Rady od lekára ohľadom hmotnosti
Baby, stalo sa Vám u lekára, že Vám dával rady ohľadom chudnutia a životosprávy (odporučenie byť vegánom alebo aspoň vegetariánom) ako liečbu na Vaše zdravotné ťažkosti, pričom je zrejmé, že to nemôže súvisieť. Chápem, že na pracoviskách ako ortopédia (hmotnosť - kĺby), či interná ambulancia a problém s vysokým tlakom je to vhodné. Ale zdá sa mi to fakt od veci, keď to spomenie napr. neurológ pri bolestiach hlavy alebo pneumológ pri dlhodobom kašli. Upozorňujem, že sa jedná skôr o nadváhu. Nič čo by bolo vhodné pre extrémne premeny. Máte niekto takúto skúsenosť ? Skôr mi to príde, že lekár nevie čo s Vami.
Veď skús iného lekára a uvidíš. Ono nie je od veci si skúsiť upraviť stravu aj zhodiť pár kíl, ak je z čoho, ale tak mal zrejme spraviť aj iné vyšetrenia, keďže príčin môže byť viacero. Mňa inak tak jeden lekár “dostal”, keď mi robil sono brucha (mala som vtedy tráviace ťažkosti a toto bolo jedno z vyšetrení, ktoré som absolvovala) a do správy napísal, že mám stukovatenú pečeň a ako liečbu odporúča aktívny pohyb. Na moju životosprávu sa ma pritom nepýtal - ak by to urobil, rada by som mu povedala o svojich vtedajších športových aktivitách, napr. že deň pred tým vyšetrením som odbehla polmaratón s veľmi slušným časom 😁 a mala som cca 63 kg pri 173 cm, zatiaľčo spomínaný lekár bol obézny. Nuž, stáva sa…
@madeline1 tak malo by prechádzať nejaké hlavné vyšetrenia na základe ktorého sa diagnostikuje problém. Mne bolesti hlavy nesedia ani na migrény. Musím skúsiť akútne iného lekára. Nemienim si sama určovať diagnózu podľa internetu. A fakt neverím, že aby som sa dostala do tabuliek podľa BMI, že po jemnej kozmetickej úprave váhy - 5 kg, sa zrazu všetko otočí a budem bez bolesti. Takto by potom mohol ordinovať každý lekár len čo k nemu pacient vstúpi. A pacienti podľa BMI nemajú často ideálne váhu, ak sa ideme hrať presne na tabuľky a čísla. Pýtala som sa na skúsenosti ostatných či sa to niekomu nestalo, ale nikto sa nevyjadril k veci (asi nemajú skúsenosť) a ani som nič také v diskusiách nenašla. Ešte som sa sama nestretla, že lekár odporučí klíčky a chia semiačka a dovidenia. Úplný nezáujem. Lekár rozhodne najchudší tiež nebol, to mi prišlo tiež také čudné.
Počuj a to ťa ten dr prvý krát videl a takýto "recept" ti dal? Lebo ak už tam chodíš ako na klavír, tak možno sa už obrazne "aj slamky chytá". Ak máš všetky vyšetrenia v norme, liečba ti stav nezlepšila, tak možno by si mohla skúsiť to vegetariánstvo🤷. Ak ale ťa videl prvý/druhý krát, tak možno je trošku cvaknutý na štýl zdravej stravy a sledovania BMI, aké má v tom prípade recenzie? Nebude tam viac "spokojných" pacientov? Potom zisk treba hľadať iného z tejto oblasti.
@dadis nie, príde mi to od veci, čudné. Vegánstvo zásadne nepodporujem, vyváženú stravu áno. Mám ju pestrú, zdravú, občas nejaká tá sladkosť - koláč. (ale to má každý z nás). Ešte som nepočula, že by nejaký lekár odporučil vegánstvo medzi dverami. Ako som čítala recenzie u neho bežná vec, škoda, že až po vyšetrení, a tiež 15 e za objednanie.
@mikadooo bola som prvý krát. Za 5 minút vybavená, bez vyšetrenia a aj diagnózy, teda mám len napísané nešpecifikovaná bolesť hlavy. Ak by som za sebou mala všetky vyšetrenia, a problém by dlhodobo pretrvával i po liečbe, tak radu vezmem a skúsim, keďže topiaci sa aj slamky chytá a strava význam má v určitých prípadoch. Ale nie hneď prvý krát vycucané z prsta. Fakt uletené. No asi som narazila na zlého lekára.
Aha už čítam, že recenzie nič moc. Tak žiaľ, natrafila si na magora... :-/.
@dadis ja pijem iba vodu a nesladené čaje, asi tak raz za rok si dám džús alebo kofolu 🙃 a alkohol vôbec. Ja som s tým výsledkom zo sona mala potom ešte konzultáciu u inej Dr., aj spolu s ďalšími výsledkami a záver bol, že to mám dané geneticky 🤷♀️ Ale nechcem tu spamovať autorke tému, len mi tiež prišlo absurdné, že mi lekár niečo odporučil bez toho, že by sa spýtal, či to už náhodou nerobím
Tak 10 kg navyše je celkom dosť, nemyslíš? 🤔 To nie je kilo, dve..prečo tomu aspoň nedáš šancu? Možno budeš milo prekvapená 🙂 chápem, že váha je pre väčšinu žien akási slabina, ale možno to ten doktor nemyslel zle..prečo to aspoň neskúsiť..
Ved to je len mesiac. Ja tiez nie som ani vegetarian, ale ja by som to skusila, ved za ti nic nedas...a kolace mozes tiez - veganske 😉. Nastuduj si o tej strave, vies bielkoviny nahradit strukovinami. mlieko a mliecne vyrobky rastlinnymi mliekami a vyrobkami..budes mat viac zeleniny. Chlieb a cestoviny mozes, teda aj kolace😉
@elia9 odporúčanie bolo byt vegánom, ani nie tak redukcia hmotnosti - stačí mi reálne 5 kg, podľa tabuliek. Nie je na mne inak nič vidno. Zmysel by to malo mať pri bolesti kolien alebo vysokom krvnom tlaku či cholesterolu v krvi, nemyslíš ? Aj to by to musela byť výraznejšia nadváha resp. skôr obezita, aby sme to k tomu mohli pripísať a stav tak zlepšiť. Kulturista podľa tabuliek je tiež obézny, a detto je dostatok ľudí, ktorí sa do BMI tabuliek nezmestia podľa normálnosti.
@dadis úprimne si odpovedz, či by si sama do toho išla a riešila vegánske recepty (čo mne teda nechutí) a kupovala predražené somariny, lebo niekto to povedal medzi dvermi - to bola iná rýchlovka v tej ambulancií. Asi má z toho nejaký profit, netuším. Keby mám aspoň tráviace ťažkosti alebo zlé krvné výsledky tak ešte ako tak, ale toto je proste uletené. Nemyslím, si že vegáni sú nejako zdravší ľudia a všetci bez problémov. O strave toho práveže viem dosť, preto ju mám vyváženú a pestrú.
Podľa toho čo píšeš, tak lekárka vyšetrenie odflákla. Tiež som bola párkrát na neurológii kvôli závratom a vyšetrenie bolo urobené dôkladne. Ani raz mi neboli povedané, že to môže byť nadváhou a mám zmeniť stravu. U mňa to bolo z krčnej chrbtice. Mala ťa dôkladne vyšetriť, pripadne urobiť EEG. Ja som bola aj na CT a MR. Bez týchto vyšetrení predsa lekár nemôže vedieť či príčinou nie je niečo vážne. Až potom hľadajú iné príčiny, čo môžu byť aj potravinové alergie alebo HIT. Ja mám napríklad HIT a rôzne potravinové alergie a práveže jedenie mäsa mi nespôsobuje žiadne problémy čo sa o ovocí a zelenine nedá povedať. Nadváha môže spôsobovať väčšiu náchylnosť na niektoré ochorenia, ale niektorí lekári to majú ako mantru.
@autorka Praveze naopak... snazime sa ti tu povedat, ze stravovanie mas zmenit skor, ako pojdes na vysetrenia.
Ono su aj naozaj chori ludia s tazkou diagnozou, ktorym vdaka ludom s bolastami hlavy a 10kg nadvahy posuvaju operacie, lebo na (aj predoperacne) vysetrenia musia niekolko mesiacov cakat.
Ak si myslis, ze ta dostatocne nevysetrila a nemala ani dobry pristup tak zmenit mudr a mozno ti nieco povedia ale zvycajne migreny maju niekolko spustacov - nedostatok spanku, stres, krcna chrbtica, alkohol, u niekoho aj niektore konzervacne latky a tie rozne Ecka co sa pridavaju do potravin, nedostatok tekutin, etc. ono je tam dost velka skala spustacov a dost vela ich prameni prave zo zivotospravy. To si treba uvedomit
@oliolijanka citaj prosím moje odpovede. Píšem už x krát, že stravu mam v poriadku. To mi chceš povedať, že každý kto vstúpi do ambulancie hociakej odchádza s odporúčaním buďte veganom a problém vyriešení? Samozrejme bez akékoľvek vyšetrenia.
@kubkovamama lenže ľudia radšej zhltnú tabletku ako, keby mali niečo zmeniť🙂
Autorka tak ho zmen, ale aj nadváha 10 kg môže spôsobiť bolesti hlavy, chrbtice neviem čo Ta trápi...Strava a psychika napätie je za všetkými chorobami.
@prasiatko30 no zmeniť musím. Ja neviem či sú to migrény, nesedia mi na to príznaky a ani lekár to nespomenul. V podstate som sa nic nedozvedela.
Autorka,takže ja som reumatologicky pacient,ja ti len poradím jedno dr má z určitého hľadiska pravdu,ja som na istý čas zmenila jedálniček a vďaka tomu som teraz na Tom dobre,hmm?
Podla tvojich odpovedi musíš byt veľmi ťažký pacient
@aurora33 k lekárom nechodím takmer vôbec, som zdravá, len teraz sa objavil takýto problém za x rokov. Preto mňa takýto postup a odporúčanie lekára zarazilo, kedže ho nikto z daným problémom nemal. Ale podľa niektorých odpovedí mám pocit, že radu ostať vegánom dostali aj oni bez vyšetrenia a záujmu lekára, len škoda, že to nikto nenapísal jasne, že ich štandardné vyšetrenie pozostávalo z rozhovoru na minútu, napísania správy za 3 minúty a dovidenia.
Doktorov obvoďakov pre mňa a pre svoje deti som si vybrala sama, nakoľko jesť lieky je síce ok, ale nerieši to žiadny problém.. teraz nehovorím o nejakých diagnozach, kde je to nevyhnutne k žitiu.. ale ak mám dostať ,,diétu” na polroka tak fajn, prečo nie? Nemáš už času? Veď máš celý život pred sebou.. dôchodcovia toľko času nemajú, im nikto nepredpiše pri bolestiach hlavy klíčky, podľa mňa je super, že doktor začína najskôr nejakou alternatívou a sleduje zlepšenia..
Ahoj, ak je lekar z BA alebo okolia vedela by si prosim poslat do spravy kontakt? Ja naopak prave takeho lekara s takymto pristupom hladam 🙂 Nastastie mame vyhodu ze zijeme k dobe kde si lekarov mozeme vyberat takze co nesedi jednemu, sadne niekomu inemu. Drzim palce nech najdes lekara ktory ti bude vyhovovat. Kedze neviem odkial si tak ak si z ba tak tato klinika https://agelclinic.sk/sluzby/ambulancie/neurologia je super. Spravia vsetky vysetrenia priamo na mieste 🙂
Tak odporucil schudnut, ci byt vegetarianom ? 🙃
@nadazdi neviem či sleduje, ani kontrolu nenapísal, ani nepovedal, že mám prísť ak bude problém pretrvávať. Uzavretá vec pre neho.
@ikissedagirl byť vegetariánom, podľa recenzií to hovorí každému bez ohľadu na postavu a problémy, ktoré prišiel riešiť.
@dajanah neviem či by si chcela lekára, ktorý sa na teba ani nepozrie, nezaujíma sa, nevyšetrí, nesleduje, skôr máš pocit, že ho otravuješ. Len rýchlo dostať pacienta z ambulancie preč.
Inak este k tomu veganstvu a migrenam. Ja som vegankou 8 rokov (nielen zo zdravotnych dovodov) a migreny mam bohuzial stale rovnake ako pred veganstvom. Jedine co pozorujem ze ma vplyv na migreny je kava, cukor a cokolada (kakao). A vone (vzdy ked ideme okolo parfumerie si musim zapchavat nos). A bohuzial aj hormony (migreny mavam pocas ovulacie).
@autorka prepac, ale takto zvelicovat bolest hlavy a durdit sa...ved ako ta mal vysetrit? Nemozu za kazdu bolest hlavy posielat na CT a MR. A oni vedia, podla opisu bolesti, ci ide o bolest vaznu. Odporucil ti tu najjednodchsiu liecbu, ak to nepomoze, potom sa tomu povenuje hlbsie. Bolest hlavy je tak rozsirena medzi populaciou, ze sa jej nepriklada taky vyznam, aky jej prikladas ty. Stale si nenapisala aku mas tu vahu, ci pravidelne sportujes, aky mas vek, ci to nie je uz priznak menopauzy, zhorsenia zraku, vysokeho tlaku.
Migrény málokedy majú príčinu, ktorá by sa dala riešiť. Často to končí len receptom na antiepileptika alebo antidepresíva, pretože nič iné to nepotlači. Ale zaradenie pohybu a väčšieho množstva rastlinných potravín, celkové prehodnotenie životného štýlu - nie len pri obezite, má svoj význam. Máš právo ísť aj za iným lekárom, ale neviem či budeš spokojnejšia, keď ťa povodí po každom možnom zobrazovacom vyšetrení a nič sa ti nezistí. Podľa mňa sa ťa to dotklo, lekár asi povedal A ale nepovedal B, že prečo je to vlastne dôležité.
A povedal lekár doslova o znížení hmotnosti, alebo len odporúčal úpravu stravy a ty si si to vyložila ako narážku na váhu, lebo si si vedomá nadváhy? Ja som totiž u lekára tiež už dostala odporučenia na úpravu stravy, akurát že mám skôr podváhu, takže som si to nikdy nevysvetlila ako odporučenie schudnúť 😄

hlava ta moze boliet aj z jedla a kasel moze byt z tvoriacej kyseliny, tiez z jedla....preco aspon neskusis urobit z nadvahy normalnu vahu?