Cyklická ketogénna diéta - skúsenosti
Ahojte, s priatelom chceme vyskusat, udajne je velmi ucinna. Potesi, ak ma niekto pre mna radu, alebo skusenost...jedalnicek, ubytok na vahe a pod. Dakujem🙂
Ahojte. Ak môžem, pridám sa do partie a chcela by som Vás poprosiť o pár rád 😉 . Hneď v úvode musím povedať, že nemám nezdravé a možno aj nereálne očakávania schudnúť 5-10 kg za mesiac 😀 . Skôr by som sa chcela zistiť, kde robím chybu, pretože som schudla až príliš málo. Nie som veľmi typ na diety a hoci podľa BMI atď. nemám nadváhu, aj tak by som chcela do 5-6 kg zhodiť. Ketónovú dietu držím už štyri týždne, na cm to vidieť, ale zdá sa mi to na tie týždne dosť slabé. Na váhu som schudla len 1,5 kg. Oproti niektorým, čo schudli hneď v začiatkoch 3 kg na počkanie je to čudné ☹ . Jem päť krát denne, niekedy aj šesť, ja som skôr taký hladný typ. Žiadne sacharidy mimo tých v povolených jedlách neprijímam. Moje potraviny sú zložené z mäsa, min. 45% syrov, vajec, kokosového al. olivového oleja, ľadového šalátu, reďkovky, uhorky, obmedzene papriky, kyslej smotany a masla. Sem-tam si dám klobásu, slaninu a čistý vývar. Dve jedlá za deň sa snažím nahradiť nápojom Ketodiet ( nie vždy sa mi to podarí, úprimne moc mi nechutia). Myslíte, že je problém v tom, že by som mohla jesť veľa? 😕 Ja síce nemám pocit, že by to tak bolo, ale inak si to neviem vysvetliť. Neviem, či sa to niekomu už stalo, že to išlo takto pomaly. Rozbehne sa to neskôr, či vôbec? Papieriky na meranie ketózy mám vždy pozitívne, tak neviem, kto za mňa chudne 🙂 . Ďakujem Vám za trpezlivosť.
@sara1 Ahoj Sara, ja mam presne ten isty problem.Drzim skoro dva mesiace a 1,5 kg dole.Vsetko dodrzujem, aj tuky aj pitny rezim aj cukry.Ja nemam nadvahu, pravidelne kazdy den cvicim, a napriek tomu to nejde.Myslim, ze tato dieta je vhodna pre obeznych ludi, ktori sa nehybu a nedavaju pozor co zjedia.Ja som sa cely zivot stravovala velmi zdravo a stale cvicim a pohybu mam dost.Potrebovala by som tak 3 kg zhodit.
@sara1
@monika35a
povedal by som to tak (a tiež moja osobná skúsenosť) že telo akosi vie, kedy už má dosť chudnutia a je na svojej "normálnej" váhe. Ono genetika nepustí a telo sa tak ľahko nedá oblbnúť. schudnúť 3 kilá - to je veľmi smiešny cieľ, prepáčte 😀 a 6 nie je oveľa lepšie, ale už reálnejšie. Ja som schudol 14 kg za 14 týždňov, a potom sa to zaseklo. mohol som cyklovať, mohol som sa postaviť na hlavu, mohol som jesť viac, mohol som jesť menej. Mal som "svoju" váhu, relatívne normálnu, a nižšie to nešlo. Za ďalších 7 mesiacov som schudol kilo.
mimochodom, sledujete si, koľko príjmete kaloricky? nebývate hladné? Najväčší problém v ketóze je ten, že niekto je málo. to je problém. lebo jesť viac by nemal byť problém, v ketóze sa vraj nedá pribrať (súvis s absenciu inzulínu), ale to môže byť fáma. Máte dosť tukov? Lebo to je základ, bielkovín by ste mali prijať max. 1-1,5g/kg aktívnej váhy. Lebo bielkoviny sa pri prebytku premieňajú na cukry a robia galibu.
Ano moze sa to zdat smiesne 3 kg, alw ja ich chcem dat dole a nejde to nijak.Tukov jem dost, hladna nie som, ale ani prejedena.Jem vela syrov a tvarohu a umele sladidla...to mozno je chyba.Co sa tyka nadmiery bielkovin, viem o tom co sa tym sposobi.Ja by som asi potrebovala presny jedalnicek, ktoreho by som sa drzala.Nie je tu niekto, kto by mi ho mohol poskytnut, teda, niekto taky, kto zhadzoval podobne ako ja od 3-5 kg.Budem vam velmi vdacna.
@monika35a @worker_falcon
Ahojte, trošku som bola mimo, tak som si príspevky čítala až teraz. Ďakujem, že ste sa mi ozvali. Súhlasím s monika35a 😉 a viem, prečo sa aj ja snažím schudnúť pár kíl. Všetci chceme vyzerať dobre a to sa dá dosiahnuť len vtedy, keď sa aj tak cítime. Niekedy práve tých pár kíl rozhoduje o tom, či má alebo nemá žena celulitídu aj na chrbte 😕 . Dnes už nemožno povedať, že chlapov sa práve tento problém netýka. Ja mám na to aj zdravotný dôvod a hlavne preto si musím držať relatívne nízku váhu (cukrovka to nie je). Viem, je na to odpoveď cvičiť, áno cvičila som, rok a pol som mala trénera v posilke 3 krát, niekedy aj 4 krát do týždňa, je pravda, že stravu som až tak radikálne nezmenila, ale schudla som len máx. 4 kg ( aj to som asi veľa povedala) a na centimetre by som tiež očakávala viac. To je už teraz ale jedno.
worker_falcon neviem, či sa nemôže cez ketózu pribrať, ale ja som mala počas tohto mesiaca váhu aj o 1kg vyššiu ako predošlé dni, potom sa to o deň vrátilo nižšie, ale to bolo všetko. Papieriky mi stále tvrdili, že som v ketóze. Moja normálna váha bola pár rokov dozadu nižšia, tak čo je pre mňa normálna váha?
Ak by sa našiel niekto, kto by bol ochotný poskytnúť jedálniček na viac, ako jeden deň, bola by som mu veľmi vďačná. Alebo aspoň po "sprostom" vysvetliť pre takých ako ja, čo majú doslova odpor k váženiu príloh. Pomohlo by mi keby mi niekto povedal napr. "nie moja, pol taniera ľadového šalátu s dvoma reďkovkami si nemôžeš dať k hermelínu, to je už veľa. Dva listy šalátu Ti musia byť dosť" 😀 Fantázii sa medze nekladú. 😉
@sara1 Ja si myslim, ze okrem mnozstva tukov, a minima sacharidov, ktore prijmem, je nutne mat kontrolu aj nad celkovym dennym prijmom kalorii.Neverim tomu, ze mozem zjest kolkokolvek jedla. Kaloricky deficit predsa musi byt. Aspon 20% menej kalorii, ako je bazalny metabolizmus. To je moj nazor nato.
@sara1 farebna zelenina a ovocie by do uvahy vobec nemali pripadat... Tam je cukrov az az. Uz v jednom baleni salatu je privela cukrov.
To, ze mas obcas o kilo viac, njc neznamena. Iba to zmatie. Suvisi to s cyklom a s vyprazdnovanim.
A ake prilohy to chces, ci nechces vazit? Klobasu? Syr? Parky? Zelenina ma minimum kcal, to je uplne bezpredmetne vazit. Jedine kvoli cukrom, nie kvoli energii. A tam je dobry pomocnik stranka kaloricketabulky.cz. nahodis tam jedno jablko, vidis, ze ma 14g sacharidov, a vies, ze mozes zabudnut. Co sa tyka zeleniny, mozes jest akurat salatove uhorky a salaty roznych druhov balene v sackoch, napr. z Tesca. Inak smola. Na ovocie radsej ani nemysli.
@monika35a uz som si myslel, ze o tom nieco vies. Kym si nenapisala "bazalny metabolizmus". Keby si prijala tak ako vravis o 20% menej od neho, bolo by to hladovanie. A v ketoze by to bolo veelmi neprijemne.
Bazalny metabolizmus je iba cast kalorickej potreby cloveka. Platil by, keby tvoj jediny pohyb bol dychanie a nic by si nezjedla - lebo travenim sa minie cca 10% prijatej energie.
Nebudem to tu znovu rozpisovat, uz asi 4.x. precitaj si na predoslych strankach tejto diskusie moje prispevky. Pripadne otazky rad zodpoviem.
Ako som uz pisal, najvacsi problem je, ze sa je malo. Nespominala si, ze aj cvicis? To je dalsi faktor pre zvysenie kalorickeho prijmu, aby telo nehladovalo. Ze bazalny metabolizmus...
Ano, treba mat kontrolu nad celkovym prijmom. Ale hlavne kvoli tomu, aby sa nejedlo malo. Jasne, nie je ok prekrocit kaloricku potrebu 2x. Ale je lepsie prijat o 20% viac kcal, ako menej. V ketoze samozrejme. A spravnych kcal, teda z tukov.
Ako vravim, sam som si sledoval prijmy a vydaje. Zo zaciatku to bolo dost tazke stanovit to presne v ramci moznosti. Potom to bola uz rutina. Kaloricketabulky.cz.
@monika35a a este k tym kilam, co chcete schudnut. V ketoze je konstantna rychlost chudnutia (pre kazdeho individualna, cca do 1kg tyzdenne). Ide iba o cas, kolko budete v ketoze. Ci mesiac, alebo rok. Treba si pytat normalny jedalnicek, nie nehaky zazracny pre tych, co chcu schudnut 4,4 kg a potom dost 🙂 a treba pocitat, ze po nabehnuti na cukry sa vrati naspat cca 2-3kg. Preto sa da pousmiat nad snahou schudnut iba par kg. To je ako ist s tankom lovit vevericky.
@worker_falcon ďakujem za upozornenia a rady.Dnes som to vzdala, taaak som sa najedla..ale zajtra zacnem od znova s vela tukmi.Ale musim povedat, ze som sa citila velmi dobre jed som bola v ketoze.Aj s chutou na sladke som si vedela poradit.A mozno aj vela cvicim.....Ozvem sa ako pokracujem ;)
@monika35a od vcera mam veru aj ja strasnu chut na sladke a hlavne mam pocit, ze jem stale to iste, ale este sa drzim a buduci tyzden v sobotu by som si chcela dat restart. Aj mam obavu, ako sa mi po dvoch dnoch sacharidov bude naspat vracat do ketozy. A mas pravdu, aj ja sa citim pri tomto stravovani lepsie.
@worker_falcon @monika35a A co si myslite o ketodiet a podobnych pripravkoch? Len tak zo zaujimavosti, podla mna nemozu fungovat na principe ketozy, ak ich vyrobky obsahuju vela bielkovin, velmi malo tukov a este aj cukry. Hoci pisu, ze je to chudnutie v ketoze, ale mne z toho skor vychadza, ze je to chudnutie postavene na prijmani malo kalorii, cize hladovanim. A ked teraz na to pozeram, mam doma od Jeziska pixlu ich napoja, tak tie hodnoty su uplne inde, ako potrebujem. Pisu, ze na 1 porciu to ma 18.2g bielkovin, 2,2 g tuky a 4,7g sacharidy, z toho cukry 1,3 g, 3,2g vlaknina, ma 111kcal. Okrem toho maju 3 fazy dietneho programu a v 1. Faze sa ten napoj ma pit 5krat do dna, hlavne, ze priamo na napoji je napisane, ze iba jedna porcia na den sa ma pit a upozornenie, ze uvedena davka sa nema prekracovatc 😀. v ich "chudnucej" brozure je ale napisane nieco ine. Esteze som ho pila malo, nechutia mi.
@worker_falcon ovocie nekonzumujem vobec, ani len ovocne caje. Zo zeleniny je to len uhorka, ladovy salat a max. dve redkovky k jedlu, vynimocne bielu papriku. Tak to by som asi tu redkovku nemala jest vobec, ked je farebna. Ak tomu dobre rozumiem, tak tej zeleniny by som mala jest minimum a tam som asi robila chybu. Dufam, ze aspon kuraci/hovadzi cisty vyvar /voda/ mozem, samozrejme mastnejsi, tu mi to mastne ani nevadi 😉 Skoda, ze sa tu nemoze jest aj kysla kapusta.
Povedala by som, ze tymto mam aj odpoved, kde sa u mna stavaju chyby. Ziadny keto napoj, kusok zeleniny a ziadnu farebnu zeleninu.
@sara1 ty si si nechala poradit? Aspon niekto 🙂 par kuskov redkovky obcas nevadi, lej s tym treba pocitat pri celkovom dennom prijme sacharidov. Aby to spolu neprekrocilo tych 30 g. Co nie je jednoduche, kedze sacharidy su vsade. Esteze Zvolensky smotanovy jogurt vymysleli bez sacharidov 🙂
Ku keto napojom a jedlam nemam co povedat. Je to marketing a vytahovanie penazi. A 111 kcal je max. tretina jedla. Skor stvrtina. A urcite strasne draha.
Navrat do ketozy je najhorsi, a konkretne treti den. Abstak je smrrrrt.
Ahojte všetci na ketodiete. Dosť času som venovala čítanie a googleniu na nete a dnes som sa rozhodla, že idem do toho. V ketoze ešte niesom, ani sach. mi zatiaľ nechýbajú, ale dosť ma prekvapilo, že v potravinách ktoré majú mať vysoký obsah tuku, je dosť aj bielkovín. Tie mám stanovené na cca 50g a po 2vajíčkach na raňajky, pár plátkov 45%syra na desiatu a plátku br.mäsa na obed som bola s bielkovinami viac-menej vybavená a tuky som musela doháňať ol.olejom čo mi teda samotný vôbec nechutí. ☹ Dávam si ho čo najviac do jedla, na šalát, uhorku a tak aby som ho nemusela piť samotný, lebo ak ma z neho natiahne s dietou je koniec.... Tak uvidíme čo prinesie zajtrajší deň, držte mi palce. 🙂
@worker_falcon
ahoj, viem ze mas velke skusenosti s ketozou, preto chcem sa opytat na tvoj nazor na nahradu "cukru" v ketoze. ked som pred rokom drzala tuto dietu, skusala som pouzivat obcas steviu... no hnus, mne to nechuti... a v tejto tabulke http://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika-pri-... je spominane aj sladke drievko a hlavne mne blizky xylitol, ktory obcas pouzivam do dezertikov. myslis si ze je to vhodne, ze ma z ketozy nevyhodi, ak si spravim nejaky ten dezertik a osladim ho tymto cukrom? ma nizky glykemicky index, len 7, na hladinu inzulinu v krvi nema vplyv. nemas s tym nahodou skusenosti? ak by sa dal pouzit, mohlo by to celkom obohatit jedalnicek o zaujimave maskrty, hlavne pre tych co sa sladkeho tazko zriekaju. vopred dakujem za odpoved
@gila poviem to tak. Niekoho to vyhadzuje, niekoho nie. Vo vseobecnosti by to malo vyhadzovat. Ak nie, stastny to clovek 🙂
Druha stranka veci - pocas ketozy ne najlepsie a najlahsie na chut sladkeho zabudnut. Vtedy to ide najlepsie. Nemat doma nic sladke, co by mohlo provokovat. A na navstevy radsej nechodit 🙂
@tanikaa79 ako si si zvykla na olej? Bez neho v ketoze dlho nebudes. Spotreba zhruba 7 deci za tyzden. Tri hlty po kazdom z 8 jedal denne. Treba najst znacku, ktora najviac chuti. Napr. ktora ma najmenej horku chut.
Btw., tie bielkoviny skus dat na 1,5g na kg telesnej vahy. Mozno to pojde. Nadbytok sa prejavi ako inak bolestami hlavy. Takymi specifickymi.
Baby, čo tu čítam vaše komenty, že ide to pomalšie. Mne odporučila ketogennu dietu (konkrétne KetoDiet) kamoška s tým, že ona vďaka tomu schudla zatiaľ cca 15 kg relatívne rýchlo. Ale u nej tam bola vyššia nadváha, dokopy chce dať dole aspoň 25-30. No a radila sa aj s lekárkou a tá jej to schválila a aj sama povedala, že pri vyššej nadváhe to ide rýchlejšie ako pri nižšej. Je to písané i pri informáciách o diéte. Ja chcem zhodiť "len" takých 8 kg, tak nad tým dosť uvažujem teraz. 🙂
@worker_falcon No zvykla, nezvykla. Viem, že aj keď jem "tučné potraviny" nebudem mať toľko tuku aby som zachovala pomer B:T 1:2, takže ho poctivo jem. Ako Ty píšeš dávam ho do každého jedla - vajcia na raňajky, mäso na obed, do šalátu a tak. Moja spotreba za týždeň je pol litra. Takže už mám druhú fľašu, aj druhú značku a chcem si kúpiť ešte iný ako olivový olej, čo povieš na tekvicový, ľanový, makový....?
Dnes som inak 8.deň v diete, váha -2kg a v páse asi cca tiež -2cm. Takže relatívna spokojnosť. Ešte chcem vydržať do piatku a víkend bude cukrový (ideme na svadbu 🙂 ).
Tie bielkoviny som práve znížila na cca 55-60g., sacharidy mám 20-23g a tuky 120-130g. Vychádzala som z počiatočnej váhy 66kg. Myslííš teda, že mám navýšiť bielkoviny na tých 90-100g? A potom tuky 200g?
Ďakujem za odpoveď aj koment 🙂
@tanikaa79 preco by si zvysovala bielkoviny AJ tuky? Kvoli dodrzaniu pomeru? To je nezmysel. Vyskocil by ti celkovy prijem kcal. Pocitas si ich? Povedal by som, ze ani nie, resp. dost nepresne - ked mas tak malo cukrov.
Olej kludne akykolvek kvalitny. Hit je teraz kokosovy napr. Tych ostatnych specialnych nie je dobre vypit vela. Pozri si odporucane davky.
Tie kila schudnute na zaciatku su velmi relativne. Ako som uz pisal niekolkokrat vyssie.
A ozaj, nezabudni na vlakninu 🙂 tu je nutne prijimat, kedze v strave je jej minimum.
@worker_falcon tiež sa mi to zdalo ako blbosť, ale radšej som sa opýtala. Kalorie si počítam, vždy mám do 1500kcl. Jedlo si poctivo vážim a píšem do kaloricketabulky.cz takže vždy viem presne pomer B, T, S.
Čo sa týka vlákniny, tak tú doplňam formou tabliet alebo rozpustnej vlákniny Psýlium.
A kokosový olej? - čítala som, že pre túto dietu nieje moc vhodný, respektíve Jankowith ho neodporúča.
Tak zostanem pri tom olivovom a budem meniť značky. Díky a pekný deň 🙂
pouzivate niekto aj glukomer? aky odporucate? s ktorym mate dobre skusenosti, ktory je spolahlivy? vdaka za odpovede
@tanikaa79 no a ako mas nastavene vydaje energie? Lebo 1500 kcal sa mi zda malo. Mozno to pokryje bazalny metabolizmus, ale predpokladam, ze nelezis cely den v posteli a nepohnes sa vobec. A na travenie sa minie 10% prijatej energie. Treba si dobre nastavit aj vydaje, bez toho je to na nic.
Preco by nebol kokosovy vhodny... Praveze ho dost ludi jedava v ketoze.
@worker_falcon v kal. tabulkach si nastav sposob zivota na "sedavy" ci "mierne aktivny" a odskrtni tu energiu spalenu travenim. A prepocitavanie v zavislosti na aktivitach. Uvidis, co ti vyjde. A znac tam fyzicku aktivitu ako cvicenie, rotoped, atd. Cim presnejsie, tym lepsie.
@gila a v com by mal pomoct glukomer? Po par cykloch zistis velmi presne, kedy v ketoze si a kedy nie.
@worker_falcon v tabuľkách mám všetko nastavené ako píšeš - sedavý spôsob života aj bazálny metabolizmus. Na cvičeniu moc nedám, ale snažím sa aspoň doma trošku. Väčšinou mám problém dodržať aj tých 1500kcl, a to mám pocit, že stále niečo jem 🙂
Neviem prečo ten kokosový olej Jankowitch nedoporučuje, ale spomínal to viac krát na svojich videách.
@worker_falcon ale ked necyklim? chcem si to obcas namatkovo premerat... a nahovorila som na ketozu aj manzela, takze aj jemu by to mohlo pomoct, ci? zbytocnost?
@worker_falcon ozaj, ty teraz cyklujes? viem ze jeden cas si bol nepretrzite... zaujima ma aj tvoj nazor na to, kedze manzel posilnuje, ci je pre neho vobec dobre a vyhodne byt v ketoze dlhodobo, alebo by mal radsej cyklovat... prvotne sme sa zhodli na tom, ze by sme vydrzali, tak cca 3 mesiace v kuse (aby sme naucili telo viac palit tuky) a potom sa uvidi, co dalej, manzel by mozno cykloval, alebo kdesi som citala, ze je vhodne v ten den ked ma clovek silovy trening zvysit sacharidy aj na 100-150/200 (rozdelit pred a po cviceni), alebo ostaneme na nizkych sacharadoch do 100 maximalne 150g na den. dakujem

my sme dali dole 10 kil za 7 mesiacov s pomocou ketofitu a pohybu a ketonove diety fungujuuu 😎