icon

Mám znížiť kalórie pri chudnutí, keď váha stagnuje?

13. mar 2025

Začala som s chudnutím od januára, 155cm 68kg, nastavila som si KT, dalo mi to 1500kcal. To by malo vraj byť na chudnutie 1kg za 2 týždne. Mne prvé kilo trvalo 3 týždne a odvtedy sa váha nepohla. Po mesiaci od toho prvého kila síce klesla o 1kg ale šli sme na víkend lyžovať, dva dni som tam jedla 1700kcal, a odvtedy váha ukazuje zase naspäť o kilo viac a nechce sa pohnúť dole už pár týždňov. Ináč mám úplne každý deň 1400-1500kcal. Nedarí sa mi presne dodržiavať B/T/S, lebo raz prešvihnem jedno, inokedy druhé, ale nie o veľa, max 20% som mimo a kalórie vždy sedia. Môže to byť dôvod prečo nechudnem? Pozerala som si rôzne iné stránky na výpočet TDEE a tam mi vychádza že mám 1700 na udržanie a na chudnutie by som mala ísť na 1200. Mám sa držať výpočtu z KT, alebo radšej tohoto podľa TDEE a znížiť kalórie? Už tých 1500 je pre mňa veľmi náročné dodržiavať, neviem si predstaviť dať ešte menej. Šport mám cca 1h chôdze denne, cez víkend a niektoré pracovne dni aj viac, prípadne cez víkend 2h na bicykli, nemôžem náročnejšie veci kvôli nedávnemu úrazu a chôdzu dlhšie za deň už časovo nestíham, takže navýšiť výdaj nie je aktuálne možné. Poraďte prosím čo by mohlo pomôcť aby sa to chudnutie pohlo, nevadilo by mi keby to šlo hoc len kilo za mesiac ale nejde to vôbec 😭😭😭

merlinja
13. mar 2025

@biba_18 pijem teraz ráno, 26g bielkovín, viackrát denne to už nechcem

majamat
13. mar 2025

@merlinja ja mam bielkoviny znizene, ale zvladam naplnit aj vyssie. no mna zapekaju. nie je vsetko zlato co sa blisti.
ano bielkoviny zasitia a ano spaluje sa pri ich traveni najviac kalorii.

no narazila som aj na info, ze oblicky maju s vyssim prijmom problem, nasledne mi raz dal na toto niekto link, ze nebolo dokazane zlyhavanie obliciek. no tu nejde o zlyhavanie, ale prepustanie mineralov vdaka vyssim prijmom bielkovin. co nie je to iste. tak neviem.

odhliadnuc od toho je tu dalsia vec, asi tentokra tdokazana, ze poskodzujucrevnu mikrobiotu, ktoru uz tam mame v ovela horsom stave ako nasi predkovia.

dalsia vec je, ze sice ich travenim sa pspotrebuje viac energie, no su na travenie narocne. ja osobne mam menej kyseliny v zaludku a preto mozem mat s travenim problem. moznoa j to je dovod, preco mam z nich zapchu, lebo nei su dobre spracovane.

a nedavno soms a dozvedela dalsiu info, pri metabolizme bielkovin vznika najviac odpadovych latok, cim sa zatazje pecen.

takze z bielkovinami to anozaj netreba nijak extremne prehanat, lebo ti co odporucaju vyssie davky, vzdy popisuju len jednu stranku ich prijmu. negativna nikdy nespomenu a podcenuju. vystudovani dietologovia, ci vyzivoy poradcovia az tak vysoke davky neodporucaju a ti mi pridu rozhodne kompetentnejsi,a ko nejaky fitnes treneri.

majamat
13. mar 2025

no ak sa znizi prijem bielkovin a navysi sa prijem tukov,a lebo sacharidov, bude chudnutie zakonite pomalsie. je tu druha moznost, znizit bielkoviny,a le zaroven aj prijem kalorii, ktore by tieto bielkoviny pokryli, keby boli zjedene.
cize ak zjem o 20g menej, musim ubrat z celkoveho prijmu 80kcal.

ada_alica
13. mar 2025

Ak chces napíš mi súkromnú správu pošlem ti približne čo ja jem

lujza123
13. mar 2025

Autorka, v prvom rade sa vykasli na ten cukor, zbytočne si ním sabotujes chudnutie. Fakt káva s cukrom? Načo. Rafinovaný cukor je jed, spodobuje závislosť a ta sladká káva hneď zrána ti úplne rozhádze organizmus (vyskočí ti glukóza aj inzulín).
Proste neslad, za pár dni si zvyknes aj zabudnes ze si kedy sladkú kávu pila

Do jogurtu si daj rozpuceny banán alebo nejaké alternatívne sladidlo ako cakankovy sirup, stéviu, med …

Namiesto bieleho rožku skús celozrnný chlebík, zasyti ta na dlhšie. Alebo také ovsené vločky

Tortila je fajn, ale ver tomu ze ked si dáš namiesto nej 150 g ryže alebo zemiakov budeš ovela ale ze ovela sýtejšia s tými istými kcal

Zelenina - pridaj viac tej zelenej, napríklad ľadový šalát (s balzamikovou octom, olivovým olejom), kľudne aj na pare či na panvici opečenej brokolici, stopkovy celer, pekinsku kapustu, cuketu, ruzickovy kel … naozaj sa z nej dosýta najes ..

Naopak kukurica a červená paprika moc vhodne niesu - majú dosť sacharidov, toho treba tak primerane

Ináč ja žijem na 1350- 1400 kcal a hladná niesom ani náhodou. A to aj každý deň budto cvičím alebo behám, dá sa to. Len treba jesť vhodne kombinácie

majamat
13. mar 2025

@lujza123 ja som skusala mnohokrat, ale ja kavu bez osladenia nevypijem. proste nie. pijem ju sladku, lebo mi tak chuti, nebudem pit kavu, ktora mi nechuti. preto chapem autorku.

autor
13. mar 2025

Ďakujem všetkým za skvelé rady. Máte pravdu, myslela som na viaceré drobnosti (napr tá káva s mliekom a cukrom, kukurica a iné) že je to len málo kcal tak si to môžem dovoliť, ale keď sa to nazbiera spolu, tak to už spraví dosť kcal čo by som ešte vedela ušetriť bez toho aby som bola viac hladná. Asi je problém aj to že často sa snažím robiť si jedlo z toho čo máme doma a nechcem aby sa to pokazilo, vlastne dojedam zbytky a to nie sú úplne vhodné jedlá. Napr včera ten rohlík, tortila, kukurica, to boli všetko veci čo zostali po predošlom dni tak som ich chcela zúžitkovať. Olej som odvážila koľko šlo na panvicu, celkom dosť sa mi tam odlialo, asi si zoženiem radšej ten v spreji, lebo takto priamo z fľaše sa mi vždy odleje zbytočne veľa. Kávu si myslím že zvládnem vynechať úplne. Keby som takto len 150kcal ušetrila, už sa to možno prejaví na výsledku a pritom to bude celkom bezbolestné. Ste tu naozaj skvelé, ďakujem vám 👍

majamat
13. mar 2025

mozes si aj doriat,a le potom musis inde ubrat. nastastie KT ti to strazia.
ja som jedla aj vyprazany syr, ale robila som si ho castokrat nasucho, pripadne som si len struhanku namocila, tak som si to aj odvazila s tym olejom a tak vyprazila a teda jedla som to bez prilohy, ale dala som si k tomu zeleninu. cize da sa vselico, no musis to vyvazit, aby si splnila makronutrienty

merlinja
13. mar 2025

@majamat No ja som s tými bielkovinami az tento týždeň začala - od soboty. A keď teraz nad tým rozmýšľam, tak vlastne som bola na wecku menej často ako bežne, a včera som si uvedomila že mi inak pachne moč - tak ovocno 😅. Len ja som prestala jesť sladkosti, fakt som nič sladké od soboty v ústach nemala, tak to môže byť aj tou zmenou. Ono ja zas ani chudnúť výrazne nepotrebujem, ale 3-4kg by potešili. Len dostať do seba97 g bielkovín je teda miestami nemožné. Dnes som ich dala, ale tuky mám na 185% a sacharidy na 144%. 🤣🤣🤣

majamat
13. mar 2025

@merlinja fuha, no to je moc. ja som mala vcera menej bielkovin o 11g, ale to robi 44kcal.
tuky som presvihla o 12g, co je 198kcal, ale sacharidov som zjedla o 83g menej, co robi o 332kcal menej. cize v zasade som zjedla asi o 130kcal menej na tukoch a sacharidoch. to je celkom fajn

biba_18
13. mar 2025

veď ja mám taký bazal…že 1340 😮

amelia89
13. mar 2025

prebohaaaa tak to co su tu niektore za rady je ako z casopisu Slovenka z 1986 typu: nejedz po 17 a daj si 1 mrkvu, boze baby ved sme sa pohli vedecke studie ukazuju uplne inak.
Autorka, pozri sa, toto chce len chvilu casu, ty sa tu nebicuj za kavu s cukrom a kukuricu preboha.
Ja som za 7 mesiacov schudla s KT 13kg (zo 73-60). Kazdy bozi den som mala nieco sladke co sa mi tam voslo,a ano aj chleba a ano aj cukrik a ano aj nanuky. Mam 2 male deti a potrebujem to na nervy 🤣
Chodza je absolutne super pohybova aktivita a navyse 1 hodina denne ak ides aspon priemernym tempom to spalis fajne 😊
Len to chcem povedat ze: mne vaha napr stala aj 3-4 tyzdne ja som myslela ze ma porazi z toho ale bolo to len o konzistentnosti. ak to mas dobre vypocitane, je to VIAC ako tvoj bazalny metabolizmus tak potom zbytocne si budes odriekat dalsie jedlo. 1500kcal nie je fakt vela jedla, ja som bola na 1600 a proste musis sa v niecom obmedzit, ak nejes salat so salatom posypany salatom.
drzim palce ☘️

taktotedanie
14. mar 2025

Urcite by som nesla kcal dole
Pitny rezim?

hopsas
14. mar 2025

Mne KT vypočítali na schudnutie 1200 kalórií ale nefungovalo to. Váha stagnovala. Ubrala som 100 a ide to. Podľa mojich skúseností to treba sledovať a skúšať čo zafunguje. No a samozrejme váha sa mení aj počas cyklu mne to lieta hore dole aj dve kilá.

lujza123
14. mar 2025

@biba_18 to mám aj ja taký bazal ze 1340, ak chcem schudnúť tak 1400 … na udržanie max 1500-1600, ak zjem viac váha okamžite vystreli hore.
Podľa kalorickych tabuliek by som mala na chudnutie zjesť 1800 kcal 🤷🏼‍♀️…Mam aktívne zamestnanie + veľa športujem

Môže za to štítna žľaza, proste patrím k tým šťastlivcom co sa zatiaľ metabolizmus s liekmi neupravil, niekedy to trvá roky a niekedy sa neupraví vôbec ..

Z môjho pohľadu je 1500 kcal už celkom príjemne množstvo jedla a dá sa s tým žiť. Každe telo je ine, ak sa jej mesiac váha ani miery nepohli tak treba budto počkat ďalší mesiac alebo trosku ubrať podľa mňa

biba_18
14. mar 2025

@lujza123 ja sa viem napráskať do nemoty aj s 1200 - ale nechcem, chcem niečo udržateľné 🙂 a samozrejme, pri poruchách štítnej žľazy sú čísla iné ako u bežných žien ...

katies0410
14. mar 2025

1500 je podľa mňa malo,preto nechudnes.

majamat
14. mar 2025

@katies0410 vela sa hovori, ze ak ide clovek pod bazal, tak nechudne. no mne to pride ako nezmysel. ako ano, oze sa stat, ze sa organizmus zblazni a nechudne. no casto sa zabuda na zadrziavanie tekutin u zien pocas ms cyklu, co navysi vahu. cize zena v slutocnosti chudne, len to nevidno na vahe. pripadne mnohi zabudaju aj na drobnosti, o zjedia. urcite by sme v mnohych pripadoch nasli chyby pri zaznamoch,.
dalsia vec je, ez KT nadstavuju akysi standard. no u kazdeho to neplati rovnako, lebo kazdy organizmus je iny. ak si postavime 2 uplne rovnako velke a arvobako aktivne zeny, teda zdanlivo rovnako, tak urcite najdeme odlisnosti a zatial co jedna chudne pri nejakych kaloriach, ta druha musi ubrat este o 100-200kcal aby chudla rovnako.

je vcelku zaujimave, ze aj psychomotoricke tempo ( PMT ) robi svoje. aj leziaci clovek so zvysenym PMT bude stihlejsi ako ten, co ma PMT znizene.

cize je toho velmi vela, co moze chudnutie ovplyvnovat a ak niekto nechudne pri nejakom prijme Kcal, hoci sa zda byt nizky, mozno by sme nasli dovod, no vyslovene nizky prijem chudnutie nezastavuje.

su ludia ktori hladuju a chudnu, pricom nezjedia ani 10% zo svojho bazalu. cize tato teoria,c o tu panuje je podla mna nezmysel.
dokonca toto presne vyjadrila j jeden fitnesak, co robi videa na youtube. ze aj pod bazalom sa chudne. len telo viac trpi.

karinly
14. mar 2025

8g cukru do kávy je viac ako porcia kávy

majamat
14. mar 2025

@karinly mnev by to bolo malo.

majamat
14. mar 2025

@karinly nehovoriac o tom, ze v chlebe, zemiakoch a kdekolvek inde je sacharidov ovela viac. je uplne jedno, ci to je v potravine, ci samostatne, stale su to "rychle cukry" a 8g je malinko.
nie som zastancom definitivnych rozhodnuti pri diete, potom pri neodolani prichadzaju vycitky, sklamanie a opacny efekt - zravost zo zleho psychickeho nadstavenia a zlyhanie.
radsej si dat trosku cukru a byt v pohode. pokial sa zmesti do nadstaveni KT ( vratane makronutrientov ), potom je vsetko OK.

jeden vyzivovy poradca z tychto veci tiez nerobi tragediu. a tento prisup sa mi paci. on take prisne nadstavenia tiez neuzava. navyse to nie je ani dlhodobo udrzatelne, lebo po dietovani sa clovek ciastocne k povodnej strave vrati, aj ked by sa mal len ciastocne, no pri takom prisnom dietnom nadstaveni nastane taky obrat, ze to bude mat akurat jojo efekt.

autor
14. mar 2025

@karinly tá káva má dokopy 350ml, je tam 8g cukru, 50ml polotucneho mlieka a zvyšok voda. V takom množstve ten cukor ledva cítiť, je to akurát na odstránenie horkosti z kávy.

xnatalkax
14. mar 2025

@januska12323 a co je podla teba hodina chodze vkuse?

autor
14. mar 2025

@taktotedanie vypijem okolo 1700ml, ak si dám dlhšiu prechádzku tak viacej. Pijem vodu, sódu, niekedy si do toho dám aj citrón, ku večeri jednu šálku zeleného čaju (bez cukru) a jednu šálku kávy ráno. Popravde príjem tekutín som nikdy neriešila, pijem ako som smädná, nie nejako nasilu väčšie množstvá, vlastne ani neviem koľko by som po správnosti mala piť.

taktotedanie
14. mar 2025

Cim menej pijes tym telo visc vody zadrzuje, pijes zalostne! malo, kava sa nepocita za tekutiny
Spravny pitny rezim ti vie spravit aj 2-3kg na vahe a menej nafuknute brucho

majamat
14. mar 2025

mas pit 30-40ml/kg hmotnosti.
samozrejme v chladnom obdobi s minimom aktivity staci nizsie cislo. pokial aktivita stupa, rpiapdne stupa teplota ovzdusia, tak skor to vacsie cislo.

pozor, je v tom aj tekutina zo stravy. dost zavisi od toho, aku stravu mas. ak je viac sucha, podiel tekutin tam bude nizsi.

hoci sa hovori, ze kava, mlieko a pid nie je tekutina, ale to je len ciastovna pravda. cokolvek, co obsahuje vodu, ta voda sa sprava stale ako voda. pri kave je akurat rozdiel v tom, nie ze by to nebola tekutina ( samozrejme nie cely objem tej kavy ), ale kava je mocopudna, cize pomaha odburavat vodu, co je vlastne aj dobre, lebo ked sa viac drzi v tele, nie je to idealne. no v zacislosti od toho, ako tot voje telo potrebuje, je dobre o nieco viac vypit. z jedal polievky a pod. maju najviac tekutin. vsetko tekute. aj taky ogurt ma vyssi podiel tekutin, ako napr chlieb, ale aj ten ma nejaky podiel tekutin, chlieb ich ma malo,a le keby nemal takmer ziadne, bol by z neho suchar.

co sa tyka podielu vody v strave, tusim som videla ze az 800-900ml je v strave, co sa mne osobne zda vela, ale ak je strava prevazne tekutejsia, tak by sa to k tomu mohlo blizit. no skor by som sa prihovarala k cislu do 500ml, ale tiez zavisi aj od mnozstva stravy. ozaj,aj zelenina a ovocie ma velky podiel vody.
kto vie, ci je nejaka tabulka,vobec netusim.

majamat
14. mar 2025

nasla som nieco

majamat
14. mar 2025

aj tu je nejaka tabulka. by som ani neverila, ze nieco take najdem

autor
14. mar 2025

@majamat to sú fakt zaujímavé údaje, mnohé ma dosť prekvapili. 30-40ml na kg to mi vychádza okolo 2-2,7l, takže keď pijem 1,7l stačí aby som zo stravy mala 300ml a už je to akurát. To asi aj dosiahnem lebo jem každý deň aspoň 100g čerstvého ovocia, 200g zeleniny, to má veľký podiel vody, do toho jogurt, cottage, to sú tiež dosť šťavnaté veci. Ale skúsim to ešte navýšiť, to by nemal byť problém, len nechcem večer piť nech nemusím potom v noci behať na wc 😀