icon

Aký je rozdiel medzi cukrom a sacharidom?

5. okt 2023

Ahojte baby viete mi povedať rozdiel medzi cukrom a sacharidom? Pýtam sa kvôli kaloricky tabuľkam. Keď ma potravína viac cukru v zložení a sacharidov menej to znamená ze je kalorickejsia? Ďakujem

viestta
5. okt 2023

Sacharidy sú všetky cukry, jednoduché ako cukor, zložité ako škrob, kazdy ma inú kaloricku hodnotu

bluemoon24
5. okt 2023

Je to presne jak pise @viestta. V kalorickych tabulkach jsou jako “cukry” oznaceny tzv. rychle (jednoduche) cukry. Nejlepe si to predstavis, kdyz si vezmes tabulku napr. u cokolady a vidis tam radek “sacharidy” a pod tim z toho “cukry” tak ti rozlisis 🙂

jazula
5. okt 2023

Cukry sú len jeden druh sacharidov, je to ich podskupina. Takže nie je možné, aby malo jedlo viac cukrov ako sacharidov, vždy tam máš že sacharidov napr 100 a z toho cukrov 15.

avonladyba
6. okt 2023

Kalórií majú rovnako. Ale cukor ide rýchlo do krvi, nezasýti. Komplexný sacharid sa uvoľňuje postupne a robí ten sytiaci efekt. Ideálne treba mať stravu zloženu aby mala dostatok bielkovín, sacharidov, tukov, a zeleniny, vlákniny a to v každom jedle. Ale to si treba chystať jedlo vopred a nič nenechávať na náhodu. Ideálne deň vopred pripraviť, vypočítať makroziviny.

katarinka289
6. okt 2023

Sacharidy sú aj v pecive. Tzv.prazdne kalorie

ivuska027
6. okt 2023
viestta
6. okt 2023

@katarinka289 napriek všetkým povera, sacharidy ako také sú v strave dôležité. Samozrejme sú lepšie "pomalé" sacharidy ako cukor, ale bez nich to jednoducho nejde. A aj pečivo ma zdravšie varianty