icon

Ako sa udržať vo forme po zranení chrbtice?

7. nov 2024

Ahojte, cely zivot som bola zvyknuta cvicit a behat. Po zraneni mi zostala vyskocena platnicka, ktora mi sposobuje bolesti sedacieho svalu a bedrove klbu. Na operaciu to nie je. Ortoped mi akurat vzdy predpise Flector. Pri akomkolvek zlom pohybe ma sekne. Staci, ze len povysavam byt, alebo umyjem zachod a musim si dat na noc ibuprofen, aby som vobec zaspala. Skusala som cvicenia na zraneny chrbat alebo lahsiu jogu podla youtube, skusala som prechadzky, ale vzdy som potom mala bolesti a musela si dat ibuprofen. Odkedy som prestala cvicit, stale priberam (som po 40ke, jem zdravo). Bojim sa, ze si tym privodim dalsie zdravotne problemy. Chcela by som zacat aspon s SM cvicenim, ale bojim sa, ze mi to len poskodi. Je nejaky sposob, ako sa po zraneni chrbtice udrzat vo forme, bez toho, aby som si ublizila alebo musela po cviceni jest tabletky proti bolesti?

luga_luga
7. nov 2024

odporucila by som ti nejakeho fyzioterapeuta, ktory ti povie, co a ako mas cvicit, myslim si, ze s behom si skoncila. Tabletky nie su riesenie, cvicenia urcite ano, ale musia byt prisposobene tvojmu problemu, ja som mala zlomenu L1 a teraz konecne po 2 rokoch zacinam s cviceniami, budujem kondiciu odznova a o kilach navyse ani nehovorim, cvicim cviky na posilnenie brusneho svalstva, skusam aj nejake posilnovanie a sledujem aj stravu, ale tiez nie vzdy je dobre...

eca12
7. nov 2024

Odporucam plavane.Mam to podobne, stav este horsi a jedine, co mozem bezpecne robit, je plavanie.SM mne osobne nepomaha.

kacena4
7. nov 2024

preco by ti mali rehabilitacne cvicenia typu sm-system poskodit?? ten bol vytvoreny priamo pre ludi s problemami chrbtice. odporucam zacas aspon 2-3x tyzdenne cvicit pod odbornym dohladom sm-system a casom prejst na silove cvicenia tiez pod odbornym dohladom aby sachrbtica zatazovala primerane s narastajucou vahou
a hlavne naucit sa co skody napr. vysavanie, umyvanie wc to su veci ktore nerobim ja (som po operacii) ale manzel ci deti

monillia
7. nov 2024

SM systém nie je vhodný pri všetkých problemoch s chrbticou. Mne velmi pomohlo cvicenie pilatesu(samozrejme pod odborným dohľadom) A musíš sasa naucit správne sa pohybovať v bežnom živote aby si odlahcila chrbtici.

zu82
8. nov 2024

Mam prasknutu vytecenu platnicku a zijem s tym bez operacie uz 10 rokov, odmietla som. Musis zacat opatrne, do konca zivota kazdy den rano rozcvicit, presne aby sa ti nestavalo, ze po vysavavani mas bolesti. Davat pozor na bocne pohyby, ked ide nieco zobrat zo zeme, vzdy pokrcene kolena. Chodit, vela chodit, rychla chodza je naj. A pilates je tiez fajn, najlepsie, minimalne zo zaciatku s dozorom. Drzim pslce.