icon

Mám skúsiť Mounjaro? Skúsenosti a odporúčania na jeho užívanie

tomirami
Dnes o 20:43

Ahojte, chcem vediet aj nazor inych ludi k tejto veci.

Uz dlho mam problem s priberanim a tym ze neviem schudnut. Moj novy gynekolog mi potvrdil, ze mam PCOS a s tym spojenu aj inzulinovu rezistenciu.. Chcela by som uz pomaly mat dieta ale je mi jasne, ze to nebude len tak. Chcela som pred tým este schudnut ale aj ked sa snazim tak mi to nejde a som stale v tom zacarovanon kruhu.. Snazim sa snazim, nevidim vysledok a prestanem sa snazit a stale dookola.
Gynekolog mi poradil, ze mi moze predpisat Mounjaro, ze to mozem skusit napriklad na par mesiacov, ako by som chcela, ze by mi to mohlo rozbehnut schudnutie.. A ja stale neviem.. Pocula som na to vela pozitivnych a aj negativnych ohlasov. Nie je to tak ze potrebujem schudnut 3kg a za to ze si budem toto davat do tela tak zazracne schudnem.. Potrebujem schudnut aspon 30kg.. Vazim 108kg a viem, ze to zazracne nepomoze a musim samozrejme dodrziavat stravu a pohyb o co sa snazievam aj bez toho ale vaha sa hybe aj tak iba smerom nahor.
Neviem ci investovat peniaze radsej k nejakemu dietologovi ktory by mi mozno nakoniec tiez pchal toto a bolo by to este drahsie, alebo to fakt len skusat dalej sama alebo vyskusat ci by mi Mounjaro fakt aspon nejako nenakopol chudnutie. Nerozumiem uplne tym procesom v tele ale vraj kvoli tej inzulinovej rezistencii telo nechce palit tuky a toto by mi mohlo dat tie hladiny do normalu a zrazu by to islo...ale keby aj, nechcela by som to brat dlhsie ako pol roka, iba mozno nastartovat to telo. Ale zatial som nepočula o nikom takom co by to nebral aspon rok tak neviem ci by to pomohlo. Ake mate nazory? Co by ste robili na mojom mieste? Pripadne co by ste mi prosím poradili? 😊

anonym_e1c854
Dnes o 20:49

zo vzduchu bohuzail nepriberas ani s PCOS, sledujes si kalorie? je termodynamicky nemozne aby si bola v kalorickom deficite a priberala. takze na tvojom mieste by som faktt zatla zuby a dva mesiace si pocitala kazdu jednu kaloriu. ked uvidis prve vysledky, pojde to uz len a len lahsie.

anonym_cbad7e
Dnes o 20:49

Skús Mounjaro. Užívam ho od konca novembra a schudla som 16 kíl, v podstate čo týždeň, to kilo. Odporúčam.

anonym_6d39e9
Dnes o 20:53
@anonym_cbad7e

Skús Mounjaro. Užívam ho od konca novembra a schudla som 16 kíl, v podstate čo týždeň, to kilo. Odporúčam.

@anonym_cbad7e z akej váhy si išla

anonym_ddb750
Dnes o 20:57

Ahoj, v prvom rade, sama si najprv zodpovedz uplne uprimne, preco priberas. Moze za to iba PCOS? Alebo sa prejedas, sprostostami, a samozrejme s tou vahou sa clovek velmi nehybe...?

Aj to co spominas, NEEXISTUJE ak sa stale stravujes zdravo a primerane, mas pravidelny pohyb, si v kalorickom deficite dlhodobo, ze by si naozaj pri takomto zivotnom style priberala. Neexist.
"musim samozrejme dodrziavat stravu a pohyb o co sa snazievam aj bez toho ale vaha sa hybe aj tak iba smerom nahor."
Reagujem na tieto Tvoje slova. Takze dodrziavas stravu a pohyb a napriek tomu priberas v takej vyraznej nadvahe? Neverim. A ak ano, tak mas mozno ovela vaznejsi problem, je to urcite na konzultaciou s doktorom - na to urcenym co sa tyka redukcie vahy, nie gynekologom. 🙄

A ak to tak nie je, zatni sa a chod normalnou cestou. Viem co to je, ja som tak sla dole skoro 20kg. Nie z takej nadvahy ako mas Ty... Ale i tak to bolo dost. A pohanalo ma vedomie, ze ak to nedam teraz, tak nikdy.
Kvitujem, ze chces schudnut pred otehotnenim. Lebo faktom ostava, ze ak najprv neschudnes na normalnu vahu, tak
1) zbytocne rizikove tehotenstve
2) zbytocne rizikovy porod
3) najblizsi rok len zas priberas
4) chudnutie s dietatom je 100x tazsie nez bez neho. Ja by som to nedala. Preto som sa napriklad kazde tehotenstvo drzala na uzde, lebo som vedela ze ak znovu priberiem kila, take, ktore nie su "z tehotenstva a dietata" ale "z vykrmenia", nikdy neschudnem.

Velmi Ti fandim a drzim palce. Ale zacni tym, ze k sebe budes uprimna. A potom sa zatni a pojde to.

patrike
Dnes o 21:00

Ked tu ziadne take tabletky neboli, bola tu relacia "extremne premeny", kde profi trener dosiahol so zenami krasne vysledky ako 120 kg -> 65 kg. Len upravou stravy a cvicenim. Len tabletky nic nevyriesia, ked sa nenaucis zdravo jest a cvicit. Dat dole tuk nestaci, potrebujes aj svaly.
Inak to skonci takto ;
- chudnutie s tabletkami
- tehotenstvo a uplne opustenie sa = mam tehotenske chute a dietatko si pyta svoje
Vsetky zhodene kila sa vratia naspat a pribudnu dalsie, tipujem tak 120 - 130 kg ako vysledok.

patrike
Dnes o 21:00
@anonym_ddb750

Ahoj, v prvom rade, sama si najprv zodpovedz uplne uprimne, preco priberas. Moze za to iba PCOS? Alebo sa prejedas, sprostostami, a samozrejme s tou vahou sa clovek velmi nehybe...?

Aj to co spominas, NEEXISTUJE ak sa stale stravujes zdravo a primerane, mas pravidelny pohyb, si v kalorickom deficite dlhodobo, ze by si naozaj pri takomto zivotnom style priberala. Neexist.
"musim samozrejme dodrziavat stravu a pohyb o co sa snazievam aj bez toho ale vaha sa hybe aj tak iba smerom nahor."
Reagujem na tieto Tvoje slova. Takze dodrziavas stravu a pohyb a napriek tomu priberas v takej vyraznej nadvahe? Neverim. A ak ano, tak mas mozno ovela vaznejsi problem, je to urcite na konzultaciou s doktorom - na to urcenym co sa tyka redukcie vahy, nie gynekologom. 🙄

A ak to tak nie je, zatni sa a chod normalnou cestou. Viem co to je, ja som tak sla dole skoro 20kg. Nie z takej nadvahy ako mas Ty... Ale i tak to bolo dost. A pohanalo ma vedomie, ze ak to nedam teraz, tak nikdy.
Kvitujem, ze chces schudnut pred otehotnenim. Lebo faktom ostava, ze ak najprv neschudnes na normalnu vahu, tak
4) chudnutie s dietatom je 100x tazsie nez bez neho. Ja by som to nedala. Preto som sa napriklad kazde tehotenstvo drzala na uzde, lebo som vedela ze ak znovu priberiem kila, take, ktore nie su "z tehotenstva a dietata" ale "z vykrmenia", nikdy neschudnem.

Velmi Ti fandim a drzim palce. Ale zacni tym, ze k sebe budes uprimna. A potom sa zatni a pojde to.

@anonym_ddb750 Tesat do kamena.

anonym_6d6e29
Dnes o 21:02
@anonym_cbad7e

@anonym_cbad7e Tiež uvažujem nad týmto liekom. Nemala si žiadne vedľajšie účinky? A ako dlho to plánuješ brať?

anonym_c812bb
Dnes o 21:04
@anonym_cbad7e

@anonym_cbad7e čo týždeň, to kilo?a ako sa stravuješ?pohyb?

procrastique
Dnes o 21:06

V podstate vďaka Mounjaru schudneš a potom keď sa budeš snažiť o dieťa ho musíš vysadiť a priberieš to naspäť. Toť realita z praxe.

anonym_d9b524
Dnes o 21:11
@anonym_c812bb

@anonym_cbad7e čo týždeň, to kilo?a ako sa stravuješ?pohyb?

@anonym_c812bb no ako, potlaci to chut do jedla. 4kg tuku mesacne je 4x7700 = -31 tis kcal / 30 dni = kaloricky deficit -1023 kcal denne. Ak je bazal okolo 1500-1700 kcal a vyrovnany metabolizmus okolo 2 tis kcal, tak ide kazdy den v mesiaci 500-700kcal pod bazal.

tomirami
autor
@anonym_ddb750

@anonym_ddb750 zle som sa vyjadrila, ked som v stadiu kedy sa vazne snazim tak nie nepriberam ale ani nechudnem... To ma demotivuje a upadnem zas do zleho rezimu kedy si nedavam taky pozor a priberam.. Preto zvažujem to mounjaro, ci by mi to aspon nejak nevedelo naštartovať telo a po par mesiacoch by to uz islo aj bez neho... Fakt neviem 🤦‍♀️ zufala som uz z toho a mam nervy sama na seba, ze kvoli tomu ze sa demotivujem tak sa nesnazim dalej a bud sa na mna prilepi dalsich par kg alebo vaha stale len stoji

anonym_c812bb

Tiež som išla zo 108,znížená funkcia štítnej žľazy,bolesti chrbtice,nedostatok spánku.... každý má niečo...upravila som stravu,tak aby to bolo udržateľné,veľa sa hýbem a kilá idú krásne dolu,chce to len pevnu vôľu.drzim ti palce

tomirami
autor
Dnes o 21:14
@anonym_d9b524

@anonym_c812bb no ako, potlaci to chut do jedla. 4kg tuku mesacne je 4x7700 = -31 tis kcal / 30 dni = kaloricky deficit -1023 kcal denne. Ak je bazal okolo 1500-1700 kcal a vyrovnany metabolizmus okolo 2 tis kcal, tak ide kazdy den v mesiaci 500-700kcal pod bazal.

@anonym_d9b524 a len potlaci chut do jedla alebo aj menej citis hlad? Nemas z toho nejake vedlajsie ucinky? A zvysujes davky alebo si stale na začiatočnej?

anonym_ddb750
Dnes o 21:15
@tomirami

@anonym_ddb750 zle som sa vyjadrila, ked som v stadiu kedy sa vazne snazim tak nie nepriberam ale ani nechudnem... To ma demotivuje a upadnem zas do zleho rezimu kedy si nedavam taky pozor a priberam.. Preto zvažujem to mounjaro, ci by mi to aspon nejak nevedelo naštartovať telo a po par mesiacoch by to uz islo aj bez neho... Fakt neviem 🤦‍♀️ zufala som uz z toho a mam nervy sama na seba, ze kvoli tomu ze sa demotivujem tak sa nesnazim dalej a bud sa na mna prilepi dalsich par kg alebo vaha stale len stoji

@tomirami tak vidis, a je jasne kde je problem.... Nie PCOS, nie rezim. S takymto nastavenim Ti mounjaro zazrak nespravi. Ver mi, musis sa zatat a mat motivaciu. Vtedy schudnes riadne a spravne a s lepsou prognozou do buducnosti, nez tato Tvoja predstava zazraku. Lebo sama vies ze to chudnutie je boj a nie je lahke. A to je strasna pravda. Ale stale lepsia cesta nez privodit si krasne gastro problemy z neziaducich ucinkov... Je to liek, a liek ma svoju indikaciu. A ludia ktori sa to snazia obabrat, vacsinou padnu na usta. Tym sa potom uz ale na nete ta vacsina "neuspesnych" nepochvali, lebo zlyhanie vsetci neradi priznavaju.

tomirami
autor
Dnes o 21:17
@procrastique

V podstate vďaka Mounjaru schudneš a potom keď sa budeš snažiť o dieťa ho musíš vysadiť a priberieš to naspäť. Toť realita z praxe.

@procrastique tak to aj v pripade ze by sa mi podarilo schudnut aj bez neho... Jasne ze zena priberie ked otehotnie... Ale schudnut potrebujem uz aj len kvoli tomu ze to dieťa chcem.. Nie len ze mozno otehotniet nebudem môcť ale aj to ze je to rizikove

procrastique
Dnes o 21:17
@tomirami

@tomirami Žiadne ,, naštartovanie" neexistuje vďaka injekciám na chudnutie. Oni ti len regulujú chuť do jedla, teda neješ- chudneš.
Čo je ale problém o ktorom sa nehovorí, tak miesto " naštartovania" sa ti "metabolizmus" práveže akurát tak spomalí.
Budeš mať nechutenstvo, teda nebudeš jesť, budú ti s kilami odchádzať aj svaly. Teda sa budeš tešiť, že na váhe bude nižšie a nižšie číslo, lenže to nebude iba tuk ale aj svaly.
Čiže schudneš napr 30kg a z toho 7kg budú svaly.
Prestaneš teda injekcie používať, pretože tvoja odtučňovacia kúra napr po roku skončí a prišla si o 7kg svalov teda môžeš zjesť následne o 110kcal menej než pred používaním mounjara.

Aby sme si to uviedli na príklade ak máš teraz 110kg a môžeš zjesť napr 1600kcal aby si nepriberala, tak po injekciovej seanse, keď priberieš naspäť na 110kg môžeš už zjesť 1500kcal aby si nepribrala...

patrike
Dnes o 21:21
@tomirami

@tomirami Tvrdo povedane sa snazis malo. Nechaj si od profika navrhnut jedalny listok a cvicenie a uvidis, ze mas tak dvojnasobne porcie, nez by si mala mat.

anonym_985692
Dnes o 21:21
@tomirami

@procrastique tak to aj v pripade ze by sa mi podarilo schudnut aj bez neho... Jasne ze zena priberie ked otehotnie... Ale schudnut potrebujem uz aj len kvoli tomu ze to dieťa chcem.. Nie len ze mozno otehotniet nebudem môcť ale aj to ze je to rizikove

@tomirami (ešte som zabudla dodať, že ti to hovorím z pozície človeka, ktorý denne pracuje s týmto liečivom a vidím klientov/klientky, ako dopadnú do roka po vysadení... )

procrastique
Dnes o 21:22

ops, prečo ako anonym, to nechtiac 😀

anonym_d9c351
Dnes o 21:22

@tomirami
Neviem, kto moze predpisovat tieto lieky, ci aj vseobecny, internista, endo, alebo aj len gyndr.
Co si podla mna treba uvedomit je, ze ked beries tieto lieky (a nic ine nerobis), tak velka cast schudnutej vahy su svaly, takze metabolicky sa tym nic moc nevyriesi. Pocas liecby sa preto musis zamerat na udrzanie svalovej hmoty. Preto ja som dost skepticka k tomu, ze by to predpisal gyndr; ja by som bola radsej pod dohladom doktora, co by to vzal komplexnejsie. Lebo inak si mozes aj ublizit.

A inak ano, pri takej vahe ano, zvazovala vy som ich, su to lieky, obezita uz je davno povazovana za chorobu, nevidim dovod sa im vyhybat, ked su na tieto lieky dovody.

Mnoho ludom pomaha najviac zbavit sa toho "food noise", pomoze ti to menej sa fixovat na jedlo. Ale musis, musis, popritom dostatocne cvicit, nemusis kardio, ale silovy trening na svaly. A samozrejme jest budes menej, preto treba to malo, co zjes mat spravne, takze aj toho diabetologa navstiv.

Ak to ma byt naozaj, tak to musis vziat vazne.

tomirami
autor
Dnes o 21:28
@patrike

@tomirami Tvrdo povedane sa snazis malo. Nechaj si od profika navrhnut jedalny listok a cvicenie a uvidis, ze mas tak dvojnasobne porcie, nez by si mala mat.

@patrike len teraz je tých "profikov" roznych tolko, ze neviem najst doveryhodnych.. Teraz je uz hrozne vela tych akoze odbornikov co nemaju ani poriadne vzdelanie o tom a robia jedalnicky stylom ze ti to metabolizmus este viac dokasle a vypytaju za to nenormalne peniaze 😐

patrike
Dnes o 21:33
@tomirami

@patrike len teraz je tých "profikov" roznych tolko, ze neviem najst doveryhodnych.. Teraz je uz hrozne vela tych akoze odbornikov co nemaju ani poriadne vzdelanie o tom a robia jedalnicky stylom ze ti to metabolizmus este viac dokasle a vypytaju za to nenormalne peniaze 😐

@tomirami Jedalnicek ti urobi aj chat GPT, staci zadat pocet kalorii. Trenera na cvicenie k tomu si zaplatis.

tomirami
autor
Dnes o 21:41
@anonym_d9c351

@tomirami
Neviem, kto moze predpisovat tieto lieky, ci aj vseobecny, internista, endo, alebo aj len gyndr.
Co si podla mna treba uvedomit je, ze ked beries tieto lieky (a nic ine nerobis), tak velka cast schudnutej vahy su svaly, takze metabolicky sa tym nic moc nevyriesi. Pocas liecby sa preto musis zamerat na udrzanie svalovej hmoty. Preto ja som dost skepticka k tomu, ze by to predpisal gyndr; ja by som bola radsej pod dohladom doktora, co by to vzal komplexnejsie. Lebo inak si mozes aj ublizit.

A inak ano, pri takej vahe ano, zvazovala vy som ich, su to lieky, obezita uz je davno povazovana za chorobu, nevidim dovod sa im vyhybat, ked su na tieto lieky dovody.

Mnoho ludom pomaha najviac zbavit sa toho "food noise", pomoze ti to menej sa fixovat na jedlo. Ale musis, musis, popritom dostatocne cvicit, nemusis kardio, ale silovy trening na svaly. A samozrejme jest budes menej, preto treba to malo, co zjes mat spravne, takze aj toho diabetologa navstiv.

Ak to ma byt naozaj, tak to musis vziat vazne.

@anonym_d9c351 no ja s tym samozrejme pocitam ze by som cvicila aj silovy trening atd.. Vsetko co sa chudnutia a naberania svalovej hmoty tyka.. A nerozumiem preco ludia tak odsudzuju lieky na chudnutie.. Ked ma niekto vazne obezitu a nevie si s tym pomoct.. A vsetko chce robit tak ako by robil aj chudnutim bez liekov tak co je na tom take zle si pomoct? Jasne verim, ze mozu prist nejake zle nasledky atd... Ale ked lekar tvrdi, ze je to bezpečné.. Asi by sa to nepredavalo ako liek... Este ked sa to pouziva aj na liecbu pri cukrovke.... Neviem co si mysliet 😁 a stale neviem co spravit

patrike
Dnes o 21:45
@tomirami

@anonym_d9c351 no ja s tym samozrejme pocitam ze by som cvicila aj silovy trening atd.. Vsetko co sa chudnutia a naberania svalovej hmoty tyka.. A nerozumiem preco ludia tak odsudzuju lieky na chudnutie.. Ked ma niekto vazne obezitu a nevie si s tym pomoct.. A vsetko chce robit tak ako by robil aj chudnutim bez liekov tak co je na tom take zle si pomoct? Jasne verim, ze mozu prist nejake zle nasledky atd... Ale ked lekar tvrdi, ze je to bezpečné.. Asi by sa to nepredavalo ako liek... Este ked sa to pouziva aj na liecbu pri cukrovke.... Neviem co si mysliet 😁 a stale neviem co spravit

@tomirami Vyhladaj si vysledky pacientov, aky jojo efekt nastal po vysadeni.

anonym_131333
Dnes o 21:46
@anonym_ddb750

@anonym_ddb750 myslím že je to možné . Veda to potvrdzuje. Ak je poškodené už metabolické zdravie človeka tak chudnutie zdravým životným štýlom nemusí stačiť alebo bude veľmi náročné. Spomínaná inzulínova rezistencia môže byť veľkou prekážkou .

anonym_1ebc48
Dnes o 21:47
@tomirami

@tomirami Áno mám to rovnako Ja mám naopak veľmi vysoký kortizol, menopauzu a neprejedam sa..jrn podľa jedálnička čo mi navrhla lekárka a nezabudla som zatiaľ za 3 mesiace nic.Len nepriberam.Bez športu, jedine chodenie.

spongebob1
Dnes o 21:54
@patrike

Ked tu ziadne take tabletky neboli, bola tu relacia "extremne premeny", kde profi trener dosiahol so zenami krasne vysledky ako 120 kg -> 65 kg. Len upravou stravy a cvicenim. Len tabletky nic nevyriesia, ked sa nenaucis zdravo jest a cvicit. Dat dole tuk nestaci, potrebujes aj svaly.
Inak to skonci takto ;
- chudnutie s tabletkami
- tehotenstvo a uplne opustenie sa = mam tehotenske chute a dietatko si pyta svoje
Vsetky zhodene kila sa vratia naspat a pribudnu dalsie, tipujem tak 120 - 130 kg ako vysledok.

@patrike Ty tomu aj veris, ze to dali bez pomoci? Vacsina ludi ma chirurgicky zmenseny zaludok, to ale nepovedia.

anonym_6c1bee
Dnes o 22:16
@anonym_e1c854

zo vzduchu bohuzail nepriberas ani s PCOS, sledujes si kalorie? je termodynamicky nemozne aby si bola v kalorickom deficite a priberala. takze na tvojom mieste by som faktt zatla zuby a dva mesiace si pocitala kazdu jednu kaloriu. ked uvidis prve vysledky, pojde to uz len a len lahsie.

@anonym_e1c854 a keď niekomu stačí 1000 kalórii denne a priberá, tak z čoho? Boli tu aj také diskusie, minule tu jedna písala, že nedokáže zjesť 1500 kcal denne, proste zje to nasilu, aby mala KT v zelených kruhoch . Tak potom z čoho majú tie baby 80kg? Toto ma fakt zaujíma.

anonym_63e68b
Dnes o 22:34
@anonym_c812bb

Tiež som išla zo 108,znížená funkcia štítnej žľazy,bolesti chrbtice,nedostatok spánku.... každý má niečo...upravila som stravu,tak aby to bolo udržateľné,veľa sa hýbem a kilá idú krásne dolu,chce to len pevnu vôľu.drzim ti palce

@anonym_c812bb uplne súhlasím. Ja rovnaký postup (úprava stravy a pohyb), za pol roka slo dole 30kg (počiatočná vaha 92kg)