icon

Ako začať behať efektívne a vytrvalo?

11. aug 2025

Ahojte rozhodla som sa že by som chcela skúsiť beh. No neveim vobev dýchať po 500 m už nevladzem. Ako na začiatok začať? Ďakujem

anonym_8429ee
11. aug 2025

Striedať beh a chôdzu podľa pocitu, postupne predlžovať beh.
+ ak máš anémiu, môže to byť z toho

sendyle
Autor odpoveď zmazal
nattyond
11. aug 2025

Buď ísť na bežecké tréningy alebo začať pozvoľne. Ja som začala tak, že som šla na 2-3 km a po 500m som striedala chôdzu s behom. Je dôležité, aby si nebežala na plno, mne pomáhajú hodinky kde si sledujem tep okolo 140. Vtedy dokážeš odbehnúť dlhšiu trať aj keď pomalšie. Postupne som vládala ubehnúť viac a predlžovala som si trať. Z 500m behu som sa dostala na 10km za trištvrte roka, chodila som behávať 2-3x do týždňa. Je fajn zaradiť aj inú aktivitu, napr. Yogu/pilates, aby sa neskrátili svaly a aj silové cvičenia. Proste len skúšaj a výber si dobrú hudbu. Mojej príbuznej fungovala aj motivácia, že za každých 5/10 behov si dopraje masáž/kozmetiku/nechty. 😊

lucia13022023
11. aug 2025

Napíšem ti ako človek, ktorý pred rokom nezabehol ani 2km a dnes zbehne v pohode pol maratón, do týždňa behám 3x po 16-17km.
- stanoviť si reálny cieľ
- nepreoinat sily
- striedať beh a chôdzu
- vždy keď budeš potrebovať, POTREBOVAŤ nie CHCIEŤ pauzu si dáš
- postupne, kľudne po mesiaci pridávať km - ja som to robila tak, že keď som vedela súvislé zabehnúť 3km bez chôdze, vtedy som si pridala ďalší km alebo 500m.

denkabemommy
11. aug 2025

Ja som nechcela robiť intervaly, nemám to rada a nebaví ma to, tak som bežala prvé razy v úplne pomalom tempe, kľudne aj 7:30 (appky ti pomôžu udržiavať tempo napr Strava), držala som si tep do 175bpm. Tak som na šupu odbehla aj 3km, čo bolo pre mňa motivácia vytrvať, keď som však dala na začiatku rýchle tempo, vyletel tep, tak som to rovnako po 500m mohla zabaliť.
Prešlo pár mesiacov bežím ďaleko rýchlejšie (5:30-6) a ďaleko dlhšie trasy (5-15km) a úplne bez problémov 🙂. Ps kúp si poriadne topánky.

sisamisaaa
11. aug 2025

Ja som tiež nevládala a tak som striedala beh a chôdzu, potom som skúsila spomaliť beh a odbehla som aj 10km pomalším tempom. A potom som zrýchľovala tak že som striedala pomalý beh s kratkodobým rýchlejším a tak pomaly pridávala. Ale mňa beh nebaví, mne to dlho trvalo kým som sa nejako rozbehala.

thereisabear
11. aug 2025

Začni rýchlou chôdzou. Teraz sa aj tak do popredia tlačí názor, ze chôdza je lepšia ako beh.

autor
11. aug 2025
@anonym_8429ee

Striedať beh a chôdzu podľa pocitu, postupne predlžovať beh.
+ ak máš anémiu, môže to byť z toho

@anonym_8429ee anémiu nemám

autor
11. aug 2025
@nattyond

Buď ísť na bežecké tréningy alebo začať pozvoľne. Ja som začala tak, že som šla na 2-3 km a po 500m som striedala chôdzu s behom. Je dôležité, aby si nebežala na plno, mne pomáhajú hodinky kde si sledujem tep okolo 140. Vtedy dokážeš odbehnúť dlhšiu trať aj keď pomalšie. Postupne som vládala ubehnúť viac a predlžovala som si trať. Z 500m behu som sa dostala na 10km za trištvrte roka, chodila som behávať 2-3x do týždňa. Je fajn zaradiť aj inú aktivitu, napr. Yogu/pilates, aby sa neskrátili svaly a aj silové cvičenia. Proste len skúšaj a výber si dobrú hudbu. Mojej príbuznej fungovala aj motivácia, že za každých 5/10 behov si dopraje masáž/kozmetiku/nechty. 😊

@nattyond ďakujem skúsim. Praveze cvičím silovo a chcela som zaradiť nejaké kardio. Pri poslednej skúške behu som mala tep 170 🫣 a tempo 8:20 boli to 2,5 km

autor
11. aug 2025
@lucia13022023

Napíšem ti ako človek, ktorý pred rokom nezabehol ani 2km a dnes zbehne v pohode pol maratón, do týždňa behám 3x po 16-17km.
- stanoviť si reálny cieľ
- nepreoinat sily
- striedať beh a chôdzu
- vždy keď budeš potrebovať, POTREBOVAŤ nie CHCIEŤ pauzu si dáš
- postupne, kľudne po mesiaci pridávať km - ja som to robila tak, že keď som vedela súvislé zabehnúť 3km bez chôdze, vtedy som si pridala ďalší km alebo 500m.

@lucia13022023 pauza sa vždy nejako dostaví sama keď už nevládzem s dychom a začínam cítiť úzkosti že sa neveim nadýchnuť

3petka
11. aug 2025

@anonym_autor treba si nájsť tempo. Skús najprv intenzívnejšie chodiť a dýchanie je dôležité.
Dobre tempo je take kde pri ňom dokážeš v pohode rozprávať.