icon

Schudnem behom?

18. jan 2023

Dobry den, potrebovala by som radu. Rada by som nieco schudla aj pohybom nie len stravou, myslite ze behom nieco schudnem? Ako s nim zacat? Nerobim ziadnu fyzicku aktivitu co sa tyka cvicenia a podobne takze kondicka 0. Mate skusenosti, rady? Dakujem

Strana
z4
katuska5909
19. jan 2023

@babulkomale Dobrý deň, to znie skvelo. Aký interval prerusovaneho postu ste mali? Ja budem mať 40 a druhý deň som na 18:6. Predtým som veľa športovala (bez, bike, plávanie, korčule, Nordic Walking) bolo to super, ale na beh si treba rozhodne vypestovať postupne kondičku. Nemyslím, že to je zdravotne zle, začala som s behom, keď som nevládala, dala som rýchlu chôdzu a potom som už bez problémov dávala temer denne 10km. Ja mám beh rada… možno aj to urobí veľa. Všetko je však individuálne… ale bez úpravy stravy si chudnutie predstaviť neviem.

86tonka86
19. jan 2023

@banderaska29 ahoj aky mas cas na 12 km? Ako si docielila 12 km? Behavam 5 km a neviem si predstavit ze by som dala viac. Ked beham pomalsie tak je to v pohode ale ked si dam rycchlejsie tempo tak vyplujem dusu. Pridavala si dlzku postupne? Po kilometri? Alebo po menej?

babulkomale
19. jan 2023

@katuska5909 mala som 16/8 alebo 18/6 podla toho aky bol den ( pracovny den/vikend/ obed donaska alebo ci som varila).

neukrizujtema
19. jan 2023

Ja som behávala každý deň nejaké 4 km plus upravená strava . tak som to robila keď som bola v práci v rakusku 14 dni. Keď som došla na Slovensko chodila som na crossfit 3x do týždňa plus tá strava . A kilá slo trošku dolu ale podstatne čo bolo sa mi postava scelila. Teraz nerobím nič a som taká rozliata. Kil mám 63 nie veľa ale chcelo by to opäť spevniť … takže za mňa beh určite áno…

zafir01
19. jan 2023

@86tonka86 ja som šla z nuly na 33 km po lese v kopcoch.. Postupne predlžovať. Ako často beháš? Ja som najskôr 2, potom 3 a nskoniec 6 x týždenne,aby prišiel nejaký progres.. 10 km za 52 minút. 5 km som dala (som po pôrode, teraz nebeham koli zdrav. Problémom) teda 5 km za 25 min. Po troch detoch v 33 rokoch.
A keď už som sa začala lepsit a zrýchlovat, ostala som tehotná.

banderaska29
19. jan 2023

@86tonka86 ja nebehám na čas. behám v jednom tempe a bez prestávky. sústredím sa na to aby som správne dýchala (vačšinou nádych každý tretí krok je moj správny temporytmus)... na silvestra som dala 12 km za hodinu trištvrte. nie je to naozaj nič svetoborné, ale udýchala som to a utiahla fyzicky. okrem toho cvičím takmer denne a robím aj thajský box, čiže kondička je 🙂

zeldia
20. jan 2023

@babulkomale ja neviem nájsť prerušovaný pôst napríklad od 10-18hod ráno si o 7:00 mozem dať kavu s trochou mlieka bez cukru? Alebo iba voda?

atinkaa
20. jan 2023

@autorka, netusim co ti radili dievcata predo mnou, ale ak si nikdy nebehala, tak by som behom nezacinala, daleko lepsia je nudna chodza, svizne tempo, nejaky casovy usek alebo metrovy, ktory si budes postupne navysovat, podla zdravotneho stavu, kil naviac a pod. Pisem najma preto, ze mas uvedene fyzicka nula, tak podla toho sa zariad. Doma k tomu vzdy pridaj strecing na zaciatku a strecing na konci, pozri si nejake videa, dnes vies najst rozne aj na nete, tu som ti nasla jedno atleticke, ktore by malo byt fajn pred a po, aj ked u teba pred a po chodzi, rob ich opatrne len tak ako ti to pojde -

https://www.youtube.com/watch?v=eXHvCGuDlQo

a samozrejme chce to zmenu aj v jedalnicku - nie velku, aby si to vydrzala a nevratila sa za chvilu jojoefektom nazad, teda ciele si daj realne, napr. ak nejes pravidelne, tak pravidelnost, ak si doprajes vino, pivo, sladke vody, tak ich vynechaj alebo pre zaciatok obmedzuj ...a pod.

do chodze sa da postupne pridavat interval kedy nielen zrychlis chodzu ale aj chvilku napr. 50m usek pobehnes, hovori sa tomu fartlek alebo indiansky beh uz som aj pocula ale fartlek je atleticky nazov, ide o striedanie rychlosti v tom je princip a pre zaciatocnika je to idealna forma ako si pridat zataz - kedze telo z nuly nemoze ist hned na polmaraton alebo teda moze ale tie behy, co obcas vidam, technika su silene a ak pise jeden ortoped, ze sa prechadza a vidi za aky cas asi bude clovek unho s klbami tak sa mu necudujem, teda nechod cez silu a dopraj tomu aj cas.

Mat motiv schudnut je dobry, ale rob to rozumne - k chodzi sa da potom pridat dalsia zdrava vec a to su schody, ked uz si navyknu kolena a vobec nohy nazad na chodu a zvladnes aj 5 -10km usek v striedani tempa prejst, tak si dopraj a zarad do svojho fartlekovania aj schody, nie vela, nie bambilion zasa a nie skoky ci nejake vybehy ale len normalne krok a v terene kde to mas prirodzene, ak byvas vo veziaku tak na svoje poschodie a strecing az doma alebo ak byvas v dome a nie je to bungalov tak doma...alebo niekde na ulici, kludne aj len par, ku ktorym sa pocas koleckovania svojej trasy 2-3 x vrat a prejdi si ich. Vie to urobit svoje.

Super su aj aplikacie, kde mas cviky pre zeny, ak mas moznost tak je to dobra investicia, kopa z nich ma aj cvicenia kde sa kombinuje chodza s rukami - cvikmi na ruky a to vies zas robit na striedacku, doma, aby to nebola nuda a bavilo ta to co najdlhsie.

Drzim palce!

86tonka86
20. jan 2023

@zafir01 nebeham pravidelne, v pravidelnych intervaloch ale 2 x do tyzdna urcite ano. Viem je to malo, v lete ked nemam doma syna ze je u babky tak aj 3 x tyzdenne. 5 km dam za 34 min ale to je twmpo aj s prestavkami. Neviem akou formou dosiahnut vecsi pocet km. Skor behat pomalsie a vydrzat celych 5 km behat? A postupne pridavat naprikld po 0,5 km? behat aj hore kopcom aj po rovinke aj dole kopcom .

86tonka86
20. jan 2023

@banderaska29 wau klobuk dole. Ano kondicku mas to urcite ano 🙂

zafir01
20. jan 2023

@86tonka86 no a kolko mas rokov ? prestavky si nedavaj , neposuvaju ta nikde . rozohriate svalstvo ti zastavenim zacne tuhnut a je to tazsie .ak neubehnes 5 km bez prestavky, netlac telo nasilu do dlhsej vzdialenosti , zatazujes srdco a aj telo, ktore evidentne nezvlada tu zataz . ja som sa dostala na pohodlne maximum 33 km v kopcoch po hore len s jednou cikacou prestavkou 2 minutovou .
nie je dovod zastavovat . po 3 rokoch som si nastavila tempo, ktoreho sa drzim, a viem, ze vydrzim aj 6 hodin bezat , kym by neprisiel nejaky krc, alebo nieco s organizmom.. kamoska takto bezi 24 hodinove behy . 140 km
mas hodinky, alebo behas s nejakou aplikaciou ?
zacni 3 km .
nebez hned rychlo zacni behat velmi lahucko tempo kludne 8:30 /min .. ak ti to nieco hovori, na hodinach by ti to malo ukazat .
ak nie, tak bez len tak, aby si popri tom zvladala plynulu konverzaciu bez problemov , ak sa zadychas, len spomal, alebo prejdi do chodze na pol minuty , nie viac . a opat bez
takto si natrenuj 3 km, kym ich neubehnes bez prestavky .

potpm spominanych 12 km by si mala v pohode do roka zvladnut za 1 hodinu 15 minut , nie su to svety, ale je to slusny ukazovatel udrzatelnej kondicie zeny po 30tke povedzme

zafir01
20. jan 2023

@86tonka86 a na tie kopce. kopce su super, ale aby si ich regulerne odbehla, uz ti treba mat trochu nabehane . ked zvlasnes 3 km odbehnut bez prestavky , skus pozriet mierny kopec , idealne nie asfalt dlzka 25 metrov . zacni ho vybiehat pomaly, mensie kroky , takmer ako keby kracas, len take krocky poskakujuce , nenaklanaj sa prilis dopredu . a chod si ho plynule az ho vybehnesc.. dolu kopcom jednoznacne chodza, vydychaj sa . ak potrebujes pockaj, ak mas hodiny, ktore ti meraju pulz, pockaj, co ti klesne a nie si udychana a opat vynehni, ... a opakuj to, dolu chodza .
a zas.. a skus pridat do tempa, podla toho ako ti to pojde, ak nie, nepridavaj, daj si za ulohu tych 25 -30 metrov v kopci nie prudkom . a opakujm to 10 x ... predtym sa poriadne rozcvic pripadne aspon 5 minut pomaly beh, ci rychla chodza.. to iste potom. vyklusaj to, lebo laktat budes mat vo svaloch a bude to boliet ( mozno nie pri tych 25m ... neviem ako si na tom ) .
podobne som vybiehala kopce sprintom 8-10 x .. 100 - 250 metrove . predtym 20 minut beh , abeceda, rozcvicka... intervaly do kopca a potom zas 20 min volny ukludnujuci beh

ale to az ked budes mat nieco nabehane a budes sa citi , ze vladzes s dychanim ..
mozes toto skusit na rovinke, ci okruhu . 100 metrov bez nie na 100 % , ale tak na 75 % . a naspat chodza . trochu prekvapis srdce , a zacne sa prisposobovat aj na ine frekvencie .. ale osho z toho realne mas, ak mas vybudovany zaklad, teda tu vytrvalost. a to ubehnut tych 5 km bez zastavenia

lujza123
20. jan 2023

@86tonka86 mne trvalo rok kým ma to pustilo ďalej (tým myslím ze som zabehla 5 km bez prestávky a cítila som ze je mi to malo ze by som zabehla viac)
Druhý rok som sa dostala na 6 - 8 km, ale presťahovala som sa z roviny popri váhu do kopcov a namiesto dialky som začala zbierať výškové metre
Tretí rok sa to zrazu rozbehlo samé, ani neviem ako som dala 20 km s prevýšením 700 m....

Behám 5 ty rok, zistila som ze som skôr vytrvalý bežec, viem ísť pomaly a dlho, môj rekord je 29 km v kopcoch. Mala som aj pol ročnú prestávku lebo som si odpálila koleno 🙂 co už....

Tým chcem povedať ze počúvaj svoje telo a bud trpezlivá, vytrvalým tréningom sa určite zlepšis. A aj sama zistíš ci si skôr na kratšie trasy a rýchlosť alebo ti vyhovuje ísť pomaly a daleko. Hlavne sa neporovnavaj, koľko iný zabehnú a za koľko, každý sme iný

86tonka86
20. jan 2023

@zafir01 mam 37 rokov. 3 km zvladnem v pohode . Nedavno som si predlzila trat na 5 km. Ak beham pomaly zvladnem aj bez prestavky ale jw to naozaj tempo pomale. Len sa chcem posunut dalej. Casom pridavat viac km a chcela by som zabehnut aj 10 km nie na cas ale zabehnut s tym ze som v pohode s takou rychlostou. Hodinky mam. Mam sa tamerat skor na 5 km pomalym behom a ked budem citit ze sa mi beha stale lepsie a lepsie az vtedy pridam km?dakujem velmi pekne za cenne rady

86tonka86
20. jan 2023

@lujza123 stale som behala kratke sprinty v skole na sutaziach nie vrcholovo. Ale zacal ma bavit aby dlhsi beh. Vycistim si hlavu spravim nieco pre svoje telo. Preto som zacala behat na dlhsie trate. Urcite sa casovo neprovnavam len hladam incipracie ako sa posunut dalej a neublizit telu. Ale chcem dat viac km ako 5 🙂 a zoberem si radu k srdcu ze musim byttrpezliva 🙂dakujem

86tonka86
20. jan 2023

@zafir01 mam tu idealny kopec na to co si napisala tak urcite vyskusam. este posledna otazka priemerny tep ten mi hodinky ukazuju v akom rozpeti by sa mal pohybovat? Moje cca 160 .

zafir01
20. jan 2023

@86tonka86 áno správne.. Pomaly, keď budeš mat fajn deň proste bez ďalej. Natiahni to na 6.
A ten ten je veľmi individuálny. Treba vedieť tvoje maximum (sú na to vzorce. Ale napr ja som to mala potvrdene aj v šport centre na diagnostike)
Mám 35, tak ti poviem moje.. Moje max je 198.. Pri tej hodnote sa počas tréningu vlastne povraciam 🙈..
V takých číslach som nikdy okrem testu netrenovala, je to zbytočná záťaž na srdce. Len na pretekoch na krátku dobu som ho dosiahla.
Obvykle moje dlhé a pomalé behy, kture by mali tvoriť aspoň polovicu tréningov, boli v tepoch 130 - 145... Viac nie. Hoc by to malo znamenať prejsť do chôdze.. Ale pri tych tepoch som behavala pomaly, no konštantne v tempe ak si dobre spomínam 7:30.
Skus ísť aj na tepy, znížiť pod 150. Zo začiatku sa to zdá namáhavé, no telo si zvykne..
Pri nizsichvtepoch dokáže telo fungovať celé hodiny. Ak si v tzv šedej zóne, čo pravdepodobne tvojich 160 bude, tak sa do hodiny vyčerpá. Laktatu máš po zuby, a vyčerpas si zásoby energie.
Vrátim sa k tým kopcom. Tam nerieš tep. Vybiehaj ako vladzes. A cestou nadol chôdzou výdych aj a zníž tep.
Snáď som trochu pomohla. Keby niečo, kľudne píš, ja som po kovide teraz nepoužiteľna, tepy mam veľmi vysoké, behať vraj nesmiem. Ale nam pocit, že sa to už zlepšuje.. Cvičím po pôrode a chcem opäť začať behať, aké už nie tak, ako kedysi.. Len tak max. 2x v týždni.. Nejako mi to situácia nedovoľuje, snáď keď deti podrastu

86tonka86
20. jan 2023

@zafir01 urcite via ako trochu. 🙂 dakujem aj za info o tepe. Drzim prsty aby si sa cim skor vratila k behu. Je to tazke sklbit so vsetkym 🙂 ale casom sa to da. Dakujem este raz.

dadis
20. jan 2023

@86tonka86 Ake mas hodinky? Garminy maju super treningove bezecke plany..aj na dosuahnutie vzdialenosti (5,10, 21km), aj na zrychlenie..mna to fest bavi

cicko44
21. jan 2023

@krtecek39 depresiou sa rychlo schudne.? Ale pozor, ked sa das do pohody tie kila sa rychlo vratia

krtecek39
21. jan 2023

@cicko44 už si dávam pozor, paci sa mi byt konečne, stihlejsia..... Schudla som zo 115 na 88 od mája a chcem pokracovat☺️

talia6410
Odpoveď bola odstránená
86tonka86
23. jan 2023

@dadis mam apple watch tam pouzivam len klasicku apku na beh.

rozalia700
23. jan 2023

Keď som prvý krát išla do fitka, na bežiacom páse som sa potila tak, že som nevidela na oči. Cvičili sme celá skupina...kolečko .B.pás,švihadlo,cik, cak beh,lano a box do vreca...po trištvrte roku 20 kilo dole. Stravu som upravila tak, že jedla som všetko okrem mastného mäsa a sladkostí/sem tam trochu čokolády alebo nejaká zdravšia sladkosť / a veľa vody a byl.čaje. Samozrejme jesť malé porcie.Do jedálníčka som pridala červenú šošovicu,pohanku,čiernu ryžu a podobné veci.

Strana
z4