Aký je rozdiel medzi cukrom a sacharidom?
Ahojte baby viete mi povedať rozdiel medzi cukrom a sacharidom? Pýtam sa kvôli kaloricky tabuľkam. Keď ma potravína viac cukru v zložení a sacharidov menej to znamená ze je kalorickejsia? Ďakujem
Je to presne jak pise @viestta. V kalorickych tabulkach jsou jako “cukry” oznaceny tzv. rychle (jednoduche) cukry. Nejlepe si to predstavis, kdyz si vezmes tabulku napr. u cokolady a vidis tam radek “sacharidy” a pod tim z toho “cukry” tak ti rozlisis 🙂
Cukry sú len jeden druh sacharidov, je to ich podskupina. Takže nie je možné, aby malo jedlo viac cukrov ako sacharidov, vždy tam máš že sacharidov napr 100 a z toho cukrov 15.
Kalórií majú rovnako. Ale cukor ide rýchlo do krvi, nezasýti. Komplexný sacharid sa uvoľňuje postupne a robí ten sytiaci efekt. Ideálne treba mať stravu zloženu aby mala dostatok bielkovín, sacharidov, tukov, a zeleniny, vlákniny a to v každom jedle. Ale to si treba chystať jedlo vopred a nič nenechávať na náhodu. Ideálne deň vopred pripraviť, vypočítať makroziviny.
Sacharidy sú aj v pecive. Tzv.prazdne kalorie
@katarinka289 🙈
@katarinka289 napriek všetkým povera, sacharidy ako také sú v strave dôležité. Samozrejme sú lepšie "pomalé" sacharidy ako cukor, ale bez nich to jednoducho nejde. A aj pečivo ma zdravšie varianty

Sacharidy sú všetky cukry, jednoduché ako cukor, zložité ako škrob, kazdy ma inú kaloricku hodnotu