Ako schudnúť i napriek emočnému prejedaniu?
Ahojte , keď tu už existuje možnosť anonymných komentárov, dúfam že nebude prekážkou zdieľať svoju osobnú skúsenosť bez hanby.
Roky rokúce trpím emocnym prejedaním, prezieranim. Každú jednu životnú bolesť a časom aj radosť som sa naučila riešiť jedlom. Viem , je to zle, pre moralizaciu som si sem neprišla.
Začala som chodiť na terapiu čo je začiatok riešenia v hlave. Ja sa ale chcem spýtať či je tu niekto kto si touto cestou prešiel a čo mu pomohlo a či zmenil aj tu fyzickú , bežnú životnu stránku. Terapia je jeden puzzle toho celého ale chcem vedieť či ste proste schudli a napravili si život aj napriek tomu emocnemu jedeniu. Prosím pozdielajte ak áno, čo vám pomohlo, kľudne aj z akej váhy a všetko čo vás napadne. Chcem vedieť či je to vôbec reálne , keď jedlo navždy ostane ,,okolo nás ,, a dostupné a terapie sa nedajú platiť navždy... Predstavujem si , že keď by som schudla bola by to motivácia , zažiť aké to je kúpiť si čokoľvek pekne na seba , vyjsť schody, nehanbit sa jesť pred niekým, prejsť sa medzi ľuďmi a nepozerať do zeme a nesnažiť sa rýchlo vytratiť z verejnosti...ale neviem či to bude silnejšie ako chcieť sa odmeniť/polutovať/....tiež sa bojím čo vypláva počas terapie, či to nebude horšie, no to sú už obavy ktoré musím riešiť s terapeutkou, viem... Ďakujem vám za každu skúsenosť...
U mna bolo v prvom rade dolezite zistit, co toto emocne jedenie vyvolava a zbavit sa toho. V mojom pripade odstahovat sa od rodicov a zmenit pracu. Ako je to u teba? Kedy mas takuto emocnu zravku? Vies sa tomu nejako vyvarovat? Ja som bola morbidne obezna (150, teraz 75), nemozem mat doma nic sladke, ale davam si kocku horkej coko po obede (sedim, zavriem oci, pomaly si ju vychutnavam, bez stresu a bez zhonu), ale hlavne ako som sa zbavila tych spustacov, tak je dobre..
@o__o VaV klobúk dole, v dobrom závidím. Ostala ti aj koža ? Si macherka , naozaj zbavila si sa polky tela a ešte aj tých spúšťačov, musela to byť makacka ale vyplatilo sa. Ja neviem popísať tie spúšťače ....ja si to pamätám odjakživa , máš zlý deň ? Daj si čokoládu a podobne... Mala som obeznunskoro celú rodinu celý život takže ja iné nepoznám, jedlo bolo vždy riešenie na všetko, na slzy, radosť, na všetko...keď mi tragicky zomrela polka rodiny, ktorú som milovala , pribrala som najviac. Ľudia ma odsudzovali že veď pri takom nešťastí by im nechutilo ale ja som sa z toho psychicky nedostala dodnes, denne za nimi smútim, s jedlom v ruke...ak vtedy to nebolo inak.... Keď ma v práci šikanovali, tešila som sa domov...kde nieje nikto len ja a chladnička...jedlo mi nikdy neublížilo práve naopak...pomohlo mi mať z toho dňa aj niečo pekné, pozitívne...doslova som prežila vďaka jedlu niektoré životné etapy...dnes je už spúšťačom hocijaky výkyv emócie...dobrý aj zlý....stres hnev ale aj spomienky....čokoľvek....
"syn sa ma chodi pýtat preco mam take velke brucho a zadok" dogrcala by som sa sama zo seba po tejto otázke 🙈 "neviem dokedy tu budem pre moje deti" - preboha, ty len ŽEREŠ, ty nemáš rakovinu, stačí ubrať z jedla 🤷 ale ty sa len opúšťaš a fňukáš... tebe nepomôže nič a nikto, IBA TY SAMA. ty sama to musíš chcieť. žiadna terapia. TY
Nerozmyslala si nad psychologom? Mas vela spustacov, resp. nemas len par konkretnych, mozno by ste spolu prisli na to co a ako. Lebo ja som nemala problem chodit medzi ludi, na prechadzky, turistiku, jest v restike a tak. V tvojom pripade tam moze byt aj socialna fobia alebo nieco take
Nerozmyslala si nad psychologom? Mas vela spustacov, resp. nemas len par konkretnych, mozno by ste spolu prisli na to co a ako. Lebo ja som nemala problem chodit medzi ludi, na prechadzky, turistiku, jest v restike a tak. V tvojom pripade tam moze byt aj socialna fobia alebo nieco take
@o__o začala som chodiť na terapie tak uvidím zatiaľ.som bola na prvom sedení , tiež hovorila že môj problém má viac úrovni a teda postupne ich rozoberieme ale bolo to také zatiaľ otukavacie , veľa si od toho sľubujem tak snáď to bude mať výsledky...ďakujem ❤️
@o__o začala som chodiť na terapie tak uvidím zatiaľ.som bola na prvom sedení , tiež hovorila že môj problém má viac úrovni a teda postupne ich rozoberieme ale bolo to také zatiaľ otukavacie , veľa si od toho sľubujem tak snáď to bude mať výsledky...ďakujem ❤️
@anonym_autor ako casto sú tieto sedenia?
"syn sa ma chodi pýtat preco mam take velke brucho a zadok" dogrcala by som sa sama zo seba po tejto otázke 🙈 "neviem dokedy tu budem pre moje deti" - preboha, ty len ŽEREŠ, ty nemáš rakovinu, stačí ubrať z jedla 🤷 ale ty sa len opúšťaš a fňukáš... tebe nepomôže nič a nikto, IBA TY SAMA. ty sama to musíš chcieť. žiadna terapia. TY
@zuzanka.zuzu nebuď hnusná, neviem ako jej týmto pomozes.
@anonym_autor skus pozriet tu knihu Dosyta. Problem v prejedani je niekde inde. Neolutujes. 😉
@anonym_8f134f ju si netreba všímať ona si svoje komplexy rieši v mnohých diskusiách, je to taká zlovestna trúbka ... Ona asi doma toho moc povedať nemôže tak chodí písať názory na koňa, asi jej to pomáha, a ostatným pomáha nevšímať si ju...
@anonym_autor skus pozriet tu knihu Dosyta. Problem v prejedani je niekde inde. Neolutujes. 😉
@palculienka40 ďakujem ešte som o nej nepočula , idem to pozrieť ❤️👍
Zbytočne vyhadzovanie peňazí kadiaky akože terapeuti, proste si to musíš nastaviť v hlave, máš morbídnu obezitu, a 15 kilo schudnes rýchlo,.stačí si predstaviť ako budeš dobre vyzerať, pri tvojich kilach by si potrebovala tých 60 kíl dať určite dole, venuj čas a peniaze radšej kvalitnej strave, plávaniu atd. a nie platenim terapii z toho neschudnes naozaj, tiež mám záchvaty prežierania ale proste priberiem 3 kilo a naseriem sa a začnem trošku makat
@anonym_autor ako casto sú tieto sedenia?
@fineta zatiaľ mám každé dva týždne, uvidíme kam sa dostaneme...budúci týždeň v utorok idem na druhé ..
Na tvojom mieste by som si kúpila za 49,90 (ak máš t-com tak v appke najdes zľavové kupony co vyjde s nou 37,50) program od schudnisdave.sk aspon na mesiac a uvidíš ci ti to vyhovuje.
Vypocuj si napríklad skusenost tejto zeny, ktorá s nimi krasne schudla:
Strava je vyborna, nenáročná na pripravu, vsetky potraviny z lidla alebo kauflandu. Nie je to vôbec len o salatoch. Su to tradičné jedlá v zdravsej verzii a primeranom mnozstve vypočítanom odbornikom presne na teba. Od 8.9. startuje nova premena, skus... A neviem ci stale nemaju akciu pre nových clenov, že ti daju tyzden na skusku zdarma.
@anonym_8f134f 1.ty hrdinka, napíš mi to pod svojím nickom
2.napisala som len pravdu 🤷 veď nikto iný za ňu tie kilá neschudne 🤷 iba ona
3.táto nedá dole ani gram, ešte priberie
@zuzanka.zuzu a ked napisem pod svojim uz nebudem anonym?:D nick mam od vcera tak ti to prd pomoze. Napisala si pravdu, ale dost drsne az hnusne, kus empatie by nezaskodilo. A smutne,ze ju nevies podporit. Aj v extrémnych premenach boli morbidne obezni a schudli. Keby im Molnar povedal to,co ty,tak eate aj pribberu.
@zuzanka.zuzu máš pravdu v tom, že len ona to môže chcieť a urobit. Zároveň je v poriadku obrátiť sa na niekoho, kto ti v tom vie podať pomocnú ruku. Ak by to dokazala sama, tak dnes asi nerieši tento problém.
Tak či tak to bude musieť zvládnuť sama. Ide o to, či s podporou alebo bez. Nemame vo všetkom vždy patrične vedomosti.
@zuzanka.zuzu mňa napríklad reči tohoto typu vedia tak naštartovať, že a just! jej dokážem, že to dokážem! 😁
A áno, nikto iný za nás tie kilá dolu nedá. Treba to zobrať do vlastných rúk, hľadať spôsoby a nie výhovorky. 💪🏽
@autor neviem odkiaľ si, reagujem ohľadom terapie, existujú poradne komplexnej pomoci v rámci Slovenska kde sú aj psychológovia a služby sú bezplatné,
@o__o VaV klobúk dole, v dobrom závidím. Ostala ti aj koža ? Si macherka , naozaj zbavila si sa polky tela a ešte aj tých spúšťačov, musela to byť makacka ale vyplatilo sa. Ja neviem popísať tie spúšťače ....ja si to pamätám odjakživa , máš zlý deň ? Daj si čokoládu a podobne... Mala som obeznunskoro celú rodinu celý život takže ja iné nepoznám, jedlo bolo vždy riešenie na všetko, na slzy, radosť, na všetko...keď mi tragicky zomrela polka rodiny, ktorú som milovala , pribrala som najviac. Ľudia ma odsudzovali že veď pri takom nešťastí by im nechutilo ale ja som sa z toho psychicky nedostala dodnes, denne za nimi smútim, s jedlom v ruke...ak vtedy to nebolo inak.... Keď ma v práci šikanovali, tešila som sa domov...kde nieje nikto len ja a chladnička...jedlo mi nikdy neublížilo práve naopak...pomohlo mi mať z toho dňa aj niečo pekné, pozitívne...doslova som prežila vďaka jedlu niektoré životné etapy...dnes je už spúšťačom hocijaky výkyv emócie...dobrý aj zlý....stres hnev ale aj spomienky....čokoľvek....
@anonym_autor Ahoj, prechádzam tým. Podarilo sa mi krásne schudnúť a žiť zdravo pred cca 5 rokmi. Lenže potom prišlo nečakané tehotenstvo a nabalilo sa veľa problémov. A teraz som na to najhoršie vo svojom živote. Mám prečítané a naštudované všetko, ale tak zatiaľ ma psychika valcuje. Ťažko radiť. Ja viem čo presne zajedám, nie je v mojich silách zmeniť niektoré veci a tak toto je moja reakcia. Ty tiež niečo zajedáš, možno ti terapeutka odhalí čo. Ja viem, že keď som bola chudá a nežrala, tak celkovo som sa lepšie vyrovnávala s problémami, ale teraz je toho na mňa veľa a asi nie som dosť silný človek. Mne napríklad ten schdudni s dave vôbec nepomohol ani mi nevyhovoval. Mám kopec jedálničkov, aj osobných, aj chutných...ale som v kruhu. To, čo má v živote valcuje mi uberá na vôli niečo zmeniť a to, že zajedám mi zasa uberá energiu na riešenie iných vecí. Ja ti veľmi držím palce, je to tak ťažký boj a to ťažší, že kopec ľudí v tebe len vidí lenivú hnidu, čo sa napcháva. Veď stačí nežrať. Už sa fakt ľuďom viac uľútosti alkoholika. Netreba si to všímať. Verím, že ti terapie pomôžu.
@autor neviem odkiaľ si, reagujem ohľadom terapie, existujú poradne komplexnej pomoci v rámci Slovenska kde sú aj psychológovia a služby sú bezplatné,
@motylik117 mozes napisat nejake konkretne info? Zaujimal by ma vychod. Dakujem
Autorka, mam to iste. Veľmi mi pomohla kniha glukozova revolucia a veľmi dobre sa s ňou chudne.Nie je to dieťa. Takže určite skus.
Ja som to pekne držala a krásne išli kila. Dolu. No potom sme začali doma niečo prerábať, do toho sme všetci ochoreli, aj deti. A úplne som upustila a znovu začala jesť piate cez deviate. Veľmi ma to vie rozchodiť. Alebo PMS alebo choroba. A tým ze manžel mi z lásky napr donesie čokoládu, alebo tým ze vkuse varím, chystám deťom jesť , tým sa to všetko ešte zhoršuje, lebo jecto závislosť na sladkom
Každopádne aspoň vďaka knihe viem co mam robiť a znovu sa idem do toho pustiť. A neviem koľko budem mat ešte začiatkov ...lebo som v tom strašne slaba. Ale raz to musím dať. Ja mam navyše vyslovene len 10 kg , ale na bruchu najmä
@anonym_autor Ahoj, prechádzam tým. Podarilo sa mi krásne schudnúť a žiť zdravo pred cca 5 rokmi. Lenže potom prišlo nečakané tehotenstvo a nabalilo sa veľa problémov. A teraz som na to najhoršie vo svojom živote. Mám prečítané a naštudované všetko, ale tak zatiaľ ma psychika valcuje. Ťažko radiť. Ja viem čo presne zajedám, nie je v mojich silách zmeniť niektoré veci a tak toto je moja reakcia. Ty tiež niečo zajedáš, možno ti terapeutka odhalí čo. Ja viem, že keď som bola chudá a nežrala, tak celkovo som sa lepšie vyrovnávala s problémami, ale teraz je toho na mňa veľa a asi nie som dosť silný človek. Mne napríklad ten schdudni s dave vôbec nepomohol ani mi nevyhovoval. Mám kopec jedálničkov, aj osobných, aj chutných...ale som v kruhu. To, čo má v živote valcuje mi uberá na vôli niečo zmeniť a to, že zajedám mi zasa uberá energiu na riešenie iných vecí. Ja ti veľmi držím palce, je to tak ťažký boj a to ťažší, že kopec ľudí v tebe len vidí lenivú hnidu, čo sa napcháva. Veď stačí nežrať. Už sa fakt ľuďom viac uľútosti alkoholika. Netreba si to všímať. Verím, že ti terapie pomôžu.
@darovanie zaujímavé, že sme tak slabé. Ale zober si , lebo mam ten istý problém, že keď je toho viac tak sa nedokážem ovládať, ako na nás vyskakuju reklamy, dobroty v obchode. Že je tak náročné s tým bojovať. A my ženy sa ešte zbrane v kuchyni. To ako keby alkoholik abstinent robil v bare. No ako dlho vydrží
@anonym_autor v tvojom pripade je psyche ( rozumej mozog, vnimanie) riadne narusene...s fyzicnom len malo urobis ak najprv nedas dokopy hlavu a nehovorim len o terapiach...sama som si niecim podobnym presla...viem ako som sa cítila po zmene...je to neopisatelne...ale je to velmi tazka cesta...najvacsi bonus vsak nie je mat telo pod kontrolou ale skor mať mozog pod kontorlou..a potom telo je uz len brnkacka 😉 ozvi sa mi, az by si mala zaujem ❤️
@anonym_autor ja nie som v tvojej situácii ale emočne zajedanie mám aj ja bojujem s tým už dlho mám lepšie obdobia a horšie... Ak máš čas čo ja žiaľ momentálne nemám ja som jeden čas skúsila to jedlo naozaj reálne logikou riešiť pomáhala som si aplikáciou kalorické tabulky a naozaj podarilo som si tam všetko čo som zjedla zaznacila...videla som že v stresujúce dní dokážem len tak tam jabĺčko sem keksik zjesť aj viac ako 1.5 násobok kalórií ktoré potrebujem...takže som to začala riešiť aby som bola v norme ...presny počet kalórií na deň aj som si robila rezervy že nech ráno si to neprejem všetko..žiaľ nemala som na to čas a fungovalo to len online a pol dňa som mala veľmi slabý internet na datach tak ma to veľmi zdrzovalo ale pomáhalo mi uvedomovať si že toto naozaj už nepotrebujem zjesť...keď to vidíš napísané pred sebou tak to inak na človeka pôsobí
Ale teda ja mám len 5 kil navyse momentálne a na viac ako 10 som to nikdy nedala ... Ale mám pravidlá ktoré dlhodobo dodrzujem...napríklad nikdy nekupujeme sladkosti fakt česť vinimkam niečo pre deti na turistiku a potom im to zožerie. 😂 Ale iba občas... Tak inak nič...čo nemáš doma to nezozeries...kúp si mrkvu kapustu...to sú dobré zajedace a majú málo kalórií..
@anonym_autor Ahoj, skus pozriet tu, tato zena je uplne zazracna a ma uzasne vysledky (ja konkretne s nou priamu skusenost nemam, ale poznam niekoho, komu pomohla tak velmi, ze si napokon u nej spravila kurz 🥰) https://barbarasviezena.sk/
@motylik117 mozes napisat nejake konkretne info? Zaujimal by ma vychod. Dakujem
@anonym_f1bc86 všetko nájdeš na stránke www.pkp.gov.sk
@anonym_autor ahoj, neviem či máš instagram. Ak áno, pozri si profil kyrulienka. Myslím že ste si dosť podobné. Prešla si tým o čom píšeš. Sama teraz pomáha ľuďom resp poradí keď vie. Skús si pozrieť jej príbeh, možno ti to v niečom pomôže ☺️
Tiež mám tento problém, našťastie nie taký extrém ako popisuješ. Mne pomohla kniha Intuitívne stravovanie - sústredíš sa vždy na to, na aké jedlo máš chuť a presne to si dáš, vychutnávaš si ho, vnímaš svoju sýtosť... Je to tam dobre dopodrobna rozpísané. Najprv to nevedie ku chudnutiu, no skôr k tomu že sa tak nejak ukludnis okolo jedla, a potom sa tie chute psychického pôvodu začali vytrácať a nakoniec vďaka tomu aj váha klesla. Veľmi ti držím palce aby sa ti podarilo nad tým vyhrať, je to hrozná porucha.

Keď máš vyváženú stravu, tak telo si nepýta prijímať "blbosti." Netreba diéty, to je kravina. Stačí jesť primerané porcie v rovnakom case, aby to bolo konzistentné, byť v deficite... Bielu múku nahradiť celozrnnou, zemiaky a ryžu nie cez trištvrte taniera, zabudnúť na biely cukor, pečivo max slatinsky chlieb alebo celozrnny toast, co najviac zeleniny, skyrov atď... mohla by som pokračovať.... teoreticky to ovládame... 😁 Mne tento spôsob vyhovuje, keď chcem schudnúť. Pokiaľ si si obľúbila kalorické tabuľky aj prerušovaný pôst, tak nie je o čom. Ľudia takto dosahujú parádne výsledky. Mne sa tabuľky neosvedčili... A ako bolo spomenuté vyššie, jesť s mierou neviem. Kocka cokolady, jeden koláč, to vobec. S jedlom mi rastie chuť, čiže radsej si nedať vôbec. 🙆♀️
@fineta áno veru ťa teória to už vieme naspamäť to by sme vedeli aj odrecitovat ale a psychická stránka veci je silnejšia než akékoľvek vedomosti a vždy ma porazí, je to pre mňa nerovný boj ...a tiež mám extrémny problém s pohybom, odjakživa nenávidím šport, neznášam chodiť po lese napríklad, fitko, proste nič...mám rada prechádzky ale ľuďom sa vyhýbam a von keď nemusím nechodím, viem že sa na mňa všetci pozerajú ako vyzerám a iba ak naozaj musím, vyleziem von vybavím rýchlo čo treba a utekám naspäť do bezpečia. Niekedy niesom schopná ani to, dostanem strach, strpnem, srdce mi bije a je mi na omldetie, nie vždy som na to psychicky odolná aby som vyšla von, keď vidím susedov alebo viac ľudí vonku tak je to pre mňa hrozne a napríklad taká MHD, to som už vzdala, ak musím ísť niekam mimo bydliska, idem taxíkom... niekwdy som chodievala von v noci n a prechádzku ale mám teraz mimino a od neho nemôžem takto odchádzať takže teraz aj toto neprichádza do úvahy...ale je to to jediné čo ma ,,baví,, prechádzka....niekedy by som najradšej miesto jedla utiekla, rozbehla sa , išla na vzduch ...ale nejde to a to jedlo je doma, v bezpečí, nemusím nikam chodiť a riskovať....je to ako ten prsteň....muj milášek...