Strach zo začatia cvičenia
Celkovo mam taký problém stým žeby som rada začala cvičiť ,ale bojím sa. Bojím sa že to nezvládnem, že nebudem vládať , že mi bude zle pri tom ... Dlhodobo sa cítim taká "dolámaná" .. a teda som chudá a strašne túžim začať silový tréning ,aby som nabrala na váhe ale bojím sa ísť do toho.. Totiž to sa zadýcham ked len chvílu doma s detmi viacej tancujem, alebo som so sestrou skúšala také ako aerobic a po asi 15 minútach mi normálne ostalo zle ,taka slabosť ... alebo len znášam veci po schodoch do pivnice 2krat hore dole a cítim že nevládzem ... neviem či to môže byt psychika, alebo nemám zľahčovať ale je to bežné ked necvičím sa tak cítiť ?
Mám aj bolesti chrbtice, často mám bolesti v spodnej časti až ledva obsotjím, chodila som na rehabilitácie ale to nejako nepomohlo a tak aj to ma napadá či by mi to silové cvičenie nemohlo ešte ublížiť. Mám strašný zmätok hlave a neviem sa cez to premôcť, aj ked by som strašne chcela akoby telo mi to nedovolí. Mal niekto také pocity ? strachy ? Prosím kto nevie pochopiť nereagujte 😕
no. koľko máš rokov? si mladá a nevládzeš. ako chceš vládať keď budeš mať 50? 60? 70?
silový tréning je super vec a čim budeš staršia, tým prospešnejší pre teba bude.
teda už len to prekonať a ísť. odporúčam trénera a vysvetliť mu o čo ti ide a aké máš obmedzenia. nikto príčetný to nebude hrotiť a tlačiť ťa hneď na začiatku cez tvoje limity…
nájdi si fitko, vyber si trénera, najlepšie niekoho študovaného alebo niekoho vo veku okolo 50 - tak držím palce…
Ak si prilis stihla, unavena a je ti zle aj z beznej fyzickej aktivity, tak predtym, ako sa pustis do siloveho treningu, navstiv lekara. Krvny obraz, stitna zlaza, mozno aj kardiolog. Pories stravu - tie svaly potrebuju nejaky zaklad, z ktoreho mozu rast. A potrebujes aj tuk k zivotu. Investuj do skuseneho trenera, aspon na zaciatok, nech sa naucis spravne cvicit a budes sa aj citit bezpecnejsie.
Ano je to normálne- proste nemáš žiadnu kondičku, treba začať postupne, kludne si daj aj niekoľko týždňov len prechádzky,potom rýchlejšie prechádzky a potom pridať napr. Schody,zumba nech nejaku kondičku chytíš a az potom silový tréning 🙂 pre istotu sa daj vyšetriť ci nemáš napr. Nízke železo a podobne..
Na chrbat najprv SM system cvicit.
Hlavne není silový tréning ako silový tréning... Môžeš ho cvičiť tak že sa poriadne ani nespotis alebo môžeš progresívne zvyšovať záťaž a vymačkať z toho maximum... Na silovom tréningu za rovnaký čas môžeš spáliť povedzme 200kcal a rovnako za ten čas môžeš spáliť 600kcal...skrátka ide o intenzitu a veľmi veľa záleží čo do toho dáš...
Keď si zadychana pri bežných činnostiach, nemáš skrátka kondičku...tam by som skôr išla na začiatok cestou kardio činnosti (nie kvôli spaľovaniu ale nezabúdajme že aj srdce je sval a rovnako potrebuje byť trénované).. takže kľudne na začiatok niečo lahsie ako rýchlejšia chôdza a popri tom môžeš začať cvičiť silovo a časom zvyšovať intenzitu a teda viac sa orientovať na progres v silovom 😊
@obleckodogymu ale prosimťa, mačkať z amatérskeho športu pre zdravie maximum má aký zmysel?
@biba_18 pre niekoho žiadny, pre niekoho veľký...😊
treba začať pomaly, idealne na zaciatok strečing a samozrejme aj na konci. Vela dievčať ak nemaju nejaké napr. reumaticke ochorenia zacina so stacionarnym bicyklom pre ziskanie počiatočnej kondicie. Na ten chrbat pozor, všetko robiť bez priameho zaťažovania.
jediný čas,keď ma nebolela chrbtica bol vtedy,keď som chodila do posilky.....ale najprv by som išla k fyzio,on ti dá tiež nejaké cviky na chrbticu
Presne viem o com hovoris. Mala som to tiez tak. Odkladala som to dlho, same vyhovorky. Zaplatila som si Apku jednej baby na IG s cvicenym- isla 5 kol po 5 cvikov a ja som uz pri rozcvicke lapada po dychu. Po prvom kole som kolabovala a plakala ( od hrozy ako zle na tom som- ze neurobim ani 10 klukov( zenskych) ........ no povedala skm si ze to dokincim nech to bude trvat aj 2 hodiny( ony to dalu za 20 minut🙈🙈🙈. Musela som to dokoncit lebo som vedela ze to lepsie uz nikdy nebude ak nezacnem a nebudem pomracovat. Teraz mam uz 3 mesiace a vratila skm sa na prvy trening a zvladla som ho prekvapene" lahko". To ma mamotivovalo a idem dalej citim ze mam viac sily. Od septembra dam detuchy do skolky a naklusem do fitka.😀
toto vyzera na nulovu kondiciu s nulovym svalovým tonusom a este neviem ci nie so s nulovou sebadoverou
@autorka kondičku naberieš len tym, že sa začneš hýbať, no ale aby bolo na poriadku, ku silovému tréningu nepotrebuješ extra kondičku, sama som ju mala dlho na bode mrazu, lebo som sa vyhýbala akémukoľvek kardiu 😅 takže smelo do toho, nie je vôbec nič divné, keď ti bude zle a sadneš mi v priebehu cvičenia 🙂
Tu treba mat aj spravne nastaveny jedalnicek a trenera. To das 👍
@renesance80 podla popisu by som to videla ešte aj ako znacne poddimenzovany kaloricky príjem.

Vyskusaj a uvidis, je dobre ist prvy krat s niekym a cvicit tolko kolko budes vladat.