Chudnutie "škrtením" stravy
Ahojte baby, chcem sa opýtať, či je tu niekto aj taký, čo dlhodobo udržiava váhu škrtením na strave a to tak ze dosť. Všade čítam ako sa super chudne pravidelnou, vyváženou stravou. Ja však dochádzam k presvedčeniu, že tak nemôže chudnúť každý. Môj príbeh chudnutia sa so mnou ťahá už štvrtý rok. Keď som začala chudnúť mala som 95kg. Začala som 90 dňovou diétou, kde som za tri mesiace dala dole 14 kg, čo sa mi zdalo primerané, nakoľko som išla z veľkej váhy. Potom som pozvoľne prešla na zdravé stravovanie - 5x denne som jedla, vážila všetko čo zjem, prerátavala na hodnoty, príjem som mala okolo 6500-6800 kJ. Do toho som cvičila, hlavne kardio, chodila som 4-5x týždenne na zumbu. Váha mi v priebehu roka zišla na pekných 65kg. Sem tam som mala aj 63. Tu sa mi váha zastavila a stála rok a pol, vravím si nevadí, to je normálne a pekne som sa zdravo stravovala ďalej. Až kým neprišiel zlom a ja som aj napriek tomu, ako sa stravujem a cvičím začala pomaličky nenápadne priberať spať. Za 8 mesiacov som takto pribrala spať 10kg. Nejem pečivo (neverím že tmavé a celozrnné sú naozaj ok, tak jem len ražné knackebroty aj to len pár a doobeda) nejem cestoviny, nejem zemiaky iba občas a v malom množstve, ryžu v malom množste naturalku. Jem chudé maso, ryby, zeleninu v kvantách, cvičím a priberám. Teraz robím pokus a už dva mesiace som priškrtila stravu tak že jem len raňajky (2 knackace + light pomazanka + zelenina, obed - niečo ľahké - šaláty, bielkoviny, malé porcie a na večeru už len zeleninku) a váha pomaly začína klesať. Takže som asi poprela všetky zákony o zdravej výžive a zostáva mi ozaj už iba odopierať si. Hlad našťastie nepociťujem, takže si myslím, že sa to bude dať, akurát sa musím zbaviť všetkých chutí na niečo, čo je síce možno nie nezdravé ale môžem len zobať. ☹
Ako je možné že u mňa nastupuje jojo efekt aj keď som chudla zdravo a na žiadnu inú stravu som nenabehla??? No je toto fééér??? 😒
@michalllkkkaaa treningom svaly odchadzaju? neposilnuju sa?
treba si dobre precitat, co som pisala...
@hori nie je trenig ako trenig pre chudnutie platí malá váha viac kmitov,pohybov a hlavne individualne podla veku tepová frekvencia niekto si naloží max kg činky 4-5x týždenne a svaly proste nestíhajú ak nemajú k tomu bielkoviny vdaka ktorým rastú strácajú sa to bol môj prípad ale raz dva sa to dá napraviť.
@nibiru aha... dik za vysvetlenie... 😉 ja uz som sa zlakla, ze cim viac pohybu, tym menej svalov... 🙂 pri mojej lenivosti u mna zas toho treningu asi nikdy nebude az tolko, ze by svaly nestihali... 😉
@michalllkkkaaa ak bol posledny prispevok pre mna... tak praveze si o tom napisala prilis malo, mna by to celkom zaujimalo...
@hori ono platí ak veľa cvičíš musíš veľa aj jesť SAMOZREJME nutrične vyvážené správny podiel sacharidou-bielkovín pretože to svaly spaľujú tuky a na to aby rástli potrebujú výživu 😀 mne stačilo pridať na večeru mäso,odtučnený tvaroh napr. v zeleninovom šaláte a efekt je ako má biť sval. hmota narastla o 0,10kg a 2 kg tuku preč za 20dní.prečo bielkoviny na večeru? lebo v noci svaly najviac pracujú.
@lucijja tiez si myslim ze ak budes velmi skrtit tak telo ak mu das len troche viacej tak si to zacne ukladat "na horsie casy" a tym padom budes priberat. teda to je len v pripade ak ozaj nejes napr. jedno jablko rano, na obed, vecer lebo vtedy by si bola vyhladovana.
tiez musis pozerat nie len na to kolko zjes ale aj co robis pocas dna. ak len sedit tak vtedy ten tvoj "normalny prijem" by bol vlastne nadmerny. musi vydat energiu aby si spalila to jedlo co zjes pocas dna.
@dana_l to zase nie, to je vela aj na mna... 🙂 ale teraz jem ozaj ze rano napr. dva knackebroty razne s light pomazankou a zeleninou, obed si dam nieco zdrave bez prilohy - chude masko so salatom zeleninovym, rybku, leco s vajickom, karfiol s vajickom a tak, ale malu porciu no a vecer (okolo piatej) uz len nizkotucny jogurt, acidko, chudu sunku a zeleninu. Tiez trochu. Vody pijem dost - cistej, plus nejaka kava za den. Cvicim 2xtyzdenne zumbu a dva x doma sa "valam" na karimatke. 😀 Inak v robote sedim v kancli na zadku... 😒
@lucijja ty si dôsledne nečítala stránky Mira Veselého, ináč by sa ti toto nemohlo stať. Chudla si na príliš nízkom príjme, pretože si dosť energie vydala pohybom, keby si mala denný príjem 8000kj, schudneš aj tak a nemáš teraz tieto problémy. Ty si si spomalila metabolizmus, tvoje telo si donútila hospodárnejšie vyjsť s nižším príjmom a škrtením stravy si metabolizmus ešte viac spomaľuješ. Schudnúť 14kg za dobu, ktorú si uviedla nie je ani náhodou optimálne, optimálne je schudnúť dva až štyri kg za mesiac, tie štyri z takej váhy, akú si mala ty. Neješ päť, šesť krát denne, večeriaš okolo piatej, predpokladám, že potom už nezješ nič a tvoj denný príjem je žalostne málo. Ty si ideálny typ pre jojo efekt. Ak nechceš mať späť tých 95kg, vráť sa na Mirovu stránku, popros babenku s nickom tini, tá ti presne poradí, čo robiť. Zo začiatku priberieš, ale to sa deje aj tak, ale potom to určite pôjde dolu, ale nie takým spôsobom, ktorý si opísala. sama vidíš, že je k ničomu. K štíhlej línii sa treba prejesť. Držím palce.
Ja si tiež myslím, že sa treba vrátiť na stránku Mirka Veselého a znova ju prelúskať. Dať si vypočítať koľko máš denne spapať, treba dať pozor aj akú máš fyzickú aktivitu, aby ti to dobre vyrátalo. Škrtenie stravy má iba krátkodobý efekt, spomalíš si metabolizmus a navyše neviem ,či sa takto vydržíš stravovať stále. A celozrnný chlieb a pečivo, cestoviny, ryžu by som na tvojom mieste tiež nevylučovala.
Ja som tento rok tiež začala jesť podľa jeho stránok, denne počítam kj, ale aj bielkoviny, tuky a cukry a dôležitý je aj glykemický index potravín. Prestala som soliť. A pijem veľa čistej vody. Pomáha to, nevedala som už čo zo sebou. Predtým som stále len priberala. V podstate som sa predtým stravovala ako ty ,málo jedla, šaláty, mäso, skoro bez príloh. Posledné jedlo som mala o 18 hod. Vyhladovala som sa na 103 kg.. Váhu mám ešte stále vysokú /84 kg/, ale začala som pomaly behať , tak to pôjde. A posledné jedlo mám teraz 3 hodiny pred spánkom.

JA som mala pred 7rokmi pri váhe 62-65kg miery 90-60-90 výška 168cm a to je môj ciel,teraz škrtím lebo pre mna naozaj platí malé porcie a výdaj.čiže jem pravidelne menej a cvičím pravidelne cviky sa snažím meniť nech to nieje stale to isté.