icon

Mám 17 a som tučná

5. jún 2023

Ahojte mam 17rokov, odmala mám nadváhu (genetika) všetky ženy z maminej strany sú tučnejšie.
Bola som kvôli mojej váhe aj šikanová, viac krát som menila základnú školu, teraz dokonca musím študovať externe. Ale aj tak to nieje o nič lepšie, všade kde idem vidím tie pohľady ľudí. Nieje to pekný pocit keď len tak kráčate po ulici a vidíte ako si ľudia na vás ukazujú, šepkajú si alebo sa smejú.. Nemám už žiadne sebavedomie. Chcela by som čo najskôr schudnúť, len neviem, že či to nepôjde ťažšie keďže to mám geneticky a vlastne neviem ani kde mám začať, do fitka určite chodiť nechcem. Bola by som vám veľmi vďačná keby mi niektorá z vás poradila ako na to. Mama vraví, že sa mám mať rada taka aká som, lenže ona nieje v mojej koži a nevie si ani len predstaviť čo prežívam a aké vedia byť dnešné decká zlé.
Poprosím vás žiadne hejty, už teraz to ťažko zvládam.

e

Strana
z2
simca06022011
6. jún 2023

Nevidim, ze by si viac prispievala, ale ja sa ta spytam inak... ako si na tom od mala s pohybom? k akemu sportu ta viedli rodicia? Aky sport robis ty? Rodicia? Lebo ano je malickeee percento ludi kde maju v rodine to, ze naozaj sa im nedari chudnut su obezni. Ale vacsinou je to "vyhovorka". Som z rodiny kde sme aj taki aj onaki... Obezne dieta u nas islo do kupelov, rodicia zmenili pristup, schudol otec, schudla matka, a pribudol dennodenny sport a zelenina. Potom je u nas taka vec, ze kym moja sestra moze zjest aj slona, stale bude mat 50kg a to ani necvici, ma to po mame, a ja na to aby som presla cez dvere musim krv potit... Najlepsie co pre seba vies urobit, je zacat postupne sportovat, najst si trenera, motivovat .. vy ste spravili podla mna jednu najhorsiu vec a to, ze miesto riesenia problemu, si sa izolovala. A riesis pohlady. Ver keby si sportovala, vies ze proste mas take telo, zdravo sa stravujes, pravidelne jes, tak mas sebavedomie aj s kilami navyse. Lebo vies ze proste je to tak, ze robis co sa da a ine to nebude. A aj okolie by to videlo, ze robis co sa da, ale zivot je aj o inom ako dietach... Decka su zle aj na inych aj na neobeznych, mam krasnu vysoku stihlu dceru a aj tak sa stretla so sikanou... ver ze to S TEBOU nema nic, je to porucha tyhc okolo, ktori nemaju co robit a riesia inych, urazaju, aby sa citili "dolezito". A pohlady? Ver ze 99% ludi an ulici aj ked niekam hladi, si ta ani nevsimne, lebo sa ponahlaju inde alebo rozmyslaju nad inymi vecami.
U vas vidim, to co tu uz niekto pisal, ze tvoji rodicia rezignovali, proste vahu mate v rodine taku a hotovo. Proste skryjem to za nejaku "diagnozu". Ved aj s poruchami zdravotnymi sa da schudnut, aj ked tazsie, dokonca vedu k tomu aj lekari pacientov. sam ti lekar povie, mas vysoku nadvahu = viac komplikacii, problemov. Zhorsuje to aj stav stitnej zlazy, hormonov... 🙂 hlavu hore si mlada baba, pozbieraj sa a ides... prejst sa, najdi si online cvicenie alebo trenera alebo nieco.

negymama
6. jún 2023

@simca06022011 moja dcera ma kamaratku s cushingovym syndromom, co je ochorenie veduce k obezite, hlavne v oblasti brucha a ona ozaj tak vyzerala, brusisko ako tetka, plus nizka postava. Dievca sa ale zaprelo, dali ju rodicia na plavanie, intenzivne treningy aj cez vikend 5-6x do tyzdna a drzi si dobru vahu aj pas uz vidno. Je vysportovana svalnata. Mozno ma tak 2-3 kila navyse, bezna postava.

hcem tym povedat ze aj s ochorenim sa da drzat nadvaha pod kontrolou.
Dokonca aj to spominane "spalovanie", ktore niektore spomina a sa vraj dedi. Tak v skutocnosti to nie je nejaky celozivotny konstantny stav. Spalovanie energie a kalorii v tele sa meni prave zmenou zivotospravy a jedenia. Svalstvo spaluje rychlejsie, preto ludia s velkym mnozstvom tuku spaluju pomalsie a priberanie sa tym este viac zrychli.

Mozno to zmenit sportom schudnutim...a aj pomale spalovanie sa urychli.

ivangeline
6. jún 2023

Nebude to genetikou. Das to. Zacni byt aktivna. Jest zdravo. Mat sa rada. ;)

kiki68
6. jún 2023

Ja by som priamo najala trenerku a aby poradila aj s vyzivou. Lebo ine je chudnut v 17 a ine v 45. A ta genetika je mala cast toho, co dokazes z tej postavy spravit. Vela ovplyvni aj strava v rodine, pristup rodiny k jedlu. To neni len , ze ja mam nadvahu a bude ju mat aj sestra a mama. Cize ja radim ist cestou pomoci profesionala. Aby si si neposkodila zbytocne a dosiahla svoje ciele. A nehanbit sa za seba. Ano aj ine velke baby schudli a este vela ich schudlo. Je to zivot a tak to treba brat. Ale co s tym spravis Ty , to je len na Tebe

zuzinka888
6. jún 2023

@natalienka12 geneticky mas dany typ postavy- jablko- vacsie brucho, hruska- sirsie boky...... Vsetky zeny s mamkinej strany maju obezitu preto, lebo maju rovnaku kuchynu recepty- asi ich ucila varit starka rovnake recepty. Aj ja som mala geneticku vyhovorku- kym som sa neodstahovala od mamky a jej receptov ( knedle, halusky, buchty,a kolace kazdy den.) Svokra varila same cestoviny a kuracie maso- ( podla mkjej mamy bola leniva navarit " poriadne vyzivne" jedlo). Za rok byvania u nej som schudla 15 kil. Nic ine som nezmenila- iba recepty. Si mlada hladaj fit recepty na IG al. YT.

annamalaga
6. jún 2023

Ahoj. Držím palce v chudnutí. Musíš si sama začať variť. Odporúčam kúpiť knihy od Lucie Wagnerovej. Nájdeš na Martinuse, je kopec vydaní. Fit recepty sa to volá. Pomôžu ti. Alebo fitshaker. A kúpiť si protein ku cvičeniu. Aj shaker. Dáš s mliekom, ja mám prom in slaný karamel. To mám ako sladkosť. Nepijem sladené vody. Iba raz som mala pohar coca cola Zero. Žiadne chipsy, hranolky. Cvičím každý deň Heather Robertson na YouTube. Ale iba pracovne dni. Teraz tam má 60 denný program. Som na 6 dni. Je to 42 min cvičenie. Treba ti expandery, činky a podložku nič viac. Napr, ja nemám rušenie, koľko stojí fitko aspoň 3 razy do týždňa. Lebo nemám momentálne financie nato, aby som si platila trénera a dala vypracovať stravovací plán na mieru. Mám len kalorické tabuľky. A z 163 cm a 60 kíl mám aktuálne 53,7. Ale proste nejem sladké cvičím a to sa ešte chystám behať.

negymama
6. jún 2023

@zuzinka888 ono tie vyzivne recepty su z cias ked ludia tvrdo pracovali v lese a na poliach, zeny prali rucne, ked si clovek pozrie nejake stare fotky dedinskych zien zo zaciatku 20 storocia, ani jedna nie je tucna, vsetko vyschlotiny, stare i mlade. Kalorie spalili dvrdou drinou...

teraz hopkame v kancelariach, jedlo je lacne dostupne, x krat denne...jasne ze potom priberame.

rik01lulaka
6. jún 2023

Súhlasím s @simca06022011 ....dnes je kopu dostupných informácií na internete, videá...to nebolo keď som bola v tvojom veku a ak hej neboli tak ľahko dostupné. Kľudne cvic doma, chodievaj von, mne pomohla rýchla chôdza s palicami a viem ako sa cítiš čo sa týka pohľadov a toho, že sa hanbíš, ale naozaj je to len tvoj pocit, s pribúdajúcimi rokmi sama zistíš, že každý si hľadí svoje 😉 s m tam exota stretneš, ale tak čo už s takými 😁
Popros rodičov o pomoc a dúfam, že sa dockas podpory a ak aj nie tak sa zapri a uvidíš, že výsledky sa dostavia. Skús aj SAMA sa iniciovať ( nájdi si fitko, ktoré je málo navštevované, pre ženy a pod, kúp si permanentku do plavárne, raz za týždeň si naplanuj napríklad vylet atď)Určite sa socializuj. Všetko sa dá len nečakaj🙏🙏🙏. Ja mám 35 a už je problém tie kilá dávať dole 🤷

animus
6. jún 2023

V prvom rade sa prestaň vyhovárať na genetiku a to ti vraví človek, ktorý mal od detstva nadváhu a v 24 rokoch 120kg. Vstup si do svedomia a začni hľadať kvalitné informácie o stravovaní a zdravom životnom štýle. Nie o chudnutí!!! Aktuálne ak si odmyslím tehotenstvo mám 73kg a chcem dať dole ešte 10kg. Pokiaľ budeš samú seba ľutovať a vyhovárať sa nikdy svoj život nezmeníš. Vo vašej rodine sú ženy obézne nie preto že genetika, ale preto že si z generácie na generáciu predávate nezdravé stravovacie návyky.
Odporúčam knihu od Miša Pálenika Vystúpte z kolotoča diét.

iwesska
6. jún 2023

Aku mas vysku a vahu? Kolko pohybu mas denne? Chodis sa bicyklovat,korculovat,behat?

gabriellka
6. jún 2023

nečítam všetko. ale k úprave stravy a športu by som pridala ešte ďalšie dôležité veci.
1.vazit sa raz mesačne je ideálne.
2.nechapem prečo chceš schudnúť rýchlo. čím pomalšie chudneš tým je to udržateľnejsie. uvedom si ze ak dáš dole 2-3 kg mesačne tak po roku môžeš mať o 30 kg menej

barborachors
6. jún 2023

nechapem preco su na teba decká zlé, ved tlsty je dnes kazdy druhý, ci chodíš do ruskej školy baletu? Ved prejdem ulicou a kazdy druhy ma nadvahu a kazdy treti obezitu... tak nechápem, kto sa ti to smeje? tak vysmej ich aj ty, mozno maju krive usi, nohy, vráť im to, nedaj sa. Ja som bola tiez v 17 tlsta a teraz vyzeram ako modelka, a tiez sa mi smiali a teraz sa smejem ja im a vies co? Bolo to v dobe ked ficali anorekticky, nie ako dnes, typy ala kardasian. Takze som to mala milionkrat horsie, ale srala som na to, bola som zmierena s osudom...našťastie neboli sociálne siete, takze vdakabohu za to. Teraz je to presne naopak, som ako modelka a tie co sa mi smiali ako.vykysnute buchty s vraskami. Takže tak.

lavender94
6. jún 2023

Genetika s nadváhou nemá v 99% prípadoch nič spoločné. Zdedila si jedine tak nahovno návyky čo sa týka životného štýlu. Som si istá, že nikto si neukazuje na teba. Skúšala si schudnúť? Čo si pre to robila? Keď budeš polroka dodržiavať stravu, hýbať sa a aj napriek tomu neschudneš, tak choď za dr, nech ti urobí vyšetrenia. Áno, niektoré poruchy sú dědičné aj štítna žľaza môže byť geneticky dana, ale väčšinou z vlastnej skúsenosti viem, že tí ľudia čo tvrdia že majú nadváhu v génoch boli vychovaní ľuďmi, ktorí celý život jedli zle, nehýbali sa a upokojovali seba aj svoje deti tým, že to je predsa genetika. Keď nevieš kde začať, nájdi si výživového poradcu nie takého čo absolvoval jeden kurz a každému posiela jedalnicek cez kopirák, ale takého, čo tá reálne naučí niečo o tom ako sa máš stravovať aby si vedela čo máš robiť aj keď spoluprácu s ním ukončiš. Stojí to peniaze, nie malé, ale je to investícia na celý život a vyjde ťa to menej ako by si mala od 30 rokov do konca života užívať lieky na tlak, časom na cholesterol, riedenie krvi, cukrovku. Do budúcna budeš chcieť určite aj deti, tam môže byť nadváha tiež prekážkou. A ešte ti poradím. Nájdi si psychológa. Máš nízke sebavedomie a nahováras si, že si na teba ľudia ukazujú, to je už dosť prehrot. Keď aj schudnes, sebavedomie prísť nemusí a môže sa stať, že si do hlavy naberieš inú vec kvôli ktorej "na teba budú ukazovať"

annamarin
6. jún 2023

Pre zaciatok podla mňa stačí ak budes jest zdravšie, tzn viac bielkovin, zeleniny a nejest mastné jedlá, vyprážané, sladkosti odmedzit jak sa len dá. Dalej by som poradila jest v nejakom casovom okne. Napr od 8 do 19 a pod. Nie ze aj skore ranajky aj neskorá večera. To u mna zastavkvali chudnutie, lebo telo vzdy ocakavalo nejake jedlo a nechudla som. Potom samozrejme chodiť na prechádzky. Trebárs sa chod poprechádzať s kamoskou/daj si sluchatka/ chod do obchodu popozerat oblecko a pod. Neskôr dodať aj cvicenie. Drzim ti palce nech to vyjde. 🙂

lastqueen
11. jún 2023

Tak samozrejme zmena stravy pohyb správna motivácia nemusíš jesť každý deň "burinu" dá sa aj zdravé jedno pripraviť na taký spôsob že si obližeš prsty. Ja by som si zaplatila osobného trénera ktorý by už vedel ako na to telo treba ísť tak aby ten výsledok bol vidieť.

Strana
z2