Koľko bielkovín denne potrebujete pri chudnutí?
Ahojte kolko bielkovin treba prijat za den ? Kcal tabulky mi vypocitali 106g, a pride mi to dost vela pri takej beznej strave..
a pride mi to aj dost drahe…
106 g nie je veľa.
Je to veľmi individuálne. Ja som zas počula takú radu, že približne tvoju ideálnu váhu krát dva. Čiže 65kilx2 = 130g proteínu. Ale doteraz všetko, čo som čítala, sa tie rady pohybujú medzi 100-130g.
Nie je to veľa plátok mäsa, tvaroh, syr, tuniak máš obrovské množstvo moznosti
A drahé? To je relatívne. Tak áno, dve vajcia a tri plátky slaniny sú drahšie ako rožok s maslom a šunkou, ale zase vezmi si, že nedáš si poobede horalku, tak sa to vynuluje 🙃
Ja keď jem veľa bielkovín tak ma nenormálne zapeká.. ja to nemôžem
Ja mam 138g vypocitanych ☺️
Nie je to az take drahe, ved nemusis len maso jest, cottage cheese, tvaroh, jogurt..
@top_manazerka a pijes dost? Lebo na to aby ta nezapeklo je v prvom rade dolezita voda... a potom dalsich xy faktorov.
@top_manazerka pri konzumácii bielkovín musíte piť veľa vody a dodržiavať vlákninu preto sú dobré tie tabuľky že si to sledujete ... keď som ich nemala priznám sa aj ja som mala problém
Vobec to nie je vela. Zarad viac strukovin, tie su lacne.
Vobec to nie je vela. Zarad viac strukovin, tie su lacne.
@nelca84 ktore a ako ich pripravujete?
106g bielkovín na celý deň vôbec nieje dosť, je to presne na tvoje kilogramy vyrátané ak chceš udržať svoju váhu ako máš a aby si nestratila svaly ak športuješ, a samozrejme tvoja celodenná strava sa nemá skladať iba z bielkovín, ešte k tomu prirátaj ovocie(5druhov) o 10:00hod predtým samozrejme raňajky(jogurt s orechami, medom alebo ovocím,praženica...napríklad...), zelenina s ryžou ako obed napríklad(grilovaná napr. , nastrúhaná v pomázanke, plátok morčacieho=tvojich 106g bielkovín), pitný režim, (ryža= sacharidy) a to už je dosť NA CELÝ DEŇ ak necvičíš .. keď si pred seba položíš plytký tanier tak:
Zelenina (väčší pomer) a ovocie (menší pomer) by spolu mali tvoriť polovicu taniera (celodenného príjmu).
Sacharidy v podobe komplexných by mali tvoriť štvrtinu taniera (celodenného príjmu).
Bielkoviny by mali tvoriť z poslednej štvrtiny cca polovicu,
Tuky by mali tvoriť z poslednej štvrtiny (tej, kde patria aj bielkoviny) podobnú časť ako bielkoviny.
Tekutiny by sme mali prijímať v pomere 20 až 40 ml na kg našej hmotnosti. Samozrejme, príjem je potrebný prispôsobiť ročnému obdobiu a fyzickej aktivite.
50 – 60 % sacharidov,
15 – 30 % tukov,
10 – 20 % bielkovín,
vlákniny 20 – 40 g/deň
a vody 20 – 40 ml/kg.
Ja som skúšala a poviem ti, hladná som bola keď som 3x týždenne behávala 5km + práca kroky + deti kroky + domáce práce kroky...nezdá sa to,ale hladná som bola😂
bielkoviny nie sú dôležité iba ak človek trénuje ... budete mať 60 a budete vysušené slivky - v menopauze rapídne ubúdajú svaly - pokiaľ nebudete prijímať dostatočné množstvo bielkovín, budete síce bez tuku - ale aj bez svalov, samá šľacha ...
takže čím skôr sa naučíte prijímať aj bielkoviny - tým lepšie pre vás ...
Co je to za otazku, tak asi vsetky, ale ak ti nieco vyslovene nechuti, tak to vynechas. Mozes si ich pridat do salatu, ako prilohu, urobit natierku, privarok...
Co je drahe? Ako drahe...treba viac kalkulovat. 220gkuracich prs( 50g bielkovin) ta stoji cca1€ 250 g nizkotucneho tvarohu(50g bielkovin) 1,2 €.... ja sa obvykle zmestim s obedom a vecerou do jedneho 7€ "gastrolistka". Na ranajky mam potom len vlocky+mlieko a idmerku proteinu+ ovocie....Ono to tak posobi ale ked vylucis rkzne kolaciky kavicky, cokoladky... .taj zdrava strava nemusi byt draha- to nie je len o lososoch, hovadzine, avokade....ja su bezne kupim aj ovobednu v lidli za 1€- cca 3 kila- nieco vyhodim ale inak sa to stale oplati. A pridam maly bonus- v lidli maju vajecny biekok 500ml/ 2,5€ 50g bielkovin- pridavam do omelety prazenice aby som vyrovnala makra a vylepsila bielkoviny.
zdrava strava vobec nermusi byt draha...castokrat je ovela lacnejsia, ako "klasicke" stravovanie, lebo nekupujes spostosti.
a bielkoviny tiez nie si iba drahe,
100 gramov strukovin obsahuje 26 gramov strukoviny su zatial mega lacne
Co je drahe? Ako drahe...treba viac kalkulovat. 220gkuracich prs( 50g bielkovin) ta stoji cca1€ 250 g nizkotucneho tvarohu(50g bielkovin) 1,2 €.... ja sa obvykle zmestim s obedom a vecerou do jedneho 7€ "gastrolistka". Na ranajky mam potom len vlocky+mlieko a idmerku proteinu+ ovocie....Ono to tak posobi ale ked vylucis rkzne kolaciky kavicky, cokoladky... .taj zdrava strava nemusi byt draha- to nie je len o lososoch, hovadzine, avokade....ja su bezne kupim aj ovobednu v lidli za 1€- cca 3 kila- nieco vyhodim ale inak sa to stale oplati. A pridam maly bonus- v lidli maju vajecny biekok 500ml/ 2,5€ 50g bielkovin- pridavam do omelety prazenice aby som vyrovnala makra a vylepsila bielkoviny.
@zuzinka888 predavaju to v tetrapaku ako mlieko ? myslim tie vajecne bielka.
@zuzinka888 predavaju to v tetrapaku ako mlieko ? myslim tie vajecne bielka.
@nyusika ano tie v lidli, no ine znacky to maju v litrovej plastovej flasi este aj mimo chladiacich boxov- co mi pride prilis velke balenie a nestiham spotrebovat do par dni- takze toto balenie mi pride tak akurat.
@nyusika ano tie v lidli, no ine znacky to maju v litrovej plastovej flasi este aj mimo chladiacich boxov- co mi pride prilis velke balenie a nestiham spotrebovat do par dni- takze toto balenie mi pride tak akurat.
@zuzinka888 super, dakujem..ja vyhadzujem vela vajecnycj zltkov, vadi mi to, takto to bude super...litrove balnie bielkov tiez neminiem pocas doby spotreby
Bielkoviny sú drahé, keď si kupuješ proteínove tyčinky, proteínove jogurty/pudingy, proteinove mlieko a proteinovu čokoládu.. Nič z toho nepotrebuješ.
Kuracie prsia, tvaroh, grécky jogurt, strukoviny, syry, ryby, morčacie prsia, cottage, vajíčka... Je toho toľko, a vôbec to nie je drahé. Oveľa drahšie sú polotovary, knedle a ja neveim co vsekto ešte bežné ľudia jedia.
Ak je niečo na com by som nešetrila, tak je to zdravá strava. Ved to dávaš do seba, vplýva to na organy, správne fungovanie tela atď...
A ešte k otázke, 106g bilekovin vôbec nie je veľa, ja mam 120-140g ale som športovkyňa.. Na "bežného" človeka je 106g úplne v pohode.
zdrava strava vobec nermusi byt draha...castokrat je ovela lacnejsia, ako "klasicke" stravovanie, lebo nekupujes spostosti.
a bielkoviny tiez nie si iba drahe,
100 gramov strukovin obsahuje 26 gramov strukoviny su zatial mega lacne
@nyusika ked to hodim do kcal tabuliek ma to maximalne 2g bielkovin tie strukoviny na 100g.
Bielkoviny sú drahé, keď si kupuješ proteínove tyčinky, proteínove jogurty/pudingy, proteinove mlieko a proteinovu čokoládu.. Nič z toho nepotrebuješ.
Kuracie prsia, tvaroh, grécky jogurt, strukoviny, syry, ryby, morčacie prsia, cottage, vajíčka... Je toho toľko, a vôbec to nie je drahé. Oveľa drahšie sú polotovary, knedle a ja neveim co vsekto ešte bežné ľudia jedia.
Ak je niečo na com by som nešetrila, tak je to zdravá strava. Ved to dávaš do seba, vplýva to na organy, správne fungovanie tela atď...
A ešte k otázke, 106g bilekovin vôbec nie je veľa, ja mam 120-140g ale som športovkyňa.. Na "bežného" človeka je 106g úplne v pohode.
@lucia13022023 dakujem velmi pekne za rady.. aky mate jedalnicek ? Viete dat nejaky priklad? Ten cottage som nikdy neskusala vidim ze aj v lidl je v akcii aj cottage aj tvaroh tak skocim si kupit viacej dakujem pekne…
Jem 3x denne "veľké" jedlo, a 2x snack.
Raňajky mam rôznorodé ale takmer vždy vajíčka - praženica, vaječné muffiny, tortilla s vajíčkom, plnené vajíčkove tousty... Pridám si k nim vždy šunku, syry, tvaruzky sú super zdroj bielkovín. Nejaké Pecivo a veeela zeleniny.
Ak chcem sladké raňajky, tak tvarohové lievance, palacinky, grécky jofurt s granolpu..
Obed mam takmer vždy mäso - morčacie, kuracie, steak. Príloha bulgur, zemiaky, šalát, ryža, nudle, cestoviny, kuskus, zelenina, tortilly... Dresing si robím často z gréckeho jogurtu.
Potom idem cvičiť, to si dám prvý snack - banan
Po cvičení proteín. Ja osobne tvaroh samotný nezjem, neznášam to, dávam ho do pomazánok, k livencom atď, ale samotný ho nezjem, no radila som ho ako super zdroj bielkovín, keby ho ľúbim, dám si namiesto proteínu tvaroh. To je snack číslo dva.
Večera - zelenina, šaláty, ryby.. Takmer stále. Ak nemám pečivo a slané raňajky, dám si niečo z toho co som písala, že jedávam na raňajky.
Jem 120-150g bielkovin pri 54kg 🫠. Drahé to nie je, len sa treba naučiť normálne stravovať a nie len slovenskou nezdravou múčnou kuchyňou 🙈. S touto stránkou si vieš pomôcť variť zdravo, aj lacno a hlavne chutne https://www.fitrecepty.sk/
A bielkoviny mas vsade, aj v brokolici, spenate, celozrnnych cestovinach, orechoch
Autorka ktoré strukoviny majú 2g bielkovin na 100g?
To vôbec nie je veľa ja jem každý deň tvaroh na raňajky a večeru obed kuracina a nie je to vôbec finančné naročne...Taka kuracina je ešte lacná stehná prsia ....
@ika11123 otázne je, či je tá kuracina taká zdravá.
Podľa WHO by mal byť minimálny príjem na deň na úrovni 0,8 g/kg ak chces schudnúť tak tuším niečo od 1.6 -2.2/kg. Keď to vykompenzujes so zeleninou, tak to až také drahé nieje. Len kupuj nízkotučné, lebo sa nezmestiš to tukov. Ja by som mala denne prijať 98 g proteínu a mám čo robiť. Ale tuky mám každý deň z veselá cez 150% .
Polievka z červenej šošovice je rýchla, lacná a zdravá ja tam ešte struham mrkvu, petržlen vnatku, pažítku...z tvarohu robím lievance a na to mrazené ovocie rozvarim, aj cottage lievance ani nevieš, že tam je
Biely grécky jogurt do toho ovocie, oriešky
Tofu do sójovej omáčky a opiect na panvičke posypať sezamom a k tomu šalát, vajcia na veľa sposobov

Ja mam 1-1.5g na 1kg mojej hmotnosti. Ale odporuca sa 1.5-2g ale tolko by som nezjedla aj tych 1.5g mam az pri fyzicky narocnych dnoch. Inak mam 53kg takze 106g by som kazdodenne nezjedla aj keby neviem co.