Ako zvládať nadváhu a kritiku rodičov?
Dobry deň alebo ahojte. Mám 16 rokov a mám nadváhu už dlhšie som sa s tým pokúšala niečo robit no bez výsledku.🤷♀️ Včera sa ma otec pokúsil zdvihnúť a zrejme neúmyselne z neho vyšlo citujem ,, ty kokos tak ty už si dobre vypasená ,, viem ťe to zrejme nechcel povedať ale povedal. No na druhej strane za moju váhu môžu aj oni do teraz nič nerišili. Potom večer som počula ako otec hovori mamine mysleli si že už spím že to je už neúnosné že to nemôže takto byť aby som takto vyzerala a že sa už somnou aj hanbí niekam isť cez leto. Viete ja viem aj sama že mám nadváhu a nie malú a preto ma tieto slová veľmi zranili. Píšem sem pretože neviem s kým sa o tom porozprávať a rada by som si vypočula vaše názory
A rodicia su stihli? Predpokladam,ze nie, kedze si vyhradne na ich strave. Pokial teda nekonzumujes pomedzi domace jedlo chipsy,zmrzliny,sladkosti. Zacni sa viac hybat, rob sport,co ta bavi,neprejedaj sa. V tvojom veku to staci.
Trochu upresní pojmy, máš nadváhu alebo ak píšeš že nadváhu a nie malú tak obezitu? Koľko máš BMI? Tu nájdeš napríklad kalkulačku https://www.ketomix.sk/bmi-kalkulacka/?gad_sour... . A teda ak nemáš ochorenie čo by spôsobovalo obezitu alebo neberieš kortikoidy, psychiatrické lieky tak neviem aký je dôvod, že váha ti len stúpa. Však chudnutie nie je jadrová fyzika, je to len o tom aby príjem kalorii bol nižší ako výdaj kalorií. Prečo ti nejde schudnúť?
Napíš koľko je tá mierna nadváha a čo denne ješ a robíš.
No tak vies ze si obezna, a uz vies aj ze to vie okolie. Takze treba zajst do posilky, dohodnut si s trenerom cvicenie, upravit stravu, a zacat so sebou nieco robit. Nic viac nic menej
Ahoj, mrzí ma, že si si niečo také vypočula a ešte k tomu od rodičov. Verím, že to pramenilo skôr zo starostlivosti o Tvoje zdravie alebo obáv o začlenenie v školskom kolektíve. K tým poznámkam o hanbení sa za Teba, to by som skôr pripísala tomu, že musia spracovať fakt, že už nie si malé dievčatko, takže môžu na Tvoju postavu reagovať podráždenejšie / emotívnejšie... Tiež som mala od ZŠ problémy s nadváhou a aj napriek zdravej strave a pohybu mi nešlo schudnúť. Upravilo sa to postupne časom, hlavne keď som nahradila sladký čaj čistou vodou a pohybom. Oveľa lepšie mi robil pravidelný mierny pohyb ako výbušný, z ktorého som bola len viac v strese a potom prišiel neuveriteľný hlad, takže som bezprostredne po aktivite všetko dojedla späť. V 16 rokoch hlavne dbaj na mierne zmeny a na svoje psychické zdravie. Viem, že sa teraz trápiš pre nadváhu ale nedovoľ, aby poznámky na Tvoju váhu viedli napr. k rozvoju poruchy príjmu potravy. Za to to proste nestojí. Ako budeš rásť, nájdeš si postupne čo Ti aj chutí ale je aj zdravé a ktorá pohybová aktivita Ti prináša radosť aj benefity pohybu. Držím Ti palce ❤️💪
Vela zien bolo v tomto veku macatych, vezmi svoje zdravie do svojich ruk - ci uz stravu, alebo cvicenie a uvidis, o rok/dva budes stihla. Ak tvoje pokusy nevysli, nieco si robila zle - popros rodicov, nech do teba zainevstuju, najdi si trenera na 3cvicen ia do tyzdna a vyhotovenir jedalnicka...nech teda neostane pri ich reciach, povedz im pokojne, co si pocula a ze to chces aj ty riesit
Ahoj, mrzí ma, že si si niečo také vypočula a ešte k tomu od rodičov. Verím, že to pramenilo skôr zo starostlivosti o Tvoje zdravie alebo obáv o začlenenie v školskom kolektíve. K tým poznámkam o hanbení sa za Teba, to by som skôr pripísala tomu, že musia spracovať fakt, že už nie si malé dievčatko, takže môžu na Tvoju postavu reagovať podráždenejšie / emotívnejšie... Tiež som mala od ZŠ problémy s nadváhou a aj napriek zdravej strave a pohybu mi nešlo schudnúť. Upravilo sa to postupne časom, hlavne keď som nahradila sladký čaj čistou vodou a pohybom. Oveľa lepšie mi robil pravidelný mierny pohyb ako výbušný, z ktorého som bola len viac v strese a potom prišiel neuveriteľný hlad, takže som bezprostredne po aktivite všetko dojedla späť. V 16 rokoch hlavne dbaj na mierne zmeny a na svoje psychické zdravie. Viem, že sa teraz trápiš pre nadváhu ale nedovoľ, aby poznámky na Tvoju váhu viedli napr. k rozvoju poruchy príjmu potravy. Za to to proste nestojí. Ako budeš rásť, nájdeš si postupne čo Ti aj chutí ale je aj zdravé a ktorá pohybová aktivita Ti prináša radosť aj benefity pohybu. Držím Ti palce ❤️💪
@slniecko39 ja s tebou nesúhlasím, aj obezita je choroba rovnaká ako anorexia alebo bulímia a prináša aj zdravotné problémy a nebodaj aj smrť neskôr-napríklad infarkt, mrtvica. Je iné proste ak baba nemá postavu modelky, ale má napríklad 165 cm a 68-70kg, to je proste ok-ľahká nadváha a tam fakt proste treba mať sa rada aká je a netrápiť sa tým a iné ak má napríklad 165 cm a 90kg. Obávam sa z toho čo autorka v úvodnom príspevku napísala, že je ten prípad obezity, teda choroby práve.
@slniecko39 ja s tebou nesúhlasím, aj obezita je choroba rovnaká ako anorexia alebo bulímia a prináša aj zdravotné problémy a nebodaj aj smrť neskôr-napríklad infarkt, mrtvica. Je iné proste ak baba nemá postavu modelky, ale má napríklad 165 cm a 68-70kg, to je proste ok-ľahká nadváha a tam fakt proste treba mať sa rada aká je a netrápiť sa tým a iné ak má napríklad 165 cm a 90kg. Obávam sa z toho čo autorka v úvodnom príspevku napísala, že je ten prípad obezity, teda choroby práve.
@marsmykkok To myslíš vážne, že pri 165 cm a 68-70 sa má mať rada?!.Ty kokos…Ja mám 165 cm a keď už vidím na váhe, že ukazuje nad 57, tak robím niečo so sebou!..
@marsmykkok Ja rozumiem, len vzhľadom na vek je oveľa vyššie riziko vzniku psychických porúch alebo porúch príjmu potravy ako infarktu alebo CMP - tie sú skôr rizikom vo vyššom veku, keď je telo a hlavne srdcovocievny systém roky atakovaný zlým životným štýlom. Autorka zatiaľ spomenula nadváhu a problém si uvedomuje aj sama, navyše ju podľa príspevku viac ako váha momentálne trápi reakcia ocka. Súhlasím, že obezita je choroba, ale môže mať vyššie BMI aj pre viac svalovej hmoty, rozhodujúce pre zdravie je percento a rozloženie tuku.
@autorka si v ideálnom veku, keď začínaš fungovať ako samostatná osoba, a zaujímať sa o svoje zdravie... pozisťuj si niečo o zdravej strave, prípadne nájdi vhodný šport pre Teba a povedz pokojne rodičom, že aj Teba to trápi a chceš s tým niečo robiť.
@nikoletta1712 horná hranica BMI pre vek 16r. a výšku 165cm je 67kg, navyše to až tak veľa o zdraví nehovorí, pre porovnanie posielam dobrú foto. Sú proste dievčatá, čo už na základke mali 60kg a ich spolužiačky 40kg nezávisle od pohybovej aktivity a v 20tke sa im váha upravila, ale keď má niekto robustnejšiu postavu, nikdy neschudne na postavu špagety, preto sa neodporúča porovnávať s ostatnými, len so sebou a tým, ako sa nám postava mení v čase. Plus sledovať len váhu je demotivujúce aj pri snahe schudnúť, keďže väčšinou cvičením sa najskôr zväčší svalová hmota a človek práveže na začiatku priberie. Poznám pani, ktorá pod dohľadom odborníka schudla 3 konfekčné veľkosti a váha jej klesla len možno o 10kg. Hlavný je prínos pre zdravie a pocit vo vlastnom tele.
Som ochitna priznat, ze obezita (vo vsetkych stupnoch) je choroba. Som ochotna priznat, ze to, ze sa u teba rozvinula a mas ju, nie je tvoja chyba.
Ale to, ze ju mas a si ochotna s tym zit, to uz tvoja chyba je.
Rodicom povedz, nekulujte mi sladkosti a chipsy a bagery, chcem schudnut.
Na YT zapni HIIT a kazdy den cvic. Do skoly a zo skoly, rychlim tempom. Doma pouzi schody a nie vytah.
A ked si budes strazit stravu a cvicit, nie je mozne, ze kila dole nepojdu. Ak ani po lete nebudes mat dole nic na vahe ani v cm, potom chodte s mamou k doktorke
@marsmykkok To myslíš vážne, že pri 165 cm a 68-70 sa má mať rada?!.Ty kokos…Ja mám 165 cm a keď už vidím na váhe, že ukazuje nad 57, tak robím niečo so sebou!..
@nikoletta1712 v tomto sme uplne rovnake 🙂 🙂 🙂 aj vyška, aj hranica kg 🙂
mas len 16 a cely zivot pred sebou. Viem ze slova rodicov mozu zranit a vela veci ovplyvnit, no skus si z toho vziat motivaciu nieco so sebou robit. Uprav jedalnicek, zacni sa hybat, najskor rychla chodza, neskor mozno beh, pripadne cvic doma, na youtube mas milion videi na cvicenie s vlastnou vahou. Ide leto, teplo, sportových aktivit je pozehnane. A uvidis, ze aj rodičia ta podporia. To ze si obezna, nemozu za to rodicia, ale ty. Vyjedla si sa a bolo ti to jedno. Tak sa teraz nakopni a sprav niečo pre svoje zdravie. To mas iba jedno

A ako vyzeral ten pokus s tým niečo robiť?
Chápem, že ťa to zranilo, ale nie je to koniec sveta. Správna strava a viac pohybu určite pomôžu. Držím palce.