Koľko ovocia konzumujete za deň?
Ženy, tie čo používate KT, koľko ovocia konzumujete za deň. Lebo ja si dám 1 banán 100h a cukry na celý deň vyplnené. Ak by som si dala ešte nejakú nektarinku, alebo 4 marhule, možno 2 maslové keksy, cukry cez 200% 🤦Sladkosti, koláče, zmrzlina, to fakt nekonzumujem, nesladím, nepijem sladké vody. To by bolo hádam aj cez 300%. Ako to máte vy s príjmom cukrov?
@anonym_autor človek ako druh sa vyvíjal pár tisíc rokov, aj jeho telo a hormóny.
Lenže posledných 100 rokov sme vďaka genetike extrém zmenili potraviny - napriklad jablka pred 100 rokmi boli veľkosti dnešných marhuli a mali oveľa menej glukózy a fruktózy
Šľachtením triploidnych, tetraploidnych a väčšinou hexaploidnych odrôd ( teda nemajú 2 chromozómy v každom pare, ale 3, 4 alebo 6) sú plody väčšie a majú viac jednoduchých cukrov.
Tue cukry v ovocí nie du zle, ale jeme ich príliš veľa
Aj preto tak radikálne rastie pocet pacientov s cukrovkou 2.typu - tá je vypestovaná nami a stravovaním a nemá nič s nasou genetikou.
KT nie sú teda len o chudnutí, alé o zdravom stravovaní a predchádzani diabetu.
Napríklad moja výživová, keď má učila nastavenie stravovania, vždy mi kázala max 100 G ovocia. Jablko malé - ak väčšie, tak len polovicu.
(Banány som nejedla už pár rokov, radšej si dám maliny, ríbezle, egrese, cucoriedky)
@trnavacka super, toto mi dáva zmysel, ďakujem 👍 Tak akosi prirodzene som tušila, že tak veľké % cukru (i keď len z ovocia) nemôže byť v poriadku. Ten banán, kt. som tu uviedla ako príklad mal 100g (väčší), plné cukry a hneď som si pomyslela- tak 1 kus a tak veľa? To asi nie je úplne ok. Myslím si, že cukru majú ľudia až až. Ešte raz ďakujem
@trnavacka super, toto mi dáva zmysel, ďakujem 👍 Tak akosi prirodzene som tušila, že tak veľké % cukru (i keď len z ovocia) nemôže byť v poriadku. Ten banán, kt. som tu uviedla ako príklad mal 100g (väčší), plné cukry a hneď som si pomyslela- tak 1 kus a tak veľa? To asi nie je úplne ok. Myslím si, že cukru majú ľudia až až. Ešte raz ďakujem
@anonym_autor Ak strazis kalorie a zvlast cukor, banan nieje ako typicke ovocie, vidis aj z tych obsahov cukru na predoslej strane. Namiesto 100g bananu mozes dat 150-350g ineho ovocia pri rovankych kaloriach.
Nic proti bananom, hlavne so slahackou 😇, ale na chudnutie moc nie.
@anonym_autor Ak strazis kalorie a zvlast cukor, banan nieje ako typicke ovocie, vidis aj z tych obsahov cukru na predoslej strane. Namiesto 100g bananu mozes dat 150-350g ineho ovocia pri rovankych kaloriach.
Nic proti bananom, hlavne so slahackou 😇, ale na chudnutie moc nie.
@tyrkysovy_joekey áno, už som to pozerala, radšej rôzne iné. Banán mi prišiel vždy taký praktický, nakúpim iné a nachystäm aj do mraziaka.
@anonym_autor pozor,ja som ti dala tabuľku s obsahom sacharidov,nie cukrov.
Ja som si zapisovala iba sacharidy,cukry sú v platenej verzii.Schudla som aj tak
@rozculena ok, pozriem to podrobnejšie, ďakujem
@anonym_autor niekedy 6 broskýň niekedy nič 😂😂 riešim jedine kcal, cukry ako také nie.
Cukry v KT nemám a jem napr.kazdy deň melón 🙂a iné ovocie a od začiatku júna som dala 11 kg . Samozrejme s cvičením 😊
"sledujem" kt na insta a vysvetľovali tam aj presne túto otázku. Že je rozdiel či je to cukor z ovocia a zeleniny alebo cukor zo sladkostí. Ja cukor z ovocia neriešim hlavne nie v lete, keď je množstvo na slnku dozreteho ovocia.
Cukry v KT nemám a jem napr.kazdy deň melón 🙂a iné ovocie a od začiatku júna som dala 11 kg . Samozrejme s cvičením 😊
@natiblaskova fajn, dík za odpoveď
Kasli na cukor v ovoci. Kludne si daj pomaranc jablko.../banan je vynimka/
Ovocie a zeleninu neratam do kalorii a chudnem.
"sledujem" kt na insta a vysvetľovali tam aj presne túto otázku. Že je rozdiel či je to cukor z ovocia a zeleniny alebo cukor zo sladkostí. Ja cukor z ovocia neriešim hlavne nie v lete, keď je množstvo na slnku dozreteho ovocia.
@sense 👍
Netreba sa bat ovocia, su zdrave a plne vitaminov, mnohi sa ich boja kvoli cukru, ale toho z ovocia sa netreba bat, ludia nejedenim ovocia, lebo sa boja zevraj priberu, zbytocne ochudobnuju telo. Zo samotneho ovocia este nikto nikdy nepribral 🙂 Treba ho vsak jest nalacno, nie kombinovat s inym jedlom. Idealne si dat ovocie na ranajky
Netreba sa bat ovocia, su zdrave a plne vitaminov, mnohi sa ich boja kvoli cukru, ale toho z ovocia sa netreba bat, ludia nejedenim ovocia, lebo sa boja zevraj priberu, zbytocne ochudobnuju telo. Zo samotneho ovocia este nikto nikdy nepribral 🙂 Treba ho vsak jest nalacno, nie kombinovat s inym jedlom. Idealne si dat ovocie na ranajky
@janci27 práveže endokrinologovia tento mýtus vyvrátili už dávnejšie. Pozri si biochémiu a fyziológiu trávenia.
Ovocie ráno z dlhodobého hľadiska, nie že teraz tento rok chcem schudnúť, ale chcem si aj 20 rokov užívať dôchodok - je absolútne nevhodne.
Ráno mame najvyššiu hladinu kortizolu a nízky inzulín, to treba využiť.
Inzulín v metabolických reakciách podporuje ukladanie tukov - preto aj diabetici majú veľký problém schudnúť, hlavne visceralny tuk
Ranný kortizol pomáha tráviť bielkoviny a tuky, dlho to zasyti a inzulín sa vylučuje minimálne.
Preto ovocie poobede a večer
@janci27 práveže endokrinologovia tento mýtus vyvrátili už dávnejšie. Pozri si biochémiu a fyziológiu trávenia.
Ovocie ráno z dlhodobého hľadiska, nie že teraz tento rok chcem schudnúť, ale chcem si aj 20 rokov užívať dôchodok - je absolútne nevhodne.
Inzulín v metabolických reakciách podporuje ukladanie tukov - preto aj diabetici majú veľký problém schudnúť, hlavne visceralny tuk
Ranný kortizol pomáha tráviť bielkoviny a tuky, dlho to zasyti a inzulín sa vylučuje minimálne.
@trnavacka vieš sem dať aj link? Znie to zaujímavo.
Ja sa priznám, že kvôli tomuto uprednostňujem zeleninu. Lebo keď si chcem dať malú sladkosť a jedla by som aj ovocie, tak presiahnem cukry každý deň.
@trnavacka s tym inzulinom mas pravdu, preto by sa nemali jest na ranajky sacharidy. Avsak, co sa tyka ovocia hned rano nalacno, a samozrejme samostatne, nie spolu s inym jedlom, tak tu inzulin prudko nestupa, tak ako napr. ak si da niekto na ranajky sladku kasu alebo pecivo. Poznam vela ludi, ktori si davaju cisto ovocne ranajky, najblizsie "normalne" jedlo az niekedy na obed a su nielen stihli, ale aj sa im polepsilo zdravie. Netvrdim, ze ovocie vecer nie, kludne, ale samostatne a na vyhladnuty zaludok.
@trnavacka vieš sem dať aj link? Znie to zaujímavo.
@anonym_autor toto odporúčam pozorne prečítať
Diabetes nám počas dalších 15 rokov ešte viac paralyzuje zdravotníctvo

@michaela329 ďakujem za podporu, musím sa viac do toho informačne zahryznúť. Stresovať sa určite nebudem.
@anonym_autor človek ako druh sa vyvíjal pár tisíc rokov, aj jeho telo a hormóny.
Lenže posledných 100 rokov sme vďaka genetike extrém zmenili potraviny - napriklad jablka pred 100 rokmi boli veľkosti dnešných marhuli a mali oveľa menej glukózy a fruktózy
Šľachtením triploidnych, tetraploidnych a väčšinou hexaploidnych odrôd ( teda nemajú 2 chromozómy v každom pare, ale 3, 4 alebo 6) sú plody väčšie a majú viac jednoduchých cukrov.
Tue cukry v ovocí nie du zle, ale jeme ich príliš veľa
Aj preto tak radikálne rastie pocet pacientov s cukrovkou 2.typu - tá je vypestovaná nami a stravovaním a nemá nič s nasou genetikou.
KT nie sú teda len o chudnutí, alé o zdravom stravovaní a predchádzani diabetu.
Napríklad moja výživová, keď má učila nastavenie stravovania, vždy mi kázala max 100 G ovocia. Jablko malé - ak väčšie, tak len polovicu.
(Banány som nejedla už pár rokov, radšej si dám maliny, ríbezle, egrese, cucoriedky)