Ako začať s behom pri astme?
Zdravím, chcem začať s behom. Mám astmu a prvý deň sa mi ťažko dýchalo vydržala som behať 15 minút.
Ako sa mám do toho dostať aby to bolo lepšie a lepšie?
Je to aj o kondicke 15 min v kuse na zaciatocnika je super, skus robit pauzy, chvilu beh, chvilu chodza, casom zistis, ze budes vladat dlhsie bezat a aj to udychas, tiez mam radsej chladnejsie pocasie na beh .
@famebazarik2024 Skús najskôr rýchlu chôdzu. Nemusíš hneď behať. Postupne sa ti to bude zlepšovať, keď vydržíš, ideálne denne. Postupne myslím, aby si tomu dala minimálne 2-3 mesiace 😉 Keď cítiš, že nestačíš s dychom, normálne na chvíľu zastaň a vydýchaj sa. Uvidíš, že postupne bude tých zastávok menej a menej...
Chôdza, turistika a do toho pomaly beh. Prvý rok kľudne behat len 1-3km
Na začiatok si sprav takú mierku čo zvládneš a čo už je veľa. Napríklad 5 kilakov keď vladzes ideš behom keď nie chôdza. Nieje treba behať denne stačí každý druhý tretí deň. Telo potrebuje aj regeneráciu obzvlášť pokiaľ nieje zvyknuté na takéto záťaže. Tá pravidelnosť je kľúčová. Aj v zime čo sú síce aj vyššie výdaje ale pre bežca neexistuje zlé počasie iba zlé oblečenie 🙂 turistika je tiež perfektný doplnok k behu. Vďaka behu viac vladzes na turistike a vďaka turistike dokážeš viac odbehnúť. Je to dokonalé kombo. Každý má tu startovaciu líniu niekde inde ale za rok pri tej pravidelnosti sa dá na pol maratón dostať úplne v pohode.

v prvom rade, asi by som začala s nordic walkingom. Nezaťažuje tak tvoje dýchanie ako beh. A potom, keď už budeš na tom lepšie, tak začať postupne - najprv len asi v tvojom prípade 1 km a potom chôdza. A postupne predlžovať beh. A stačí bežať pomaly ( 7-8 km /hod, netuším, aké je to tempo). A keď je teplo, nebehať, len chodza. Nebude Ťa tak dusiť. Ja v teple nebehám ( nad28°C) chodím na bicykel. A to nie som astmatička, len mi to nerobí dobre.