Som zúfalá z obezity
Nerada píšem o tejto téme ale mám problém som obézna podľa BMI som v druhej kategórii, obvod pása mám 116cm. Snažila som sa schudnúť no neúspešne som už zúfalá, diéty nefungujú a jesť pravidelne vyvážené porcie nedokážem. Najem sa a som opäť hladná. Ako ste sa zmierili zo svojou váhou a dá sa naozaj schudnúť ja tomu už neverím som sklamaná, potrebujem sa len vyrozprávať. Máte niektorá podobný problém?
@nikiya1 ano diéty nefungujú ( no fungujú, ale dočasne) , funguje kalorický deficit a veľa pohybu. Len to treba mať celé nadstavené správne. Napr. Ja vždy keď mám “ cut “, tak musím vydržať prvý týždeň, potom si zasa navyknem na ten celý systém. Treba sa prekonať hlavne v hlave a pôjde to.
A k druhej časti. Nikdy by som sa nezmierila s tým, že by som bola obézna alebo mala proste vysokú váhu. Pritom z vysokej váhy idú kilá oveľa ľahšie dolu ako z nižšej.
@hederamonstera Doktorka mi povedala,že musím schudnúť, že mám vysoký cholesterol ale to je všetko ona mi pomôcť nevie. Snažila som sa zdravo stravovať ale nevydržalo to a keď sa vidím v zrkadle je mi zle. Už nemám ani motiváciu neviem čo robiť.
ono chudnutie je maraton. je to beh na dlhu trat. potrebujes mat hlavne odhodlanie a pevnu volu. tie vysledky nebude vidno hned. ale postupne. mas roztiahnuty zaludok zrejme, preto si stale hladna. jedz viac porcii denne, viac zeleniny/ovocia, vyhod sladke vody/alkohol, pridaj pohyb. dolezite je byt v kalorickom deficite. musis sa len zatat a pojde to.
@nikiya1 ty sa nepotrebuješ vyrozprávať, ty sa potrebuješ prestať vyhovárať že sa to nedá.
Choď k lekárovi, urobí testy, pošle ta k dietologovi, nastaví plán a už je len na tebe, či chceš schudnúť, či kysnúť doma a čakať na ortieľ
Ahoj, ked mas instagram skus si pozriet ucet @anna.marie.minus60kg . Mozno ta kusok motivuje. Chcudnutie je “bohuzial” o zmene zivotneho stylu, nie o dietach, tie nie su z dlhodobeho hladiska udrzatelne. Mala by si zacat s kalorickymi tabulkami, navod na spravne nastavenie je tu na MK v skupine -Cesta k mojej premene. Ty ako ludska bytost mas nejaky bazalny metabolizmus - to je pocet kalorii, ktore tvoje telo potrebuje na zakladne funkcie- zahrna dychanie,cinnost srdca…a potom prijimas kalorie na aktivity aby si vladala- chodenie, upratovanie, proste hocijaky pohyb. Ked ale prijimas vela kalorii, viac ako je tvoj bazalny metabolizmus plus viac ako “vychodis”, tak bohuzial priberas . Ja som bola na hranici obezity s 97kilami, a bollo tazke schudnut - no zaroven velmi lahke - stacilo byt v kalorickom deficite. To znamena prijimat kalorie pre bazal.met. (pre fungovanie tela) plus lenpar navyse k tomu - to ti vypocitaju kaloricke tabulky. Lahke veci ktore som zmenila a ktore si setria kalorie - nesmazim jedlo (rezne), ale peciem. Tak isto zemiaky - nerobim hranolky ale peciem ich alebo varim. 100 mililitrov oleja ma cez 800 kalorii. Kupujem namiesto sladkych ovocnych jogurtov nesladene grecke bez tuku. Myslim si, ze si vo velkom deficite bielkovin, a to je ejdna z veci preco si stale hladna. Vyprdla som tu narychlo kopec myslienok, keby si nejak potrebovala poradit napis 🙂
Ja som mala v decembri 2023 obvod pasa 116cm, teraz mam 86cm, vsetko sa da, ale treba hladat cesty ako ano a nie ako sa to neda
Musíš prísť na to prečo potrebuješ jesť. Ak len potrebuješ niečo hrýzť nakrájaj si zeleninu, výživné jedlá trikrát denne, veľa vody a čo najviac pohybu. Ale hlavne sa musíš rozhodnúť chudnúť nie len pozerať do zrkadla a fňukať.
Mas aj zachvaty prejedania? Kompenzujes si to potom nejedenim alebo ako? Potom je to psychicky problem a treba to riesit s psychologom idealne s takym, ktory sa tomu venuje.
@nikiya1 a skúšala si niečo, čo tlmí chuť k jedlu? Ja napr.nechcem chudnúť vôbec ale pijem čaj vilcacora, pupavovy koreň a úplne strácam chuť v tie dni, keď pijem čaje a veľa tekutín. Diéty nepomôžu. Len vyvážená strava, pohyb. A ja ešte raz do týždňa 24-36 hod.pôst ak sa podarí. Ale nie kvôli chudnutiu, avšak viem, že tí, ktorí toto praktizujú raz týždenne aj schudli. Nie je to určené k chudnutiu priamo, ale k akemusi oddychu organizmu, regeneracii.
Jedz surovú zeleninu. Má málo kalórií, dá sa chrumkať takmer stále a úplne beztrestne.
Všetkom je to v hlave , pás 116 to musíš mať veľmi vysokú mega váhu, treba cvičiť samé to nepôjde, mne príde, že ty si lenivá nevieš vydržať, nevieš toto, nevieš jen toto, čo robíš vlastne pre schudnutie? Je to úplne jednoduché len treba sa držať pravidiel, buď si to v hlave nastavis, začni sa hýbať a nejesť somariny, zdravá strava je 80% úspechu, môžeš aj zhrešiť keď budeš v kalorickom deficite kľudne sa dá zjesť aj pol čokolády len proste počítať počítať počítať
Zaplat si odbornika, aj na stravu aj cvičenie. potrebujes niekoho nad sebou, mas velmi slabu volu a mozno ked si uvedomis, kolko penazi ta to stoji, tak to s tebou trochu pohne... A vlastne, ved aj to jedlo co jes, prerataj si to. Myslim to nezdrave, kolko ta to stoji.
A hlavne mysli na svoje zdravie!!!
Nie si male dieta, ktore nevie preco nemoze nieco mat. Si dospela zena, ktora vie, ake choroby vznikaju z obezity, nezdraveho stravovania a nedostatku pohybu. Predpokadam, ze si chces zvysok života uzit v co najlepšej kondicii a nie travit ho na tabletkách od bolesti a navstevami lekarov.
Prepac, ze takto otvorene pisem, ale cislo 116 je fakt na zamyslenie.
Ak mas vyvazenu stravu/obed, nemusis hned jest dalsie jedlo. Fakt ho nepotrebuješ. Daj si jablko. Kontroluj si bielkoviny, v kazdom jedle nech su. Napi sa vody, chod sa prejst, plavat, mysel si musis nejak zamestnat.
@pralinka86 Skúsim to už nebudem jesť nezdravé jedlá a nebudem sa prejedať, musím to hlavne v hlave zmeniť.

Bola si s tym u lekara? Vies ake porcie mas jest? Mas to nejako prekonzultovane s odbornikom ? Jes emocne? Obezita je len prejav inej choroby (ci fyzickej alebo psychickej)