Tipy na motiváciu pre chudnutie v menopauze
Ahojte. Viem je to problém veľa žien a diskusií je to mnoho.
Aj skupina (bola som členkou, ale nijako ma nenamotivovala ,ani nič nedala čo už neviem).
Som v menopauze a neskutočne mi chutí jesť. Nepíšem zámerne, že priberám (samo od seba to nie je)!
Neviem sa ovládať vôbec. Aby som to uviedla na správnu mieru, zmenila som prácu, mám ak menej pohybu. Stále väčšinou práca a domácnosť. Snažím sa preto ak na bicykel aj pešo veľa chodiť keď sa dá. Ale večer keď opadne stres vyjedám.Strasne mi chutí sladké a únavu ak počas dňa zajedam sladkým Som strašne vyčerpaná, unavená. Zle spávam (málo) budím s často na wc aj návaly. Je to taký začarovaný kruh. Neviem najst motiváciu vôbec. Chcem schudnúť (ale iba chcem)pretože sz cítim zle veľmi. Bez energie aj s kíl navyše! Robím v kuchyni a navyše varim skoro každý deň aj doma a neviem odolať.
Proste nedávam to ..moji doma jedia mnoho viac a sú štíhly.
Poraďte...
no zla strava, malo bielkovin, vela cukru, tocis sa v kruhu, musis jest viac bielkovin, nebudes hladna - studuj si o tom daco, nekupovat sladke a podobne veci, pit cistu vodu atd, to ti je hadam jasne, taketo banality vie kazdy
ja som tiez v perimenopauze a pritom chudnem, vela chodim, pozeram co jem a hybem sa kazdy den
mam tiez vsetky problemy, co pises a preto aspon priberat nechcem
odfot sa na chladnicku, jednej kocke som to poradila a podakovala sa mi
ja mam tiez taku fotku v mobile a nie je lepsia motivacia /ps nie som tucna, ani nemam nadvahu, ale mala som tak o 4 - 5 kg viac ako by som chcela, aby som sa lepsie citila/
Odporúčam knihu od Janky Kondrcovej - Výživne o výžive. Veľmi dobre, zrozumiteľne napísaná. Je tam aj veľa príkladov zo života.
Jedine, co mne fungovalo, ze osobna trenerka. Ona ma viedla presne tak ako som potrebovala. Ak mas moznost, radsej to nechaj na odbornikov
ak nemáš pevnú vôlu čo je dost tažké
tak na večer je ideál nič nemat doma na vyjedanie tak max ovocie 😍 a sladkosti atd zriadit aby si každe dieta urobilo u seba tajnu skryšu , čiže ty nemáš a ich neochudobníš
na nákupy poslat manžela s presnym zoznamom
nemáš čo nezožerieš 😍 aj bananik je dobry aj čajiček pol litra
prípadne aby si nemal vlči hlad po sladkom ja som to vyriešila niečo malé sladké kolač, keks k čaju o štvrtej a mám aj nemám sladké, ako uplne vylučit bez sladkého ano ale to proste trpím 😖
unavu poobede zvlášt teda o tej štvrtej tretej totalna kriza riešim zeleným čajom a niečo malé sladke
večer ked si dam potom o tej šiestej elyp, trenažer tak potom aj menej mám chut jest , nejak sa to odbura celé
Chapem ta, mam po 50tke, unavena som ovela viac ako kedysi a to som sportovy typ. Brutalne som obmedzila stravu, sladke, vazim si, zapisujem, no 5 kg navyse citim a dole proste nechcu ist. Dlhodobe hladovanie nie je tiez prijemne a udrzatelne. Vzdy som menopauzu vnimala ako vyhovorku, ale je to tak a bez velkej zmeny, pevnej vole a sebazalprenia to nepojde.
@biba_18 Áno to už samozrejme patrí k tomu zdravie. To už ide ruka v ruke.Mas pravdu a ja to viem . Ja už nepotrebujem byť štíhla, len mať menej kíl ako momentálne mám tým pádom viac vládať. Ja neviem nastaviť tú hlavu. Jem veľa zdravých potravín len aj sladkosti aj nezdravé a večer si neviem dať rady. Úplne závislá.
@biba_18 Ďakujem skúšala a aj tak mi to nedalo a o polnoci si dala keks keďže som ponocovač.Raradoxne najviac energie mám večer.
@miko_matata Áno samozrejme teóriu ovládam. Roky som nemala problémy s váhou, ale uz to neplatí. Stres, únavu zaháňam jedlom a sladkým. Bez mučenia priznávam posledný pol rok energia na bode mrazu.Robim dvanástky a večer som ako zabitá a ešte domácnosť, varenie a potom jem.
nuž, čo všetko robis zle uz vies, aj my to uz vieme, aj ked ani nechceme
takze hold bud s tym nieco urobis, alebo nam tu budes pisat aka si nestastna nadalej
my ti tu motivaciu do hlavy nenalejeme, ani za teba neschudneme - aj ked mna prave tvoje ubite reci este viac namotivovali na dnesny trening 🙂
good luck draha
ja som nočná sova - s energiou som na tom rovnako ... ale v noci už nemám hlad, som najedená počas dňa ...
takže čo s tebou?
skús prerušovaný pôst - a nemusíš hneď že 16-8 (že pôst 16 hodín a ješ iba v okienku 8 hodín) - na začiatok skús 14-10 alebo možno 12-12 a postupne predlžuj pôst. prázdne črevo je dôležité pre črevnú mikroflóru - je dobré, ak človeku škvŕka v bruchu - a chudnutie pokiaľ sa vyslovene neprežieraš je iba ako bonus k zdraviu ... tým by som začala ...
a podľa toho čo čítam - v podstate máš zlú životosprávu - ješ počas dňa?? ak áno - čo?
@krtko1313 Ďakujem za tip
Po poslednom normalnom vecernom jedle si umy zuby. Ja ked absolvujem ten pre mna otravny ritual, uz nic do ust nedam, ked si predstavim, ze ho mam absolvovat znova.
@mandzula predbehla si ma 🙂. Akurat som to isla napisat, mne to pomaha.
@mandzula ano, toto presne funguje - vidim, ze nas je viac
ked vystriedam vsetky medzizubne kefky a nite, tak ma ruka boli
ani bohovi by som uz nic do ust potom nedala 🙂
Tá motivácia klesá, lebo ti klesli hormóny. Estrogén je hormón aktivity, keď klesne, stúpne lenivosť. Toto je vedecky dokázaný fakt. Preto je naozaj veľmi ťažké sa po poklese estrogénov donútiť k aktivite. Skús aspoň zvýšiť chôdzu.
Presne tak. Ked som mala ako dospela zubny strojcek, kde si treba zuby umyt po kazdom jedle, tak som dost schudla a to som este nepotrebovala 🙂, takze mam to odskusane. Ja vecer ani v noci nemam hlad, to si ani neviem predstavit nocne rabovanie chladnicky ..
@april171 Samozrejme viem to .Ja ešte slušne toho postíham aj tak .Starám sa o dve domácnosti, často
vypekám,vyváram,nákupy domácnosť celá iba mne a stíham popritom aj výlety len potom večer som už KO a žeriem.Netajím.sa s tým..
Aj teraz sme boli na otočku cez voľno na Morave na výlete, rovno do práce , večer variť pre štyrich chlapov,rodičom odniest.Len to všetko sa musím nútiť a siiť už. To je celé..áno energiu čerpám s jedla,kávy veľa..
@la_dolce_vita Mne robili nový chrup komplet takže bez zubou a ani to ma neodradilo od jedenia 🤣🤣 Dokonca si dám námahu aj dva krát umyť zuby.
@mandzula Nezaberá robím to a kľudne nemám problém si umyť zase keďže chuť je silnejšia
Autorka, potom, a myslim to bez urazky, mas problem v hlave, v nastaveni vnutornej motivacie.
No ja mam stastie v tom, ze mam muza nenarocneho, takze nevypekam, velmi nenakupujem zasoby ani maskrty a vyvaram striedmo. Deti uz mam z domu a to vela urobi, nemam to proste na dosah ako ty. S tym chrupom si ma rozosmiala 🙂)
Za mňa to nie je o motivácii a pevnej vôle, ale o prioritách a disciplíne.... pretože motivácie opadne rýchlo dáš si 2x šalát miesto rezňa a váha sa nepohne aspoň o kilo už príde vnútorný hlas - nema to význam....alebo spraví 3drepy začne mať svalovicu zas príde vnútorný hlas nemá to význam lebo to boli....preto má človek naštudovaní teóriu ale nevie ju aplikovať lebo naštudovať teóriu neboli, ani sa nemusí v ničom obmedziť, ale v praxi treba aj niečo urobiť a preto je to ťažke
@sense suhlasim, disciplina, dobry point
ta odlisuje tych uspesnych od tych neuspesnych
@biba_18 pôst? cesta do pekla..kolotoč s jojo efektom a chudnutím,,,vynechaj sladké, ja som vydržala 3 roky...po mesiaci, to je taká kríza, už nehladáš...fakt. a ažkeď sa uvidíš v zrkadle, To jediné bude motivácia, nestavaj sa na váhu každé 2 hodiny, načo???, môžeš tu čítať...a čítať....najdlhšia cesta je od gauča k dverám.....nevyhováraj sa na hormóny....hormon ti do košíka hluposti nedáva.....
@sense ja musím tak jemne nesúhlasiť 🙂 je to o motivácii. aj ty pre niečo tú disciplínu na seba aplikuješ - máš motiváciu ju dodržiavať ... ide o kvalitu tej motivácie ...
zoberme si prácu. prečo chodíme do práce? lebo musíme? nie. nemusíme. dá sa žiť aj bez chodenia do práce. napriek tomu nás potreba zarobenia peňazí potrebných na život motivuje ráno sa premôcť ... detto vzdelávanie ... detto kopec iných činností - medzi ktoré patrí aj životospráva ... musíš mať motiváciu - a disciplína je len jednou z ciest k tomu ako ju naplniť ...
@biba_18 vieš ráno vstanem a nebaví ma ísť do fitka alebo večer nebaví ma chystať jedlo lebo veď kúpiť si croissant a latte je jednoduchšie...ale urobím to, lebo je to pre mňa priorita....
Ani do práce nemám chuť ani motiváciu každé ráno vstávať o 3.30....ale jednoducho musím lebo nebudem chodiť do práce, nebudem mať na zaplatenie zlozeniek ....to je u mňa rozdiel medzi motiváciou a disciplínou .... A teda nielen ja ale vo všeobecnosti sú ľudia veľmi netrpezlivý...a chcú mať všetko hneď , sú na motivovaný ale keď to neprichádza dostatočne rýchlo tak motiváciu strácajú lebo nevidia výsledky tak ako si to predstavili ako napr s tým šalátom a reznom....a o to silnejšia musí byť disciplína a vytrvalosť, nevzdať sa len preto že som si večer 3x odoprel tyčinku a tá váha aj tak neukazuje menej kil
Motivácia je pre mňa niečo čo chcem , disciplína že danú vec urobím aj keď nemám chuť ..mechcem ale musím lebo...(Doplniť si môže každý kto chce čo chce)

ako píšeš - je to o motivácii ... chceš jesť veľa sladkého a zároveň aj chudnúť - a to dokopy nejde. nehovoriac o zdraví, to nespomínaš už vôbec ...
takže moja rada?
ÚPRIMNE sa rozhodni čo chceš
1. buď sa nechceš kontrolovať - a nebudeš ani štíhla ani zdravá
2. buď sa budeš kontrolovať nejakým spôsobom - a budeš štíhla
3. alebo sa budeš kontrolovať nejakým spôsobom - a budeš zdravá (a možno aj štíhla)
a až podľa toho sa ti dá viac poradiť ...