Prejedanie počas materskej dovolenky
Ahojte,
pocas tehotenstva som cosi pribrala ale vlastne porodom aj zhodila. Tak som bola vytesena, ze to ,, nebolo take zle,,. Problem nastal teraz na materskej, mam 4mes babo a neni to pre mna lahke ani nejak prijemne obdobie. Ale da sa, s manzelom sa snazime, nejak to ide...Problem mam s jedenim, vecernym. Uz som riadne pribrata, neobleciem ani tehotenske veci. Kazdy jeden deň, ked male konecne uspime na nocny spánok sa cítim totálne ako taky dostihovy kôň, co dobezal celodenny pretek a nutne sa potrebuje poriadne napit vody. U mna je to jedlo. Aj ked cez den jem obvykle pomerne normalne - ranajky, obed, svacina, vecera...pride ten moment, ze konecne je klud a ticho a ja nutne bez sebaovladania potrebujem uzemnit vsetok ten adrenalin, stres, nervy, strach, obavy a uzemnuje ma tak jedlo. A to aj ked su niekedy pohodové dni, aj vtedy vecer totatlne rozbúrené vnutro ukludnujem jedlom. Neviem sa ovladat. To jedlo ma akoby utíši na chvíľku, lebo potom hned idem spat nech vladzem v noci krmit no a rano zacina dalsi pretek.
Pravda je ale, ze posledne dni to robim uz aj cez den. Male place, nevieme prečo, vyskusali sme uz vsetko možné, tak aby som dokazala vydrzat dalej byt pri ňom, rychlo idem nieco zjest. Dnes tak padlo pol plechu kolacu co som muzovi napiekla nech ma ranajky na tyzden. Cely polplech. Az teraz som si to uvedomila. Muzovi som povedala, ze som mame cosi z neho nabalila, hanbim sa tak moc. Nutne potrebujem nieco co mi večer pomoze ovladnut sa. Stretli ste sa s tym prosim? Ďakujem
Kojis? Mozno to je tym. Ja kojenim velmi priberam :(
@jajanka31 nie nekojime uz.
Namiesto prejedania si zacvič, keď zistíš koľko námahy musíš vynaložiť na zhodenie plechu koláča aj chuť ťa prejde.
Namiesto prejedania si zacvič, keď zistíš koľko námahy musíš vynaložiť na zhodenie plechu koláča aj chuť ťa prejde.
@januska12323 to som uz samozrejme robila. Do vsetkeho toho zhonu, behania, zdvihania, prenasania, vynasania, chodenia, natriasania, kočíkovania, nosenia do kopcov, po schodoch som si dala aj cvicenie. Takze preto sa aj realne citim ako dostihovy kon.
@martina1985ba a koľko máš kg ak sa môžem opýtať? Pred tehotenstvom si vladala?
@martina1985ba a koľko máš kg ak sa môžem opýtať? Pred tehotenstvom si vladala?
@karolina2121 no blížim sa k 90kg. Ano, pred tehotenstvom som vladala, bola som aktivny sportovec, kedysi aj zavodne, v 9.mes sme este na turistike boli.
@januska12323 to som uz samozrejme robila. Do vsetkeho toho zhonu, behania, zdvihania, prenasania, vynasania, chodenia, natriasania, kočíkovania, nosenia do kopcov, po schodoch som si dala aj cvicenie. Takze preto sa aj realne citim ako dostihovy kon.
@martina1985ba no ja ti neviem, mám 5 mesačného synčeka a je fakt náročný, ale toto mi veru nenapadlo, že mám zajedať, že má nepretržitú starostlivosť. Však to je prirodzené. Počas tehotenstva som pribrala 12 kg, od pôrodu som schudla 20 kg. A to aj dojčím. Chceš sa prejedať kvôli bábätku? Budeš potom vládať za ním behať, keď začne chodiť? Nejako tomu nerozumiem.
Ty sa tým jedlom odmenujes, stalo sa Tvojím rituálom po náročnom dni. Tiež mám trojmesačného a veľmi náročného synčeka, viem, že večer mám tiež to nutkanie sa odmeniť po dni...ja si po jeho uspati napustam vaňu, dám masku a čítam knihu. Moja odmena. Skús si na večer nacistit zeleninu a chrúmať tú. Prípadne nájsť niečo iné, čo Ti bude rovnako príjemné. A daj si urobiť jedálniček, keď budeš cez deň správne jesť, vlčí hlad bude menší. A pridaj pohyb. Ono to pôjde.
známa tak mala tento problém. Počas kojenia pribrala 10 kg - od pôrodu. mala neskutočnú chuť na sladké a ona si koláčiky neodoprela ....
autorka skús večer radšej zeelninku jesť keď už niečo musíš. možno oblbneš psychiku aj žalúdok.
Skus delenu stravu.. nie je to az take narocne...
Možno ti chýba viac oddychu a spánku. Ak máš nedostatok spanku, tak väčšinou telo vysiela, také signály, že rýchlo dačo zjesť. Páči sa mi aj ten napad s odmeňovaním - zameniť to s napustenim vani a maskou. Ak sa vela hybeš okolo dieťaťa, tak nemusíš cvičiť. Treba sa najprv popasovať s tou stravou.
Vyhovárať sa na materskú, a že nestíham, a dieťa je také a také je smutné, treba si uvedomiť, že jediný kto za celé priberanie môže si len ty nik iný, ak si to nenastavis teraz potom sa ti bude mega zle chudnúť, okrem kadiakych strií a zvyšnej kože čo ti bude všade vysiet, mala som malé deti kde som nespala za noc 10 x hore, cez deň som chodila 3-4 hodiny kocikovat a schudla som brutalne lebo niečo furt robíš a nestíhaš myslieť na jedlo, a mala som pravidlo po 20 tej nedám nič do úst, ani keby umieram hladom proste musíš si to sama nastaviť, pol plechu koláčov zjesť to je možno kaloricky príjem na celé dva dni, dá sa jesť aj zdravsie, zarad oriešky miesto koláčov, proteínové jogurty, vajcia a podobne čo nemá milión kíl cukru a nezdravých rukov
Ahoj, myslim, ze potrebujes ukludnit.
Proste spomalit, spracovat tie emocie inak ako jedlom.
Skusala si nejake ine aktivity okrem jedla? Skus si spravit ako ritual teply caj, do peknej salky, sadnut si k nemu, vdychovat jeho paru. Zober si notes, a pri tom si zacni pisat, co citis, co ti beha hlavou, aky bol den a nakoniec za co si vdacna. To ti pomoze sa necitit ako dostihovy kon, povenujes sa svoju vnutru, a mozno to nutkanie na jedlo prejde?
Ale to za predpokladu, ze jes kvalitnu stravu cez den. Poriadne ranajky, poriadny obed, ziadne len tak uzobavanie, alebo rozky s maslom. Potrebujes poriadne jest, ale nie blbosti cez den, aby si sa vecer vedela ovladnut.
Ono je to jedlo vzdy komplexny problem, neexistuje jedna rada co ti pomoze to vyriesit - inak by nebolo tlstych ludi.
@autorka ak si si 100% istá vyváženou stravou počas dňa (dostatok bielkovin, tukov aj sacharidov), tak večerné vyžieranie môžeš ovplyvniť dvoma spôsobmi 1. Nemať doma žiadne blbosti a 2. Niečo teplé na večer -napr polievka alebo čaj 🙂 .. keď chceš sladkosť alebo čipsy, tak kúp také balenie, ktoré zješ cez deň, aby na večer nič neostalo. Ak si zvyknutá čumieť do tv a vyjedať. Tak miesto tv vezmi knihu alebo choď do vane. Proste odvráť myseľ od toho zlozvyku. Ja som tak pred časom prestala fajčiť, potom som ale potrebovala niečo, čo ma udrží pri nefajčení, začala som behávať. Teraz aj keď príde chuť, tak si nedám. Prečo? Lebo si nechcem pokaziť výsledky z behu 😅🤷🏼♀️. Nie je to ťažké, len sa nezameriavaj na to, že si stratila vyjedanie večer a sústreď sa na na to, čo tým získaš - napr kontrola nad svojou mysľou, telom, zdravšie telo, peknú postavu…
ďakujem za tie 2 - 3 podnetné komentáre. hovorila som o tom s mužom a zhodli sme sa, že jedlom prekrývam problém - a to, že som sa v materstve absolútne nenašla a že mám pocit, že mi uteká život pomedzi prsty. vždy som bola veľmi aktívny človek ale zároveň tichý, kľudný, pokojný a dosť citlivý na okolité veci. Dieťa mi to všetko ,,vyhodilo do luftu,,. Nemôžem robiť nič čo som kedysi robila (žiadna nejaká teplá vaňa ani maska na tvár, čajík) nikdy nepatrili k mojim záľubám; milovala som oceány a život v nich a na nich... no a o pokojnom tichu s babatkom čo má stále koliky a bolesti s ktorými nám nikto nevie pomôcť, môžem tiež zabudnúť. Viem, že si sama za to môžem, išla som do toho vedome ale bez predstavy aké to bude naozaj (veď kde ju aj získať, všakže). Večerné jedlo v tichu, v tom konečnom tichu je pre mňa naozaj odmena a dôvod prečo ten deň prežiť. S mužom sme sa dohodli, že mi pomôže ako bude môcť a na večer mi pripraví nejaké chutné ale ľahké jedlo. Kilá naviac budeme riešiť keď sa dám psychicky dokopy raz a naučím sa zmierene žiť s tým, že som navždy matka.
To len pre info, možno raz niektorá žena bude hľadať odpovede na podobnú otázku a narazí na túto diskusiu.

Kojis? Mozno to je tym. Ja kojenim velmi priberam :(