icon

Ako schudnúť pri hypoglykémii?

9. aug 2025

Ahojte, mám 170 cm a vážim 71.5 kg, mám 44 rokov.

Prídem si naozaj veľmi veľká. Ešte pred tromi rokmi som mala 62 kg, ale to bolo zase málo, aj mi to všetci vraveli, že som až príliš chudá, a necítila som sa vôbec OK, aj keď som vyzerala mega super. Mám dosť veľké prsia, teda nejako sa neviem dostať na 60 ani náhodou. Pre mňa ideálna váha je 65 - 66 kg tu sa cítim v pohode. A teraz ako sa k tomu dostať?

Čo sa týka jedálnička - stravujem sa pomerne zdravo, zelenina, občas ovocie, mäso si jedine varím, alebo dusím, alebo robím na pare, a jem ešte ryby. Popri tom strukoviny, orechy, sóju, občas nejaké semiačka.

Nejem mastné a vyprážané veci, salámy, údeniny, konzervy, mliečne výrobky, jogurty, smotany, vajcia, syry, majonézy apd. Maslo mám iba rastlinné - FLORA.

Mojou slabosťou je však pečivo, to chcem úplne vylúčiť aj sladké aj slané pečivo a chlieb ako taký. Nejem ho každý deň, ale doprajem si. Kúsok chlebíka s maslom a zeleninou, sladký koláčik s jablkom ku káve apd. Ďalej chcem nahradiť bezlaktózové mlieko do kávy rastlinnou náhradou. A piť iba čistú vodu alebo čaj bez cukru alebo vodu s citrónom.

Avšak mávam sklony ku hypoglykémii a keď mi klesne cukor, je mi zle. Nosím so sebou hroznový cukor. Toto neviem ako mám ošetriť.

Doteraz som aktívne necvičila - pridám teda 30 min aktivitu každý deň doma na začiatok, naťahovanie sa - strečing, pozdrav slnku, posilnenie brušného svalstva, zadku a panvového dna, rúk a chrbta. Neskôr, keď nadobudnem trochu kondíciu by som zvážila aj fitko.

Napadá vás ešte niečo? Nemám prehnané očakávania. Ak by išlo dole kg za mesiac, je to viac ako dosť. Do Vianoc by som chcela mať 68.5 kg a potom do leta na 65 kg postupne.

pribinak
9. aug 2025

Prečo neješ vajcia? Mliečne výrobky, aspoň kyslomliecne? Prečo používaš bezlaktozove mlieko a nie klasické? A rastlinné maslo?

Keď mávaš hypoglykemiu tak nemáš dobre nastavené stravovanie

Neviem, celkovo sa mi tvoje stravovanie nepáči

autor
9. aug 2025
@pribinak

Prečo neješ vajcia? Mliečne výrobky, aspoň kyslomliecne? Prečo používaš bezlaktozove mlieko a nie klasické? A rastlinné maslo?

Keď mávaš hypoglykemiu tak nemáš dobre nastavené stravovanie

Neviem, celkovo sa mi tvoje stravovanie nepáči

@pribinak na vajcia mám alergiu a rovnako aj na mliečne výrobky. Neviem to stráviť a je mi po nich zle, niekoľko krát som po mliečnych výrobkoch skončila na infekčnom s ťažkým zápalom. Užívam probiotiká na črevnú mikroflóru, toto je v poriadku. Mám mnoho intolerancií a teraz mi začalo robiť zle aj pečivo. Keď som svojho času nejedla ani pečivo ani sladké, nemala som žiadne ekzémy, nepadali mi vlasy, cítila som sa úplne ok a nemala som ani taký problém s cukrom. Poďme k téme ako schudnúť 7 kg cca.

pribinak
9. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak na vajcia mám alergiu a rovnako aj na mliečne výrobky. Neviem to stráviť a je mi po nich zle, niekoľko krát som po mliečnych výrobkoch skončila na infekčnom s ťažkým zápalom. Užívam probiotiká na črevnú mikroflóru, toto je v poriadku. Mám mnoho intolerancií a teraz mi začalo robiť zle aj pečivo. Keď som svojho času nejedla ani pečivo ani sladké, nemala som žiadne ekzémy, nepadali mi vlasy, cítila som sa úplne ok a nemala som ani taký problém s cukrom. Poďme k téme ako schudnúť 7 kg cca.

@anonym_autor to si mala napísať hneď že máš alergie a intolerancie

autor
9. aug 2025
@pribinak

@anonym_autor to si mala napísať hneď že máš alergie a intolerancie

@pribinak toto nebolo predmetom otázky, ale ako schudnúť, nie pridávať do jedálnička.

jogy1984
9. aug 2025

No s tvojimi zdravitnimi problemamy ísť skôr za odborníkov aby ty poradil so stravou. Vajíčka a podobne sú celkom dvoležite zdroje živín ktoré nemáš . Ako diabetik by som ti poradil jesť komplexné sacharidy a vlákninou ako napríklad ovesne vločky najlepšie spolu s bohatým zdrojom bielkovín.

autor
9. aug 2025
@jogy1984

No s tvojimi zdravitnimi problemamy ísť skôr za odborníkov aby ty poradil so stravou. Vajíčka a podobne sú celkom dvoležite zdroje živín ktoré nemáš . Ako diabetik by som ti poradil jesť komplexné sacharidy a vlákninou ako napríklad ovesne vločky najlepšie spolu s bohatým zdrojom bielkovín.

@jogy1984 komplexné sacharidy jem - celozrnný chlieb, ražný chlieb,mhnedá ryža, quinoa, pohánka, bulgur, jačmeň, šošovica, cícer, fazuľa, hrach, bataty, mrkva, brokolica, kapusta, vlašské orechy, mandle, slnečnicové semienka. Ja nie som diabetik inak, mám skôr sklony ku hypo, klesne mi cukor a je mi zle. Našťastie hyper nemám.

biba_18
9. aug 2025

ja mám tiež hypo - ale práve tie sladké koláčiky - resp. všeobecne prisladké veci - a u mňa aj alkohol - nerobia dobrotu… určite by som neodporúčala dietovať, klasicky dietovať - teda sacharidy neredukovať pod únosnú mieru…
chlebík alebo celozrnné pečivo je fajn hoci aj v každom jedle - dôležité je množstvo - a ku káve žiaden koláčik - alebo veľa piva - práve mám odpozorované že pri zvýšenom prijme cukru mi potom veľmi ide cukor dole…
no a tiež napriek tomu že vačšinou mám cukor ok, pri vysokej námahe musím dávať hroznový cukor, v podstate bez toho v posilke neodcvičím, tam nevidím problém že to tiež zachraňuješ cukrom…
takže ako schudnúť? už len znížením prijmu…

autor
9. aug 2025
@biba_18

ja mám tiež hypo - ale práve tie sladké koláčiky - resp. všeobecne prisladké veci - a u mňa aj alkohol - nerobia dobrotu… určite by som neodporúčala dietovať, klasicky dietovať - teda sacharidy neredukovať pod únosnú mieru…
chlebík alebo celozrnné pečivo je fajn hoci aj v každom jedle - dôležité je množstvo - a ku káve žiaden koláčik - alebo veľa piva - práve mám odpozorované že pri zvýšenom prijme cukru mi potom veľmi ide cukor dole…
no a tiež napriek tomu že vačšinou mám cukor ok, pri vysokej námahe musím dávať hroznový cukor, v podstate bez toho v posilke neodcvičím, tam nevidím problém že to tiež zachraňuješ cukrom…
takže ako schudnúť? už len znížením prijmu…

@biba_18 ano, tie sladke kolaciky budem musiet vynechat. Necham si teda celozrne pecivo na ranajky a na veceru so zeleninou. Alkohol nepijem vobec. Mam dost obmedzene stravovanie, ktore roky fungovalo, avsak ako sa mi spomaluje metabolizmus po 40tke, tak priberam.

biba_18
9. aug 2025

@anonym_autor možno bylo dobré dať si vyšetriť krv, skontrolovať pankreas…

autor
9. aug 2025
@biba_18

@anonym_autor možno bylo dobré dať si vyšetriť krv, skontrolovať pankreas…

@biba_18 krv mám v poriadku, pankreas je na USG dobre, mám tam vrodenú anomáliu, ale tá by nemala mať vplyv na jeho činnosť. CT brucha pred 2t bolo OK.

tykat
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v tvojom pripade by som s9 stravou neexperimentovala, ak mas stravovanie nastavene tak ze nemas traviace problemy. Schudnes ak je energeticky vydaj vyssi ako prijem. Zacni si zadavat jedlo do kalorickych tabuliek a pridaj cvicenie tak aby si vydaj mala vyssi ako prijem.

luccija
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pribinak má pravdu, že máš zle zloženú stravu a preto ešte do hypoglykémie.Ked som chodila v jednom centre musela som mať ráno buď grahamovy rožok, alebo celozrnný chlieb ten hutný plus aj na olovrant aj, keď som hovorila, že po naobedovani nie som hladná na olovrant.Okolo 16-17 chceli, aby som jedla ďalší rožok, šunku, zeleninu, vajce ... a malo to význam, lebo ma večer nechytil hlad a stačila mi omeleta so zeleninou, šalát s tuniakom atď...
Chýbajú ti sacharidy a preto máš hypo.Kolacik ti zdvihne cukor a potom príde rýchly pád a hlad...
Cestoviny, ryžu môžeš mať aj natural, cestoviny zeleninové z Lidlu šošovicove, hrachové ...ale ja som jedla celozrnne.orechy, semiačka sú fajn kvôli omega, ale nezasytia.Skus ovsenú kašu na raňajky.A, keď už tuky klasické maslo, keď si nedáš 2 CM vrstvu nie je zle.Pridaj bielkoviny aj kvôli svalom, energií a sacharidy.Kludne môžeš nejaké kuracie soté so zeleninou, zapekaný zeleninu karfiol, brokolicu k tomu šalát...telo nepustí tuk, keď si v hypoglykémii, lebo trpí
Ja, keď nejem správne tiež idem do hypo a musíš jesť každé 3-4 h, ale ja mám aj nízky tlak

biba_18
9. aug 2025

@anonym_autor tiež som mala bežné rozbory krvi ok, keď mi zistili metabolický problém bola som na nejakom inom rozbore a ten som doplácala aj dosť peňazí… poslala ma tam diabetologička ku ktorej ma už zo zúfalstva poslala praktická lekárka keď som mala všetky výsledky dobré. mne to zistili po hypertenzii… takže áno, ja som sa dostala k diabetologovi s vysokým krvným tlakom…

glade22
9. aug 2025

Skús si prečítať knihu Glukozova revolúcia.
Pravdepodobne máš reaktivnu hypoglykémiu, teda, že po nejakom sacharidovom jedle pankreas vylúči príliš inzulínu a cukor náhle padne. Pričom nemusí byť ani pod normu, len ten pokles je náhly.
Mohlo by ti pomôcť splostit glukozovu krivku - vysoké skoky glukózy=vysoké hladiny inzulínu a ten bráni chudnutiu.
Skús si pred sacharidmi dať vždy nejakú zeleninu. Ak máš rada pečivo, tak najprv nejakú zeleninu, bielkoviny a až potom to pečivo.
Koláčik si dať po hlavnom jedle, alebo zjesť pred ním zase nejakú zeleninu.
V knihe je to lepšie vysvetlene...nesuhlasim úplne so všetkým ale je isté, že glukozove skoky telu nerobia dobre.

mogaa
9. aug 2025

no tvoj jedálny lístok nevyzerá najhoršie, otázkou teda je prečo z takého v celku dobrého jedálnička priberáš, lebo pomalým metabolizmom to nebude....ja mám po 50 a chudnúť dokážem aj pri normálnej strave .- teda aj sladké aj pečivo aj koláče.....chudnutie je o dlhodobom kalorickom deficite....ak ponecháš jedálniček aký máš a pridáš denne 10-15km napr.bicykel alebo len rýchlu chôdzu automaticky máš nižší kalorický deficit a mala by si pomaličky chudnúť.....nie je to o vynechaní sacharidov alebo vyslovene zdravej strave....zdravá strava nie je diétna a diétna strava nie je len zdravá strava....u teba musí byť problém strava -buď máš malý kalorický príjem , vtedy si telo drží zásoby alebo ješ jednoducho priveľa(hoci zdravej stravy)...občasné koáče alebo maslo - vôbec pri chudnutí nie sú problém ak tie koláče samozrejme vyvážiš tým že si nedáš celú večeru ale dáš si menej...a samozrejme nezješ pol závinu v jeden deň🙂

anonym_f07763
9. aug 2025

@anonym_autor to vyzerá na reaktívnu hypoglykemiu. Nespominaš v strave žiadne sacharidy okrem toho chleba a trochy ovocia. Ješ ryžu, zemiaky, cestoviny? Ak máš problém s výkyvmi cukru tak je najlepšie jesť tak, aby bola v každom jedle každá zložka potravy. Ako bolo spomínané, výkyvom cukru sa dá zabrániť aj správnym poradím jedla. Najprv zjesť zeleninu(primerané množstvo, nie prehnané), potom bielkoviny+tuky (aby bolo aspoň 20g bielkovín v každom jedle) a potom sacharidovu prílohu (ale nevynechávaj ju!). Pri výkyvoch cukru je tiež veľmi dôležité prvé jedlo dňa, lebo obvykle ak je zlé, rozhádže cukor natoľko že to už za zvyšok dňa nezachraniš. Prvé jedlo dňa by nemalo byť sladké - žiadne rýchle cukry, len komplexné sacharidy a musia byť bielkoviny. Ovocie si tiež dávaj iba ako dezert po komplexnom jedle, kľudne môžeš občas aj koláčik, kúsok čokolády, ale vždy po jedle nech ti neskáče cukor.
Na schudnutie potrebuješ kalorický deficit. Ten nie je problém dosiahnuť aj keď máš takéto problémy. Na hypoglykémie stačí jeden glukozovy cukrík a to je pár kcal. Takže keď aj niekedy budeš potrebovať zjesť ho, z kalorického hľadiska ti to nijako neuškodí. Zapisuj si pár dní so kalorickych tabuliek čo ješ, a uvidíš kde máš problém, čo ti bráni chudnutiu. S dobre zloženou stravou budeš aj chudnúť, aj sa môžeš do veľkej miery zbaviť týchto problémov.