Hnusím sa sama sebe. Ako sa donútim s tým niečo urobiť?
Ahojte,
Este 3 roky dozadu som mala normalnu vahu. Aspon ja som sa dobre citila. Nebola som vychrdla a ani “rozliata” 175/62kg
Kazdym mesiacom isla vaha hore a teraz vazim cez 90 kil. Citim sa hrozne. Kedysi som sa vedela zaťať, zacala som cvicit, drzat zdravsiu stravu. Teraz? Rano placem ze som sa vyzrala a hodinu na to sa tlacim pudingom...dva dni sa zatnem a potom zase prezieracka. Neviem ako sa mam donutit. Zle sa citim, priam priserne. 90% satniku mi je mala, nemozem si uz obliect co chcem len stale nejake “vrece” aby som do neho schovala postavu. Hanbim sa sama za seba pred zrkadlom, pred partnerom...uz mam vacsie nohy a ruky ako on. Aj on mi tak nejak nenapadne dava najavo ze by som s tym mala zacat nieco robit. Ako nepovie mi ze som tucna alebo co, skor ked mam ja srdcabol tak mi vzdy hovori neboj sa, ved raz sa zase vratis naspat aby si sa dobre citila, len trosku zacneme cvicit a pod.veci. Lenze ani jemu sa do toho proste nechce. Ostalo to teda len na mne. Lenze neviem sa rozhybat. Niekedy sa citim ako vyhorena. Rano ma to trapi a vecer uz som nasackovana v chladnicke so slovami ze je mi to jedno.
Prosim vas, co vam pomaha? Co vas motivuje ist vpred a drzt sa? Dakujem🙏🏻
@jozkohrasko no cele zle toto.. Nie kazdy je "stavany" na permanent home office, tam proste treba tu disciplinu, lebo potom to dopadne takto ako u vas.. Neexistuje ponocovat v pracovne dni, jasne, ze si potom unavena a nic sa Ti nechce..to by som zmenila ako prve. Tym odpadne aj nocne hodovanie. Kedze pracujete z domu, co najviac ostatnych cinnosti by malo byt vonku/mimo dom. Treba vstat v rozumnom case a pripravit sa na pracovny den, idealne oblecenim, upravenim a ja by som tam zaradila nejaku sportovu aktivitu, rychla prechadzka, bike, tak isto vecer po praci.. nic narocne, co by Ta mohlo demotivovat alebo prestat bavit. Na stravu su odbornici, ale treba jest pravidelne, nech Ta neprepada vlci hlad a potreba dotlacit sa. Kludne aj segedin, ale ako hlavne jedlo, nie 2-3 chod s vycitkami. Aj krajec chleba kazdy den je ok. A komplexne sacharidy..kura so zeleninou a salat s tuniakom je super, ale do 30 min si hladna.. Spravte si k tomu celozrnnu ryzu, quinou, bulgur. Jedavaj tvaroh, jogurt, orechy, ovsene na zasytenie.. Idealne je hodit to do kalorickych tabuliek, nech mas predstavu kolko kalorii co ma a kolko by si mala prijat... A teda dat spravit hormonalny profil, ci vsetko funguje ako ma..
@jozkohrasko ahoj, mne veľmi pomohol Fitshaker, zaplatila som si 8€ na mesiac a teraz každý deň cvičím 30 minútové video, nie je to dlhé, vždy si nájdem čas odcviciť to... a motivácia? Keď už som to zaplatila tak to hádam nevyhodím 😂 v strave mi najviac pomáha používať len malý tanier keď mám chuť naložiť si dukátové buchtičky kopcom 😂 na ten malý sa ich zas toľko nezmestí aj keď ich napchám až po okraj 😊 zapisujem si čo zjem do aplikácie Kalorické tabuľky, teda aspoň orientačne a vidím že tam je problém ale snažím sa to udržať aspoň blízko mojej kalorickej normy a neobžierať sa. 2-3x do mesiaca mám cheat day, kedy si fakt dám na čo mám chuť aj keď je to nezdravé. Ja si myslím, že môžeš jesť aj tradičné slovenské jedlá, len skús menšiu porciu a jesť pomaly. Je lepšie jesť pravidelnejšie po menších porciách aby si potom do seba nenahádzala večeru za 2 minúty a potom bola ešte hladná lebo telo ani nezistilo že si už jedla. S pečivom neporadím, ja som ho vynechala a aj keď mám strašné nutkanie tak odolávam alebo si dám pol krajca (cez cheat day jem chlieb normálne) a keď partner je niečo na čo mám chuť idem do obývačky nech ho nevidím 😞
Pri cvičení je fakt dobrou motiváciou ten Fitshaker, nie som vôbec športový typ, ale toto sa mi páči, vidím tam vo svojom profile postup, tešia ma odcvicené videá ktoré svietia na zeleno v kalendári. Proste taký dobrý pocit, že dnes som to dala 💪🏻
Chodila by som sa aj prechádzať ale samej sa mi nechce a s rúškom už vôbec nie tak možno zaradím aj chôdzu keď zrušia rúška...
Tebe nepomozu ziadne rady ako jest ci cvicit.
Mne vnutorna motivacia chybala 10 rokov, x krat som neuspesne chudla, aj mi bolo zo seba zle, aj smutna som velmi bola... Nic nepomohlo.
Kolko mas rokov? Mne teraz po 30tke a pri dvoch detoch cvaklo v hlave, a uuuuplne bez extra prekonavania som dala dolu 10 kil uz. Nemozem povedat ze som si vytycila novy zazracny ciel a to ma spasilo... Len asi mam vyzretejsi rozum a nechce sa mi len rumazgat. Drzim palce :*
@nikiki29 je to take dobre? Sice som si zaregistrovala mail, ale nezaplatila
Tak to vyskúšam
@karolinakr môžeš si tam vybrať čo ťa baví, v plavkovej výzve sú aj videá, ktoré som odcvičila nasilu - že aspoň vyskúšam no nebavia ma (jóga napr.) tak si nájdem niečo z iného programu od trénerky ktorá mi sadla 😊 hlavne to nie je dlhé, polhodinkové cvičenie tak akurát 👌🏻 a pre mňa je to teda parádna motivácia, taký checklist čo si odškrtávam každý deň 😊
@jozkohrasko Ja len toľko, že píšeš, že sa snažíte o dieťa. (Ináč nemyslím si, že tvoj životný štýl ti bráni donosiť. Veď by potom nemohli byť tehotné narkomanky, alkoholičky,atď). Ak teraz ako bezdetná nemáš režim a systém, tak s dieťaťom to bude už len cesta do pekla. Ak si teraz nevieš nájsť čas na šport a poriadnu stravu, potom len budeš vidieť, ako budeš zajedať nervy z revúceho dieťaťa.
@jozkohrasko
Fíííha 175/62 pekne 🙂 Takúto váhu som mala pred 5rokmi pri mojej výške 153 horkoťažko vybojovanú. Behávala som 6dní v týždni a po večeroch. (Za 3mesiace z 72kg na 62kg) Nemala som rada pohľady ľudí. Vonku 30stupňov a oni po mne pozerajú, že som naobliekaná, spotená a červená v tvári. A oni v kratučkých nohaviciach, že im "púlky" trčali a fľaštičku do ručičky a tak si cupitali s váhou 50kg... Pre mňa fakt blbý pocit, tak keď slniečko zapadlo, tak som behala a behala... Skúsila som "Insanity workout", ale pre tých, čo majú problémy s chrbticou, neodporúčam. Je to dobré, na vyskákanie a vyjašenie sa 😀
Ale prišla svadba, deti a moja váha pri chutnudí sa zastavila pri 75kg (to som mala už 10kíl dole). Ale moje "tehotenské" chute neprestávajú a dať si čokoládu pre mňa je každodenná slasť. Tak som sa rozhodla, že spravím malú zmenu, lebo tráviaci systém nie je na mojej strane. Na raňajky som si začala dávať rozmixované vločky, med, chia, škorica, kokos, mrazené ovocie s rastlinným mliekom. Môj roztiahnutý žalúdok to síce nenaplní, ale chodím každý deň na záchod a naposledy to bolo asi pred 5rokmi. A váha teraz? 71kg Pre mňa pokrok (samozrejme už je tomu 2 mesiace, čo si užívam vločkové raňajky). Pomaly tú čokoládu zmeniť na ovocie a zeleninu a ako odmenu si môžem dať opäť čokoládu 🙂 To všetko treba čas, nie je to hneď. Myslíte si, že tie "vychrtliny", ktoré mali kedysi väčšiu váhu nepadli na pusu ako my? Pozrite si realityshow s tými veľkými ľuďmi, čo rok na sebe dreli a odopierali si od úst hlúposti, lebo mali smrť na jazyku a dokázali to...
A keď sa dcérka zobudí, dám si s ňou ešte maličký chlebík, nech nepapá sama 🙂
Cvičenie je ťažké, to chápem. Ja sa napríklad musím obmedzovať, lebo pán doktor po prvom dieťati nechcel operovať herniu 2x3cm a teraz po druhom mám až 10cm (ak nie viac). Cvičenie - to už je o vašej komunikácii. Môj manžel chápe, že vo dvojici ide všetko ľahšie... A najmä je to zábava... Keď začnú pracovať vaše črievka, to je orchester plný zábavy 😅 Asi to je na tom najlepšie 😀 Teraz pripravujem manžela na to, že keď príde unavený z práce, pobalím deti, so staršou budem behať a on bude kočíkovať... (Stále som len pri slovách, lebo on príde domov a padne o posteľ, tam to zatiaľ končí...)
Moje skúsenosti s jablčným octom nie sú dobré, ale viem, že si to veľa žien pochvaľuje. Ale nezabudnite, že nalievať sa každý deň octom (kvas = alkohol), nie je dobré pre telo, i keď to má "dobré" výsledky. Mne z toho bolo každý deň zle. (Vydržala som týždeň...)
Uf, a 21dňový experiment z internetu - kefír s ľanovými semienkami... Pri 10dni taký bruchaboľ, ale potiahla som to až na 12deň... (asi sa ozval pankreas, bolelo to ako "fras" na ľavej strane pod rebrami) Kefír a tie husté mlieka odvtedy som do seba nedala... Radšej si dám samotný ľan...
A pudingy sú naj ❤ Kúpila som si špaldové mlieko v DM a spravila som si vanilkový. A je prekvapene dobrý aj bez cukru. Samozrejme, kto je zvyknutý na štipľavú chuť cukru, tak v tomto prípade mu to tam bude chýbať... Do kakaového už treba pridať, ale radšej med, keď je troška vychladnutý. A cukor je problém... Pred nedávnom som naďabila na stránku cukrfree. Jej príbeh je veľmi zaujímaví na prečítanie. A tam spomína knihu, ktorú ona mala v rukách "Končím s cukrom". U nás stojí okolo 14€. Keď som si ju ja chcela objednať, tak manžel mi povedal, aby som najprv hneď teraz vyhodila kokosovú roládu z chladničky a môžem si ju objednať... Žiaľ, vyhrala roláda...
Rozhodnúť sa je ľahké, ale tie kroky sú ťažšie robiť... Preto radšej malililinkaté maličké krôčiky spraviť ako veľký skok a padnúť na pusu.
Keď som sa rozhodla naposledy pre zmenu, tak som sa odfotila a keď sa pozriem na fotku, tak vidím, že mi splaslo brucho. Ja sa teším detailom. Váha teraz stojí na 71, niekedy ide až na 73kg, ale hlavu si z toho nerobím. Dôvodom je moja chuť, s ktorou stále bojujem...
A moje predsavzatie je, že do septembra musím schudnúť opäť na 62kg, lebo idem na svadbu, ale bez pohybu to nepôjde... 😉
Poslala by som vám aj fotku mojej stravovacej pyramídy, čo mám na chladničke, ale neviem prečo, záhadne mi zblbne stránka, pri vkladaní fotky. Mám to z prednášok od Barbary O´Neill
Takže hlavu hore, nadýchnite sa a šup dopredu. Stačí aj ten 1cm, ale je to cesta vpred. 😉
@jozkohrasko tak potom je to o zmene životného štýlu úplne od základov. Musíš sa nadstaviť na pevný režim, najprv ty, partner sa pridá, keď uvidí výsledky u teba. Normálne v pracovné dni ráno budík, raňajky, kľudne aj to vajce, ale nie volské oko, kľudne aj chlieb, alebo pečivo, ale zdravšia varianta, ideálne by bolo, keby si ho piekla doma, vieš, čo do toho dáš. Potom si sadni na hodinu, dve k práci a potom si daj pauzu a minimálne polhodinovú prechádzku rýchlou chôdzou. Potom desiata a zase niečo porobíš, prípadne uvaríš obed. polievky nezahusťovať múkou, ale rozmixovanou zeleninou, kľudne uvar aj fazulovú, miesto klobásy kúsok morčacieho mäsa, ale stačí aj so zeleninou, zvykne si aj priateľ. Bez zmeny stravy to totiž nepôjde a je jasné, že keď to uvaríš, tak to aj zjete. Chýbajú mi prílohy na obed, trochu si daj, obíde ťa večer vlčí hlad. Na olovrant kľudne kúsok chleba so syrom, more zeleniny a na večeru by som tie prílohy už vynechala, takže zapekaná zelenina, šalát s tuniakom, alebo šunkou, syrom....Najneskôr o 22,30-23,00 spať. Neviem, koľko hodín spíš, ale spánok je dôležitý. Ak by si sa dokopala ešte večer pred večerou aspoň dvadsať minút pocvičiť podľa nejakého videa, bolo by to super. Škoda že sa teraz nedá plávať, to idú kg tiež rýchlo dolu, ale teda treba plávať aspoň 45 minút v kuse a aspoň tri krát týždenne. Ale čo je najdôležitejšie!!!! Neobviňuj sa, ak napríklad zješ aj ten puding, nehovor si, že kašleš na všetko, je to iba potknutie, ale ideš ďalej, no jasné, že sa nesmieš potknúť každý deň dva krát....A ozaj, prečo si ten puding vôbec varila? Vločky s jogurtom a banánom sú tiež sladké. A možno by stačilo hodiť do úst pár orieškov - lieskové, vlašské, para, mandle a chuť na niečo dobré je zažehnaná.
@jozkohrasko ešte ma napadlo, že keď máš pocit, že porcie sú veľké, var v menšom množstve a kúp si digitálnu váhu, aby si vedela na čom si. Pozri tú stránku Mira Veselého, na ktorú som ti dala link, sú tam rôzne finty, recepty ako variť zdravšie, aj keď nesúhlasím úplne so všetkým, čo on píše, poznám ženu, ktorá podľa tejto stránky dala dolu vyše 30 kg, bohužiaľ až po vystriedaní množstva diét - 90 dňová a pod. pri ktorých vždy schudla, ale následne nabrala a bola tam, kde na začiatku. Toto stravovanie vlastne ani nebolo diétou, len zemnou životného štýlu a paradoxne ona v 60 vyzerá lepšie ako v 50 a váhu si už roky drží bez problémov. Okrem rýchlej chôdze s palicami, ktorú má takmer denne nerobí žiadny šport, ani plávať nevie. Nechodí len keď prší, inak fakt denne hodinu.
Ja ti ppradim skupinu tu na MK cesta k mojej premene a kaloricke tabulky. Vsetko baby na tej stránke vysvetluju do akeluja. Preluskaj ju, a zistis aspoň ktorym smerom je sever. KT mne isobne otvorili oci. Nahodila som si napriklad 2 biele rozky s klasickym maslom(z toho som neskutočne pribrala) no a ziszila som ze som si uz minula dennu davku tukov a sacharidov len pri raňajkách!!!🤦🏻♀️
Uplne som nahradila pecivo a teraz mi vôbec nechýba, drzim da určitých pravidiel a pijem 2,5l vody denne. Napriklad som zistila ze ked si dam raňajky o 7 hod tak tesne aj po vydatnom obede ma chyti uplna zrava nemoc. Posunula som raňajky na 9:00 trano nalacno vypojem 0,5 vody s citronom, 0,5l zeleneho caju a medzi tym si zacvicim podla videii na youtube,podla toho na co mam chut a cas. V zaciatkoch som isla podla fitshakera alebo podla jany landl. Po cviceni dam studenu sprchu a citim sa milionovo. A uz nemam navaly chuti. Tuez sa stravujem prerušovanym postom IF, a jem v case od 9:00-17:00. Odlacilo mi to travenie a som sppkojna. Este mam pred sebou aspon 10kg ale pomaly to ide.
Ake bez vole a cviceni vole to nejde. Prefstav si ze aj vola je sval.
Zakladom je vsak poznat potraviny, co kolko obsahuju a tie kaloricke tabulky su naozaj zazrak. Fest to cloveku otvori oci.
@jozkohrasko presne to robím aj ja, cely deň mam nervy, že som tučná a večer si poviem, veď už mám 45 rokov, tak co a dám si jedlo
@daganov 😊presne, tiez to tak vidim. V zivote by ma nenapadlo ze posunutie raňajok moze mat taky ppzitivny vplyv. Ale samozrejme je to len moj priklad. Autorka si musi dat tu námahu a pozorovať sa, skúšať.. Ved tiez sme nepribrali za mesiac svoju nadvahu, tak ju ani za mesiac dole nedame. Je to cesta, proces...😉
@jozkohrasko skus cvicit s jany landlom, cvici kazdy den okrem nedele nazivo o deviatej a je to naozaj motivujuce, potom tam to video ostava este na tyzden v archive. Pozri si janylandl.sk
Alebo aj ten fitshaker, co hore spominaju
Čo nejaký tréner? Viem že teraz už je pomaly každý piaty človek výživový poradca a kadečo ale keď natrafis na dobrého čo ťa bude dávať do laty, tak sa dá aj jedálniček zmeniť. A hlavne, čo doma nemáš, to nemôžeš zjesť! Čiže už v obchode nekupovať hovadiny, prípadne nech chodí nakupovať manžel a nebudeš mať sladkosti a iné veci na očiach 🙂
@jozkohrasko nechceš tak veľmi aby si to zrealizovala. Začať je najťažšie, po pár týždňoch keď vidíš výsledky tak budeš mat motiváciu. 90kg je veľa podľa mňa.

Nie kazdy clovek ma vnutornu motivaciu, pomoze len nutit sa, nutit sa, nutit sa a casom si zvyknes a mozno ta to aj bavit zacne. Rob postupne kroky, dnes sa napriklad len oblec do sportoveho oblecenia 🙂 skus to 🙂 a mozno potom aj na prechadzku vides. Kazdy maly krok je dobry zaciatok, netreba hned robit tisic klikov a schudnut 10kg. Ja vzdy ked sa k niecomu takto donutim, nakoniec som stastna, ze ake to bolo super 🙂