Je beh skutočne prospešný?
Zaujímajú ma reálne skúsenosti, je beh prospešný? Lebo ja už neviem jedny tvrdia, že áno druhý zas, že nie. Ta ma zaujímajú reálne skúsenosti keď vy sami behate alebo vaše deti alebo niekto z rodiny tak máte nejaké problémy? (Viem, že med so dám do googla tak mi nájde nejaké články ale mňa zaujímajú reálne skúsenosti, nie dohady)
Zaujimalo by ma kto tvrdi, ze nie a preco?
Ano beh je prospesny. Len si treba co to nastudovat a mat poriadnu obuv, aby netrpeli kolena a klby, hovorim ale o behani a nejakych vzdialenostiach.
@petamich tak ja by som chcela začať a tak som niečo čítala a boli ľudia ktorý hovorili ze sa ničia chrupavky, kolená a kĺby
Zaujímavo položená otázka... Prospešný čomu? ... Myslím, že každý pohyb a teda aj beh je super pre človeka (keď ho robí správne, nemá žiadne kontraindikácie a minimalizuje riziká zranenia), ja som síce zrovna behu nikdy na chuť úplne neprišla a nechodím behať úplne často, sú športy a pohyb, ktoré ma bavia omnoho viac a to je podľa mňa dôležité... beh je teraz dosť populárny, takže mám vo svojom okolí naoazaj kopu ľudí, ktorí behajú a áno, niektorí z nich majú aj problémy, ale nie spôsobené behom...
Ano beh moze byt aj neprospesny ak mas nevhodnu obuv, ak behas po nevhodnom terene alebo vekom a tisickami nabehanych kilometrov, myslim si, ze pre rekreacneho bezca, ktory beha rekreacne vie byt iba prospesny.
Obézny by behať nemal, pre obézneho je lepší bicykel, alebo plávanie.
Lepšia je rýchla chôdza. ;)
@petamich a aká je správna obuv?
Pre mna je beh prospesny dokonca by som povedala ze az nevyhnutny ako psychohygiena, taku psychohygienu ako beh za pol hodinku by mi nedala ani 20hodinova chodza. Ale dolezita je kvalitna obuv a spravna technika ked vidim ako niektori behaju tak uz len z pohladu na tu techniku lutujem ich klby. Aktivne sa venujem behu 7rokov a nemam absolutne ziadne problemy.
No idealne tenisky urcene na behanie, ak aj nie nejake super profi, co podla mna netreba v zaciatkoch rekreacneho behu, tak aspon poriadne tenisky na sport a nie napr. converse atd. uz som kadeco videla 🙂
Chodza je lepsia pre klby.
Ked vidim, ake maju bezci postavy, hovorim si, ze musim zacat, no kedze som leniva, zdovodnim si to tym, ze beh je urceny na utek pred nebezpecenstvom, a teda je spojeny so stresom, co mi ozaj netreba. A mam to zas na rok vybevene.😃
Každý pohyb je prospešný, predpokladám ze nejdeš behať maratóny.....takže zničenie kĺbov a chrupaviek určite nehrozí. Správna obuv, správny terén a za mňa je to šport, kde krásne vidíš ako sa ti zlepšuje kondicka a nestojí ťa to v podstate nič.
Som si spomenula na jednu reklamu....len ty, cesta a nike 🙂
Beh je " kardio" a ako kazde kardio posiluje srdce a cievy,kedze je to sval- a kazdy zval ktory sa nehybe chradne. Kedy nie je kardio prispesne- zly teren, zla obuv, zla technika, zla vaha- inak ma kardio len benefity nie len pre teli ale aj hlavu ci dusu.
Ak máš problémy s kĺbami lepšia je chôdza.
A čo sa týka prospešnosti, tak čoho...ak ako psychohygiena super. Ak chudnutie, tak tam treba deficit...
Za mňa je beh fajn, ale fajn je aj silový tréning, ja turistika alebo chôdza do kopca a prospešnosť vidím aj v strečingu či v joge....
Čiže akýkoľvek pohyb je prospešny, teda okrem jedného a to je z gauča do chladničky a späť
Ako hovori moje ditko - behaju len zbabelci😂😂😂, ale vazne - hocijaky pohyb je prospesny pre cloveka - hlavne je nesediet pred telkou a napchavat sa chipsami, a je jedno ci robis rychlu chodzu alebo behas - na zaciatku je dolezite aby si vydrzala viac ako prvotny osial prveho mesiaca, dvoch a potom mozno pridavala aj silovy trening ak sa da
Beh je prospesny ale je dolezity spravny zaciatok 🙂 nie behat “pre radost” a do mrtva bez ladu a skladu a potom fnukat, ze ma clovek nieco behom dodrbkane. 🙂
Za mňa (reuma pacient), kde skrz reumu trpia najmä kolená ti môžem povedať, že nie, ori behu netrpím. Ale vhodná obuv a správne tempo sú za mňa veľmi kľúčové 🙂
Mne nerobí dobre na kĺby. Hneď cítim kolená.
Každý pohyb je prospešný a zároveň pri každom si môžeš niečo urobiť. Behám roky, som zdravá, spokojná a zranenia sa mi vyhýbajú. Z gymnastiky mám napríklad "pokazené" rameno.
Idealny po betonovych chodnikoch, vedla jazdiacich aut. 🙉
Skusim sa opytat...je zelenina zdrava, ktora je 15x striekana?
Beh je zdravy pre stihlych ludi, na terene na nom urcenom v spravnej obuvi. Inac skor skodi.
Predpokladam mas na mysli rekreacny beh. Keby rekreacny beh mal byt vseobecne neprospesny, poskodzujuci ..co uz potom vsetci aktivni sportovci, atleti, hokejisti, futbalisti...
Tam ano, niektori su vo vyssom veku zniceni.
Ale predsa to sa ani neda porovnat ta zataz za ich karieru s dakym spravne vykonavanym rekr. behom

ja behavam pomerne casto a za mna je beh super, vzdy pri nom vypnem