icon

Beh na páse verzus beh vonku

4. mar 2025

Ahojte. Chcela by som sa opýtať mamín aj nemamín, ktoré sa venujú behu a majú skúsenosť s oboma moznosťami. Mám doma pás. Asi pol roka. Začala som na ňom behať. Momentálne na ňom odbehnem pokojne cez 20km za dve hodiny (neviem, veľa? Málo? Rýchlo? Pomaly? Priemer?). Chcela by som ísť na polmaratón. Priateľ tvrdí, že beh na páse a na ceste je obrovský rozdiel a to čo ubehnem na tom páse na polmaratón rozhodne nestačí. Ak sa pýtate prečo teda neskusim trénovať vonku, tak to má dva dôvody. Jednak je na môj vkus ešte chladno, predpokladám, že by som okamžite skončila chorá a za druhé s dlhodobým behaním vonku mám celkom problém. Je to možno trápne ale ja sa proste bojím. Bývame pánu Bohu za chrbtom, domov chodím po tme... A pár rokov dozadu sa mi stalo, že má prepadli. Odvtedy sa strašne bojím ísť sama tmou, večer keď prichádzam domov, tak z auta vystupujem až, keď sa za mnou zavrie brána aj garáž. Neviem si predstaviť, že by som reálne behávala vonku. Myslela som si, že natrénujem na páse a pôjdem skúsiť... Je to naozaj tak priepastný rozdiel?

Strana
z2
blanblan
6. mar 2025

@tana85 No ja pod 10 ani nepomyslam ísť von😂😂

snowflakenel
6. mar 2025

Ja beham doma.hlavne mezdi kuchynou, prackoi a detmi....🙂 🙂 🙂 cize.da.sa.aj vnutri 🙂
Ale vonki je to urcite lepsie 🙂

autor
6. mar 2025
snowflakenel
6. mar 2025

Ber to ako zart. Myslela.som to tak, ze pred detmi som behavala aktivne a twraz beham inak...🙂 🙂

sense
6. mar 2025

Za mňa áno rozdiel je veľký aspoň pre mňa. ak chces ísť na polmaratón keď bude teplejšie vybehni von. Tiež zabehnem na páse polmaratón za dve hodiny. Vonku ale nie , iný terén , žiadne odpruženie, žiadna čisto rovinka. Vonku mi to trvalo takmer 45 mindlhšie 🙈 a to bolo len minimálne prevýšenie cca 50-60m. Plus teda u mňa je od marca do septembra pelova sezóna a vonku ma to nici viac ako vo vnútri

sense
6. mar 2025

@lol2219 inak toto vraví aj môj chlap ten behá zásadne vonku. On tvrdí že sa mu na páse točí hlava, zrejme psychika že beží kvázi na mieste

snowflakenel
6. mar 2025

@sense obdivujem vsetky, ktore takto behavate

sense
6. mar 2025

@snowflakenel vies čo ja takto nebehávam ,toto som skúsila len raz lebo som to chcela skúsiť či to dokážem...stačil mi ten tréning a jedenkrát to odbehnúť pre nejaké svoje vnútorné uspokojenie. Ale pre mňa to bola makacka a teda popri práci, dieťati, domácnosti a chlapovi nemám na takéto "srandy" čas...takže mne stačí pre môj dobrý pocit aj 10 prípadne len 5 km

dobryden
6. mar 2025

20km das ?Fih to si poriadne dobra. Spytam sa a nou rýchlosťou behas tych 20km?? No beh vonku je náročnejší ako na pase,mam dobehnute aj aj,vonku je náročnejší ten terén ale to si vies zasa vyregulovať na pase tak ze si zvýšiš náročnosť jednak zvýšiš rýchlosť a aj stupeň ,nebudes behat rovno ale v nejakom stupni.

dobryden
6. mar 2025

11-14/km za hodinu?Tak to si naozaj dobra,to das ako na pase to tempo 11 je dost rychlo a 14 uplne rychle,a ak takto dokazes behat 2 hodiny tak naozaj si super bežec👍Skus si zabehnut vonku ale ak toto das na pase,tak mas super kondicku a dobehneš aj vobku.

tana85
7. mar 2025

@sense presne toto mam aj ja, vypnem pas a zem sa mi dalej hybe, potrebujem 10 minut aby to akotak prestalo. Vonku je vonku

dobryden
7. mar 2025

@tana85 lenze vonku take tenpo nikdy nedas ako na pase, a na tom pase ked to ide sa skor donútiš.

autor
8. mar 2025

No... Keďže trpím strašnou formou zvedavosti 🤣 tak som dnes vytiahla priateľa behať von. Na hodinku 😬
1. Udržala som si tempo
2. Ubehlo to mega rýchlo
3. Skoro som sa zrazila so srnkou 🙈🤣
4. Priateľ nadával, lebo je gramblavý a vyčapil sa za prvou zákrutou
5. Kĺby trpia omnoho viac
6. Mám blbé tenisky
7. Tempo som udržala a zvládla by som bežať aj ďalej ale neviem či by som to udržala tie dve hodiny
Pocity zmiešané

dobryden
8. mar 2025

Skus behávať vonku a zvyknes si na to,zaciatok je troska náročnejší ale zvyknes si. A mas obdivuhodne tempo!Hodina 11-14Km /za hod ja dam ledva uz len 30’ a to max 10km za hodinu😉

Strana
z2