva psy, muža a dom. Mám rada svoj život. Lenže po pôrode mi ostalo ešte 9 kg a nejdú dole tak automaticky, ako išli dole pri prvých dvoch deťoch. "Načapala" som sa pri tom, že sa cez deň pri psychickom zdraví udržiavam cez jedlo.

Neustále mám chuť na sladké, pritom základné denné chody mám vyvážené a zdravé, jem veľa zeleniny (už kvôli deťom sa takto stravujeme dlhodobo) a z kvalitných potravín, dávam si na tom záležať. Ale neustále mám po jedle a medzi jedlami chuť na sladké a večer mám nevyhnutnú potrebu sa "odmeniť", sadnúť si a niečo poriadne "zožrať". Slabosťou mi je čokoláda, vlastne čokoládové veci považujem za skutočnú odmenu.

Keďže naozaj nemám na nič svoje čas, nebaví ma nič zo starých záľub spred detí - hra na gitare, čítanie kníh, práca so psami, informatika... lebo nieto kedy sa tomu ozaj venovať. Nie som typ ženy, ktorá sa maľuje alebo sa stará o svoju pokožku a telo nejakou kozmetikou, na prechádzky chodím s kočíkom každý deň, ale nebavia ma tak naozaj, nútim sa do nich, aj do akéhokoľvek pohybu (ja som vkuse len unavená teraz).

V živote som šťastná, ale mám pocit, že nestíham dýchať posledné týždne, aj tento text píšem na päťkrát... tretí syn je nesmierne milovaný a chcený, ale objektívne nám rodinnú organizáciu strašne skomplikoval. Je náročné mať naraz večne chorého škôlkara, prváka a novorodenca, pomedzi to upratujem dom a keď mám náhodou voľno od detí, pracujem z domu a sotva stíham zákazky, práci venujem vlastne všetko voľný čas dlhší ako 15 minúť. AJ starší mi robia vrásky, prostredný mi chodí v noci do postele a budí ma viac ako novorodenec (a je to logické, prišiel o miesto na výslní, nechcem ho odbiť) a starší sa zabeháva v škole a tiež vystrkuje rožky...

Ako si hľadáte odmeny počas dňa vy? Prekonali ste niektorá takéto odmeňovanie jedlom?

janushka_t
23. okt 2022

Výberová káva 2 x denne. Jedna v kaviarni pri prechádzke, druhá doma z kapsule.

ckocka
23. okt 2022

Na tvojom mieste by som zožrala celú čokoládu každý deň. To nie je odmeňovanie ale potreba rýchlej energie keď človek padá na hubu.

mamamasama
23. okt 2022

Fitko, kaderníčka, nechty, knihy, oblečenie 🤭😬

kris_tin257
23. okt 2022

Ja som sa vrátila o rok skôr do práce, chýbala mi realizácia a socializácia sa. Do toho kaderníčka kozmetika občas nákupy, keďže robím aj cez víkendy tak cez týždeň mám niekedy voľno keď je malý v škôlke muž v robote tak vtedy si vždy nájdem čas na seba 😊

sense
23. okt 2022

Hodina behania bud vonku alebo bežiaci pas to je ten čas kt patrí len mne

sjuzir
23. okt 2022

Tiež mám troch chalanov. (9,6,2). Stredný problémový občas mám chuť si to hodiť. Ale milujem ich .Viem ako sa cítiš úplne. Občas pomôže vypadnúť aspoň
Na hodinku sama hocikam. A máme úžasných svokrovcov ktorý postrážila a môžme byt alebo niekam ísť s mužom sami.

autor
23. okt 2022

@sjuzir v com je prostredny problemovy? u nas tiez vyzera, ze bude prostredny trosku certik 🙂 tak som zvedava.

euka210
23. okt 2022

lebo prostredny nie je ani najstarsi, ani to najmensie babetko okolo ktoreho sa vsetko kruti. Nas stredny mal z toho isty cas krizu a najmensi...pozor na rozmaznavanie ak trochu podrastie. Ja som schudla na povodnu vahu len pri prvom, aj to az za rok...ale prirodzene, ziadna dieta. Si len 9t po porode, nemozes chciet zazraky. 3 deti takto za sebou je stres, takze coko v tomto je za mna v pohode. Ja mam 3 s 2r rozdielom, takze viem, ze je to makacka aj fyzicky, aj psychicky.

zuzuliennka1
23. okt 2022

Kazdy vecer pred spanim si precitam aspon jednu kapitolu z knihy, lepsie sa mi spi, ked tesne pred spanim nepozeram do mobilu ale do knihy, to je proste konecne po celom dni cas pre mna, len ja a kniha.
A cez den kava. Do mojho specialneho hrnceka. Moze sa aj svet rucat, kava musi byt.

bluka2
23. okt 2022

Ja by som na na tvojom mieste "odmenila" upratovačkou 😀 však len okolo tých detí to musí byť o drzku, nieto ešte dom obrábať k tomu.
A áno, to je nieco, čo si doprajem. Potom nejakého babysittera mám v pláne nájsť, nech povedzme sem tam poobede zoberie deti na ihrisko a môžem trochu spomaliť.
Čas pre seba, von z uponahlaneho kruhu, to je perfektné.
Čo sa týka sladkého, v tom období s novorodencom, keď človek spí malo v noci sa mu sladké pýta aby sa vyvážil tento nedostatok... Na druhej strane musím povedať, že je to príjemné, keď sa človek väčšiny tých popôrodných kíl zbaví..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janka_266
23. okt 2022

Kvôli tej únave by som sa na Vašom mieste pozrela či máte dosť železa, ja som po pôrode bola na tom podobne, ešte k tomu aj biela ako smrť, doplnením železa sa to výrazne zlepšilo.

A odmeny si nedávam, maximálne tak dlhšiu sprchu, alebo vaňu, raz za čas, keď mi to časovo vyda. Pripadne akákoľvek činnosť, keď som chvíľu sama 😃 aj umyvanie riadu 🤷‍♀️

sjuzir
24. okt 2022

Má poruchu pozornosti. Ani do školy sme ho nedali chodí do prípravky a veru dobre sme spravili. On bol odmalička "zle" dieta. Večne nespokojný, nič ho nebavilo žiadne hračky je taký svojský. Je to ťažké venovať sa ďalším dvom niekde musíš vždy ubrať. Tretieho sme vôbec neplánovali ale to je dieťa za odmenu

jana_eyre_2
24. okt 2022

Mám tiež tri deti, a vlastne ešte som nedošla na to ako si tak naozaj psychicky oddýchnuť doma.. čo mi fakt pomôže je, keď vypadneme z domu na výlet.. nie prechádzka po okolí, ale ďalej od miesta kde žijeme, tam čosi vidíme, bavíme sa a hýbeme sa spolu.. to je premna najväčšia odmena.. ale ak mám priznať je to často ťažké naozaj nájsť niečo čo mi uľaví.. moje deti sú už velke, takže som už začala aj pracovať a ak mám pravdu povedať som ešte unavenejsia ako predtým.. (to bude najskôr tým že som si našla prácu na ranné smeny a vstávam o 4tej ráno)

Takže ak mám ja poradit, podľa svojich skúseností, najviac pomôže vypadnúť hneď ráno v sobotu aj v nedeľu z domu, úplne zmeniť prostredie.. ale tak to som ja, to nemusí každému vyhovovať..

lauriik
24. okt 2022

Neviem ci by som to nazvala odmenujem ale proste cas bez deti je na nezaplatenie 🤷🏼‍♀️ 1x tyzdenne, aspon 2 hodky. Ak je to mozne. Ja chodievam na bicykel do lesa ale pre teba to moze byt aj kadernicka, nechty, pochodit si po obchodoch, sadnut si s kamoskou do kaviarne, kino,...

kuko55
24. okt 2022

Ja to cítim tak isto a to pri 1 dieťati-4 rocny plus po nástupe do práce kde od nas vyžadujú veľké nasadenie, doslova ako kazdodenne preteky......uvažujem že si nájdem inú prácu.....pred 25timi rokmi moja teta *dvojicky plus dalsi chalan* bola raz pri endokrinologičke a mala nadváhu, tak ju kritizovala, ona jej na to povedala, že moja jediná radosť je jedlo, tak jej povedala ze to je prípad pre psychiatra,.....ako dievča som sa na tej príhode smiala, teraz som na tom istom aj ja😬😬😬😬presne 8 kg navrh a nedokážem si odoprieť sladké....moja odmena je ešte horuci kúpeľ, zavriem sa a nech aj horí, hoci teraz nas nútia šetriť, tak už neviem čo bude moja a len moja radosť

mackamizjedlaskrec
24. okt 2022

Ja ked mam volno cez tie dva dni ak nejdeme nikam tak okolo druhej si bud pustim knihu na pocuvanie a hodinku si pospim alebo sa iba prevalim na gauci nabok a si jednoducho pospim .Ked ma vidia ze je okolo druhej tak uz sa cupita a sepoce 😁🥰Milujem ich .A este sa odmenujem dlhou sprchou tiez pocas volneho dna lebo v pracovny je to take rychlo osprchovat a hajde do roboty.A ja ta chapem ze ked si na materskej sle aj ty potrebujes volny cas iba pre seba a nie zajedat ...ked ta uz nebavi film tak pozri nejaky film ale iba ty .

tarvika
24. okt 2022

si kratko po porode, tak je to este divoke. ale naozaj si myslim, ze by ti stacila 1h 2x do tyzdna, kedy by mal muz deti na starosti a ty by si si vysla von sama. len byt v tichu v prirode (parku, zahrade) na prechadzke, ked nikto od teba nic nechce, to podla mna niekedy uplne staci. mna velmi bavi citat, chodim do kniznice a vo volnych chvilach hltam fantasy 🙂 ak ta nic nebavi, mozno si este nenasla to prave. poloz si otazku, keby som teraz nic nemusela, co by som robila? samozrejme nemyslim ze by si sa osprchovala, vyspala, v klude najedla a take veci, hoci toto je tiez extremne dolezite. myslim nieco navyse, ked uz mas svoje zakladne potreby naplnene. co by to bolo?