Priberiem z cestovín?
Jem cestoviny na obed aj na veceru každý deň. Mamka mi hovori ze mam prestat lebo budem tučná. Co je na tom pravdy? 😄
Záleží od množstva.
Tak keď ich budeš jesť na kilá, tak jasné, že priberieš. Môžeš si ale namiesto normálnych kúpiť celozrnné cestoviny napr. Kupujem si občas v zdravom obchode, ale majú myslím aj normálne v reťazcoch.
tak vsetko zalezi od prijmu a vydaja energie za den,,, ale ano nepatria k dietnym jedlam ale samozrejme v rozumnom mnozstve neuskodi :D
Z cestovin sa nepribera, pribera sa z tych omacok, ktore si na ne das,
Pribera sa jedine z toho, ked je prijem kalorii vyssi, ako vydaj. Mozete jest cely den aj mekac, aj cokolady, ale ak nepresiahnete denny prijem, tak z toho nepriberiete
@tyrkysova_kobyla
Ale treba podotknúť, že telo nebude mať z takej stravy dostatok živín a môže to spôsobovať komplikácie. Ale áno, v zásade to nie je o tom, čo jeme, ale KOĽKO toho jeme ;)
Cestoviny nedajú nič dôležité telu, iba ak zbytočné kalórie. Raz za čas si ich daj, ale jesť ich na obed a večer fakt nie je dobré, mama má úplnú pravdu.
@yoxinka tak tak, ako pises, zlozenie a podiel makronutrientov je dolezity 🙂 len mnohi si neuvedomuju tu skutocnost, ze to nie je o tom, co nejest, ale skor co a kolko jest 🙂
Podľa toho koľko ich zjes za deň čo si na ne dáš a koľko krát denne a koľko krát do týždňa...a pokiaľ máš väčší príjem ako výdaj áno....ale to platí na každú potravinu... pečivo atď...
@mirage A mozes mi dat prosim nejake tipy na omacku? Ja si vacsinou davam morcadellu+syr alebo čisté s cherry paradajkami.
@daridari11 cestoviny daju telu sacharidy, aj tie telo potrebuje v spravnom mnozstve 🙂 okrem toho je na vyber kopec alternativ, nie len klasicke psenicne cestoviny, ktore maju ovela lepsie zlozenie a viac zivin, takze aj z cestovin moze mat telo kopec benefitov 🙂
ja si kupujem ryžové cestoviny,
Takze psenicove a ryžové su lepsie alternatívy, ak som spravne pochopila? Este som pocula, ze vraj kuskus je zdravsia "alternativa" ale vraj nechutí dobre.
Ryzove su fajn, ale su aj rozne ine, sosovicove, hrachove... Tu je link pre inspiraciu: https://gymbeam.sk/cestoviny
Kuskus nie kazdy oblubuje, mne osobne nechuti, ale bulguru sa neviem dojest 🙂
ako som pisala, zdrave a skvele su aglio olio - len cesnak, olivovy olej a cili, cacio e pepe - omacka z olivoveho oleja a cierneho korenia, marinara - rajciny hlavne, putanesca.. atd atd, ja milujem cestoviny, asi som bola Talianka v minulom zivote a jem ich velmi casto - kvalitne, s dobrou omackou, nie rozvarene za 40 centov balenie s kecupom 🙂 Som stihla, aj ked zjem kila cestovin mesacne - ale treba sa aj hybat 🙂
Ziadne ako hrachove, ci ryzove u mna nehrozia - proste dobra pasta ma byt dobra pasta.
Skôr je problémom málo pestrá strava než priberanie z cestovín. Nedostatok vitamínov, minerálov a aminokyselín môže spôsobiť dosť nepríjemné veci. Len by ma zaujímalo, či ti cestoviny až tak veľmi chutia, alebo je za tým niečo psychologické?
@cosmic_origin Áno, veľmi mi chutia. Ale tiež mam OCD a moj deň je viacmenej usporiadaný do urcitej formy. Najradsej mam ked jem kazdy den to isté alebo s velmi malými obmenami. 😄 A tiež špagety sa stali mojim "pracovným jedlom" na večer. Že keď si ich dám, tak automaticky v hlave sa mi spojí, že idem robiť a ľahšie sa mi začína.
Ináč aj z červenej šošovice sú fajne😅kupujem Lidl a ešte aj iné druhy majú....neviem už presne z coho
Ahoj, ak si milovnicka cestovin, skus hrachove/sosovicove/cicerove. Nie su z klasickej psenicnej muky ale zo strukovin. Bajdes ich uz takmer vo vsetkych obchodoch. A recepty. Nepoznam slovenske. Napisem Ti par klasickych talianskych. Tie zvacsa nemaju tazke omacky. Zaklad je olivovy olej, na varenie a aj do salatov.
1. Al tonno, Tuniakove - na panvici dokopy olivovy olej, tuniak vo vlastnej stave, pretlacit cesnak, okorenit ciernym korenim, prip.osolis. ked servirujes, dodas nakrajanu petrzlenovu vnat.
2. Ai funghi, s hribami - ten isty recept ako som vyssie napisala, len tuniak nahradis hribami
3. Ai broccoli, brokolicove - to iste s bromolicoy bez petrzlenu
4. Olio aglio peperoncino - na tenke kruzky nakrajas cesnak, spenis na oliv oleji a pridas chilli. Niekto ma rad zavarane mlete papricky, iny pridava klasicke susene.
Tie zeleliny mozes oienat, ked mas doma cuketu alebo baklazan... zaklad je stale rovnaky. Ak mas rada paradajky, nic nevrani v tom, sby si tam este takmer pred dokoncenim hodila pomodori pelati (supane paradajky v konzerve) alebo pomodori a cubetti (paradajky na kocky nakrajane). Dobru chut 🙂
priberieš len keď máš kaloricky nadbytok ak budeš mať stravu v kalorickom deficite ani po McDonalde nepriberieš ale naopak schudneš.
@biela_sova ano a Taliani VZDYk cestovinam i k hocijakemu jedlo maju samostatne salat. Aspon mensiu misku (zmes listovych salatov + citron ci ocot balsamico a olej). Nic extra kaloricke. Mozno 1 krajec chleba k tomu max. Je to sila zvyku, casom Ti to zachuti a nebudes mat jednostrannu stravu
Z cestovín sa priberá, sú to sacharidy a tie akože zdravšie alternatívy, špaldové, hrachové, ryžové atď sú tiež plné sacharidov, treba si pozrieť zloženie. Ak si dáš ešte ráno a večer chleba, alebo nebodaj ovsené vločky, tak časom začneš priberať. Ak si mladá, ešte to zrejme nebadáš. Treba sa vyhýbať sacharidom a jesť veľa bielkovín a tukov. Ja tak fungujem. Mám 41r., 172cm a 55kg. Ako náhradu za cestoviny si kupujem slimpasta, 0g sacharidov👍😉
Predovsetkym je to velmi jednostranna strava a casom ti pravdepodobne budu chybat nejake mineraly a vitaminy. A ak naozaj jes stale len kupovanu morcadellu v konzerve, tak to je dost nezdrave. To je jedlo, ktore by sa malo jest sem-tam, ked clovek potrebuje narychlo nieco uvarit, ale urcite nie ako kazdodenna strava. Co sa tyka priberania, to zavisi od viacerych faktorov - aky mas metabolizmus, ake velke porcie jes, kolko mas pohybu.
ja jem cestoviny každu chvilu ak som hore niekedy aj dlho do noci jem aj o 23 30 a nepriberám😀 ale mne rýchlo spaluje.Ak ti chutia tak jedz ved uvdiš po čase či to s tebou niečo urobi
@littlefiona Ahoj, das tip na ranajky? Ja jedavam ovsene vlocky ako bazu a jogurt. Cim nahradzas vlocky prosim?