Diétovať celý život?
Ahojte, nikdy som nepatrila medzi nejaké tučnejšie dievčatá, ženy, ani medzi tie viac štíhle, moja váha sa od puberty do dospelosti pohybovala tak od 57 až najviac 70 kg a to už som sa snažila schudnúť, výška rovných 170 cm.
Ide o to, že mám pocit, že človek aby sa snáď udržiaval nejako v norme je to robota na celý život a aby sa stále len sledoval. Tak napríklad najsuper som sa cítila pri váhe 60 kg aj myslím pekne to ukázalo na postave, tak akurát. Minulé leto som mala tých 62, 63 kg, tak som sa teda snažila zo dve kilá zhodiť a viete čo, dnes ráno som sa postavila na váhu (samozrejme nie až po roku, inak by som asi dopadla ešte húř) a miesto toho, aby som dve kilá schudla, tak som za ten rok ešte tri pribrala.
Sladké som už nejedla ani nepamätám, doma síce varím klasické jedlá, ale snažím sa napr. naložiť si menej ako muž, alebo ja si dám bez prílohy, alebo ako prílohu iba zeleninu, keď som práve sama doma, tak si dám trebárs len nejakú tú cestovinu so zeleninou, cesnakom, bylinkami, trocha nejakého zdravého oleja, alebo tak.
Je pravda, že čo sa týka pohybu nie je to so mnou nijaká sláva, samozrejme venčím pomerne vysoko pohybu vyžadujúceho psa a rada plávam či tancujem, ale škoda že jazero odkedy sme sa presťahovali je celkom dosť v háji čo sa vzdialenosti týka a klasicky cvičiť ma vôbec nebaví. A tiež možno neduh, že sa veľmi neštítim piva 😀
Ono sa to povie, robiť si zdravý jedálniček a hýbať sa, keď človek trčí väčšinu času v práci, tak na to reálne čas veľmi nemá a tiež doma si stále robiť osobno jedálniček a druhým variť niečo iné, lebo oni to tak potrebujú je otravné.
Vlastne ani neviem čo som chcela týmto príspevkom povedať, možno len sa posťažovať a prečítať či napíšete nejaký váš pohľad, alebo akémáte vy pocity v tomto smere 🙂 Lebo mne to príde, že pravdu mala Bridget Jonesová v knihe, kde niekde uviedla niečo v zmysle, že človek, ktorý sa snaží schudnúť musí držať dietu už celý život a to mu pomôže možno tak k tomu, aby keď už neschudne aspoň sa udržiaval na stupni z ktorého chce schudnúť 😀
Mám teraz v júli 35, ak by vás zaujímal vek. Tak dík za prečítanie 🙂
presne tak... váhu si musíš striehnuť celý život... ja som síce štíhlej postavy, ale myslím že rokmi to už mám jednoducho v hlave.... Neznášam pocit plného, najedeného , prepchatého žalúdka, brucha. V najlepšom treba prestať - aj v jedení. Tak ako ty miluješ pivo - tak ja chlieb. Chlieb s maslom a so zeleninou to je pre mňa TOP. Môžem od rána do večera. Vážim 53 - 54 kg. Výška troška menej ako ty.....
Tiež si myslím že ak začneš priberať, treba to zastaviť čím skôr. Skôr zhodíš 3 kg ako 13, popr. 30kg. Držím palce...
@mladena ono je to jednoduché - ka dlhodobo prevýšiš kalorický príjem nad výdajom -priberáš, ak je príjem s výdajom vyvážený - udržuješ hmotnosť a ak máš dlhodobo kalorický výdaj vyšší ako príjem - chudneš.....vekom sa metabolizmus prirodzene spomaluje, teda teoreticky je tvoj bazál (energia potrebná na bežný život)nižšia....stačí ti skontrolovať si váhu cca raz za 1/2roka - ak priberieš - stačí ti ak začneš cvičiť 2-3xdo týždňa po pol hodine)....za 2-3mesiace dáš dole 2-3kg(ak nemáš výraznú nadváhu).....ja mám váhu cca 62 za pár mesiacov necvičenia priberiem 2-6kg, začínam cvičiť(stravu veľmi nemením)za 2-3mesiace mám svoju váhu a prestávam....ano najťažšie nie je chudnúť, ale váhu si udržať.....pokiaľ niekto nesleduje kalorické hodnoty jedál , tak zväčša priberie...
Asi ma naštvalo, že ako taká trupka som sa snažila zhodiť a miesto toho pribrala, lebo mám pocit, že keby sa v minulosti stravujem tak ako posledné mesiace, tak to nebýval problém, no teraz to už akosi nefunguje, neviem no.
Nedrzim dietu,uznavam zdravy zivotny styl,nejem udeniny ani bravcove maso.snazim sa vyradit cukry a nepouzivam biely cukor ani bielu muku.a aspon 4x do tyzdna cvicim aspon hodinu a beham
@mladena vsetci pracujeme,ja niekedy varim pre seba, pre manzela a aj pre syna zvlast jedlo a nie som v kuchyni dlhsie ako 20 minut.treba varit rychle a lahke jedla(tym nemyslim fastfood),najlepsie nejaka bielkovina a salat.
Ahoj @mladena som na tom úplne rovnako celý život. Mám 168cm a v podobnom rozmedzí váhy sa aj ja pohybujem, roky kolíšem niekde medzi 58-67kg. Takže úplne rozumiem, nebojsa je nás v rovnakej situácií viacero 🙂. Zistila som že už asi od 14. rokov neustále riešim svoju váhu. Počas karantény som si uvedomila, je že na jedinom na čom záleží je ako sa ja cítim. Pociťovala som, že mám nedostatočný pohyb a samozrejme sa to odrazilo na mojích bokoch, no cítila som sa neustále unavená a nespokojná. Posledné 4 týždne od kedy sa nám všetkým o trošičku lepšie dýcha som začala s "Intermittent fasting" - má mnoho podôb skús si pogúgliť. Mne vyhovuje spôsob 16/8- teda 16h denne sa pôstím a 8 hodín jem. Od 12 do 8 večera, no príjímam približne rovnaký počet kalórii. Ide o to, že denne jeme príliž často a naše telo to nedokáže spracovať, keď nám hladina inzulínu klesne začne telo spalovať tuky. 4 týždne ešte nie je tak dlhá doba, aby som videla nejaké zázraky, no vidím, že sa mi sploštilo brušku a trošku som sa "zúžila", ale pocitovo sa cítím oveľa lepšie. Prekvapivo vôbec doobeda nebývam hladná, lebo nenaštartujem metabolizmus. Proste mi je tak oveľa lepšie, necítim sa preplnená. Hlavne sa nestresuj, dôležité je aby si sa ty cítila dobre a príjemne 🙂
@melanka93 Ahoj, ďakujem ti, naozaj sa cítim rovnako, tiež snáď od 14 rokov, niekedy to už potom ide na nervy 😀 skúsim pozrieť ten spôsob, ktorý spomínaš
Mňa by aj zaujímalo dievčatá, ktoré píšete že ste prakticky naveky zmenili životný štýl, ako sa to na vás prejavilo, keď to porovnáte s obdobím predtým, myslím čo sa týka nielen váhy, ale energie, zdravia možno vonkajšieho výzoru....
Ja som sa dosť zmenila, keď porovnám s obdobím možno pred 15 rokmi (to som mala tých 70 kg, exém, výražky a iné nepríjemnosti) tak teraz je to 100 percent lepšie, čo sa týka zdravia aj výzoru a pritom som staršia. Takže vidím to tak, že vplyv stravy a pohybu (teraz obchádzam iné faktory ako napr. stres) je obrovský a to ja ani nie som nejaký radikál v tomto smere
presne, clovek ked chce nejako vyzerat a zaroven sa aj dobre citit, tak cely zivot musi mat nejaky ten zivotny styl, musi si davat pozor na to, co je. tak to bohuzial je!
ja tiez "bojujem" s vahou uz od mojich 13tich rokov.. hold kto ma zle geny tak smola, dari sa mi to udrziavat na vahe ktora je celkom ok, ale neprezieram sa.. musis si vybudovat navyky, ktore budes dodrziavat cely zivot inak sa to neda. Pivo a sladene vody to je cele zle u mnohych ludi je to kamen urazu.. to su prazdne kalorie a ostanes po tom hladna. Dat si raz za tyzden to neuskodi ale nie kazdy den. U mna funguje princip 80/20. 80% casu sa snazim jest normalne - nie stale mega zdravo ale kaloricky sa drzat v prijme a jest pravidelne a 20% casu si dovolim co chcem co je cca 1-2 dni v tyzdni 🙂 a funguje to. Kazdy si musi najst to svoje lebo zase drzat prisnu "dietu" cely zivot sa neda a plus si musis najst pohyb/cvicenie ktore ta bavi lebo inak pri nom neostanes. Mna by napriklad nedostal nikto do posilky mne to pride snad najnudnejsie co moze byt :D ale nasla som si ine varianty cvicenia ktore mi vyhovuju a bavia ma tak ich robim pravidelne.
ja mam tiez tolko co ty a od 13-tich kolisem len tak dve kila hore dole okolo 50. diety teda vobec nedrzim, ale snazim sa uprednostnovat zdrave jedlo, ani nie kvoli postave, ale celkovemu zdraviu. vyprazane si dam, ked uz sa naozaj nic ine neda, cervene maso vobec, polotovary malo a vzdy sa snazim, nech je na tanieri vela zeleniny. posledny polrok aj dost cvicim a snazim sa obmedzovat aj cukor, ale na vahe sa to asi velmi neukazuje. inak, co sa tyka porcii, tak si davam rovnako ako muz, akurat zlozenie je casto ine.
Tiež som takto skákala váhovo, ale teraz už dlhšie sa držím na rovnakej váhe, ale musela som si veľa odpustiť. Sladkosti, pečivo a tak. Ale napríkad, keď nejaký koláč robím, tak ten si dám, ale inak sa snažím sladkému vyhýbať 🙂
Ja si teraz zacinam robit prehlad, kde robim chybu a stiahla som si aplikaciu Kaloricke tabulky. Je to super, mam ovela vacsi prehlad o tom, kolko toho mozem zjest a co. Akoze neobmedzujem sa nejak extra, ale uz nejem za styroch, ale tak skor za dvoch :D
@mladena veru je to životný štýl už.. ja milujem sladkosti napriklad, ale aj šport. Vďaka tomu si môžem dať aj sladké, ale dodržiavam pravidla: sladké len doobeda, večera bez sacharidov. A raz za týždeň v pohode poruším aj tieto pravidla, dám si aj cheatmeal ako Pizza, bryndzové halušky, hamburger. Hlavne ako už niekto spomínal že neznáša pocit plného brucha, tak to aj ja. Dávam si menšie porcie a jem častejšie, takto mi to vyhovuje a môžem si dať cez deň viacero jedál na ktoré mám chuť. Nie len napríklad spraskat celu pizzu a potom už sa ani nepohnut jak by mi bolo zle.. musíš prísť na to čo vyhovuje tebe a držať sa toho 👍
@mladena ahoj ja mam 21, za cca rok sa mi podarilo schudnúť zo 72 kgna takmer 49kg - co bol masaker, neskôr som šla na najlepších 54 kg(výška 163 cm) necítila som sa vôbec dobre bola som ako "sušienka" lenže prišla korona zatvorené fitka, veľa som piekla varila doma sme cvičili a sup kila išli hore momentálne mám tých 58 kg no tým ze som nižšia je to dosť vidieť a hlavne mi ochablo svalstvo... Nikdy som nebola chuducka môžem pridať aj foto ako som vyzerala no prišiel stres budem o5 tučná? Tak som si povedala ze vyskúšam paleo - nie je to dieta je to životný štýl popravde. Už po prvom dni som videla ako odchádzala prebytočna voda +veľa veľa energie takmer z malička jedla. Z toho štýlu som si vzala dôležité, veľa zdravých tukov nie je vôbec na škodu - berú so sebou "zbytočný" tuk ukladany v zásobách + keď obmedzís sacharidy len na nutné z ovocia zeleniny poprípade škrobove-ako sú zemiaky tvoje telo upraví hladinu cukru - inzulín spôsobuje priberanie nie tuky 🙄😂 sama som tomu neverila ale vidím ze to tak naozaj je + s nízkymi sacharidmi sa dostaneš do ketozy - kedy telo začne naozaj chudnúť a nemusí prísť ten hnusný JOJO efekt..mne už ani nepríde chuť na sladké alebo na pečivo co je super. A k tomu pivu - je to veľa veľa pšenice, čiže cukru, sacharidy, rýchlo sa vstrebe energiu dá nárazovo a vie narobiť škody v metabolizme u žien - chlapy to majú inak. Po cvičení im spaľuje dlhšie a lepšie ako pocas cvičenia a keď si daju pivo ako rýchly prísun sacharidov a energie akurát im to pomôže. My ženy sme iné nám spaľuje najmä pri cvičení a po cvičení už tak nie. No keď nespojis aj aktivitu schudneš, no pôjdu dole aj svaly - typicky typ postavy ako želatína. Myslím ze stačí občas nájsť aktivity ako beh, bicykel, poprípade skúsiť tu posilovnu. Posilňovanie si podľa mňa každí zaľúbi len to treba vedieť, čiže nájsť trénera /trenerku. Ďalej by som asi siahla po doplnkoch vyzivi možno kolagén, cla, BCAA. A veľa vitamínov ako B - každý druh, vitamín C a celkovo vitamíny rozpustné v tukoch- DEKA. A pôjde to, hlavne si to nastaviť v hlave 🙂 +ja potrebujem jeden cheatday aby moje telo nezastavilo na bode mrazu a aby som nebola nešťastná, že mám na niečo chuť a nedám si to už nikdy - jeden deň v týždni je okej a keď máš na niečo chuť v týždni kúp si to, odlož do tašky a v deň kedy budeš môcť si z toho niečo vyber 🙂 ale dodám, každé telo je úplne iné a to co platí na mňa nemusí na niekoho ineho:/
Paleo poznám a viem, že to viacerým pomohlo, ale nie som za jeden štýl, keďže mi to príde trocha príliš definitívne, každopádne na vybratie si nejakej dobrej rady môže byť.
Ale viem naisto dievčatá, že napr. systém delenej stravy je účinný tak na chudnutie ako na problémy s trávením a je na ňom prakticky v skutočnosti založených viacero diét, len ja na tom neviem veľmi dlho vydržať. Každopádne som rada za vaše skúsenosti a vidím, že viaceré tomu venujeme celkom dosť pozornosti.
@mladena podstata, pointa tej knihy, ze mozes jest vsetko, ale pomaly a malo, ja si momentalne davam jedlo na synov tanier, do jeho misky polievku a cuduj sa svete staci mi to, tym padom zjem o 2/3 menej, ked to jem pomaly tak citim, ze som syta ovela skor ako pri klasickej porcii, ked to zjem rychlo, som stale hladna, ale pockam 15 minut a do mozgu mi dojde, aha, brucho je plne. pise sa tam, ze si dopriat mozeme vsetko, ale treba sa vyhnut spracovanym potravinam, mame jest prave jedlo a vychutnat si ho 🙂
Baby, mimo témy, ale prišla som domov z roboty a rozmýšľam nad jedlom a keďže máme pred výplatou jednak nad tým čo bude treba dokúpiť plus nad tým, že cez tieto prázdniny nám ktovie či ešte vyjde nejaká tá menšia dovolenka a otvorila som chladničku a nahlas som zafrflala- Prázdnička chladná??... miesto ma potom napadlo- chladnička prázdna, no ale vlastne myslím že som svoj stav nejako vystihla 🙂 tak ešte pekný den vam všetkým 🙂
Predovšetkým jesť úplne všetko s mierou, keď sa je dvakrát denne aj malé porcie začne sa priberať telo sa začne báť že nedostane a takéto experimenty nestoja za to týždeň nejesť a potom sa prejsť tak to funguje a kilá sa naberajú ani neviete, ja som ako kyselina zjem všetko a furt pravidelne raz za dve hodiny a váha sa bude držať samozrejme 2-3 hodky pred spaním nejesť a metabolizmus začne fungovat
@zuzubb007 to nie je pravda a platí to asi len pre vyvolených
@mladena ja som schudla za cca 4 roky 27 kilo,pri výške 176 CM sa pohybujem v rozmedzí od 63 do 64 kg..už som mala aj 62.. môj problém je,že asi jem malo,lebo keď potrebujem,nechudnem..
Malo cítim hlad...hýbem sa,jazdím na bicykli,behavala som..teraz som 7 týždňov po rupture lytkoveho svalu,tak pohybu je máličko...
Tiež by som potrebovala naštartovať metabolizmus...mne napr stačí na večeru 4 plátky šunky,syra a trochu zeleniny a som plná...viac mi vyhovuje,keď som hladná a skvelá mi v bruchu,ako keď som nájedená...potom mi je zle

ahoj, v podstate ano, treba mat urcity zivotny styl ak si chces vahu udrzat, ked budes na diete schudnes, ale ked sa vratis do starych kolaji bude to ako predtym, to je normalne, preto sa nedrzia diety, ale meni sa celkovo zivotny styl, ja neviem vydrzat na zdravych veciach, a potom je to so mnou vselijako, od porodu, 4roky, je chudnutie vazne problem u mna, ide to horsie ako v lete na sankach, dost mi pomohla kniha, francuzi nedrzia dietu, tam som toho vela pochopila a ked sa toho drzim (co nie je problem) chudnem. mam 30 🙂