Beh na páse verzus beh vonku
Ahojte. Chcela by som sa opýtať mamín aj nemamín, ktoré sa venujú behu a majú skúsenosť s oboma moznosťami. Mám doma pás. Asi pol roka. Začala som na ňom behať. Momentálne na ňom odbehnem pokojne cez 20km za dve hodiny (neviem, veľa? Málo? Rýchlo? Pomaly? Priemer?). Chcela by som ísť na polmaratón. Priateľ tvrdí, že beh na páse a na ceste je obrovský rozdiel a to čo ubehnem na tom páse na polmaratón rozhodne nestačí. Ak sa pýtate prečo teda neskusim trénovať vonku, tak to má dva dôvody. Jednak je na môj vkus ešte chladno, predpokladám, že by som okamžite skončila chorá a za druhé s dlhodobým behaním vonku mám celkom problém. Je to možno trápne ale ja sa proste bojím. Bývame pánu Bohu za chrbtom, domov chodím po tme... A pár rokov dozadu sa mi stalo, že má prepadli. Odvtedy sa strašne bojím ísť sama tmou, večer keď prichádzam domov, tak z auta vystupujem až, keď sa za mnou zavrie brána aj garáž. Neviem si predstaviť, že by som reálne behávala vonku. Myslela som si, že natrénujem na páse a pôjdem skúsiť... Je to naozaj tak priepastný rozdiel?
Za mňa jasne že beh vonku je iný , možno náročnejší , máš prekážky možno , nerovný terén , ďalší ľudia … ale ak dáš na pase 20 km za dve hodiny čisto behom , polmaraton určite skús - tam budú aj tak dobre trasy . Takže za mňa wow super výsledok a držím palce , určite vyskúšaj , za to nič nedáš ☺️
Ano je to rozdiel, neviem v com to je, ale na pase je to lahsie, ale to neznamena, ze ti to nepridava na kondicii, od kedy beham na pase aj von toho zabehnem viac ako pred tym.
Ak das na pase 20 km za 2 hodiny, tak s polmaratonom nebudes mat ziaden problem. Je to rozdiel, ale nie taky drasticky. Ja behavam primarne vonku. Pas iba v posilke v ramci warm-up, ale nevidim v tom taky velky rozdiel.
je to obrovsky rozdiel 🙂 pas velmi pomaha....beh vonku je narocnejsi. Tiez som zacinala na pase a uplne v pohode som na šupu zabehla 10km bez velkej namahy ako uplny zaciatocnik. Zabehnut 10 vonku mi veru dalo zabrat
neviem asi neporadim lebo vonku nebehavam. Tiez chodim do posilky prave z toho isteho dovodu akym su choroby. Vzdy ked som skusila behat vonku (kym nebolo viac ako 20 stupnov) tak som sa spotila, striaslo ma a hned som bola chora. Vnutri je to o niecom inom. Este mi napadlo, ze ak je teren vonku narocnejsi neda sa ti nastavit pas napr. naklonenim ? Trocha si pritazit a vyskusat tak. Aj tak si myslim, ze si na tom kondicne dost dobre. Ak pojdes na polmaraton a naaaahodou by si to nedala tak sa predsa nic nestane 🙂 - chod vyskusat a uvidis.
Za mňa je to tiež veľký rozdiel… hoci vonku behám po rovnom, alebo po trati (že je to aj mäkšie), tak vždy sa oveľa viac narobím vonku ako na pase. 🤷🏻♀️
rozdiel je v tom - a pre mňa zásadný - že na páse ideš tempom ktoré vládzeš a je konštantné. von musíš vedieť ustrážiť tempo a neprepáliť to… a na pretekoch je to ešte ťažšie - aby si sa nenechala strhnúť ostatnými pretekármi a išla svojim tempom…
moja rada? behávaj doma a keď bude teplejšie nájdi si nejakú parťáčku na beh, resp. skupinu aby si si to vyskúšala behať s niekym…
nieje to uplne presne odpoved ale mame doma rotoped, za 40minut som schopny dat 18..20km.. v zelenej tepovke, ale na cyklochodniku dam 23km asi za 70minut a to slapem.
ja som asi jedina ktora beh na pase povazuje za cca rovnake, ak nie horsie ako vonku ...mne sa vonku beha lepsie (po asfalte rovno), casy zdaleka nemam take vyborne ako pises ty, dat tolko , by ma vyplo :D ale ja pouzivam na udrzanie tempa hodinky a tep si sledujem, a mam to uz aj naucene....ale moje casy su cca rovnake na pase, ako vonku, dokonca tie vonku su o kusok lepsie...
Pripajam sa k @nahodnemeno, mne sa ovela lepsie a lahsie beha von, na pase dam stale slabsie tempo a vladzem menej..
Kazdopadne 11-14km/h a takto behat 2h, ved to mas krasne tempo! 👌
@nahodnemeno
@lol2219
Oki, tak konečne nejaká nádej, že by som to mohla odbehnúť 😅
No každopádne, keď bude teplejšie, tak to nejako skúsim aj vonku, dovtedy ešte natrénujem na páse, čo sa dá.
@biba_18 tempo si viem ako tak sledovať cez hodinky ale uznávam, že to môže byť komplikovanejšie.
Pri behu na páse máš iný doslap, aby si nedupala ideš cez pätu, pri behu v teréne je správny doslap na stred chodidla, na páse sa nemusíš odrážať, ideš konštantne, v teréne musíš mať silnejší odraz, a nezabudni v teréne je napr. vietor, rôzne prekážky, ľudia na cyklochodníky, musíš prebehnúť napr. cez prechod, kopce - to je iná technika behu ako pri rovine, čiže v teréne musíš byť flexibilnejšia..
Ja si myslím že to dáš lebo 2 hodiny na páse je ako dosť ,ja na to vôbec nemám výdrž ,môj rekord je hod aj to prerušovane s chôdzou...a priateľ by ťa mohol viac podporiť ..držím palce
Ano je to sice dost rozdiel ALE ak 20km das bezproblemov na pase das ich URCITE aj von, asi sa namakas viac ale zvladnes to. Nepochybuj o sebe, ved mas aj dost dobre tempo. Priatela vobec nechapem ze ta demotivuje, on vobec cvici?
@victory7897
@bg92 baby priateľ ma podporuje a nie demotivuje. On to nepovedal v zmysle, že to je blbosť a nedám to. Len poznamenal, že musím počítať s tým, že vonku je to podstatne náročnejšie a nebude to stačiť, tzn. potrebujem este iný tréning, prípadne dosiahnuť lepší výkon na tom páse a nebola nakoniec sklamaná. Pýtam sa preto na reálne skúsenosti. Cvičíme obaja ale jeho beh veľmi nebaví. Na druhú stranu ak ho poprosím aby išiel so mnou behať von (na skúšku), tak by mi určite neodmietol. Aj keď by som mu asi utiekla 🤣, len sa fakt musí otepliť. On ma práve naopak chcel podporiť k ďalšiemu pokroku.
@autorka robim triatlon a keby som bezala ako ty, tak rovno vyplnam prihlasku na ironmana 😅 zvladnes to ako nic! Ci bezis na pase alebo von je uplne irelevantne. Kondicku mas uz nejaku vybudovanu, tak na preteku budes mat z coho cerpat. Navyse na takychto sportovych eventoch je vzdy okolo trate velky support od ludi, to tiez velmi pomaha. Drzim palce 🔥
Ja len viem ,že vonku zbehnemvyra,nw menej ako na páse
@bludna och, ďakujem. Ja vôbec nemám predstavu aké časy a vzdialenosti to sú.. 😅 ja idem na pás a bežíííííím
Premna je najma ten rozdiel ze sa von neviem odhadnut, dnu nahodim na pase tempo ktore viem ze vladzem a idem :D von idem pocitovo a ked to na zaciatku prezeniem tak sa vysilim a potom nevladzem :D ale ak mas dobru kondicku (co urcite mas z toho co pises) zvladnes to resp zvyknes si
Ty mas doma pas pol roka a za ten čas si išla od 0 na 20 alebo to si už behavala pred tým? Z toho že sa pýtaš, predpokladam že nie😯 Podľa mňa to nie je až taký rozdiel ak to raz dáš na páse, dáš to aj vonku. A podľa mňa fyzicky je to možno na páse ľahšie ale mentálne teda nie, na páse akoby sa zastavil čas len ty bežis a bežis, myslíš si že už aspoň 30min, pozrieš na hodinky a ledva 10....😂
Velmi ti fandim a prajem, aby si ten strach prekonala a zacala behavat aj von.
Beh von je o niecom celkom inom ako na pase, citis vzduch, slnko, vietor vo vlasoch 🙂.
Nemusis sa bat chorob, prave naopak, zacni s otuzovanim a nebudes chora ani po behu von.
Ja mam 50 rokov, otuzujem, roky sa rano sprchujem studenou vodou a behavam lahsie oblecena.
Samozrejme neostavam v spotenom, ale hned sa doma vyzliekam.
Ten polmaraton, odbehnut ho odbehnes, ale kedze nebehavas von, kde je rozny teren, rozne podmienky, tak to bude pre teba riadny zahul. Mala by si si to rozdelit, nieco bezat na pase, nieco von.
Co sa tyka tvojho druheho strachu, chapem, ale mala by si to riesit, napriklad aj s psychogickou. Mna prepadli ako dieta a doteraz som nezabudla. Ale strach nemam, ved behavam sama po lese 🙂, ale bojim sa o svoje dcery, vzdy sa mi musia hlasit, aj ked su uz dospele.
Je to samozrejme rozdiel 😃 Ja na sebe vždy vidím, že na páse si to uľahčujem. Vonku si musím aj viac dávať pozor na došľap, ďalej protivietor vie byť sviňa... behávam sama, v odľahlej lokalite les- cesta- okolo rieky. Tie behy vonku sú ale oveľa krajšie, dávajú viac energie.
@blanblan cvičila som ale nebehávala som. Veeeelmi veľmi dávno som párkrát bol vo fitku na páse a páčilo sa mi to. Odvtedy som ho chcela mať aj doma ale nebol na neho priestor. Teraz sme sa presťahovali a už priestor je, tak som si ho zadovážila a proste behám. Takže áno.
@lina169 ďakujem veľmi pekne ❤️
No ono s tým strachom je to také, že už by som možno ani nemala problém a nemala by som problém behať povedzme po lese ale za dedinou je priehrada, kde sú rôzne staré chaty a šport hotely, cez leto tam bývali detské tábory (vraj) ale momentálne sa to už niekoľko rokov využíva ako ubytovne pre rôznych robotníkov, prevažne zo zahraničia (z tretích krajín...). Oni sa samozrejme nalejú a robia bordel, aj ľudia, čo tam chodili behať, už nechodia lebo... Niekdy sa motajú aj v dedine, idú do krčmy, do potravín ale v kombinácii s mojim zážitkom je mi to veľmi nepríjemné. Nejaké ďalšie miesta tu v okolí veľmi nie sú (aspoň o nich neviem...). Každopádne kým bude teplejšie, skúsim niečo nájsť, kde by sme mohli s polovičkou ísť spolu.
ides na polmaraton s umyslom to zabehnut alebo s nejakym casovym cielom? tak ako teraz vladzes behat na pase zvladnes aj polmaraton na ceste, mozno trosku horsi cas, ale nepovedala by som ze velky. som zvyknuta behat len vonku, ale zima ma donutila ist do fitka na pas…hroza, uplne zle minto islo, bolo mi to neprirodzene, bezi sa inak, inak treba davat nohy, odraz a pod. 4x som pretrpela a konecne sa da aj vonku. na tvojom mieste sa prihlasim, ziaden strach, uvidis aky skvely zazitok su bezecke podujatia. mna to vzdy nakopne energiou a chutou ist na dalsie 🙂
@tana85 v zime nebeháš vonku? V zime sa vonku behá parádne 😃 Ja to úplne milujem...
Tak to mas tazke potom.
Mozno fakt potom behat s muzom alebo kamoskou, ktoru by to tiez bavilo
Drzim ti palce 👍
@michaela329 👍wauu, klobuk dole, ze to davas. moja hranicna teplota je cca 5-6C, potom uz trpim 🙂🙂

Skús a uvidíš. Nájdi si nejakú vhodnú trasu nablízku, aj keby si tam došla autom. Za mňa to je rozdiel.