Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
ja som sla minuly tyzden pri Malom Dunaji okolo 19.30 a veru mi nebolo vsetko jedno, jednak pozerat pod nohy aby som niekde nezakopla a som bola nervozna, ze vyskoci nejaky bezdomovec z krikov......asi budem koleckovat okolo Prievozu, ma to cez 3 km a vsetko je osvetlene
inak mam nadchu, tak ani nemusim smutit, ze Mm ide dnes prec a ja nemozem ist behat 😝
dievčatá, bežkyne.. nečítala som úplne celú túto diskusiu..prebehla som posledné strany.. začala som behať asi v máji (teraz mam cca mesiac aj dačo výpadok... lebo som musela mať kludovy rezim..) a čo sa chcem opytat.... behanie ma bavi..., aj som ho striedala s takymi cviceniami na posilnenie tela..behavala som 5-6x do tyzdna najskor vzdy len tak okolo pol hodky...potom sa mi zdalo, ze je to pre mna malo, ak chcem aj chudnut..takze som zacala behavat tak okolo tych 6-7 km (cca 50 minut).... mam aplikaciu sports tracker a podla toho viem, kade som bezala, za kolko atd... bavi ma nahanat to gpsko 🙂 len..proste raz ma bolel clenok, napuchol, potom zasa koleno (to po bicyklovani začalo...zo spodnej strany)... a teraz dlhsie bedrovy klb a ten fakt nie a nie prejst ta bolest... najskorej..ze sak rozbeham ako vzdy.. len po skoro 7 km behu som ledva nohu zdvihla v sede... potom mi hovorila taka maserka, ze to moze byt aj ritkovy sval.. uz dvakrat som to mala masirovane.. a stale neprechadza..maser nic nenasiel problemove,...vcera som uz zacala doma cvicit..(ak to zaboli v nejakej polohe..nejako sa to snazim nevsimat si..).. no rada by som v tom behu pokracovala... aj mam tenisky urcene na beh, beham po asfalte, co viem, ze teda nie je zrovna naj..ale moc inych moznosti nemam.. myslite, ze moze byt pre mna beh nevhodny? alebo ako predist tomu..zeby ma stale nieco bolelo a tym padom obmedzovalo..... ak mate niektora s tymto nahodou skusenost....mozno poradíte 🙂
vdakaaaaaa
@yanni no.. tak ja som doma cvicievala... cca od oktobra kazdy den tak ..pol hodku jilian..cardio..vselijake tie jej cvicenia, aj boba harpera.. a potom som zacala behavat.. tak ze okolo 20 minut..potom sme dlhsie aj so svagrinou behavali zeby to bolo ta pol hodka... ale takmer kazdy den...a niekedy od jula som potom pridala km..zeby to bolo aspon tych 45-50 minut... kebyze doma necvicim, isto by som to kondicne ani nezvladla... 🙂 no ako som spomenula, aj som to striedala... s tym cvicenim...pokial ma teda nic nebolelo zrovna... no zvacsa som si dala tam max. dva dni pauzu 🙂 a preslo vsetko..az na tento klb hlupy.. a po doktoroch sa mi s tym behat nechce..stale dufam, ze to prejde.. 🙂 teraz mam dva mesiace cca moznost cvicit, behat...kym zasa nepojdeme do stimulky (ivf).... 🙂
@blucia79 bola som na tom rovnako, cvicila som Jill, Boba atd. az potom som vybehla, behavam podla runkeepera trening na 10km pod hodinu, je to 4x do tyzdna.Presla som si bezeckym kolenom,achilovkou a bolestivymi clenkami. Achilovku mi rozmasiroval fyzioterapeut, na koleno som si po dlhom patrani kupila Gelo3 a zabralo to na vsetky moje klby. Behavala som cez vsetko, len som na chvilu ubrala z treningov a viac regenerovala + viac bielkovin.
Jo a v piatolk som dala svoj prvy oficialny 10km beh v case 55:27 😀 som na seba hrda,lebo treningovy plan mi konci az v oktobri. Tak som si naplanovala este 2 10km oficialne behy. Akurat mam problem,ze zeny maju kratsiu trasu 6km tak som bezala sice s cislom ,ale mimo hodnotenia s chlapmi. 😀 Na to ze beham len 2,5 mesiaca som spokojna
@meliska 10 km pod hodinu? to je super.. ja som za tych 50 min dala tak ze skoro 7 km... ako-kedy.. +- ten čas... ved tiez som chcela ze to rozbeham...lenze ten klb.. to je take...ze dlhsie som sedela, idem sa postavit a neda sa... ako..uz to neboli tak moc..tak dufam, ze to prejde.. aj som si natierala kadecim... a bielkoviny.. tak neviem, ci ich mam dost.. uzivam mineraly, jem relativne normalne, skor zdravsie ako nezdravo 🙂 ved som chcela aj čo-to schudnut, takze tak..aj ked je pravda, ze ja nie som velmi masová... mliecne...uz tiez menej.. ale snazila som sa jest aj take ze tvaroh a tak.... 🙂
@blucia79
@meliska booooze baby. Tak to ja stastna zena. A furt sa len stazujem. Mna nikdy nic takto nebolelo. Zacinala som s behom tiez trenovana. Chodila som kazdy druhy den plavat a pomedzi to na pilates a powervit. Potom som jedneho dna vybehla. Zacinala som tiez cak pri 20-25 min, 4 km. Tri krat do tyzdna. Ale plavat a pilates som robila dalej. len ubrala z plavania, lebo casovo toho bolo uz vela. Len vam neviem povedat, kedy som zacala pridavat km. A potom lepsit casy. Ja som nejak ani 10 km pod hodinu netrenovala. Ani neviem ako, zabehla som to z fleku. Tak isto ako prvy polmaraton. Nejak extra som netrenovala. Bola som tri tyzdne na Malte. Odbehla som kazdy druhy den v najväcsom poludnajsom teple 7 km, a kazdy den som plavala v mori. Po navrate bol tyzden do polmaratonu. Ten tyzden som raz odbehla 21 km v strasnom case a dva razy som dala intervaly (moje prve vobec). A v nedelu vybehla a odbehla pod dve hodky. a v pohode.
teraz v maji som bola vo svedsku na polke. Trenovala som tri mesiace intenzivne na 1:40-1:45. to bol trening fakt takmer kazdy den. Pomale, dlhe, kratke, rychle behy, intervaly atd. Pomedzi strecing, plavanie. 6 Krat do tyzdna. Vymakana som bola jak svina. A v Göteborgu som potom isla skapat. Ppo nom som takmer nemohla chodit. Do lietadla ma muz takmer niesol, co som nohy nemohla dvihat a ohynat v kolenach.
Dalsi pol bol ca. o mesiac. Furt ma boleli kolena. Som myslela, ze ani nepojdem. Odbehla som ho na pakliku ibuprofenov. Ale baby, potom, ca. do tyzdna ako svihnutim zazracneho prutika, nic. Ziadne bolesti, kolena a nohy celkovo fungovali ako mali. Nik to nechape. To bolo koncom juna. Odvtedy mam za sebou par sutaznych desiniek, jeden polmaraton a stovky treningovych km ale uuz nikdy viac nejdem podla treningoveho planu. Zistili sme, ze som na Göteborg bola pretrenovana. Ja beham teraz uz len kazdy druhy den a cez vikend bud nieco dlhsie alebo nejaky pretek.
Menej je niekedy viac.
A ozaj, teraz v nedelu som bola na polke. Takmer vobec som netrenovala. V poslednych tyzdnoch som davala treningovo viac-.menej len 8-10 km za jednotku a obcas, ca. 1 za tyzden do 15 km za jednotku. chodim viac plavat ako v lete. Je to dobra regeneracia klbov.
Skus ten Gelo mne to fakt velmi pomohlo,poradil mi to kamos bezec. Tiez som dobiehala so slzami domov a zaprisahavala sa ze uz nevybehnem,ale je to droga. Pomohlo aj plavanie a bike,aby bol aj iny pohyb a treba posilnit predny stehenny sval a sedaci sval,vacsinou to sposobuje bolesti. Najlepsie by ti poradil fyzioterapeut,co treba posilnit.
@yanni
@meliska to plavanie by mi asi bodlo aj na chrbat... len nejako sa obavam tych plavarni... a ani to nejako asi casovo nezvladam.. viem, mozno kebyze velmi chcem..tak by sa dalo.... len cestovanie cez celu ba domov mimo ba, naviazana na dalsich dvoch ludi a dieta... no nic..to uz je mimo temy 😀
tak, nechcem byt nejaky super sportovec.. staci mi..aby som v 40-50tke vedela vyjst doma po schodoch, byt proste fit a mat kondicku 🙂 uz ked bude aj postava lepsia, tak to len bude plus 🙂 este velmi dufam, ze sa podari nejake tehotenstvo...takze... uvidim no.. budem dufat, ze to prejde.. budem si davat nejake drepy a nieco na tie stehenne svaly... riesit popri veciach okolo ivfka este aj fyzioterapeuta... na to asi momentalne nemam cas ani chut 😀
skusim este inu obuv a uvidim 🙂 zatial davam aspon rychlochodzove prechadzky a to cvicenie... 🙂
diky baby..a drzim vam palce...ste makačky 🙂
@meliska jasne aj na mna ten plan hulakal. A uz len ked som mala myslienky, ze dnes nie, tak som mala zle svedomie. Ale pre mmna to bol stres. Hlavne cez viekendy. Nedalo sa nijako changeovat. V domacnosti som takmer nic nestihala. A muz trenoval tiez. On rano, ja vecer po robote. Cez tyzden sa este ako tak dalo ale cez viekend si aj deti vyzaduju viac pozornosti. A to my sme furt prec. To bolo fakt o nervy. sa cudujem, ze som sa nenaklonovala aspon na 5 zenskych 😀 😀 😀 😀 😀
A inak, gymnastika treba. Spevnovat svaly aj v hornej casti tela. dobre drzanie tela, behat vystreta, nepredklanat sa, nevytrcat zadok atd. je dolezite. Viac vydrzis, lepsie sa ti dycha, si rychlejsia.
@blucia79 ja to mam napodobne. my sme v takom zapadakove, tu ani plavaren nemame. Do roboty cestujem vlakom 30 km, Po fajronte domov, zhrabnut auto a trielit ako namydleny blesk 10 km na plavaren. Odplavat rychlo 1000-2000 m, hodit sprchu, vlasy ani nefenujem, skocim do auta, cestou este nakupim a trielim domov. V plavaci den, keby muz nenavaril alebo nebolo navarena na dva dni, tak skapeme od hladu.
Ale snazim sa tak, ze ked planujeme s deckami cez viken plavaren, tak ten jeden den si prelozim na vikend. A s muzom sa vystriedame. Takze odplava aj on neico, aj ja a aj deti sa vysantia.
No je to vsetko narocne na cas. A u nas o to viac, ze muz je triatlet. Cize musi trenovat este aj bicykel. Nastastia ma jeden na rolke. Takze casto bicykluje po nociach 😕
Jou jou to poznam, ja tiez nestiham,len nestresujem ked nieco neodbehnem, tak sa posunie cely plan, nevadi 😵 Ja som este na MD a este kojim, takze funy mummy, ale ked zacnem pracovat tak sa obavam ako to budem stihat, takze sa snazim co najskor naucit svoje telo makat,kym je ako tak cas.
@yanni tusim nebyvate na SK ? ze ? ani netusim, kde by mi to zanalyzovali 😀 a tie plavarne u vas su asi ina trieda ako tu.. tu by som sa ako planovacka tehotenstva bala, ze chytim najskorej nejaku pliagu 😀 aj ked fakt by mi to plavanie pomohlo.. (krcna chrbtica ma furt boli, zle drzanie tela..atd..).. tusim ze z prace niekam mozeme chodit, tusim do Iuventy... tak si to pozistujem.... ale mam obavy, ze su to nejake večerne časy.. čo je pass 🙂
@blucia79 v Nemecku 😕
No v nejakom sportovom obchode. Ale myslim, ze na SK sa to tiez robi. Myslim, ze dokonca niekto tu z bab si daval robit analyzu.
A preco by si mala na plavarni chytit nejaku pliagu? Ved aj na SK musia dodrziavat iste hygienicke predpisy. Najlepsie zistic, ci je vsetko OK, podla "smaradu" na plavarni. Cim viac to tam zapacha po chlore, tym viac je tam niecoho, s cim ten chlor musi bojovat. My mame obehane plavarne na pol zemeguli. V Mnichove a okoli takmer vsetky, v DE sme na cestach ustavicne, takze furt niekde aj spontanne vbehneme, vo Viedni sme tiez uz okusili, v BA na Pasienkoch myslim tiez, v BB pravidelne (to su take fajne 50m bazeny, to sa v DE takmer nevidi a mohla by som isat aj tri dni. A ani deti ani nik z nas nic nemal. Ziadne plesen medzi prstami, ja ziadne mykozy, najstarsi ma atopicky exem a tiez ziadny problem. Len sa treba riadne osprsit a ponatierat. Doma vsetko hodit do pracky a vyprat. Nikdy nepouzivat nevyprate plavky a uteraky.
@blucia79 a ozaj, v KE sme tiez boli na plavoske. Vlani v oktobri, ked sme boli na maratone. A tiez sa nic nestalo. Myslim, ze ludia to dost prehanaju. A kedz uz mas strach koli zenskym veciam, mne gyncar raz povedal, ze po plavani si mozem, ak mam strach nieco chytit, namocit tampon do bieleho jogurtu a tak si to niekde strcit 😀 😀 😀 😀 Ako prevencia.
@yanni oukej 🙂 tak skusim nieco pokukat... aj dcera rada plava... len clovek ked pride domov o piatej a hlavne v tomto zimnom obdobi..dostavujeme dom.. stale ma co robit.... a na taketo, relaxacne a telu prospesne veci uz neostava vela casu..som rada, ze si stiham doma zacvicit, abo teda ten beh... 🙂
@blucia79 ja tiez zimne obdobie velmi nemusim, hlavne tu tmu, ale to su pre mna vsetko len vyhovorky. Jednoducho sa musi a bodka 😕
My tiez staviame. Ale nam to vsetko robi niekto iny. By ma porazilo, keby sme este aj sami stavat vlastnorucne museli. to by som potom radsej nestavala. Ale rec nie je o tom.
Ono ten cas sa jednoducho musi nejak dobre zadelit. Ja som rodene organizatorka a planovacka, ako moj muz vravi. Musim mysliet aj za neho. Takze ja naplanujem, zavelim a ide sa 😀
A plavanie je dobre pre vsetkych. Fakt na klby, ja sedim cely den v office, keby som sa nehybala mimo pracovnej doby, tak uz mam davno krize v cudu. A tehotne sa u nas clapkaju jedna radost. Aj my sa este snazime, a ked bude, tak budem plavat, pokym sa bude dat. Ak je vsetko OK, je to asi to jedine, co mozes robit az do konca. Chodi radsej do chladnejsej vody. Ziadne termalne. Vo velmi teplej vode sa skor rozmnozia nejake potvorky ako v chladnejsej. Normalne chod do plaveckeho bazena.
@yanni no..sak toto..moj drahy hned ako prideme z roboty domov sa prezlieka a uz maka.. samozrejme, ja mu asistujem..uz su to len dokoncovacky.. ale aj tak stale nieco... este ku kolaudacii dorobit a snad potom uz aj on zvolni..lebo uz je to fakt dost... a mozno aj z toho cloveka potom boli raz to, raz tamto... uz sa mi ho podarilo aspon na prechadzku parkrat vytiahnut 😀 asi ked clovek chce..tak sa da... takze, musim začať viac chcieť 😀
@blucia79 uff tak to mate vela. Ale viem, ze vela ludi stavia svojpomocne. Ja keby som mala nieco robit sama (alebo muz), ci uuz koli peniazom alebo niecomu inemu, tak by som nestavala. aby som ja z roboty utekala na stavbu, vikendy tiez, ziadna dovca....no tak to nie. Obdivujem vas, fakt 😉 my to mame vsetko s architektom. S nim sme naplanovali, on nacarbal plany, ob dal vsade ziadosti za nas, my sme len povyberali kurenie, kupelne, akurat minuly tyzden sme boli dat naplanovat kuchynu, remeselnikov pozhanal archi dal si poslat ponuky, spolu sme vybrali a o vsetko sa stara archi. Dohliada na stavbu atd.
Ano stoji to prachy, len archi nas stoji takmer 50 000 € ale je to na nezaplatenie. Namaka sa archi 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@yanni no..tolko nas stala polka domu 😀 a to sme sa pri tom len ucili.. sama som si vydlazdila práčovnu a dielničku moju... manzel v podstate vsetko sam..okrem hrubej stavby, nejakych tych kurenarskych, plynarenskych veci... aj elektrinu pomahal chalosovi.. proste... co vieme.. tak sami..popri praci..bez dovolenky... resp. taka "mala" tento rok bola..obehat rodinu tyzden sme boli.... ale inak... chceli sme dom..tak.. robime ako vieme 🙂 ale momentalne tiez pocitujem.... ze mat nieco ine.. dam aj ten dom aj vsetko... 🙂 a ze treba si trochu zacat zivot aj uzivat.. lebo... vsetko bude, len my nie 😀
@janka1012 ja som bola pred tym asi 20 rokov vegetarianka. Mne maso vzdy robilo problemy, neviem ho stravit a ani mi nechuti. K tomu sa pridal aj eticky dovod. Ja jem len to co mi chuti. Na raw sa ti zjemnia postupne chute a citis ako vsetko ovocie a zelenina ma svoju uzasnu chut. Netreba na to pevnu volu, niekto jednoducho dojde do toho stadia ze urobi cokolvek pre zdravie. Ja som si uvedomila ze nechcem zomierat chora, mozno v bolestiach nadopovana liekmi. Mne sataci ze viem co niektore potraviny sposobuju v tele a prestanu mi chutit prirodzene same od seba. Ja som tiez pozitkar a nikdy nejem to co mi nechuti 😀

Dnes rano o 5 bola riadna zima uz. A ked je mne zima, tak to je co povedat. Zvladla som vo vetre a mrholeni v kratkom tricku iba 11km. Bezat tmavymi miestami na bratislavskom nabrezi ma sice svoje caro, ale ten rozbity chodnik a tma nejdu spolu. Musela som si davat velky pozor, aby som nezakopla. Uz zacina nocne behanie, ktore vobec nemam rada. 😖