icon

Skúsenosti s prerušovaným pôstom: Tipy a rady na stravovanie

macka123m1
Včera o 09:36

Ahojte chcela by som sa vás spýtať, či má niektorá z vás skúsenosti s fastingom (prerušovaným pôstom). Zaujíma ma, či vám to pomohlo – napríklad pri chudnutí, energii alebo celkovo pri zdraví.

Rada by som vedela:
• na čo si treba dávať pozor,
• a hlavne ako sa počas fasting režimu stravujete (čo jete, čomu sa vyhýbate).

Budem vďačná za každú skúsenosť, tip alebo odporúčanie

janka_266
Včera o 09:43

@macka123m1 celé je to založené na kalorickom deficite, takže či máte okno 8 hodín alebo 12 na jedenie je jedno, aj v 1 hodinovom okne viete zjesť 3000 kalórií, výhoda je, že v tých 8 hodinách je to také "psychické obmedzenie" množstva jedla, ale aj tak si musíte dávať pozor na to, čo jete, ale je ľahšie dodržať deficit pri 2-3 jedlách ako 5

biba_18
Včera o 09:58

fasting dodržiavam kvôli zdravotným benefitom. mám metabolické poruchy a ráno neviem jesť. tým pádom mám prirodzene veľké okno medzi prvým a posledným jedlom - nejakých 14 hodín ... keď som sa rozhodla prejsť na fasting 16/8, stačilo mi posunúť večeru o 2 hodiny - ale ani to niekedy nedodržiavam, lebo aj tých 14 hodín je dostatočný čas...
teda fasting pre mňa má zmysel kvôli zlepšeniu peristaltiky čriev, zlepšeniu citlivosti na inzulín, podporu autofágie a protizápalového efektu, potenciálny prínos pre srdcovo-cievne zdravie, v mojom prípade aj dostatočné množstvo tráviacich ale aj metabolických enzýmov ...
stravujem sa čo najviac zdravo - ale to bez ohľadu na fasting ... veľa zeleniny, bielkovín, dostatok sacharidov ...
na čo si dať pozor? neísť hrrr do 16/8 alebo do prísnejšieho režimu - tie zdravotné benefity o ktorých som písala vyššie sú schopné sa naštartovať aj po cca 12 hodinovom pôste - teda ak zistíš že 16 hodín je pre teba veľa nejesť, skráť fasting ...
ale ak budeš jesť dostatok bielkovín a vlákniny, tých 12-14 hodín dáš úplne hravo ...
pomôcka: jedlo na celý deň si naplánuj dopredu tak, aby bolo nutrične vyvážené - zjedz ho či si hladná alebo nie si ... postupne si zvykneš na porcie, na chuť, na spôsob prípravu ...
fasting nie je prostriedok na chudnutie - chudne sa kalorickým deficitom - ale fasting pomáha manažovať príjem počas dňa - teda niektorí čo jedlo neplánujú logicky môžu zjesť menej, keďže majú na to menej času - ale to ti neviem potvrdiť že je to tak, nepoznám nikoho kto by držal fasting bez toho, aby vedome nevedel koľko čoho je ...

anonym_ac798e
Včera o 10:18

Nevidim v tom prilis velky vyznam trapit sa vacsinu dna hladom a potom to dobehnut. Dolezite je, kolko kalorii v ten den prijmes a nie kedy. Jedine, ze by sa pocas tych 8 hodin zjedlo menej, ako je rovnovazny metabolizmus (ked sa nepribera, ani nechudne, cca 1800-1900 kcal pri 70-80kg). Vtedy to ma vyznam.
Ak to na niekoho psychicky lepsie vplyva, tak ok, lebo kazdy vykon, kazda cinnost zacina v hlave. Jediny cas kedy nie je dobre jest, je asi neskoro vecer. S plnym zaludkom ist jest, sa nespi prilis dobre.

slavomira236
Včera o 11:04

Ja tak jem dlho roky lebo mi to vyhovuje. A to ze je to nejaka dieta som sa dozvedela tu. Ja jem prve jedlo cca o 13 stej nieco len take jogurt cottage ...teraz budem mat mliecnu ruzu a potom jem az vecer o cca 19 stej veceru ale normalne teple jedlo nejake ako je niekto na obed

slavomira236
Včera o 11:06
@anonym_ac798e

Nevidim v tom prilis velky vyznam trapit sa vacsinu dna hladom a potom to dobehnut. Dolezite je, kolko kalorii v ten den prijmes a nie kedy. Jedine, ze by sa pocas tych 8 hodin zjedlo menej, ako je rovnovazny metabolizmus (ked sa nepribera, ani nechudne, cca 1800-1900 kcal pri 70-80kg). Vtedy to ma vyznam.
Ak to na niekoho psychicky lepsie vplyva, tak ok, lebo kazdy vykon, kazda cinnost zacina v hlave. Jediny cas kedy nie je dobre jest, je asi neskoro vecer. S plnym zaludkom ist jest, sa nespi prilis dobre.

@anonym_ac798e u mna to neplati vecer sa musim najest nezaspala by som..ale tak ja jem o 19 stej a spat najskor o 23 cez tyzden vikend aj neskor