Chudnutie 18-ročnej

23. okt 2022

Ahojte,
Mám 18 rokov a nie som vyslovene v nadváhe ale chcem schudnúť a mám s tým problém. Začalo sa to asi od mojich 12tich rokov, vtedy som vlastne začala diétovať, v škole som nechodila na obedy len aby som schudla. No a vlastne takto to bolo celú základnú. Fungovala som bez obedu, a viackrát som mala dni úplne bez jedla. Vlastne od tých 12tich rokov fungujem na 500-900 kalórií na deň. Výraznejšie som schudla tak pred 2-3 rokmi ale to bolo len viacmenej 6kg. Nikdy som neschudla viac a ani sa mi to nepodarilo. Teraz keď sa snažím jesť zdravo a pravidelne napr. týždeň tak za tú dobu priberem viac ako keby jem nepravidelne a iba rôzne blbosti, čiže vždy to skončí tak, že jem nezdravé veci a nepravidelne a tak mám váhu stálu. A väčšinou cez leto schudnem a potom akonáhle začne september som naspäť na tej istej váhe a to moc nemením strabovacie návyky. Neviem či som si náhodou nepoškodila celý traviaci systém, tými diétami a hladovaním v priebehu tých rokov a teraz neviem ako to napraviť, čo s tým robiť.

autor
23. okt 2022

*stravovacie

maranco
23. okt 2022

Akú máš teraz výšku a váhu?

autor
23. okt 2022

@maranco 167 cm a 58 kg

maranco
23. okt 2022

Gratulujeme, vaša hmotnosť je ideálna. Váš index telesnej hmotnosti (BMI) má hodnotu 20.8, čo znamená, že máte normálnu hmotnosť.

maranco
23. okt 2022

Mne to pripadá podobne ako je to teraz s plynom.

Začala si krútiť kohútikmi a obmedzovať dodávky energie. Vynechávala si obedy, niekoľko dní hladovala, takže spoľahlivosť a pravidelnosť dodávania energie bola narušená.
Telo sa preplo do núdzového režimu, orgány dostali príkaz šetriť a znížiť spotrebu, tým pádom aj výkon. Metabolizmus sa ti spomalil, si unavená a nevládzeš.
Zároveň tukové zásobníky energie dostali pokyn, sa napĺňať. Takže aj pri malej spotrebe čo sa ešte zvýši sa plní do zásobníka (priberáš), aby bola rezerva na ďalšie výpadky/hladovanie.

Potrebuješ telo presvedčiť, že už nebudú výpadky ani zníženie dávok stravy a bude plynulo dodávaná energia podľa spotreby. Aby preplo na normálnu spotrebu/výkon a nešetrilo energiou, ale ju míňalo bez obáv. A zároveň aby nedržalo veľké zásoby energie/tuku.
To sú vážne veci na experimentovanie zo svojím telom, radšej by si mala vyhľadať odbornú pomoc, aby si si neublížila.

maranco
23. okt 2022

Pozri si aj
https://gymbeam.sk/blog/co-je-to-bazalny-metabo...
https://gymbeam.sk/blog/bmr-kalkulacka/

Ak by si sa vôbec nehýbala, na udržanie základných životných funkcií a aktuálnej telesnej hmotnosti potrebuješ denný príjem 1.373 kcal/deň
Ak si sedavý typ a minimálny alebo žiadny pohyb potrebuješ 1.647 kcal/deň.
Takže pri tvojich 500-900 kalórií na deň, je telo vo vojnovom stave, poškodzuje sa a nepracuje tak ako má.

autor
23. okt 2022

@maranco ďakujem za typy 🙂

martinapn
19. nov 2022

Skús na youtube pozrieť videá Abbey Sharp.Je to dietologička,trpela poruchou príjmu potravy a teraz sa venuje intuitívnemu jedeniu a celkovo zdravému vzťahu k jedlu.Možno ti to pomôže vytvoriť si práve ten zdravý vzťah k jedlu,ktorý ti podľa mňa chýba.

Hlavne je prestať deliť jedlo na zdrave a nezdrave.Je to len jedlo a aj hamburger z mekacu vies upgradnuť tak,aby si z neho vyťažila čo najviac.Jedlo je v prvom rade pre telo palivo na fungovanie,a ty máš veľmi nizky prijem kalorii na to,aby tvoje telo vedelo spravne fungovat.

Prípadne ak máš pocit,že si si rozhodila organizmus hladovanim,skus sa poradit so svojim lekarom a pripadne lekarom/dietologom.