icon

Ako správne vypočítať kalorický deficit na chudnutie?

zazrak1991
13. jan 2025

Ahojte ,potrebovala by som radu hlavne od tých ,čo sa chudnutiu rozumejú alebo teda majú aspoň prehľad a pojem o takých veciach ako je bazalny metabolizmus, kaloricky deficit a podobne . Celkom mi trvalo kým som si to naštudovala tak aby som to pochopila . Dodrziavam prerušovaný post lebo mi najviac vyhovuje pri chudnutí + som začala aj cvičiť (veľmi jemne 😁). Pri pôste je samozrejme dôležitý kaloricky deficit a keďže v poslednej dobe mi váha nejak stojí tak som použila rôzne kalkulačky na nete aby som si ten svoj príjem pri chudnutí vypočítala . Myslela som že prijímam veľa kalórií a preto nechudnem ,ale ja som zistila že ich prijímam práveže malo (používam kalorické tabuľky) . Počítala som asi na 4 kalkulačkach a vždy mi vyjde príjem pri chudnutí okolo 1600 ,ale ja toľko nezjem ani náhodou. Nechudnem len na šalátoch ,jem normálne jedlá ale ten denný príjem mám splnený len keď si dám vyprážaný syr 😁 prosím vás čo s tým mám robiť ? Nieje to vypočítané zle ?? Aktivitu dávam vždy podľa aktuálnej situácie ,buď žiadnu alebo miernu 1-2x týždenne . Neviem čo robím zle ale keď si všetko zapísem do tabuliek tak mám príjem 1000-1200 a som najedena . Viete poradiť kde by som mohla robiť chybu ? Snažím sa jesť vyvážené a pritom nedietovat ale niekde musí byť chyba 🤔

Strana
z2
nynia
13. jan 2025

Vyska, vaha? Bazalny metabolizmus? Pri tvojej zatazi by som dala ziadnu aktivitu ked len 2x do tyzdna a mierne cvicis. Ak ti aj tak vyjde vela kcal existujr aj reverzna dieta princip je, ze kazdy tyzden dvihnes kcal o takych 100hore kym. sa dostanes na pozadovane mnozstvo.

zuzinka888
13. jan 2025

Aj si jedlo vazis cilen tak od oka?

zazrak1991
autor
13. jan 2025

@nynia výška 169, váha 74 , bazalny 1470

zazrak1991
autor
13. jan 2025

@zuzinka888 áno práveže vážim ,aby som sa to naučila nech mám neskôr prehľad

nynia
13. jan 2025

Tak to pocitaju dobre, prijem mas hlboko pod bazalom, co zo zdravotneho hladiska nie je vobec dobre takto malo jest. Skus tu reverznu dietu. A este zodpoviem nechudnes lebo telo je podvyzivene a musi si nechat ovela viac zivin aby vobec fungovalo co keby malo dostatok nemuselo by si robit zasoby.

majamat
13. jan 2025

@zazrak1991 co a kolko jes, ked prijmas tak malo? ak jes normalne, zda sa mi, ze ti vychadza malo kalorii.

majamat
13. jan 2025

@zazrak1991 odfot prijem stravy z KT

zazrak1991
autor
13. jan 2025

@nynia veď práve preto ma to šokovalo že kde mám ešte tie kalórie nabrat keď som najedena 🥲 a to som si fakt myslela že to preháňam

zuzinka888
13. jan 2025

Tak daj tu screen zapisu.

barka1
13. jan 2025

@zazrak1991 nieco robíš zle. Mám úplne rovnaku výšku a váhu a aby som plnila kaloricky deficit pri lahkej aktivite, jest doporučených 1666 kcal je pre mna akurat. Při přijme 1000kcal by som umřela od hladu.
Naotaj všetko presne vážis? Vytvaras si "moje jedlo", alebo vyberas z hotových v apke?

barka1
13. jan 2025

@zazrak1991 pretoze ak by si sa dlhodobo stravovala na urovni 1200 kcal, tak urcite nemas nadváhu

denkabemommy
13. jan 2025

@zazrak1991 máš vypnuté aktivity na KT? Lebo si naozaj hlboko pod bazalom.. výšku mám rovnakú, váhu o 20kg menej a jem 1800-2500kcal denne a nepriberám.. ono síce sa cítiš najedená aj z 1000kcal ale keď nevieš narvať vo fastingu tých cca 1600, tak to jednoducho nie je pre teba vhodná metóda a treba skúsiť niečo iné. To je naozaj pre ľudí, ktorí sú schopní “zožrať” v priebehu pár hodín extrémne množstvo jedla 😁.. ja na fastingu fičím ale dokážem mať na tak 800-1000kcal vyvážený obed, mám to nastavené od 12-20h, takže dám obed, olovrant aj večeru a vyplním si celodenný príjem.

Tým ti chcem povedať, že prerušovaný pôst je super, ale nie je vhodný pre všetkých, najmä ak proste nevieš zjesť v 1-3 jedlách všetky kalórie, skôr ti odporúčam 4-5 jedál denne, vtedy to doženieš.

lucia13022023
13. jan 2025

Posli co jedavas. 1500kcal je minimum co by mal dospelý človek prijať. Zaujímajú ma jedla do 1000kcal.

simsalabim
13. jan 2025

Pri 1000kcal by som umierala hladom. Ukaz jedalnicek.

sense
13. jan 2025

Ak si si zadala pausalny výdaj tak aktivitu nezapisuj už ju máš v príjme zohľadnení. Daj foto tabuliel

evakadlec
13. jan 2025

ahoj, to je velmi nizky prijem...ja cvicim 3x do tyzdna a kalorie mam nastavene na 2100

nelka93
14. jan 2025

Nazapisuj každú aktivitu. To je prva chyba. A treba piť dostatok vody, lebo ti ju telo začne zdržiavať a hromadit

misanthropicdann
15. jan 2025

@zazrak1991 a čo taká káva a čaj? Piješ s cukrom zapisujes si aj to?
Musís mat niekde chybu vzapisovani

taktotedanie
15. jan 2025

@zazrak1991 vela bielkovin, maso aj prilohy

faelyn
21. jan 2025

Nejde o to, či sa ty cítiš najedená, ale o to, že tvoje telo potrebuje energiu, ktorej ty príjmaš extrémne malo. Dokonca aj tých 1600 je málo, ak máš za deň fyzickú aktivitu, tak je to malo. Ak by si celý deň len ležala, tak tých 1600 je asi ok.
Z vlastnej skúsenosti ti viem poberať, že s takým nízkym kalorickými príjmom, síce schudnes, ale čakaj aj viacero zdravotných problémom, ktoré určite mať budeš lebo tvoje telo proste nebude dobre fungovať na takýchto číslach🤷🏼‍♀️ hudnutie nie je maratón, treba na to ísť pomaly a ZDRAVO, každý chce všetko rýchlo (ja som to tak tiež mala a aj som to rýchlo dosiahla, ale tie problémy čo potom nasledovali za to absolútne nestali ).

viktoriasz
12. feb 2025

Vedel by aj mne niekto poradit… mam 175cm, 79kg. Zacala som si pisat KT tak poctivejsie od konca januara. Vypocitalo mi to na nete nasledovne: 1652kcal prijem, B:121g, S:161g, T:53g. Snazim sa to dodrziavat. Vsetko poctivo zapisujem. Mam pocit niekedy, ze mam vela zjest za den. Tiez som asi jedla menej predtym. Otazka je teda: nemoze sa stat, ze teraz ked akoze viacej budem jest, tak aj priberiem. Ja mam z toho fakt uz strach.. Pohybovu aktivitu nemam pravidelnu. Niekedy sa mi podari ist cvicit 3x, niekedy ani raz, mam sedave zamestnanie, ale vela chodim peso. No vela- niekedy je to 5000krokov, niekedy aj 10tis. Vsade kde sa da chodim peso-posta, nakupy, do skoly pre dieta.
Praca-podnikanie, deti-skola, domacnost, proste nemam niekedy sil si zacvicit. Vsade sa pise, ze kaloricky deficit. Kam teraz smerovat? Pokracovat v dodrziavani kalorickych tabuliek a teda ked sa mi podari -ist si zacvicit. Pohne sa to. Dakujem za rady

nataliik
13. feb 2025

@viktoriasz rozhodne pokracovat. Tiež som jedla malo a zrazu tabulky, také mnozstvo jedla, že mi to ani nešlo zjesť a začala som chudnut. Stále mi to príde veľa, aj keď už je to menej 1700kcal, ale chudnem.
Takže do toho smelo pokračuj.
A ku krokom, 10 000 nie je veľa 😊

viktoriasz
13. feb 2025

@nataliik dakujem pekne…ja mam z tono fakt stres, ze teraz zacnem viacej jest, akoze mozem chudnut? 🤣🙈 proste mi to nedava…cely zivot riesim a riadim sa podla vahy, vzdy som sa drzala okolo 70-72kg. A zrazu hop plus par kil navyse…takze preto sa bojim, ze ked chcem schudnut, zacnem viacej jest? Aj starka mi stale hovori: taky mas velky zadok, zase si pribrala…🙈 proste de.. ano viem tieto kroky-nie je ziadna slava…len som chcela napisat, ze sa nevyvazam vsade autom. V ramci mesta idem vsade peso-co treba vybavit.. oki dakujem za reakciu…skusim vydrzat v jedeni..

sense
13. feb 2025

@viktoriasz ono môžeš jesť malo a byť v kalorickom nadbytku, a môžeš jesť objemovo veľa a byť v deficite... Príklad nevravím že je to tak u teba: raňajky croissant a latte s plnotucnym mliekom nie je to veľa ale kaloricky cca 500-600kcal.
Alebo raňajky: celozrnné pečivo so šunkou,server, paradajky, k tomu mandarínky a k tomu káva bez ničoho objemovo je toho veľa ale prídeš napr len na 400kcal
Ono veľakrát si ľudí myslia že jedia malo ale nerátajú olej použitý na pečenie, ani tie dva hryzy čo dojedia po deťoch, či to zobnutie občasné...atd

Ak budeš ozaj poctivo všetko presne zapisovať a držať sa tých 1600kcal nepriberies

viktoriasz
13. feb 2025

@sense dakujem za reakciu…ale nejem take veci ako croissanty, sladke pecivo vobec…moja strava je vacsinou z tych potravin: vajcia, tvaroh, cottage, celozrnny slatinsky chlieb, sunka, cicerova natierka, hummus s mrkvou, tortily si robievam s kuracinou, tuniakom, s pestom, syry-feta, balkan, karicka-haloumi, jogurty grecke. Na ranajky si obcas robim kase doplnene proteinom a ked mi chybaju proteiny, doplnam praskovym proteinom vecer. To su ranajky, vecere. Cestoviny jem minimum, ani pizzu. A obedy sa stravujem v restauracii, kde je vzdy zdrava strava-morcacie, kuracie s ryzou, na kari sposob, ryby, kuskus, quinoa, bulgur. Takto sa stravujem 95% cez obedy. A dokonca tam mam vypocitane aj makra. Takze si to viem zapisat. Ale ziadne zmeny.. tak uz asi len viac pohybu pridat.. inak som zufala… ale dakujem za rady.

sense
13. feb 2025

@viktoriasz to bol len priklad....ako dlho ides na tom prijme 1600? To mas mierny rezim?

viktoriasz
13. feb 2025

@sense tak poriadne, ze si to zapisujem od 31.1. (Viem je to kratka dobs) Predtym som sa vzdy takto stravovala..ale nezapisovala som si. Za to som zacala so zapismi, aby som vedela kolko toho zjem. A myslim, ze som jedavala menej… nejem ani sladkosti. Obcas pred Mkom som zvykla mat chut na sladke, stalo sa, ze som si dala nejaku sladkost. Aj to som potom mala vycitky, tak som menej jedla na veceru. Mne ide len o to, ze teraz ked akoze viacej jem…lebo ved bazal atd. Tak mam v hlave, ze urcite priberiem. A pritom chcem chudnut. Mozno som bola dlhodob v kal.deficite a telo si ukladalo na “horsie”. Aj to moze byt. Len sa teraz bojim, ze ked zvysim jedlo, ze automaticky priberiem, asi urcite a potom sa to niekde zlomi. Len neviem kolko mam vydrzat takto. Viem, ze sa netreba vazit kazdy den. Mozno mam aj tu PPP, ale chcem sa dostat do normalu. Ja kazde rano vstavam s tym, ze co budem jest. Planujem si to. Az ma z toho raz drbne 🤣🙈. Mam 42rokov, ked som mala 20 rokov schudla som kvoli jednej sutazi za dva mesiace 9kg zo65kg, vazila som 56kg. A 20rokov (medzitym dve tehotenstva) som sa “trapila” dietami ako low carb, keto diet, paleo a vsetko mozne. Dodrbkala som si metabolizmus. A stale to len rastie. Cely zivot robim nejake sporty, behavala som, chodila som na skupinove cvicenia, cvicenia s trenerom, lyzujem, v podstate vzdy nieco, ale stale to rastie. Tak preto som chcela iba vediet, ze ked si budem poriadne zapisovat, budem pravidelne jest tolko kolko mam, ci sa nemoze stat, ze teraz priberiem zase 5kg. Budem nestastna, zufala. Viem je to aj vekom-hormalne zmeny atd. Som zdrava, neberiem ziadne lieky. Mozno vela stresu.. Sorry za dlhe rozpisanie. Mozno je to na odobrnika. Ale neviem na ktoreho. Psychiatra by som nechcela kvoli tomuto navstivit. 🙈

sense
13. feb 2025

Nie to je vyvráteny mýtus....ak by si bola dlhodobo pod bazalom by si chudla ,vezmi také anorekticky alebo ľudí pocas vojny. Jedli pod bazal a nepriberali naopak chradli.
2 týždne je aj krátka doba na nejaké výsledky. Treba poctivo všetko vážiť. Dodržovať pitný režim, spánok ,hýbať sa a ono sa to pohne. 5tis krokov je nič a desať je bežný pohyb nič extra

nataliik
13. feb 2025

@viktoriasz áno jedz toľko, koľko ti ukazuje tabuľka. Ak by si aj náhodou trosku pribrala, neboj sa, nestresuj a výdrž, výsledku budú. Držím palce
K tým krokom tak stále lepšie 5000 ako 10 😁.
A áno aj mne to prišlo veľa jedla a stále aj je, koľkokrát by som už večeru nepotrebovala, ale je to iná skladba jedla a má menej kalórií ako to, čo som jedla predtym. Hlavne son tiež jedla malo a same sacharidy, bielkoviny skoro žiadne a teraz keď dodržiavam tabuľku už mám 20kg za pol roka dole.
Takže ozaj neboj sa, vydrz a držím palce👍

nataliik
13. feb 2025

@viktoriasz teraz čítam, že to len od 31.1., daj tomu trosku čas, nevaz sa každý deň, nájdi si 2 dni medzi ovulaciou a menštruáciou a váž sa len tie. Lebo cez tie obdobia kľudne 2 3kg hore. Ozaj sa nevaz každý deň, len si tým uškodis, stratíš motivaciu.
Inak humus a pesto, to ti aj vojde do tabuľky? Ja sa len pýtam, lebo to je dosť tukové.
Inak toto je asi problém všetkých, začnú chudnut a hneď po týždni by chceli 5kg dole. Len tých 5kg vacsinou nepribrala za týždeň, tak nemôžeš čakať, že to zbehne hneď a hlavne ak to nechceš mať naspäť s jojo efektom, tak zdravé chudnutie je pomale.
A nemusíš makať extemne, to by si mala ešte viac jest.
Zapojiť môžeš niečo, čo ťa bude bavit, ale nemusis.

Strana
z2