Mám skúsiť Mounjaro? Skúsenosti a odporúčania na jeho užívanie
Ahojte, chcem vediet aj nazor inych ludi k tejto veci.
Uz dlho mam problem s priberanim a tym ze neviem schudnut. Moj novy gynekolog mi potvrdil, ze mam PCOS a s tym spojenu aj inzulinovu rezistenciu.. Chcela by som uz pomaly mat dieta ale je mi jasne, ze to nebude len tak. Chcela som pred tým este schudnut ale aj ked sa snazim tak mi to nejde a som stale v tom zacarovanon kruhu.. Snazim sa snazim, nevidim vysledok a prestanem sa snazit a stale dookola.
Gynekolog mi poradil, ze mi moze predpisat Mounjaro, ze to mozem skusit napriklad na par mesiacov, ako by som chcela, ze by mi to mohlo rozbehnut schudnutie.. A ja stale neviem.. Pocula som na to vela pozitivnych a aj negativnych ohlasov. Nie je to tak ze potrebujem schudnut 3kg a za to ze si budem toto davat do tela tak zazracne schudnem.. Potrebujem schudnut aspon 30kg.. Vazim 108kg a viem, ze to zazracne nepomoze a musim samozrejme dodrziavat stravu a pohyb o co sa snazievam aj bez toho ale vaha sa hybe aj tak iba smerom nahor.
Neviem ci investovat peniaze radsej k nejakemu dietologovi ktory by mi mozno nakoniec tiez pchal toto a bolo by to este drahsie, alebo to fakt len skusat dalej sama alebo vyskusat ci by mi Mounjaro fakt aspon nejako nenakopol chudnutie. Nerozumiem uplne tym procesom v tele ale vraj kvoli tej inzulinovej rezistencii telo nechce palit tuky a toto by mi mohlo dat tie hladiny do normalu a zrazu by to islo...ale keby aj, nechcela by som to brat dlhsie ako pol roka, iba mozno nastartovat to telo. Ale zatial som nepočula o nikom takom co by to nebral aspon rok tak neviem ci by to pomohlo. Ake mate nazory? Co by ste robili na mojom mieste? Pripadne co by ste mi prosím poradili? 😊
@anonym_21fa6d a to si za 5 mesiacov schudla z tych 110 na 75? Ci to uz potom? 😁 kolko si teda schudla s mounjarom? A neboli problémy ked si otehotnela pocas užívania a potom ho vysadila? Gynekolog mi hovoril ze to by bolo v poriadku ale citala som ze to moze uskodit
@tomirami áno schudla som za tých 5 mesiacov ale s tým ze ja som naozaj išla ako píla, žiadne cheat Day a podobne :D problém nebol žiadny keď som prišla na to ze som tehotná som si už nepichla. Samozrejme prisli chute na kadečo ale celkom som to ustala. Momentálne nejdem nejaký prísny zdravý jedálniček doprajem si aj sladké podobne keď mám chuť ale neprezieram sa je mi dobre pribrala som zatiaľ 7 kíl a som skoro na konci tehotenstva a po pôrode sa určite chcem vrátiť ku krabičkovaniu 🙂
Je tu niekto čo sa mu chudnutie rozbehlo az príliš?Alebo mal nežiaduce účinky?
Mne sa páči, že všetci čo majú nadváhu majú inzulínovú rezistenciu, pokým o tom nehovorili na sieťach ani nevedeli čo to je.Nie, prezierame sa a malo sa hýbeme.Ak by to bola IR lekár ti zistí na prevencii
Mne sa páči, že všetci čo majú nadváhu majú inzulínovú rezistenciu, pokým o tom nehovorili na sieťach ani nevedeli čo to je.Nie, prezierame sa a malo sa hýbeme.Ak by to bola IR lekár ti zistí na prevencii
@anonym_3612db ale prosím ťa . Kolko ľudí chodí na prevenciu. Mne diabetes zistili keď som pil 8 litrov tekutín denne a ladviny som mal zlom stave
@anonym_3612db ale prosím ťa . Kolko ľudí chodí na prevenciu. Mne diabetes zistili keď som pil 8 litrov tekutín denne a ladviny som mal zlom stave
@jogy1984 tak to je o tvojej nezodpovednosti.Ja chodím a IR nemám a som tlsta, ale aspoň sa nevyhovaram🤪
@anonym_3612db lekar to na prevencii nezisti, zisti to endokrynolog ked uz... a to sa tam musi clovek dostat a ano.. zistili mi ju.. po rokoch mordovania sa, tak ako gynekolog pri "beznych" aj nebeznych vysetreniach (ked som riesila vynechavanie ms, a ine problemy samozrejme naivne hned u lekara) roky nevidel, ze mam pco.. cize take prispevky si odpusti :D to ze sa o tom hovori je super, lebo ludia vedia uz potom pracovat lepsie so sebou, ked vedia co im je
@anonym_3612db lekar to na prevencii nezisti, zisti to endokrynolog ked uz... a to sa tam musi clovek dostat a ano.. zistili mi ju.. po rokoch mordovania sa, tak ako gynekolog pri "beznych" aj nebeznych vysetreniach (ked som riesila vynechavanie ms, a ine problemy samozrejme naivne hned u lekara) roky nevidel, ze mam pco.. cize take prispevky si odpusti :D to ze sa o tom hovori je super, lebo ludia vedia uz potom pracovat lepsie so sebou, ked vedia co im je
@simca06022011 zistí sa to na odbere krvi zvýšenou hodnotou cukru u obvodneho
Poznám mne veľmi blízku osobu, ktorej to pomohlo schudnúť ale po nejakom čase sa bohužiaľ dostavili nežiadúce účinky ako nízky tlak, arytmia a úzkosti.
@jogy1984 tak to je o tvojej nezodpovednosti.Ja chodím a IR nemám a som tlsta, ale aspoň sa nevyhovaram🤪
@anonym_3612db to nie je výhovorka ale holý fakt . Ak si dobre spominam len minimum slovákov chodí na preventívne prehliadky oproti iným štátom EU. Čo som sa pozeral na štatistiky tak na Slovensku je 350 000 diabetikov a 140 000 pred diabetes . A odhad ďalších 150 000 ktory diabetes majú len ich nediagnostikovali. A IR má podľa predpokladu 30% populácie . Takže každý druhý človek s obezitou a nadváhou má IR . Preto vaše reči otom že si všetci sa vyhovárajú na inzulínovú rezistenciu je bohužiaľ výmysel . Ono je to naozaj epidémia
@anonym_e1c854 a keď niekomu stačí 1000 kalórii denne a priberá, tak z čoho? Boli tu aj také diskusie, minule tu jedna písala, že nedokáže zjesť 1500 kcal denne, proste zje to nasilu, aby mala KT v zelených kruhoch . Tak potom z čoho majú tie baby 80kg? Toto ma fakt zaujíma.
@anonym_6c1bee majú spomalený metabolizmus z večných diét
@anonym_6d6e29 v podstate žiadne. Na začiatku cca prvé dva týždne slabšie nárazové nevoľnosti, potom si telo privyklo.
@anonym_cbad7e Ďakujem za odpoveď. Chodíš priebežne aj na nejaké kontroly?
@anonym_ddb750 zle som sa vyjadrila, ked som v stadiu kedy sa vazne snazim tak nie nepriberam ale ani nechudnem... To ma demotivuje a upadnem zas do zleho rezimu kedy si nedavam taky pozor a priberam.. Preto zvažujem to mounjaro, ci by mi to aspon nejak nevedelo naštartovať telo a po par mesiacoch by to uz islo aj bez neho... Fakt neviem 🤦♀️ zufala som uz z toho a mam nervy sama na seba, ze kvoli tomu ze sa demotivujem tak sa nesnazim dalej a bud sa na mna prilepi dalsich par kg alebo vaha stale len stoji
@tomirami Presne to isté u mňa, aj keď sa postavím na hlavu,proste dole to nejde ani za svet. Či počítam kalórie, či cvičím, behám, som stále na tom istom. Väčšinu života som bola štíhla, potom som začala brať antidepresíva a tam to vyskočilo rapídne hore, 15 - 20 kg navyše. Aj keď som neskôr znížila dávku o polovicu, ani sa to nepohlo. Takže tie univerzálne rady o kalorickych tabuľkách, pohybe atď, len sa nad tým pousmejem. To môžu písať ženy, ktoré nemajú zdravotné problémy
@anonym_6c1bee nase ludske tela bohuzial nie su perpetuum mobile, aj ked si to niektore panie priznat nechcu. ak dotycna nepribera z fotosyntezy, tak tu energiu proste odniekial prijima. fyzika nepusti a zakon zachovania energie plati aj pre slovenky na modrom koniku. no a preco teda priberaju? olej od oka, skryte kalorie ako majoneza v dresingu (napr mas pocit ze si zjedla zdravy salat, ale ze ma majoneza skoro 700 kalorii/100g sa uz zabudne), dalsim velkym problemom je dojedanie po detoch -- dve lyzicky tu, lyzicka tam -- na jedenkrat to vela nie je, ale tak ved hadam sa to nevyhodi! konkretny priklad co mi napada -- kamoska co tiez bojuje s chudnutim si robila olovrant -- ovesna kasa a arasidovym maslom a ovocim. zdrava mnamka,ze? ked som videla ako do toho kydla tie dve velikanske lyzice orechoveho masla,skoro mi oci vypadli -- instatnych minimalne 300 kalorii len za to maslo. ale to si nezapisovala -- ved to je zdrave 🙂)
@anonym_e1c854 Len tak mimochodom priberá sa aj z rôznych liekov, kortikoidov, antidepresív, antipsychotik atď. Nie každý žerie čo mi príde pod ruku, a napriek tomu nevie schudnúť, alebo priberá
Samozrejme skus mounjaro ja som mala viac ako 110 kíl schudla som na 75 vyzerám perfektne, užívala som ho 5 mesiacov, stravu mam upravenú stále takze neoriberam a otehotnela som prirodzene co pred tým nehrozilo. Lieky ako mounjaro sú novodobé lieky na pcos ktoré pomáhajú zlepšit plodnosť a kvalitu života. Zatrpknute ženy z koníka a okolia nepočúvaj. Ale nesmieš to brat tak ze si dáš miesto balíka chipsov len pol balíka lebo viac nevládzes. Tam treba reálne prekopat celý jedálniček a návyky
@anonym_21fa6d A aký lekár ti ho predpísal? Absolvovala si predtým nejaké vyšetrenia?
@simca06022011 zistí sa to na odbere krvi zvýšenou hodnotou cukru u obvodneho
@anonym_3612db to sa veľmi mýliš, na to nestačí len hodnota glukózy nalačno a iné vyštetrenie ti bežne obvoďák z krvi neurobí. To nie je len o glykémii
Mna udivuje, ako je tu každý odborník na všetko... A pritom stačí daž do google IR a zistíte, že inzulínová rezistencia (IR) je metabolický stav, pri ktorom bunky tela nedostatočne reagujú na inzulín, čo vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi a vyššej produkcii inzulínu pankreasom. Často sa prejavuje únavou, priberaním na bruchu a chuťou na sladké, pričom zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, obezity a kardiovaskulárnych chorôb.
Teda chudnutie je veľmi obtiažne pri tomto stave, navyše komplikované prirodzeným prejavom IR, ktorým je nadmerná únava... je to začarovaný kruh a vyžaduje pomoc odborníkov, a ak je treba aj medikamentmi. Mne po komplexných a naozaj podrobných vyšetreniach bola veľmi silná IR a prediabetes diagnostikovaný a konečne pod dohľadom diabetológa, ktorý najskôr medikamentmi pozitívne ovplyvnil moju IR, som začala chudnúť. Všetky predtým vysoké hodnoty sa dostávajú pomaly do normálu a ľutijem len, že som diabetológa nenavštívila skôr. A nie je to len o liekoch, ale najmä o zmene stravy a životného štýlu, lenže aby som vôbec mohla k tejto zmene dôjsť, najskôr sme museli zvládnuť moju IR...
Ahoj. Tiež riešim túto dilemu s mounjarom či do toho ísť alebo nie. Som na rovnakej váhe ako ty. Jediný rodiel že ja mám 17mes. dieťa. A chcela by som o rok druhé. Takže by som do toho šla na max 6-7mesiacov. Chodila som cvičiť 3x do týždňa, mala som stravu, trénerku a schudla za 3mesiace až 2kg 🤦♀️.
Mne mounjaro ponúkla sama od seba moja obvodná dr. na preventívke. Už 4mesiace sa hrám s tou myšlienkou či do toho ísť alebo nie. Všetko by prebiehalo pod dozorom dr. pravidelných odberoch. Tiež som človek ktorý sa pred všetkým snaží získať čo najviac info.
Ahoj. Tiež riešim túto dilemu s mounjarom či do toho ísť alebo nie. Som na rovnakej váhe ako ty. Jediný rodiel že ja mám 17mes. dieťa. A chcela by som o rok druhé. Takže by som do toho šla na max 6-7mesiacov. Chodila som cvičiť 3x do týždňa, mala som stravu, trénerku a schudla za 3mesiace až 2kg 🤦♀️.
Mne mounjaro ponúkla sama od seba moja obvodná dr. na preventívke. Už 4mesiace sa hrám s tou myšlienkou či do toho ísť alebo nie. Všetko by prebiehalo pod dozorom dr. pravidelných odberoch. Tiež som človek ktorý sa pred všetkým snaží získať čo najviac info.
@anonym_6eb63c ja tiez rozmyslam uz cez 3 mesiace ci do toho ist ci nie 😁 ale zacinam byt zufalejsia a zufalejsia z toho ako mi nejde schudnut.. Tiez som mala aj trénera a upravenu stravu a vaha nechcela ist dole.. Tak som kvoli tomu este ochotna s dietatom pockat, ze si dam taky rok kedy sa vazne sustredim len sama na seba a na svoju cestu za zdravsim ja 😊.. a ak sa mozem spytat, takto si pribrala v tehotenstve alebo uz predtym si mala podobnu vahu? Nemala si problemy v tehotenstve alebo pri porode?
@anonym_6eb63c ja tiez rozmyslam uz cez 3 mesiace ci do toho ist ci nie 😁 ale zacinam byt zufalejsia a zufalejsia z toho ako mi nejde schudnut.. Tiez som mala aj trénera a upravenu stravu a vaha nechcela ist dole.. Tak som kvoli tomu este ochotna s dietatom pockat, ze si dam taky rok kedy sa vazne sustredim len sama na seba a na svoju cestu za zdravsim ja 😊.. a ak sa mozem spytat, takto si pribrala v tehotenstve alebo uz predtym si mala podobnu vahu? Nemala si problemy v tehotenstve alebo pri porode?
@tomirami písala som súkromne ☺️
@tomirami Ak hladas realne skusenosti ludi, ktori to maju nasadene a dalsie cenne informacie o uzivani, odporucam FB skupinu Cesta z obezity - moderní přístup k léčbě - link: https://www.facebook.com/share/g/18XSG34Jrp/?mi...
Skupina ma vyse 10 tisic clenov, su tam realne skusenosti, odkazy na odborne studie a vyskumy, rozhovory s lekarmi a pod.

@tomirami nerieš to tu na MK. Chod k lekárke nech ti porobi vyšetrenia a porozprávajte sa s ňou ci je to pre teba vhodné.
@anonym_6d39e9 nie je vhodné, aby sa k tomu vyjadrovali 50 kg dokonale modelky.