Mám znížiť kalórie pri chudnutí, keď váha stagnuje?
Začala som s chudnutím od januára, 155cm 68kg, nastavila som si KT, dalo mi to 1500kcal. To by malo vraj byť na chudnutie 1kg za 2 týždne. Mne prvé kilo trvalo 3 týždne a odvtedy sa váha nepohla. Po mesiaci od toho prvého kila síce klesla o 1kg ale šli sme na víkend lyžovať, dva dni som tam jedla 1700kcal, a odvtedy váha ukazuje zase naspäť o kilo viac a nechce sa pohnúť dole už pár týždňov. Ináč mám úplne každý deň 1400-1500kcal. Nedarí sa mi presne dodržiavať B/T/S, lebo raz prešvihnem jedno, inokedy druhé, ale nie o veľa, max 20% som mimo a kalórie vždy sedia. Môže to byť dôvod prečo nechudnem? Pozerala som si rôzne iné stránky na výpočet TDEE a tam mi vychádza že mám 1700 na udržanie a na chudnutie by som mala ísť na 1200. Mám sa držať výpočtu z KT, alebo radšej tohoto podľa TDEE a znížiť kalórie? Už tých 1500 je pre mňa veľmi náročné dodržiavať, neviem si predstaviť dať ešte menej. Šport mám cca 1h chôdze denne, cez víkend a niektoré pracovne dni aj viac, prípadne cez víkend 2h na bicykli, nemôžem náročnejšie veci kvôli nedávnemu úrazu a chôdzu dlhšie za deň už časovo nestíham, takže navýšiť výdaj nie je aktuálne možné. Poraďte prosím čo by mohlo pomôcť aby sa to chudnutie pohlo, nevadilo by mi keby to šlo hoc len kilo za mesiac ale nejde to vôbec 😭😭😭
Cvičiť a cvičiť.
Určite by som pod 1500 nešla. Chodíš ako? Rýchla chôdza ci len prechádzka?
@lucia13022023 len bežná chôdza. Bola som dolámaná + niekoľko operácií, lebo som mala autonehodu pred pol rokom a zatiaľ ma všetko bolí keď sa hýbem, aj mám obmedzenú pohyblivosť, trochu ešte krívam, takže na rýchle tempo to nie je. Chodím mimo toho ešte také bežné presuny do práce, obchodu, s deťmi do školy, to je asi 15min 4x denne, a cvičím rehabilitačné cviky, ale to nerátam.
@januska12323 mám nastavený mierny režim, tam by malo byť zohľadnené že toho pohybu mám málo. Všade čítam že nižší režim sa nemá dávať, že to je keď človek len sedí a nerobí nič. Tak ako to je?
@jaass viac cvičiť sa mi aktuálne nedá, s tým tak skoro nepohnem
može to byť aj zložením stravy. tie bielkoviny sú dôležité, plus skús zjesť najprv zeleninu, potom bielkoviny a sacharidy nakoniec ak to ide… ak máš miešané jedlo, aspoň pred jedlom si daj niekoľko súst zeleniny alebo čistých bielkovím…
Napíš cca čo jes
Este nie si ani poriadne zregenerovana po nehode, nevymyslaj so sportom ani s velkym chudnutim. Pokracuj v rezime 1500kcal a chodze co najviac ako sa ti da. Skor mozno robis nejaku chybu vo vypocte. Zapisujes po surovinach? Jes jedlo kt si sama pripravis? Mas prehlad kolko kcal realne ma porcia ktoru jes?
No zásadné je koľko pohybu máš za deň, ja mám 160 CM momentálne 60 kg ak chcem schudnúť musím ísť na cca 1250 kalórií pretože pracujem v kancelárii takže pohybu mám veľmi málo takže máš 2 možnosti pridať pohyb alebo znížiť kalórie, ja mám udržiavacie kalórie cca 1500 , sa nedivím že nechudnes....
Zapisujem všetko, jedlo si robím doma, vážim každú surovinu. Prikladám foto zo včera, kalórií dokopy 1466, cieľ kalórií splnený na 99%. Pijem len čistú vodu a nesladeny čaj, ráno kávu s mliekom a cukrom, to tam mám zapísané (zapisujem zvlášť mlieko a cukor, samotnú kávu nie, to nemá žiadne kalórie). Takto sa najem dobre, ale vydržať medzi jedlami mi je občas dlho a zjedla by som kľudne aj viacej, nie som úplne dosýta najedena. Neviem si predstaviť jesť ešte menej. Rada by som si občas dopriala aj trochu sladkosti, alebo také normalnejsie jedlá ale keď som to pár krát skúsila tak už mi na večer nevyšli žiadne kalórie a bola som hladná, tak sa mi to moc neoplatí.
@ada_alica to máš fakt málo kcal, ako to zvládaš? Bola by si prípadne ochotná napísať čo zhruba ješ? Mne je tých 1200 strašne málo 😔
fyzicka namaha moze mat roznu intenzitu. chodza spaluje viac,a ko sedenie an gauci, cize aj to je aktivita. 1-2hod takejto aktivity je celkom slusny pohyb. ked som chudla, amla som obdobia, ked som cvicila,a le aj obdobia, ked nie. no ked sa dalo, vela som chodila. chodza je lepsua samozrejme rychla.
ja vidim problem v tom, ze mozno nesplnas makronutrienty. no tu zavisi od toho, ako konretne to nepslnas, mozno to nebude zle, alebo naopak mozno bude.
dolezite je splnit hlavne bielkoviny. tuky asacharidy sa navzajom nahradzaju. ked si odpocitas z tych kalorii nielkoviny, tak mas spalit na tukoch a sacharidoch urcite mnozstvo kalorii, ale je ulne jedno ako to mas v tych 2 hodnotach rozlozene, ak splnas kalorie. no tie bielkoviny musia byt tych 100g,a ko tam mas.
a este je tu jedna vec. nie si pred ms? ak ano, teraz vahu nepovazuj za relevnatnu. hormony proste dvihaju hmotnost. ja osobne to mam odsledovane, ez po zaciatku ms mi vaha klesla az 8-9den.
co sa tyka nadstaveni, skusim pozriet, ako to vychadza. aky mas vek?
1500 máš problém dať??? nesranduj, potom máš zlé zloženie jedla 🤷 ak spapáš veľa zeleniny tak musíš byť sýta aj do tých 1200
Ja som sa dnes vošla do 1172kcal... mám 71,5kg, chudnem od polky novembra z váhy 78kg, KT mi vypočítalo niečo okolo 1350kcal na deň
co sa tyka tych jedal, je fajn, ze splnas. no ak chces zjest medzi jedlami, musis vymenit kaloricky nevhodne potraviny za menej kaloricke.
mas taam 8ml oleja, to je pomerne dost. ja si davam pod jedlo kludne 2ml a samozrejme neprilnavu panvicu. keby uberies len 5ml oleja, budes mat o 45kcal menej.
ten cheddar - to ma strasne vela kalorii a asi aj vela tukov. 100g ma az 400kcal. najmenej tucne syry maju okolo 250kcal. keby das 25g takeho syra, budes mat o dalsich 40kcal menej.
vsetky strukoviny a obilniny obsahuju pomerne dost sacharidov. mas tam kukuricu a aj tortilu. este neviem ako ta zeleninova zmes, to sa mi enchce hladat. v kazdej porcii yb mala byt kazda zlozka,a le tieto dve su obe sacharidove. keby nedas kukuricu mas opat o 24kcal menej, to uz mas skoro 110kcal usetrenych na sladkost. no tu b bolo vyhodnejsie asi nahradit tortilu. keby das 100g zemiakov, pripadne ak vies, tak aj menje, tak mozes nechat aj kukuricu a ziskas 100kcal. cize ak to nechas s kukuricou by si usetrila uz 185kcal, ak by si kukuricu nedala, tak usetris dokonca okolo 210kcal.
ked si chces dat sladkost, nedaj si ku kazdy den a vtedy ked si das, nedaj mandle. su zdravsie, akos ladkost,a le mandle byvaju fakt dost kaloricke.
a este ma tam dost provokuje ten rozok. ja osobne jedavam casto celozrnny chlieb z Tesca - s nazvom American ... pripadne ten ich tesco. ten prvy ma len okolo 100kcal, ten druhy neviem, mozno este menej, lebo je mensi, aj ked z toho by som si mozno dala aj dva. no ak chcem ubrat z kalorii, tak dam prec korku, ktora mi ajtak nechuti a uz mam skoro o polovicu menej kalorii.
pripadne teraz jedavam Knackebrot, 2 maju 87kcal.
ja to mam dnes takto a to som po odfoteni zistila, ez sa mi kasu podarilo nahodit 2x. po zmazani som zistila, ze by som mohla este nieco zbodnut. no asi dam skor jahody. mozno s greckym jogurtom. musim skontrolovat, ako to vychadza.
este musim upozornit, ze niekedy potraviny ponahadzujem kadejako, ze napr to co som zjedla poobede, dam do desiaty a pod. dnes som asi len syr dopisala na 2.veceru,a j ked som ho jedla skor. no evadi, dolezite je, ez je tam.
inak mam obdobia, ked si dam sladke - trosku a som v pohode, ale inokedy to u mna rozbehne taku zravu, ze radsej odporucam, vyhnut sa tomu, lebo potom je tazke udrzat sa

Hodina chôdze nie je šport, tam bude problém.