Mám 17 a som tučná
Ahojte mam 17rokov, odmala mám nadváhu (genetika) všetky ženy z maminej strany sú tučnejšie.
Bola som kvôli mojej váhe aj šikanová, viac krát som menila základnú školu, teraz dokonca musím študovať externe. Ale aj tak to nieje o nič lepšie, všade kde idem vidím tie pohľady ľudí. Nieje to pekný pocit keď len tak kráčate po ulici a vidíte ako si ľudia na vás ukazujú, šepkajú si alebo sa smejú.. Nemám už žiadne sebavedomie. Chcela by som čo najskôr schudnúť, len neviem, že či to nepôjde ťažšie keďže to mám geneticky a vlastne neviem ani kde mám začať, do fitka určite chodiť nechcem. Bola by som vám veľmi vďačná keby mi niektorá z vás poradila ako na to. Mama vraví, že sa mám mať rada taka aká som, lenže ona nieje v mojej koži a nevie si ani len predstaviť čo prežívam a aké vedia byť dnešné decká zlé.
Poprosím vás žiadne hejty, už teraz to ťažko zvládam.
e
Genetika? To fakt?
Tiez mi luto ta sikana ze sa to vobec deje ale o to viac by si sa mala nastvat a kazdemu ukazat ze na to mas 😁 urcite by som zacala stravou (postupne vysad sladkosti, sladke vody, pecivo ... Jec polovicne porcie vela ovocia zeleniny receptov mas plny internet..) a pohyb je tiez dost dolezity (a ten zvladnes aj doma kludne pohladaj si videa napr. Zumbu niaku pesnicku tancuj proste musis sa cely den hybat ) drzim palce a verim ze ked sa zapres tak to das 🤗
Geneticky mas danu asi jedine tu pasivitu a mentalne nastavenie - maj sa rada taka, aka si.
Na zaciatok vela chodze, je to cloveku najprirodzenejsi pohyb. Davaj si denne minimalne 10k krokov, kludne aj viac. Skus plavanie. Potom beh. A fitko neodmietaj, cvicenie s trenerom by ti pomohlo najviac. A potom klucova vec - pocitat si prijate kalorie. Stahuj kaloricke tabulky, zadaj si parametee a ciele a dorziavaj denne limity.
Dievca, nehanbi sa a napis vysku a vahu.Ale pravdivo. Nikto ta tu nepozna a podla tychto udajov ta nesmerujeme. Mozno si tucnotu len namyslas a mas len malu nadvahu. Urcite nevymyslaj s nezmyselnymi dietami.
Začnime tou výškou a váhou...
Ak sú všetky ženy z maminej strany tučnejšie, mamina má pravdepodobne minimálne tušáka, o čom hovoríš.
Ľudia čumia, lebo majú oči.
Zväčša pozerajú, no reálne nevnímajú. Nevedeli by povedať, či ťa vôbec stretli. Každý má svoje starosti.
Ďalšej skupina zazeračov na tebe možno niečo potajomky obdivuje (účes, oblečenie, doplnky,...)
Iná pozerá, lebo sa už len z princípu tváriš určite ako ustráchané kura. Vyžarovanie, nálada bohužiaľ priťahuje pohľady.
atď atď,
Nie vždy je to proste o našich komplexoch. To si len tak myslíme.
Mama má v jednom pravdu, nauč sa mať sa rada, to je veľmi dôležité.
Druhá dôležitá vec je, prehodnotiť čo človek jedáva. Ja som pár rokov dozadu schudla vďaka kalorickym tabuľkam a chôdzi. Mám to domov z práce 5 km, chodievala som niekoľkokrát do týždňa peši.kaloricke tabuľky som riešila orientačne, skôr pre zistenie čo má akú hodnotu, a nepresahovala som denný príjem, no nerátala všetky výživové hodnoty, aby sedeli.
Nájdi si niečo, čo máš rada. Záľubu, aktivitu. Ja napríklad zajedam stres a nervy, snažím sa s týmto zlozvykom bojovať, ale nemám dosť pevnú vôľu.
Držím palce.
Genetika znamená, že si vysetrena odborníkom a máš gen, vďaka ktorému priberas a nechudnes alebo máte v rodine nevhodné stravovacie návyky a tým pádom sú všetky ženy v tvojej rodine tučné?
Ak si fakt stredobodom pozornosti všade, kde prídeš a nemôžeš kvôli váhe chodiť ani normálne na strednú školu, musíš byť morbídne obézna. Alebo máš bežnú nadváhu a nezvládaš normálne fungovanie v spoločnosti - dievčatá a ženy s kilami navyše sú dnes totiž v každom kolektíve - potom máš skôr psychické problémy. Si zakomplexovaná, vzťahovačná až paranoidná a k tomu všetkému lenivá a neschopná priznať si svoj podiel viny na svojom stave. Radšej sa vyhováraťš na genetiku a zlých ľudí. V každom prípade, ak sa nespamätáš, vyrastie z Teba chronický psychiatrický pacient neschopný samostatného života.
Ak nechceš sem napísať svoju váhu a výšku, tak zadaj svoje miery do BMI kalkulačky a napíš, čo ti povie. Pretože inak sa radi niekomu s ľahkou nadváhou a inak niekomu s ťažkou obezitou. Každopádne skús už teraz ísť von a zvýšiť svoju aktivitu. Prechádzky, beh, korčule, bicykel, plávanie hocičo. Len nech je to pravidelne. A k tomu, že ostatní pozerajú, tak je dosť možné, že si to iba domyslaš. Vieš koľko ľudí na nadváhu? A prečo by mali pozerať práve iba na teba?
Vsetko je to v hlave. Kym si z nej nevyhodis genetikou ospravedlnenu nadvahu, nikdy neschudnes. Zakoduj si, ze vsetkym v rodine dokazes, ze sa mylia. Potom upravit stravu a pridat pohyb. Sama vies, ako sa stravujes, tak aj bez odbornikom vypracovanych tabuliek obmedz mnozstvo, vyluc nezdrave a zarad do jedalnicka zdrave potraviny. Ak nechces fitko, rob denne niekolko km rezkou chodzou, postupne pridavaj viac. Dokazes to.
Mozno by ti pomohli v psychiatrickej a obezitologickej ambulancii, nechapem, preco ta tam mama este nezobrala-zrejme ma aj ona vlastny pocit zlyhania, ktory uz vidi aj na tebe, ale aby sa od toho odosobnila, nazvala to ,,genetika".
tak genetika za to nemôže. Dedíme vzorce správania sa a potom sme takí istí, ako naši predkovia. Myslím si, že nikto na teba neukazuje na ulici, všetko je to nastavenie v tvojej hlave. Ak chceš z toho všetkého vísť von, musíš sa zmeniť. Neviem koľko kg navyše máš, či je to ozaj také dramatické, ale ak áno - ako tu už niekto spomínal, skús dr. Vyšetrenia, či je všetko v poriadku. Hlavne štítna žľaza. Ak áno, tak zmeň životný štýl. Pohyb, zmena stravy a neexistuje, aby si neschudla. Ale v prvom rade musíš chcieť, nevyhovárať sa a dodržiavať to. Nie dietu, nie hladovku ale úplnú zmenu životného štýlu, kde budeš jesť iba to, čo telo potrebuje a žiadne polotovary, sladkosti, sladké vody a pod.
Ja by som povedala, ze popri kalorickych tabulkach zacni chodit aj k psychologovi. Potrebujes si vybudovat aj skutocne sebavedomie, nielen take, co stoji a pada na vahe. Tiez ak mas sklon zajedat emocie, tak je dobre to podchytit. To vsetko kvoli prevencii, aby si casom nenabrala velku nadvahu naspat. A tiez aby pripadne uspechy v chudnuti neprerastli do poruchy prijmu potravy, co sa casto stava. A mala by si aj niekoho, komu by si mohla referovat o svojich uspechoch a neuspechoch. A tiez by ti pomohol spracovat tu sikanu.
Inac ludia si ta pravdepodobne nevsimaju az tak, ako si myslis, to uz pisali viacere baby.
No drzim palce.
Pokiaľ tu genetiku nemáš potvrdenú doktorom, tak je to len chlacholenie, také reči, lebo máte v rodine málo pohybu a zle sa stravujete.... Začni sa veľa hýbať a jesť zdravšie, na začiatok ...
Je mi ľúto, čo zazivas, ale musím ťa opraviť. Obezita nie je geneticky podmienená. Vo vašej rodine su chybné stravovacie návyky. Zmeň stravu, ak je to možné - vynechať akékoľvek sladkosti, chipsy, sladené nápoje. Treba športovať, rýchla chôdza, neskôr beh. Pokiaľ nemáš žiadnu chorobu, co spôsobuje obezitu, žiadny problém v chudnutí nevidím. Pôjde to, len musíš začať a aj zostať vo zvolenon režime.
Zeny ani v nasej rodine nie su nejake extra stihle, ale to neznamena, ze sa s tym mas zmierit a nic nerobit.. ja som mala v 17 tiez nadvahu a stacilo sa zamilovat a schudla som ani neviem ako, z 85 na 65 🙂 skus aj ty pomalicky, najst si nejaky pohyb co ta bavi, trochu menej jest a pojde to
@mandarinka555 áno. Sú genetické predispozície. DNA nesie veľa. Tak by som sa až tak nedivila. Na druhej strane, aj táto genetika sa dá meniť tvrdou prácou a silnou vôľou.
To casto ani nie je tak genetika, ako zle stravovacie navyky v celej rodine cez generacie a malo pohybu. Kaloricke tabulky, sledovat, co a kolko zjes, kaloricku hodnotu, vyhadzat tucne a zredukovat sladke jedla, nechat tie s menej a vela sa hybat. Inak to nepojde. A dat tomu cas, to potrva dlhe mesiace az roky, ale vysledok ta potesi, ak vydrzis. Miesto kremesa si mozes dat ovocie, miesto knedlo vepro tuniaka s cestovinami,...
Geneticky ta mama prekrmovala, aby si bola tlsta ako ona, je to smutne v takychto rodinach lebo mami ani netusia ako toto vplyva na pubertalne dieta... len chcu mat svojich partakov, ktori vyzeraju ako ona, okolo seba....svoje telo mas vo svojich rukach a uz to, ze si sa rozhodla ze tuto liniu obezity prerusis je obdivuhodne 🙂 drzim palce!
Autorka,
takymto problemom s " genetikou" trpela aj moja naj kamaratka. Vsetky zeny vramci jej mamy boli a doteraz su guľe! Ale nie koli genetike ale koli vyjedeniu sa a roztiahnutym zaludkom. Samozrejme rivnako pristupovali aj k vyzive deti a vysledkom su potom deti a dospely ako moja kamoska a ty.
Jej mama je inak zlaticko, bola som u nich varena pecena aj ona u nas od dedstva.
Aaale - fazul8va polievka zahustena riadne mukovou zasmazkou a smotanou, Buchty s makom a potom este zmrzlinkovy pohar o hodinu neskor. To obed. Alebo knedlo vepro zelo a jasne aj riadna polievka. S mastou a lejom sa nesetrilo nikdy.
Su to bozske jedla, to ano. Do toho 3-4x tyzdenne kolace.
Jej otec robil na 4 smeny manualne, vysoky chudy, ten mohol zjest hocico! Ale ona ako dieta mala uz ako 3-4 rocna nadvahu a teda nemalu! Ano, bola mala a uz bola tlsta! Ked zistila od rodicov uz ako dospela cim a ako dlho ju napkavali, je na to nasrana dodnes!
Ona je ma vsak obdivuhodnu pevnu volu. Ja som patrila k exemplarom, ktore mohli doslova zozrat vsetko, na ranajky 4 velke kusy kysnuty kolac s mrvenkou a ovocim. Desiata - chleby som nosila domov ale keksy a cokolady nie. Nemala som problem zjest milku na posedenie, najskor malu a na strednej aj tie 300 gramove, jasne ze medzitym aj keksy.
Jedli sme klasicku slovensku kuchynu - zdravo a dobre. Ale od 6 rokov sme po skole vymenili tasku za ruksak a hor sa na plavecky na dve hodiny 5x do tyzdna! Trvalo to celu zakladku, teda 9 rokov. A inak som bola na telesnej hotova lemra.
Ta kamaratka uz na zs zacala jedavat menej. Ako 19 rocna zacala dokonca s bulimiou, chvalabohu mala hned zo zaciatku rychlobpomoc od tety, jej rodicia to doteraz nevedia. Ona vsak mala vtedy len 19 kg nadvahu!
Genetika je jedna vec- to znamena, ze ty nebudes moct jest neobmedzene cokolvek ako ja. Ale ked upravis stravu, zavedies pravidelny pohyb tak z teba bude pekna žena. Napriklad na sš som kazde rano chodila pešorychlochodzou 15 minut, pomaly polhodku a to dvakrat denne.
Ty potrebujes zrejme chudnut pod lekarskym dohladom, cielene a treba zakomponovat i tvoju mamu. Lekari ti pomozu a ked dokoncis skolu, skus sa osamostatnit a zmen uplne cely zivotny styl aj varenie.
Ja ti velmi prajem aby si to zvladla, uz len teda koli tej zdravotnej stranke. Pozri na youtube videa o ludoch ako ty. Aj oni to zvladli aj ty to dokazes. Vela stastia ❤️
Prepac, ale na genetiku sa vazne netreba vyhovarat. Vsetko sa da, ked sa chce. Je to len o nastaveni mysle, ked si povies, ze chces schudnut, tak schudnes. Len proste musis chciet. Musis sa viac hybat, menej jest a vysledky sa coskoro dostavia, len nesmies zufat a zbytocne sa vyhovarat. Chod si za svojim cielom a nepocuvaj druhych. Ide o teba a o tvoje zdravie. ♥
Nic take ako byt geneticky tucna neexistuje.
Ak to mas od detstva, tak sa za to podakuj osobne, kt ta vychovavala.
Vyzivovy poradca, trener. Je super, ze chces nieco robit.
Nema zmysel si za to nadavat a nenavidiet sa. Si mladunka a vidis to, to pojde. Drzim palce.
U nas v jednej rodine to bolo tak, ze. Ich mama naozaj rozkysnuta, najstarsia rozkysnuta po nej, mladsia sestra ale stihla. Traja chalani stihli, jeden sa v dospelosti vykrmil. Takze genetika mozno v tom, ze niekomu netreba nic robit a je stihly - rychly metabolizmus. A druha si to proste musi oddriet a davat pozor na to, co jedava. Ked sa v rodine odjakziva zdravo jedava a stale sportuje, tak nie je taky problem byt stihla. Ale ked sa tam nezdravo stravuje a nemaju vztah k aktivitam a sportu, tak to dieta bude mat v takom prostredi tazsie, lebo si musi vybudovat uplne od zaciatku vlastne stravovacie a sportove navyky.

Ahoj, v prvom rade, som presvedčená, že ľudia si na teba neukazujú a nešepkajú, možno ty to tak vnímaš, lebo si zažila tú šikanu, čo mi je veľmi ľúto.
Čo sa chudnutia týka, ja ti veľmi odporúčam aplikáciu Kalorické tabuľky. Jediné, čo ti k tomu treba, je digitálna kuchynská váha, ktorá váži s presnosťou na gramy. Pri chudnutí je najdôležitejšie upraviť stravu, odporúčam však aj pridať pohyb. Ak si nikdy nešportovala, tak aspoň dlhé prechádzky rýchlou chôdzou. Drž sa, najťažšie je začať, potom už to pôjde.