Prehľad stravy: Čo znamenajú farebné označenia?
Ahojte,
čo to znamená, ak mám celkové kcal za deň v zelenom, ale tuky v červenom? Znamená to, že za ten deň priberiem aj ked celkovo som jedla v norme?
Nie
Nabuduce si postrazis aj tie tuky, ked si rozklines zistis ktore polozky ich najviac obsahovali
ak mas kalorie ok, tuky navyse, niekde musis mat menej.
teraz je dolezite, kde mas menej.
ak mas menej sacharidy, je to ok, ak mas ale menej bielkoviny, znamena to, e prijmas viac zloziek, ktore sa dokazu ulozit do tukovych zasob. tam sa ukladaju totiz len tuky a sacharidy. bielkoviny nie.
@majamat cize ak presvihnem bielkoviny je to okej?
fuuuch, 200%, ja som v strese keď mi tuky vyjdú 120 😂😂
kde je problém? nemáš vyvážené makronutrienty. nepriberieš, ale nie je to zdravo vyvážená strava… ješ málo zeleniny, ješ menej bielkovím než by si mala a ješ priveľa tučných jedál…
to ako keby si jedla porciu pirohov s veľa škvarkami. alebo mastnú lokšu s kačacou masťou… alebo také dačo ☺️
ano. aj ked budu v zelenom je to ok. nesmu byt v cervenom ( tusim cervena oznacuje nizene mnozstvo )
Fuuuuuuu to ai teda hodne prestrelila, rozklikni co tam mas a co si zjedla a to skus zlepsit
Ani bielkoviny by si nemala stale presvihnut
Potom mozes tabulky vypnut ked ich nevies dodrzat
Rob tak a jedz tak aby si mala vsetko zelene
Málo bielkovín, takmer žiadna vláknina a brutál veľa tuku. Toto nie je zdravá strava. Skús mať pestrejší jedálniček.
Toto tam mám. Akoo je mi jasné, že zdravé to nie je, ale skôr že či to niečo ovplyvní a že či pri priberani mam pozerat na celkove kcal alebo na tie čiastkové. 😄 Iný deň som zas presvihla bielkoviny. Toto je môj 3. deň zapísaný, tak som prekvapená aj ja ze 200% tuku. Mala som spagety so syrovo zeleninovou omackou. Brokolicovu polievku. 1 palacinku s postruhanym jablkom a tuniakovy sendvic. Asi to majonéza v sendviči zdvihla.
@taktotedanie Ako prepáčte ale ze mam vypnut tabulky za to ze sa neviem zmestiť po 3. dňoch používania. Ved to by som musela riesit len, čo zjem a nesústredit sa na realny zivot ked neviem este tabuľkové pomery naspamäť z hlavy.
To by každý druhý musel vypnúť tie tabuľky keby mu to nešlo hneď od prvého dňa len dobre.
teraz som si vsimla foto.
takze tuky+ sacharidy, co su teda zlozky, ktore sa ukladaju a ktore chceme redukovat z tukovych zasob, preto potrebujeme, aby boli v deficite, tie mas v tabulkach nadstavene tak ze to robi spolu 944kcal + kcal na bielkoviny.
ako som pisala, sacharidy a tuky sa daju navzajom v organizme nahradit, aj ked ma to urcite svoje zakonitosti.
a teda ty mas sice celkove kcal v norme, ale aj napriek tom si ich o 13% prekrocila. a teda hlavne je, ze mas aj bielkoviny pod normou. cize skoro 200kcal navyse + nieco cez 100kcal co bol priestor pre bielkoviny.
takze ked prepocitam zjedene tuky a sacharidy, robi to ti presnejsie zjedenych 1275kcal+bielkoviny. cize si zjedla na tychto 2 zlozkach, ktore potrebujes uberat koli chudnutiu o 331kcal viac,a ko si mala zjest. co znamena, ze v zasade dnes nie si v kalorickom deficite, len si mala nizsi prijem bielkovin.
ked si vezmes, keby este doplnis bielkoviny, ktore treba, tak by si mala kaloricky prijem 1636kcal.
trosku mi to matematicky nevychadza, lieta mi tam asi 30kcal,a le to je minimum. moc sa mi nechce patrat preco.
@majamat Dakujem za rozpisanie. Cize ak to spravne chápem tak kaloricky deficit ovplyvnuju hlavne sacharidy a tuky, nie celkové kcal? Ak nepočítame ze som 13% nad celkovým kcal.
Hej mne to tiež hlava nebrala ze mam dokopy na sacharidy a tuky skoro 300% a dokopy celkove kcal za deň len 113%. Predpokladala som ze uz aj celkový kruzok bude červený.
nemáš sacharidy a tuky 300% - máš sacharidy 93% z množstva ktoré ti vypočítali tabuľky a tukov si zjedla 2x viac ako si mala ...
bielkoviny su dolezite, lebo su stavebnou zlozkou organizmz, nie zasobnou, ako tuky a sacharidy. bielkoviny amme urcite tiez niekde v tele uskladnene, tiez sa anchadzaju tma, kde ich treba,a le teda okrem toho v tukovych zasobach su hlavne tuky a sacharidy, ktore su prerobene na tuky.
ak by si aj prekrocila tuky, no sachyridy mas malo, tak sa navzajom nahradia, no nemozes mat sacharidy v norme a tuky dvojnasobne, to efekt na chudnutie nema.
v tele sa vzdy najskor spotrebuju na energiu sacharidy, az potom tuky. na uskladnenie sa naopak pouzivaju hlavne tuky, lebo sacharidy je narocne prerobit na spravnu forbu - cize na tuk, ktory sa ulozi do tukovych zasob, ale samozrejme, ak zjes sacharidov malo, tak tovj organizmus potrebuje energiu doplnit niecim nahradnym, cize tukmi. najskor pouzije tie z jedla a ak ma malo, potom z tukovych zasob.
cize najskor spotrebuje sacharidy, potom tuky z jedla a potom tuky zo zasob.
samozrejme tiet zlozky su potrebne aj inde, nielen an energiu, no inde ich treba mene.
bielkoviny sa tiez neikd eulozia,a le hlavne sa vyuziju na mnohe tie procesy, ktore v tele prebiehaju. su stavebnou zlozkou, cize tvorba novych buniek - co znamena aj regeneracia tkaniv, preto je kolagen proti starnuti - je to bielkovina, zazraky neurobi, ale pomoze drzat tkaniva v dobromstave. tiez ich potrebujeme na tvorbu hormonov a asi aj roznych enzymov, protilatok a pod.
a teda nemozes napr 30% sacharidov nahradit 30% tukov.
ide o to, ze 1g sacharidu ma 4kcal a 1g tuku az 9kcal, co je skoro 2-nasobok a denna spotreba sacharidov je vyssia niekolkonasobne,a ko spotreba tukov.
ked u teba prepocatam 1/3 z oboch, tka to vychadza 126cal tukov a 176kcal sacharidov ( cize z oboch 33% ), toto nepasuje.
najlepsie je odpichnut sa od toho, aby si mala splnene bielkoviny a kalorie, ale nie ze v zelenom, ale aby boli blizko tej hodnoty, co tam mas. teraz si bola v zelenom a skoro o 200kcal nayvse. a zvysok ti bude kaloricky sediet, ci zjes viac toho,a lebo toho. no fakt je, ze dvojnasobku tuku by som sa radsej skusila vyhnut. je urcite lepsie udrzat to priblizne v tych hodnotach, ktore su prednadstavene.
pozeram, na to kde si kolko tuku zjedla. no same potraviny s vyssim obsahm tuku, na mlicne vyrobky si treba dat pozor.nemusis ich vysadt, niektore sa daju nahradit aj nizkotucnymi, pripadne nezjest ich tolko, aby si mala vela takychto potravin za den.
chude maso obsahuje vela bielkovin a malo tuku ( hlavne kuracie ). ja kupujem aj mlete so znizenym obsahom tuku v Tescu. tiez ryby maju bielkoviny a tuku malo. maso neobsahuje zoadne sacharidy. samozrejme aj sunka je na tom podobne.
okrm toho strukoviny obsahuju viac bilekovin, okrem toho sacharidy a vlakninu. orechy maju niektore viac bielkovin,a le aj tuku maju vela, su vhodne,a le nei vo velkych mozstvach. patrai medzi najkalorickejsie potraviny.
Ta syrova omacka so smotanou a slahacka urobili svoje
Jednoznacne a do toho slahacka a syrova omacka, snaz sa lepsie rozvrhnut jedlo, inak to naozaj mozes vzdat..do toho tu nejde o udrziavanie celkovych kcal ked v podstate jes taketo blbosti..
Musis sa naucit jest zdravsie inak sa vratis k starym zvykom a budes jest dalsie blbosti a budes priberat
@autorka a keby si mala premium verziu, asi by si bola nemilo prekvapena o kolko by si presvihla cukor, ten ide hore najlahsie. Ked som zacala s neplatenou verziou, tak som bola spokojna, ze super, sacharidy pod normou a potom som si kupila platenu verziu a cukor zrazu 300%. Ma skoro vyrutilo. Len obycajne jablko spravilo 2/3 z denneho prijmu cukru.
@nelca84 ahoj, ako vyzerá prosím tá tá detailná analýza jedálnička v platenej verzii ?
@lenuska9999 vidis navyse cukor a sol a uz neviem, ci v tej neplatenej vidis aj zoznam Ecok, ake v platenej to vidis. A vies si pridavat aktivity pocas dna, ale ja to nerobim. Ved mozes vyskusat na 7 dni zdarma...
Az na tu vlákninu no, to sa musim vacsinou donútiť zjesť vacsie množstvo

Nie, nepriberies.