icon

Prečo priberám?

14. máj 2025

Uz som zufala. Od oktobra som 8 kg, nic som nemenila, ani stravu ani pohyb. Dokonca mam tetaz aj traviace problemy, uz 2 tyzdne fungujem na detskych porciach a vaha isla hore o 1,5 kg. Nejem sladke, mastne, smazene, chipsy. Hybem sa ako predtym. Z liekov beriem len bisocard ale ten beriem uz 2 roky

Strana
z2
zuzanaam
17. máj 2025
@lujza123

@zuzanaam volá sa to autoimunny protokol - je o tom dosť kníh odporúčam kúpiť, aspoň tomu človek porozumie. Pripadne túto knihu na foto, tam je to vysvetlené preco úprava stravy a dokedy
V podstate vylúčis všetko co by mohlo spôsobovať problem/intoleranciu.
Po pár mesiacoch môžeš postupne zaradit naspäť niektoré veci a odsledovať si co ti spôsobuje problémy.

Hlavne treba vylúčiť lepok (múku a všetko z nej) mliečne výrobky, cukor, sóju.
Obmedziť obilniny a sacharidy celkovo, namiesto toho jesť skôr zdravé tuky - dá sa to aj v kalorickych tabuľkách prehodiť

Akoze zo začiatku je to dosť obmedzujúce ale dá sa na to zvyknúť, dá sa najest do sýtosti. V podstate vacsinou jem mäso so zeleninou, ovocie, vajíčka, strukoviny, kokosový jogurt, orechy, orechové masla, semiacka, do kávy ovsene mlieko, mám aj vegan proteín .
Už sa takto stravujem druhý mesiac a teda aj som konečne schudla, odpuchla (mne fakt predtým telo hrozne zadržiavalo vodu) a môžem zjesť normálne množstvo kalorii. Ja som predtým živorila na 1400 kcal co je v podstate môj bazal a čokoľvek navyše sa okamžite prejavilo priberaním

Akoze podľa knihy by som teraz mala ďalších 6 týždňov vyradit ešte viac potravín, ale to už je na mňa moc, budem jesť to co teraz a počkám si na vysetrenie za pár mesiacov či sa ta štítna ukludnila a uvidim. Mne ide hlavne o to aby sa mi nezvyšovali lieky, nemala som nadvahu a neprepukli nejaké ďalšie autoimúnne ochorenia. Lebo ked už mas jedno tak je tam riziko ze sa časom prejaví aj ďalšie

@lujza123 vďaka za odpoveď. Tú knihu mám aj niektoré ďalšie, autoimunitný protokol dodržiavam, jediná zmena čo bola, že mi po vyradení lepku (cca na 5 rokov, teraz ho trocha jem, protilátky sú OK) klesli protilátky proti šž, ale váha stále stúpa a aj únava, ktorú mám 10 rokov brutálnu a parametre T4, TSH mám rok od roku horšie. Ale som rada, že Ti to pomáha, mne žiaľ len čiastočne.

lujza123
17. máj 2025
@zuzanaam

@lujza123 vďaka za odpoveď. Tú knihu mám aj niektoré ďalšie, autoimunitný protokol dodržiavam, jediná zmena čo bola, že mi po vyradení lepku (cca na 5 rokov, teraz ho trocha jem, protilátky sú OK) klesli protilátky proti šž, ale váha stále stúpa a aj únava, ktorú mám 10 rokov brutálnu a parametre T4, TSH mám rok od roku horšie. Ale som rada, že Ti to pomáha, mne žiaľ len čiastočne.

@zuzanaam ja mám pocit ze hlavne to vyradenie sacharidov zo stravy urobilo veľa. Aj sa naozaj veľa hýbem, fakt ze 6 x za týždeň nejaký šport/pohyb + prerušovaný pôst.
No môže to byt ako píšeš ze teraz niečo pomôže, zajtra nemusí, mne štítnu potvrdili pred 2 rokmi tak bohvie ako to skončí.
To je presne ako s liekmi na štítnu, niekomu pomôžu a niekto ako keby ani nic neužíva, ťažkosti ma stále.
Každopádne aj čiastočná pomoc je pomoc, nikdy nevieš ako by ti bolo keby sa roky stravujes klasicky 🤷🏼‍♀️

zuzanaam
17. máj 2025
@lujza123

@zuzanaam ja mám pocit ze hlavne to vyradenie sacharidov zo stravy urobilo veľa. Aj sa naozaj veľa hýbem, fakt ze 6 x za týždeň nejaký šport/pohyb + prerušovaný pôst.
No môže to byt ako píšeš ze teraz niečo pomôže, zajtra nemusí, mne štítnu potvrdili pred 2 rokmi tak bohvie ako to skončí.
To je presne ako s liekmi na štítnu, niekomu pomôžu a niekto ako keby ani nic neužíva, ťažkosti ma stále.
Každopádne aj čiastočná pomoc je pomoc, nikdy nevieš ako by ti bolo keby sa roky stravujes klasicky 🤷🏼‍♀️

@lujza123 za mňa je autoimunitný protokol fajn, aj mne pomohol na tie protilátky. Len sa snažím prísť na to, prečo aj bez protilátok som s hormónmi šž z roka na rok horšie.

Strana
z2