icon

Ako schudnúť, keď mám hypotyreózu?

gretushka
18. aug 2025

Ahojte . Mám hypotyreózu už dávno. Užívam euthyrox 150-ku. Váhu mám rok už stále tú istú , vôbec nechce ísť dole , darmo sa stravujem zdravo . Vedeli by ste nejaký prípravok alebo niečo poradiť na chudnutie .

anonym_d313e6
18. aug 2025

@gretushka aj cvičíš? Kalorický deficit?

gejb
18. aug 2025

@gretushka vitaj v klube 😄✌️roky sa mi nedarilo schudnúť kvôli tejto diagnóze...rady od zdravých ludi "stačí sa viac hýbať a nezrat" ma vytacali do vyvrtky.
Aktuálne sa konečne dostávam na svoju vysnenu váhu, už som si nemyslela ze niekedy klesne pod 60kg.
Co som zmenila: 3x v týždni cvičím silový trening- naozaj intenzívne a používam kalorické tabuľky- tu sa ale nedrzim tým co je tam nastavene ale príjmam len o cca 100kcal viac ako je môj bazalny metabolizmus. Môj bazal je 1300kcal, denne zjem teda tých 1400kcal. Sledujem si vlákninu a obmedzujem sacharidy (v tých tabuľkách ti to pekne ukazuje, kolko coho si už zjedla za ten den ) .
S týmto nastavením som ale začala chudnúť až po 3 mesiacoch. Takže bolo to frustrujúce zo začiatku ale teraz sa mi konečne telo rozbehlo a ide to dole pekne....aj keď velmi pomaly. Bohužiaľ. S tym sa ale treba zmieriť...
Držím palce 🤞🙂

eva_176
18. aug 2025

ahoj,
pripnem sa,
ja tiez uzivam l-thyroxin 125 uz viac rokov, kazdy rok mi pribudne min. 8-10 kg, v lete sa mi podari zhodit max. 5 kg, ale v zime pride zasa ten narast ...
cvicenie minimalne, v lete turistika a bike, no v zime ani to nie
diety nie, tie som skusala rozne, aj ked to na chvilu zabere a zhodim par kil, tak hned ako prestanem a uz si nedavam taky pozor, tak hned je dvojnasobok spat...
viem, ze zazracny pripravok na rychle chudnutie neexistuje, ale mozno poradite nejaky pripravok, ktory ten metabolizmus mozno trosku zrychli
diky

veselo_neveselo
18. aug 2025
@eva_176

ahoj,
pripnem sa,
ja tiez uzivam l-thyroxin 125 uz viac rokov, kazdy rok mi pribudne min. 8-10 kg, v lete sa mi podari zhodit max. 5 kg, ale v zime pride zasa ten narast ...
cvicenie minimalne, v lete turistika a bike, no v zime ani to nie
diety nie, tie som skusala rozne, aj ked to na chvilu zabere a zhodim par kil, tak hned ako prestanem a uz si nedavam taky pozor, tak hned je dvojnasobok spat...
viem, ze zazracny pripravok na rychle chudnutie neexistuje, ale mozno poradite nejaky pripravok, ktory ten metabolizmus mozno trosku zrychli
diky

@eva_176 Jediny pripravok, co funguje na zrychlenie metabolizmu, su svaly. Bohuzial :-/
Preto, ako pise @gejb, jedine co zabera, je vybudovat dostatocne svalstvo, aby to spravilo rozdiel na kalorickej rovnovahe.
Cim viac svalov, tym viac spaluju aj ked prave necvicis, tym viac telo spali v beznom zivote.

gejb
18. aug 2025

@gretushka pravda 👆: buduj svaly ( ano, ťažké váhy, činky a tak ) kašli na kardio. Keď budú svaly tak tie aj v kľude spaľujú energiu.

sense
18. aug 2025

@gretushka žiaľ zdravo sa stravovať nestačí. U mňa ide váha dolu ,pomaly a dolu keď ide striktne podľa tabuliek a pri cvičení 5-6x týždenne musím ísť Max na hodnotu malo aktívneho režimu. Beriem Euthyrox 100

3petka
18. aug 2025

@gretushka Ahoj mne ju zistili pri prvom tehu, priberala som už skôr ale hodnoty boli tak hraničné že ju proste neodhalili. Po prvom synovi som začala chudnúť až po 5 rokoch (vtedy sa mi asi hormóny ustálili) ale musela som makať každý druhý deň cvičenie alebo behanie.
Teraz po druhom synovi sa mi váha síce drží ale nedarí sa mi schudnúť i keď posledné dva týždne už vidím nejaký progres, no cvičím už rok. Nemám žiadnu diétu. Snažím sa jesť tak ako vždy samozrejme vyvážene i keď teraz som škrtla na raňajky pečivo. Ale ten pohyb je pri tomto si alfa omega.

anonym_0895c3
18. aug 2025

Liek existuje. Uz s nim schudli vsetky slovenske celebritky, len to nechcu priznat. Vola sa Ozempic.

simsalabim
18. aug 2025

Mne pomohli kaloricke tabulky. Perimenopauza, autoimunitny zapal stitnej zlazy. Slo to velmi pomaly - 10 mesiacov 8kg. Potom sa to rozbehlo.

jannali
18. aug 2025
@simsalabim

Mne pomohli kaloricke tabulky. Perimenopauza, autoimunitny zapal stitnej zlazy. Slo to velmi pomaly - 10 mesiacov 8kg. Potom sa to rozbehlo.

@simsalabim podľa koho cvičíte? Idete cez nejaký program?

simsalabim
18. aug 2025
@jannali

@simsalabim podľa koho cvičíte? Idete cez nejaký program?

@jannali cvicim, nie kvoli chudnutiu, skor kvoli pohyblivosti. Vacsinou plavam 2x tyzdenne, 2x t jogu a lahky silovy trening. V lete bike a plavanie aj 5-6x tyzdenne, silovy trening a joga 1-2x tyzdenne, ak stihnem. Mam artrozu, pohyb musim prisposobit, aj silovy trening iba jemny. Ale toto som robila aj ked som nechudla - strava je klucova.

taktotedanie
18. aug 2025

@gretushka je rozdiel “zdravo sa stravujem” a “som v kalorickom deficite”
Zjavne preto ti stoji vaha nie kvoli stitnej zlaze

amazonka13
18. aug 2025

🍏 Áno, takto ťažké to máme s poruchami štítnej žľazy – s hypotyreózou.
Je to taký celoživotný boj, a rehoľa - akonáhle na chvíľu oslabíme pozornosť, nestravujeme sa obmedzujúcim režimom, necvičíme, váha a tuk idú hore. K tomu sa často pridáva aj únava, slabosť, depresie, vypadávanie vlasov, pocit chladu v končatinách, búšenie srdca ...
Telo s touto diagnózou sa počas roka nespráva konštantne (nemenne, stálo, rovnako). Má výkyvy, raz to pri tom istom rozumnom stravovaní a primeranom tréningovom zaťažení ide (aj keď pomaly dole) a potom sú obdobia, keď si telo povie – a just nie – a môžete robiť čo chcete a nedáte dole ani cm, ani kilo. Klasický redukčný režim pre bacuľky je pri tejto diagnóze len čiastočne účinný. V týchto JUST – obdobiach sa telo správa podobne, ako v období menopauzy, kde sa nám podobne redukcia nedarí. Vyhovárať sa ale na poruchy štítnej žľazy a skrývať sa za diagnózu - „preto nechudnem, lebo mám genetickú poruchu“ - je klamaním samej seba. Aj my to dokážeme, len musíme vynaložiť niekoľkonásobne viac námahy ako bežná buchtička a takmer každodenne. Nehovoriac o tom, že úpravou stravovacieho režimu a pohybovým režimom pomáhame regenerácii štítnej žľazy, následne zníženiu predpísanej dávky Euthyroxu.
K poruche štítnej žľazy sa môžeme aj dopracovať, nemusí byť dedičnou diagnózou, ... o tom však niekedy nabudúce.
Pomôže len pevná vôľa , výdrž, úprava stravovacieho režimu (žiadne diéty), pitného režimu, pravidelný pohyb - cvičenie, plávanie, beh, prechádzky rýchlou chôdzou. Dôležité je - aj keď máme práve JUST - obdobie tela (spomaleného metabolizmu ), a napriek snahe nechudneme - dávať pozor, aby sme nepriberali. Ono sa to opäť obráti, umúdri a opäť pôjdeme s tukom, váhou dole. Určite by som nevolila žiadne zázračné lieky na chudnutie, nefungujú, ak tak len na chvíľu s následným jo-jo efektom. Budujeme sebadisciplínu, vnútornú silu, pevný sval a nenapĺňame zbytočne mešce farmaceutického priemyslu. 🙂 Majte krásny deň.

mandzula
19. aug 2025

Hypotyreozu mam roky, beriem L-Thyroxin a doposial som nepribrala ani kilo. Uz roky pred diagnostikovanim som cvicila vo fitku a riesila som, kolko coho vlozim do ust, takze presne viem, co si mozem k svojmu telu dovolit.

jamidea
19. aug 2025
@mandzula

Hypotyreozu mam roky, beriem L-Thyroxin a doposial som nepribrala ani kilo. Uz roky pred diagnostikovanim som cvicila vo fitku a riesila som, kolko coho vlozim do ust, takze presne viem, co si mozem k svojmu telu dovolit.

@mandzula konecne niekto, kto sa nevyhovara na stitnu zlazu.
Autorka prispevku, ak mas nastavenu liecbu spravne, tak ti ti telo funguje so spravnym "poctom" hormonov, cize nemas priznaky, aki to tu vyssie niekto pise. Takze tlsta nie si asi kvoli stitnej. To akoby som povedala, ze som mala zlomenu nohu pred rokom a preto som pribrata.
A pokracovanie o chudnuti poznas.
Pisem aj na zaklade skusenosti, roky beriem euthyrox, v 40tke som 3.krat porodila...

gretushka
autor
Odpoveď bola odstránená
deedol
19. aug 2025
@jamidea

@mandzula konecne niekto, kto sa nevyhovara na stitnu zlazu.
Autorka prispevku, ak mas nastavenu liecbu spravne, tak ti ti telo funguje so spravnym "poctom" hormonov, cize nemas priznaky, aki to tu vyssie niekto pise. Takze tlsta nie si asi kvoli stitnej. To akoby som povedala, ze som mala zlomenu nohu pred rokom a preto som pribrata.
A pokracovanie o chudnuti poznas.
Pisem aj na zaklade skusenosti, roky beriem euthyrox, v 40tke som 3.krat porodila...

@jamidea studie hovoria, ze to nie je pravda. Niekto je nastaveny spravne a niekomu to tak z krvi vyzera, ale ma o 10-20% nizsi bmr ako tabulkovy. Citala som o tom uz davnejsie.

jamidea
Odpoveď bola odstránená
mirka0677
20. aug 2025
@mandzula

@mandzula ja ju mam tiež, už vyše 25rokov beriem L-thyroxin, postupne od 25 až počas tehotenstiev 100, teraz len 75. A tiež nemám problém s udržaním hmotnosti a priberaním a to necvičím ale že vôbec a jem normálne, nič nesledujem, keď sa m zdá, že som trochu pribrala, trošku obmedzím hlavne jedenie po 20tej a vráti sa mi hmotnosť. . Ale aj moja endokrinologička sa divila, že mi hmotnosť nestúpa, ona sama tiež hypotyreozu má, má okolo 50 ( ako ja) a je na nej vidno, že je rokmi pribratejšia - a to je aj diabetologička, takže asi vie, čo môže a čo nie jesť. Takže to sme asi skôr šťastnejšie výnimky s tou stabilnou hmotnosťou. Alebo je to tým, že ešte nepotrebujeme príliš vysoké dávky l-thyroxinu, alebo máme ideálne nastavenú liečbu, neviem.

mandzula
20. aug 2025
@mirka0677

@mandzula ja ju mam tiež, už vyše 25rokov beriem L-thyroxin, postupne od 25 až počas tehotenstiev 100, teraz len 75. A tiež nemám problém s udržaním hmotnosti a priberaním a to necvičím ale že vôbec a jem normálne, nič nesledujem, keď sa m zdá, že som trochu pribrala, trošku obmedzím hlavne jedenie po 20tej a vráti sa mi hmotnosť. . Ale aj moja endokrinologička sa divila, že mi hmotnosť nestúpa, ona sama tiež hypotyreozu má, má okolo 50 ( ako ja) a je na nej vidno, že je rokmi pribratejšia - a to je aj diabetologička, takže asi vie, čo môže a čo nie jesť. Takže to sme asi skôr šťastnejšie výnimky s tou stabilnou hmotnosťou. Alebo je to tým, že ešte nepotrebujeme príliš vysoké dávky l-thyroxinu, alebo máme ideálne nastavenú liečbu, neviem.

@mirka0677 a mozno mame proste len dobre nastavenu hlavu a vieme, co si mozeme dovolit.🙂