icon

Je vysoký tep pri silovom cvičení bezpečný?

3. mar 2025

Ahojte baby. Začala som silovo cvičiť a chudnúť ( samozrejme strava je upravená). No pri cvičení mi hodinky ukazujú tep 190/195 priamo pri aktivite. Je to normálne? Tak isto aj pri behu. Bojím sa či by sa mi nemohlo niečo stať.

Strana
z2
3petka
3. mar 2025

Pozri si na nete tabuľky. Máš tam presne vek a tep aký by si si mala udržiavať.

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

@3petka tep aky by mala udrziavat pocas cvicenia a maximalny tep su dve rozdielne veci

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

Ja mavam tep okolo 180 /ale len pri kardio/ a pride mi to sialene vysoke… 190+ je uz az neuveritelna cifra. Cim to merias?

autor
3. mar 2025

@vanilkovazmrzka apple watch, najnovšia rada. On vyskočí na také číslo hlavne keď idem fakt silovo, napr. Hip-thrust 150kg, alebo ťažké drepy. Keď cvičiť vrch tela, tiež nie s malými váhami ide na 170

sense
3. mar 2025

Lenže to ti vyskočí a potom klesne, ci, priemernú Mas akú? Ono pokiaľ nemerias hrudnym pásom žrebe rátať aj s odchýlkou.
Ja keď behám tiež mi vyskočí vysoko ale aj rýchlo klesne

autor
3. mar 2025

@sense hej vždy len pri danom cviku ide hore a potom sa vráti cez pauzu na 160 cca

sense
3. mar 2025

A bežný kludovy máš aky

autor
3. mar 2025

@sense pokojovú mi píše 83

sense
3. mar 2025

To ti ak tak dosť píše.... Kludovy máš vysoký podľa mňa ak máš doma tlakomer zmerala by som doma tlak , ten by ti mal ukázať aj pulz a porovnala s hodinkami Pretože ja športujem dlho s teda môj kludovy je 47, bežný prevádzkový cca 70.

autor
3. mar 2025

@sense ja som so športom ešte len začala, tlak mám ukážkový a tep mi tam píše skoro na vlas taký istý ako z hodiniek.

tina1549
3. mar 2025

so športom si len začala a dvíhaš 150 kg na hip thrust? skús teda menšie váhy a postupne pridávaj. 190 je fakt vysoký a to si myslím, že je už aj neúčinný tréning veď to ti žerie všetko

autor
3. mar 2025

@tina1549 cvičila som 2 roky späť, takže nejaká ta svalová pamäť mi zostala. 2 roky som nič nerobila, kvôli chorobe . S takou váhou nemam vôbec problém, je to zatiaľ moja maximalka, takže s ňou každý tréning. “Začala som teraz” rozumej, cca 2/3 týždne, nie rovno dnes. Ako môže byť tréning neúčinný? Ja sa vždy po ňom cítim skvelo.

tina1549
3. mar 2025

vygoogli si tréningové zóny podľa tepu a naštuduj si to, je super že dvíhaš vysoké váhy ale ak chceš chudnúť a niekde sa posúvať je potrebné nastaviť si správny tréningový plán a rozvrhnúť si to a snažiť sa aj znižovať tep inými cvikmi.
Tuk spaľuješ len v určitých zónach pri vysokej intenzite čo znamená ak si veľmi dlho vo vysokej zóne s vysokým tepom telo využíva všetko čo ma k dispozícii a nie len tuk... vysoké zóny sú na zvýšenie maximálneho výkonu a je dobré sa v takej zóne držať len krátko

sense
3. mar 2025

Tak potom to bude ok, ak sa teda cítiš inak ok. Telo si musí opäť zvyknúť na cvičenie a tie váhy.
Ale tiež sa prikláňam k názoru že aj keď si telo pamätá 2 roky je dlhá doba tak by som začala miernejšie, keď ti strieľa pulz vysoko a počas pausy 1-2 ti klesne len na 160

brrunetkaa
3. mar 2025

Pokial nemáš hrudny pas, tak tie tepy sú nie úplne presne. Pri silových som aj ja zvykla mat vysoký ale len chvíľku počas záťaže - pár sekúnd ku koncu Napr.

3petka
3. mar 2025

@vanilkovazmrzka vsak ale ona rieši tep pri cvičení, či čo, neviem k čomu ten tvoj komentár.

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

@3petka pisem o tom ze ked jednorazovo ide zdvihnut cinku 150 kolivu a hned jej skoci tep na 200 tak asi tazko si ho udrzi na nizsej hodnote. Pri kardio cvikoch si to ako tak vies regulovat ale pri cinke si to dost dobre neviem predstavit

3petka
3. mar 2025

@vanilkovazmrzka piše že jej to robí aj pri behu.....

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

Mne sa aj tych 80+ v klude zda trochu vela. Asi nie nejaky extrem ale mierne vyssi oproti nejakemu priemeru

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

@3petka pise najma o silovom cviceni, pisala som podla nazvu temy..

3petka
3. mar 2025

@vanilkovazmrzka no vidíš aj som si prečítala aj popis

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

@3petka no vidis, aj ja, aj vsetky reakcie, kde vsade pise o silovom cviceni. Pekny den.

3petka
3. mar 2025

@vanilkovazmrzka áno lebo už sa následne rozoberá len ten.
napíš potom @tina1549 tá jej radí to isté ako ja.

vanilkovazmrzka
3. mar 2025

@autorka ja mam tiez apple watch a tiez vyssi tep v klude aj pri aktivite, ale tak trochu sa spolieham, ze keby to boli nenormalne hodnoty, tak by mi hodinky pistali a notifikovali, ze nieco nie je v poriadku. Pri zvysenom hluku uz len pri pustenej sprche pistia ze vysoka hlucnost, tak verim ze keby tepy boli rizikove pre zivot pistali by o to viac :D

mistymay33
3. mar 2025

Podľa mna je to dosť aj keď ti len tak jednorazovo vyskočí. Ja som tiež cvičila s takými váhami a mávala som tak do 185 jednorázovo. Ale ja mám roky rokúce kludový tep okolo 60, takže aj tvoj kludový sa mi zdá vysoký.

zobaka
3. mar 2025

asi si nakladas vela na svoje pomery, skus nizsie vahy, mne je uz pri takej tepovke zle

lisymbia
3. mar 2025

Nečítam celu diskusiu ale všeobecne sa to berie keď dobre viem, že maximálny tep by mal byť 220 mínus tvoj vek 😊 ale príde mi to trochu moc

lilope
3. mar 2025

Je to veľmi vysoký tep, skús znížiť záťaž. Išla by som max do tých 180 tepov a v kľude máš tiež vysoký, ale ten sa ti potom športovou aktivitou postupne zníži.

iwesska
3. mar 2025

Toto nie je vobec zdrave. 190 je riadny masaker a prevysene maximum odporucenej tepovky. Telo ti jasne dava najavo,ze to prehanas. Lebo jedna vec je maximalny tep a druha,ze mas ist max na 80% odporucenej tepovky.

autor
3. mar 2025

@lisymbia tak to je potom ten 190 fajn, keď to ma byť takto. Mám 22.

Strana
z2