Ahojte. Chcela by som začať behať. Viete mi poradiť čo všetko k tomu treba ? Aké leginy sú vhodné atď? A nejaké vaše vychytavky /typy triky ?
Ďakujem pekne
Behať môžeš v hocijakých leginach. To je to posledné čo by som riešila.
Ja som myslela že chceš poradiť nejaký strecing pred behom, alebo nejaké cviky na uvoľnenie po behu
Hlavne take, aby ti nepadali, ja som si kúpila ešte mp3 stiahla obľúbené pesničky a išlo to ako po masle
Hlavne vhodne topanky.
Veru veru, kvalitné bežecké topánky sú základ.....legíny to je to najmenej aj tepláky môžu byť, čo ti je pohodlné.
Ja behávam tak od mája do septembra potom doma cvičím s činkami len, lebo v zime sa mi už moc behávať nechce
Súhlasím s pribinak, porieš zahriatie pred behom a kvalitný strečing po behu. Vyskúšaj si isť zabehať 2 krát a ak budeš mať pocit, že ťa to bude baviť, tak ako prvé by som riešila kvalitné topánky na behanie. No a ďalšia vec, ak nie si zvyknutá behať, tak zvážila by som začať s tým v zime.
no hlavne asi chut a odhodlanie. tiez som skusala behavat a aj ked som mala fajn oblecenie aj obuv a vsetko velmi rychlo ma to prestalo bavit
Ja som zacinala v teplakovych leginach a vychadzkovej obuvi, ale odporucam normalne bezecke tenisky. Staci aj starsi model v zlave, hlavne, nech sa ti v nich dobre beha. Dalej je dobre si stiahnut appku na sledovanie aktivity, prip zohnat hodinky na behanie, ktore budu aj merat tep. A to najhlavnejsie, napozeraj si videa na internete o technike a hlavne NEPREPALOVAT, ist v tempe, v ktorom zvladnes rozpravat bez zadychania sa, kludne striedat beh s chodzou. Lebo tak ako zacnes mozes rovno aj skoncit kvoli zraneniu.
Z vlastnej skúsenosti, ak chceš začínať s behom teraz v zime, maj achilovky v teple. Žiadne členkové ponožky a nad nimi kus holej pokožky.
Ja som začala v leginach, softshelovej mikine. Keď je chladno, tak aj termo tričko no a nejaké pohodlné tenisky. Keďže behám po ceste, tak mám takú reflexnú vestu na šport. Nič som si konkrétne nekupovala na beh, len som si dala čo mám doma. Dôležité je začať. V čomkoľvek. A ak to človek myslí vážne, tak postupne si dokúpi bežecké topánky…
Vzdy ked som zacinala s niecjm novym, nikdy som do toho neinvestovala na zaciatok vela. Az ked mi to vydrzalo napr. mesiac, zacala som pomaly investovat "za odmenu". Na zaciatok ti k behu stacia tenisky na behanie a kludne aj v teplakoch co mas doma. Pociatocne nadchnutie je super.. len aby to vydrzalo
Napr. ked muz prisiel s tym, ze podme bicyklovat, povedala som mu, ze az ked 6ty vikend pojdeme bicyklovat a naozaj nas to bude bavit az vtedy kupime bicykle. Dovtedy sme si len pozicali.
Ja som začala behať minulý rok, najprv po trochach,napr 60p m beh,potom chvíľu chôdza,postupne som pridávala..behala som asi 3 mesiace každý druhý deň,cca 7 km v priemere..potom som prestala a teraz na Silvestra sme s manželom šli a krásnych 5 km pohodovym tempom v 1 kuse..základ je mať topánky na behanie a vôbec nemusia byť drahé,behám v aesics alebo under armour,oboje stali zhruba 50€ a sú odpružené a mäkkučké..
Teraz,keď je chladno,určite Merino ponožky a termo legíny .ja mám hrubšie bežecké z HM a tenšie ZAJO..dôležité je,aby mali vyšší pás,netlačili a nepadali...
Navrch jednoznačne Merino tričko,saje pot a vlastne ani necítia,že si spotená a nie je ti zima..navrch tenká bunda a čelenka..ja mám všetko značky ZAJO, kvalitné oblečenie za dobrú cenu..
Ale to asi až neskôr..najprv skúšajú,či ťa to bude baviť,lebo márne si nakúpis veci,keď to napr vzdas po týždni..
Dobré je začať s niekým,je to lepšie vo dvojici..ja chodím s manželom,občas idú deti na bicykli vedľa mňa,keď je teplo
Obdivujem každú jednu ktorá beháva. Tiež som chcela, aj som začala a nevydržala som dlhšie ako jedno leto Čo ja viem, asi zle dýcham a neviem sa na to nejako nastaviť.
Začni keď chceš začať... kým budeš vymýšľať čo si obliecť ťa chuť aj prejde....
@adka176 to je pravdaja som napr začala jazdiť na bicykli pred 19 rokmi na bicykli,je to cca 12,5 km tam aj späť..staré tričko,kráse.neriesila som oblečenie..bolo mi to jedno,hlavne,že som sa dopravila,kam som chcela..teraz,po rokoch,keď už jazdíme s manželom profesionálnejšie,po horách aj 3000 km rocne,s kvalitnými bicyklami,riešime aj oblečenie,lebo čím kvalitnejšie,tým väčší komfort jazdenia...
Najdôležitejšie je začať a fakt,až keď ťa to bude baviť,riešiť oblečko...márne budeš super oblečená,keď prvý deň pretrpis 5 km beho chôdze a v živote už behať nepôjdeš..(píšem vo všeobecnosti,aby si sa nenahnevala)
Pred tehu som behala 3 roky...zaciatky boli tazke no cloveka to potom taha....behavala som aj v zime, vtedy to bolo najkrajsie...na usta mi bolo najlepsie rusko, tie vseliake tunely na usta mi len mrzli. ..za mna top behat jar,jesen a zima...v lete sa mi tazko dychalo....urcite poriadne botasky,popripade makka sportova vlozka do botasiek..bezecke leginy a tiez vzdusne tricko..v bavlnenych sa clovek poti ..posledny x som zabehla vo februari 2021 . Nemam kde dat maleho odkedy deti chodia do skoly ale ked nastupi do skolky,zmeni sa to....a najlepsie je behat sam.
Behám 3 roky celoročne v každom. Naozaj každom počasí (aj súťažne) minulý som mala zabehnúť svoj prvý horský ultrazavod. Keď som sa rozhodla pre beh, bola som ešte tehotná. Po pôrode soom si kúpila kvalitne bežecké tenisky (vtedy v akcii za 140 eur) to bola pre mňa alfa omega. Pretože nič nevie znechutiť beh viac, ako zničené kolená, či členky zo zlej obuvy. (neskôr som zistila, že aj techniky...)
Behala som v obyčajných leginach z lidla. Mala som ešte po pôrode kila naviac. A tričká úplná klasika, dokonca som nemala žiadne funkčné.
Postupne s tým, ako som pridávala každý týždeň nabehne km sa rozrástla moja bežecká výbava (dnes mam na to celú skriňu).
Aj dnes nosím legíny väčšinou z decathlonu, veľmi sa mi osvedčili. Tričká mi odtiaľ nesedia materiálov, ani strihov. To skôr firma progres, dynafit, kilpi, Adidas občas..
Behala som najskôr len tak s mobilom. Neskôr som si stiahla aplikáciu, ktorá dnes už nie je, ale dobrá je apka "strava"
Po prvom odbehnutom polmaratone ma muž odmenil športovými hodinami garmin foreruner. Tých 400 eur vtedy bola ďalšia skvelá investícia (neodporúčam kupovať také hodiny hneď po prvom rozhodnutí ísť si zabehať)
K nim som neskôr, v čase keď ma napadlo prebehnúť 106 km dlhú horskú trasu, že fajn je sledovať aj srdcovú frekvenciu a tak som do kúpila hrudný pas. Podľa údajov mi aj tréner nastavoval celý rok tréningy. A úžasné, čo všetko sa o svojom tele dozvieš z obyčajných hodiniek a hrudneho pásu.
Zabudla som... Športová podprsenka. Neviem ako si v prsiach obdarená. Ja mam hrudník po otcovi (nie chlpatý, ale taky plochejsi ♀️) a tak úprimne poviem, že mne je veľmi pohodlnou v obyčajných aj z kiku alebo pepca za 3 eura, a splnia u mňa rovnaký účel ako tie za 30.
Teraz k samotnému behu. Môj prvý súvisly beh mal asi 900 metrov. Potom som nevládala s dychom a prešla som do chôdze.
Teraz to už je inak, ak nerátam, že mám pár dní pred pôrodom.. Bez zastavenia na pohodu odbehnem 33 km po kopcoch v horách tým, že keď dôjdem domov, tak fungujem pri deťoch a v domácnosti.
Takže hlavne pomaly začať, kľudne striedať pomaly beh s rýchlou chôdzou. A pravidelnosť je veľmi dôležitá.
Neviem ci chceš behať koli váhe, kondičku, psychickej pohode alebo mix všetkého ako ja. To už ak chceš, môžeš mi IP napísať a poradím co a ako ak chceš.
Behaniu zdar a ľahké nohy prajem
Hlavne chuť a výdrž.
Prepáč, ja sa ti ospravedlňujem, ale čakala som že potrebuješ radu ako začať, rýchla chôdza, ....a ty legíny
Ahoj.Tenisky su zaklad. Leginy ,ked je chladno,rozumej okolo nuly,pridam kratke leginy na to.Funkcne tricko,bundu na behanie.Decathlon ma celkom dobre
Podľa mna zacni v tom čo mas, nevieš ako dlho ta to bude baviť
hovorim z vlastnej skúsenosti vždy ma to baví max 3 mesiace 
♀️
♀️