icon

Ako schudnúť i napriek emočnému prejedaniu?

3. aug 2025

Ahojte , keď tu už existuje možnosť anonymných komentárov, dúfam že nebude prekážkou zdieľať svoju osobnú skúsenosť bez hanby.
Roky rokúce trpím emocnym prejedaním, prezieranim. Každú jednu životnú bolesť a časom aj radosť som sa naučila riešiť jedlom. Viem , je to zle, pre moralizaciu som si sem neprišla.
Začala som chodiť na terapiu čo je začiatok riešenia v hlave. Ja sa ale chcem spýtať či je tu niekto kto si touto cestou prešiel a čo mu pomohlo a či zmenil aj tu fyzickú , bežnú životnu stránku. Terapia je jeden puzzle toho celého ale chcem vedieť či ste proste schudli a napravili si život aj napriek tomu emocnemu jedeniu. Prosím pozdielajte ak áno, čo vám pomohlo, kľudne aj z akej váhy a všetko čo vás napadne. Chcem vedieť či je to vôbec reálne , keď jedlo navždy ostane ,,okolo nás ,, a dostupné a terapie sa nedajú platiť navždy... Predstavujem si , že keď by som schudla bola by to motivácia , zažiť aké to je kúpiť si čokoľvek pekne na seba , vyjsť schody, nehanbit sa jesť pred niekým, prejsť sa medzi ľuďmi a nepozerať do zeme a nesnažiť sa rýchlo vytratiť z verejnosti...ale neviem či to bude silnejšie ako chcieť sa odmeniť/polutovať/....tiež sa bojím čo vypláva počas terapie, či to nebude horšie, no to sú už obavy ktoré musím riešiť s terapeutkou, viem... Ďakujem vám za každu skúsenosť...

Strana
z3
zmrzlinka8
3. aug 2025

@anonym_autor emocnym prejedanim sa zaoberajú aj niektorí lekári.
https://protiobezite.sk/
nájdi si tam lekára podľa bydliska.
ja som si uz nevedela rady, až som prosila Boha o pomoc, lebo sama vždy zlyhavam.

autor
3. aug 2025
@zmrzlinka8

ja som si uz nevedela rady, až som prosila Boha o pomoc, lebo sama vždy zlyhavam.

@zmrzlinka8 ďakujem takže máš osobnú skúsenosť ? Neviem tam nájsť nejaký cenník toto asi nebudú lekári na poisťovňu , ako to vyzerá cenovo ? Lebo tá terapia mi už dosť navrtalo rozpočet , tak ako by to vyzeralo s týmto...

zmrzlinka8
3. aug 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka8 ďakujem takže máš osobnú skúsenosť ? Neviem tam nájsť nejaký cenník toto asi nebudú lekári na poisťovňu , ako to vyzerá cenovo ? Lebo tá terapia mi už dosť navrtalo rozpočet , tak ako by to vyzeralo s týmto...

@anonym_autor ja som to ešte nevyužila, ale viem o tom, mala to moja lekárka vylepené na dverách. Chcela som, ale potom sa mi samej podarilo zhodiť 10 kg a idem ďalej. Pretože som mala zlé nejaké výsledky a nechcela som ďalšie lieky, tak som držala zo zdrav. dôvodov nízkopurínovu diétu.
popri tom aj som začala viac chodiť pešo.

autor
3. aug 2025
@zmrzlinka8

@anonym_autor ja som to ešte nevyužila, ale viem o tom, mala to moja lekárka vylepené na dverách. Chcela som, ale potom sa mi samej podarilo zhodiť 10 kg a idem ďalej. Pretože som mala zlé nejaké výsledky a nechcela som ďalšie lieky, tak som držala zo zdrav. dôvodov nízkopurínovu diétu.
popri tom aj som začala viac chodiť pešo.

@zmrzlinka8 aha jasne chápem. Veľmi ti držím palce , super výsledok a ešte k tomu sama 👍😊 a ďakujem aj za tip ešte si popozeram tú stránku a možno napíšem mail za to nič nedám..

zmrzlinka8
3. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podľa mňa sa to neplatí, skús sa opýtať, ako vidím, tak to riešia uvedení endokrinológovia priamo.

autor
3. aug 2025

ano ano skusim , dakujem moc ♥

zmrzlinka8
3. aug 2025
@anonym_autor

ano ano skusim , dakujem moc ♥

@anonym_autor drzim palce ❤️

zmrzlinka8
3. aug 2025

este ti napisem takú moju osobnú skúsenosť, pre mňa neplatí, že dat si iba trosku sladkého. kocku čokolády alebo kúsok koláča. to je uplne ako závislosť. dám si trochu a uz idem aj ďalší deň a ďalší. ako sa povie u alkoholikov, ze chyti slinu. vnímam to ako závislosť. proste najlepšie sa mi darí, keď si sladké nedam vobec .
radšej vela ovocia.

petamich
3. aug 2025
@zmrzlinka8

este ti napisem takú moju osobnú skúsenosť, pre mňa neplatí, že dat si iba trosku sladkého. kocku čokolády alebo kúsok koláča. to je uplne ako závislosť. dám si trochu a uz idem aj ďalší deň a ďalší. ako sa povie u alkoholikov, ze chyti slinu. vnímam to ako závislosť. proste najlepšie sa mi darí, keď si sladké nedam vobec .
radšej vela ovocia.

@zmrzlinka8 och ja to mam rovnako, ked tak poriadne a ked rano tak cely den, zacarovany kruh...kedysi sa mi velmi darilo ale dnes akosi to nejde, tiez s tym bojujem ako autorka, drzim nam velmi paste

zmrzlinka8
3. aug 2025
@petamich

@zmrzlinka8 och ja to mam rovnako, ked tak poriadne a ked rano tak cely den, zacarovany kruh...kedysi sa mi velmi darilo ale dnes akosi to nejde, tiez s tym bojujem ako autorka, drzim nam velmi paste

@petamich su zlé aj dobré obdobia. Najhorsie je asi mať z toho stres, že to clovek nezvláda. Stres zvyšuje kortizol a ten nás zase vedie k prejedaniu.
Ďalej je treba sa poriadne vyspať a neponocovať, lebo nevyspatie zase zvyšuje iné hormóny, ktoré nás nútia jest bez ladu a skladu.
Musíme sa upokojiť, prijat sa, povedat si, skúsim to este, dat si nejaké ľahšie ciele. napr. ja mám teraz taký, ze pijem 3 litre vody denne (uz 3 mesiace sa mi dari fakt kazdy den) a idem na prechádzku každý deň, min. pol hodiny, ideálne 1,5 hod.
Všetko s kľudom a v pohode, nebyť na seba zlý, ale vediet, co chcem a ísť si za tým. Keď viem, ze budem o polnoci jest, tak ist spat skôr, alebo si pripraviť zeleninu. Nedrzat doma absolútne žiadne pokušenia. Ist na nákup najedená.

autor
3. aug 2025
@petamich

@zmrzlinka8
@petamich
dakujem baby aj za taketo zdielanie... ja tiež dokážem tri dni velice zdravo, ale som ako bez duse. nesmejem sa, som nervozna aj na deti, co mi je vzdy luto. a lutost nad sebou a nad tym ako zijem je najcastejsí dovod mojich najazdov.... ked skoncim, neverim vlastným ociam co som vsetko odrazu pojedla, ani si to nepamatam, jem sladke, slane, kysle, a dokolecka. vypijem smotanu na slahanie, zjem pol kila nutely, balik cipsov, sunku, syr, pasteku, smrzlinu, vazne piate cez deviate. a zrazu pride pocit fyzickej sýtosti, a pozeram okolo seba, na linku , na tie vsetky obaly, a pýtam sa sama seba ako som preboha toto vsteko mohla zjest... pocit uspokojenia ktorý trval vazne iba v tu pol hodinu co som mala stale nieco v ustach sa zmeni, na odpor, k sebe samej, placem, lutujem sa, a tak to skonci vacsinou tym ze sa zase potrebujem polutovat a je to dokolecka dokola... ked som nahodou vydrzala dlhsie, dam si za odmenu , nieco zdrave a sladke, poviem si, dzobnem si lyoovocie v cokolade... ale zozeriem cele balenie... ani neviem ako a potom mam pocit ze to je uz zase cele v keli, a tak si objednam pizzu a takto dokolecka... potom sa idem chlacholit na net ze ved tam este predavaju velke velkosti , kaslem na to som uz raz taka... ved shein alebo bonprix ma oblecie, co uz... a mam potom niekolko mesiacov kedy si hovorim ze toto je uz moj zivot uz s tym nic neurobim... syn sa ma chodi pýtat preco mam take velke brucho a zadok... vtedy placem v sprche dlho predlho... ked chce abz som s nim isla von... ale ja nevladzem po prvu lavicku... a k lekarom uz nechodim roky, i tak mi na vsetko povedia ze je to z obezity, nikto ma na nic nikdy liecit nebudu, iba ked schudnem.. ale nejde to ... neviem dokedy tu budem pre moje deti..a ci vobec takto chcem pre ne byt... ak im mam davat takyto vzor , hovorim si ze radsej nech ma cim skor porazi nech toto nevnimaju ako zivot.. lebo nieje..

petamich
3. aug 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka8
@petamich
dakujem baby aj za taketo zdielanie... ja tiež dokážem tri dni velice zdravo, ale som ako bez duse. nesmejem sa, som nervozna aj na deti, co mi je vzdy luto. a lutost nad sebou a nad tym ako zijem je najcastejsí dovod mojich najazdov.... ked skoncim, neverim vlastným ociam co som vsetko odrazu pojedla, ani si to nepamatam, jem sladke, slane, kysle, a dokolecka. vypijem smotanu na slahanie, zjem pol kila nutely, balik cipsov, sunku, syr, pasteku, smrzlinu, vazne piate cez deviate. a zrazu pride pocit fyzickej sýtosti, a pozeram okolo seba, na linku , na tie vsetky obaly, a pýtam sa sama seba ako som preboha toto vsteko mohla zjest... pocit uspokojenia ktorý trval vazne iba v tu pol hodinu co som mala stale nieco v ustach sa zmeni, na odpor, k sebe samej, placem, lutujem sa, a tak to skonci vacsinou tym ze sa zase potrebujem polutovat a je to dokolecka dokola... ked som nahodou vydrzala dlhsie, dam si za odmenu , nieco zdrave a sladke, poviem si, dzobnem si lyoovocie v cokolade... ale zozeriem cele balenie... ani neviem ako a potom mam pocit ze to je uz zase cele v keli, a tak si objednam pizzu a takto dokolecka... potom sa idem chlacholit na net ze ved tam este predavaju velke velkosti , kaslem na to som uz raz taka... ved shein alebo bonprix ma oblecie, co uz... a mam potom niekolko mesiacov kedy si hovorim ze toto je uz moj zivot uz s tym nic neurobim... syn sa ma chodi pýtat preco mam take velke brucho a zadok... vtedy placem v sprche dlho predlho... ked chce abz som s nim isla von... ale ja nevladzem po prvu lavicku... a k lekarom uz nechodim roky, i tak mi na vsetko povedia ze je to z obezity, nikto ma na nic nikdy liecit nebudu, iba ked schudnem.. ale nejde to ... neviem dokedy tu budem pre moje deti..a ci vobec takto chcem pre ne byt... ak im mam davat takyto vzor , hovorim si ze radsej nech ma cim skor porazi nech toto nevnimaju ako zivot.. lebo nieje..

@anonym_autor och tak to ma velmi mrzi, ono asi naozaj sa najskor zamera na seba, aby si bola v pohode psychicky a odmenovat sa inym nie sladkym, ja som napr. pred dietatom aktivne sportovala a vtedy akosi som aj v pohode bola, aj mi luto bolo potom to zajedat ale zaroven som si mohla aj dopriat, no a odkedy je dieta, praca, domacnost, tak toho casu je menej ale je, len akosi ta motivacia chyba a nejako....ma to jedlo tesi, pricom ja naozaj mam podla mna pekny zivot, sama si to kazim, tym ze sa necitim dobre vo vlastnej kozi, takze nieco sa skratka musi zmenit, vsetko je to aj tak v hlave, tam to zacina aj konci

zmrzlinka8
3. aug 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka8
@petamich

@anonym_autor naozaj clovek si to potrebuje sam uvedomiť v hlave, ze teraz naozaj idem niečo zmeniť. a ze tentokrát sa to podarí, lebo tak som sa rozhodla a koniec.
ja mam asi 80% skrine veci ze ked schudnem.... aj uplne nove veci . a chcem si ich raz obliecť.

fineta
3. aug 2025

Áno, viem, čo je emočné jedenie. Trpím tým 25 rokov. Hrozná diagnóza.

autor
3. aug 2025
@fineta

Áno, viem, čo je emočné jedenie. Trpím tým 25 rokov. Hrozná diagnóza.

@fineta dakujem cize ak to spravne chápem bojujes s tým stale, darí sa ti ?

fineta
3. aug 2025
@anonym_autor

@fineta dakujem cize ak to spravne chápem bojujes s tým stale, darí sa ti ?

@anonym_autor áno, stále, celoživotný proces. +/- 10 az 15 kíl dookola. Buď mám "objemovku" väčšinu z roka a potom sa na 2-3 mesiace zatnem a všetko si vážim, idem striktne podľa jedálnička.. čo to schudnem, príde blbé obdobie alebo si zacnem pred sebou ospravedlňovať, že ved mohla by som byť na tom aj horšia a ide to zase dolu vodou. Za posledné dva roky celé zle. Zhodou okolností od zajtra podľa jedalnicka, cítim nostalgiu, melanchóliu az zúfalstvo. Ale musím, nemôžem to nechať zájsť do extrému..

autor
3. aug 2025
@petamich

@anonym_autor och tak to ma velmi mrzi, ono asi naozaj sa najskor zamera na seba, aby si bola v pohode psychicky a odmenovat sa inym nie sladkym, ja som napr. pred dietatom aktivne sportovala a vtedy akosi som aj v pohode bola, aj mi luto bolo potom to zajedat ale zaroven som si mohla aj dopriat, no a odkedy je dieta, praca, domacnost, tak toho casu je menej ale je, len akosi ta motivacia chyba a nejako....ma to jedlo tesi, pricom ja naozaj mam podla mna pekny zivot, sama si to kazim, tym ze sa necitim dobre vo vlastnej kozi, takze nieco sa skratka musi zmenit, vsetko je to aj tak v hlave, tam to zacina aj konci

@fineta možno náhoda, možno znamenie pre tu podporu že v tom niesi sama , veľmi ti držím.palce nech to teraz už vyjde. Pre mňa je - 15 kg prvá vysnívaná meta, mám momentálne 132kg ( 171cm) tak celkovo by som sa chcela dostať na 90 kg , to by som asi plakala šťastím ale to je moje zbožné prianie...a ešte jedno neskromne mám, aby som sa do tejto fázy nedostala...ako povedala
@petamich , ja mám naozaj odhliadnuc od tohto vzácne krásny život a týmto si to strašne kazim...mám krásne zdravé deti, úžasného muža, rodinu..napriek tomu nechápem ako to dokáže nebyť pre mňa motiváciou, nechápem to, rodina je mi všetkým , umrela by som pre nich ale nedokážem pre nich žiť...

fineta
3. aug 2025
@anonym_autor

@fineta možno náhoda, možno znamenie pre tu podporu že v tom niesi sama , veľmi ti držím.palce nech to teraz už vyjde. Pre mňa je - 15 kg prvá vysnívaná meta, mám momentálne 132kg ( 171cm) tak celkovo by som sa chcela dostať na 90 kg , to by som asi plakala šťastím ale to je moje zbožné prianie...a ešte jedno neskromne mám, aby som sa do tejto fázy nedostala...ako povedala
@petamich , ja mám naozaj odhliadnuc od tohto vzácne krásny život a týmto si to strašne kazim...mám krásne zdravé deti, úžasného muža, rodinu..napriek tomu nechápem ako to dokáže nebyť pre mňa motiváciou, nechápem to, rodina je mi všetkým , umrela by som pre nich ale nedokážem pre nich žiť...

@anonym_autor ideš zajtra podľa schudnisdave?

autor
3. aug 2025
@fineta

@anonym_autor ideš zajtra podľa schudnisdave?

@fineta ja som skôr na kalorické tabuľky a prerušovaný post , teda je mi to sympatické, ale neviem, na terapii mi povedala že zatiaľ sa nemám snažiť o žiadnu diétu mala som len prvé sedenie... Snažím sa každý deň ísť odznova, a iba zdravšie žiadna dieta ale zatiaľ mi to vobec nevychádza,zatial čo ráno začínam proteinovym chlebíkom avokádom a vajíčkom so zeleninou, večer končím pečeným bocikom, pizzou a čokoládovým pudingom so slahackou takže asi tak mi to ide 🫩🙄🫤

fineta
3. aug 2025
@anonym_autor

@fineta ja som skôr na kalorické tabuľky a prerušovaný post , teda je mi to sympatické, ale neviem, na terapii mi povedala že zatiaľ sa nemám snažiť o žiadnu diétu mala som len prvé sedenie... Snažím sa každý deň ísť odznova, a iba zdravšie žiadna dieta ale zatiaľ mi to vobec nevychádza,zatial čo ráno začínam proteinovym chlebíkom avokádom a vajíčkom so zeleninou, večer končím pečeným bocikom, pizzou a čokoládovým pudingom so slahackou takže asi tak mi to ide 🫩🙄🫤

@anonym_autor skús mi poslať SS.

ivangeline
3. aug 2025

Nedržím doma žiadne snacky, max deň dopredu. Mám plán, čo budem variť a jesť. Pravidelne cvičím. Nie, keď som tehotná.. A pokým nezaškrvka v bruchu, tak nemusím utekať jesť.. Sústredím sa na iné veci. Po 18tej tiež nejem. Ak príde prejedanie sa, nezahanbujem sa a uteším sa, to nič. Zajtra je nový deň. Neostávam v hanbe. Hovorím o tom, nie je to moje dirty secret. A hlavne!! Hlavne riešim všetky svoje problémy!! :D Nenechávam ich v sebe hniť, aby som nechytila slinu... :D samo, nie vždy sa to dá, na niektoe treba viac času.. ale neuzatváram sa do seba, rozprávam o tom, riešim veci, plánujem, odpúšťam si zlyhania..

fineta
3. aug 2025
@ivangeline

Nedržím doma žiadne snacky, max deň dopredu. Mám plán, čo budem variť a jesť. Pravidelne cvičím. Nie, keď som tehotná.. A pokým nezaškrvka v bruchu, tak nemusím utekať jesť.. Sústredím sa na iné veci. Po 18tej tiež nejem. Ak príde prejedanie sa, nezahanbujem sa a uteším sa, to nič. Zajtra je nový deň. Neostávam v hanbe. Hovorím o tom, nie je to moje dirty secret. A hlavne!! Hlavne riešim všetky svoje problémy!! :D Nenechávam ich v sebe hniť, aby som nechytila slinu... :D samo, nie vždy sa to dá, na niektoe treba viac času.. ale neuzatváram sa do seba, rozprávam o tom, riešim veci, plánujem, odpúšťam si zlyhania..

@ivangeline silná osobnosť 👈🏽😊

tiika
3. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vieš, emočne prejedanie ma podľa mna vela ľudí a nemusia mat pritom ani veľkú nadváhu. Takze s tým bojujem obcas aj ja a je to pre mna jedna z najťažších veci, ktoré sa menia iba pomaly. Par bodov:
1. uvedomenie si samej seba, že nastáva ten moment, túžby po jedle, vedieť, čo ho spôsobuje, aké máš spustace (napr. sebaľútosť, nejaká poznámka, chuť sa za niečo odmeniť, u mna napr. nedorozumenia a konflikty vo vzťahu)
2. mat stratégiu, čo vtedy namiesto toho (dam si radšej vodu, ovocie, oriešky, alebo studenú sprchu, prečítam knihu, idem na terasu..)
3. nastane kríza - dôležité byt stále vedomá, v spojení so sebou, takto sa teraz cítim a tieto myšlienky sa mi momentálne honia hlavou, čo urobím?; moment rozhodnutia - väčšinou nepríjemný, pretože ta alternatíva k pokušeniu nie je nikdy taká lákavá a skvelá ako sladké či iné jedlo; činy - napriek tomu si dam to ovocie, vodu, vyjdem von, cítim sice nespokojnosť, no menšiu a to sa už da vydržať
4. tlak (v podobe nepríjemných pocitov), vraj staci vydrzat prvých kritických 20 min a prejde to, a je to fakt pravda, i keď sa myšlienka na jedlo obcas vráti je menej doterna
U mna funguje vôbec nejesť cukor. Ak by som si nieco sladké dala, podporuje to len ďalšiu chuť do jedenia. A zároveň byt na seba sucitna, nie zla - aj štúdie to dokazujú, ak sa odsudzuješ, cítiš vinu, opäť to prispieva k emočnému jedeniu, je to taký začarovaný kruh.

tiika
3. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jedna z veci, nekupuj pečený bocik, pizzu, šľahačku, to by veľmi pomohlo. Dobre by bolo zdravé stravovanie pre celú rodinu, veď to môže byt i chutne, len je to o zvyku.
Hlad a tieto veci v dosahu porazia každú pevnú vôľu, silnu motivaciu, sebalepsie predsavzatie. Dobre, že navstevujes toho psychológa, úprimne držím palce.

o__o
3. aug 2025

U mna bolo v prvom rade dolezite zistit, co toto emocne jedenie vyvolava a zbavit sa toho. V mojom pripade odstahovat sa od rodicov a zmenit pracu. Ako je to u teba? Kedy mas takuto emocnu zravku? Vies sa tomu nejako vyvarovat? Ja som bola morbidne obezna (150, teraz 75), nemozem mat doma nic sladke, ale davam si kocku horkej coko po obede (sedim, zavriem oci, pomaly si ju vychutnavam, bez stresu a bez zhonu), ale hlavne ako som sa zbavila tych spustacov, tak je dobre..

anonym_3c6540
3. aug 2025

U mna sa emocne jedenie prejavuje specificky. Proste obrovskými porciami alebo jedenim bez hladu. A nejde o ziadne nezdravosti, nepotrebujem cipsy ani cokoladu. Ale zjem 3 porcie hlavneho jedla. Pokojne aj šalát pre 6 osôb... Snažím sa teraz namiesto toho piť, ale funguje to malokedy.

palculienka40
3. aug 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 skus knihu Dosýta. 😉

zmrzlinka8
4. aug 2025

a este mi pomaha nic nekupovat do zásoby. radšej ist do obchodu každý deň a nakupit len na ten jeden deň čo budem jest. pretože keď ma to chyti, tak by som zjedla aj zdravé veci vo veľkom množstve. kúpim si napr. 3 jogurty, majú v akcii, ze na 3 dni, nie, som schopná ich zožrať všetky naraz. ak, tak iba zeleninu nech je doma, to môžeš koľko chces

zmrzlinka8
4. aug 2025

@anonym_autor a mat doma nejaké nizkotucne bielkovinove veci ale nie veľa kusov. cottage cheese, skyr a také

fineta
4. aug 2025

Keď máš vyváženú stravu, tak telo si nepýta prijímať "blbosti." Netreba diéty, to je kravina. Stačí jesť primerané porcie v rovnakom case, aby to bolo konzistentné, byť v deficite... Bielu múku nahradiť celozrnnou, zemiaky a ryžu nie cez trištvrte taniera, zabudnúť na biely cukor, pečivo max slatinsky chlieb alebo celozrnny toast, co najviac zeleniny, skyrov atď... mohla by som pokračovať.... teoreticky to ovládame... 😁 Mne tento spôsob vyhovuje, keď chcem schudnúť. Pokiaľ si si obľúbila kalorické tabuľky aj prerušovaný pôst, tak nie je o čom. Ľudia takto dosahujú parádne výsledky. Mne sa tabuľky neosvedčili... A ako bolo spomenuté vyššie, jesť s mierou neviem. Kocka cokolady, jeden koláč, to vobec. S jedlom mi rastie chuť, čiže radsej si nedať vôbec. 🙆‍♀️

Strana
z3