icon

Tipy na motiváciu pre chudnutie v menopauze

14. mar 2025

Ahojte. Viem je to problém veľa žien a diskusií je to mnoho.
Aj skupina (bola som členkou, ale nijako ma nenamotivovala ,ani nič nedala čo už neviem).
Som v menopauze a neskutočne mi chutí jesť. Nepíšem zámerne, že priberám (samo od seba to nie je)!
Neviem sa ovládať vôbec. Aby som to uviedla na správnu mieru, zmenila som prácu, mám ak menej pohybu. Stále väčšinou práca a domácnosť. Snažím sa preto ak na bicykel aj pešo veľa chodiť keď sa dá. Ale večer keď opadne stres vyjedám.Strasne mi chutí sladké a únavu ak počas dňa zajedam sladkým Som strašne vyčerpaná, unavená. Zle spávam (málo) budím s často na wc aj návaly. Je to taký začarovaný kruh. Neviem najst motiváciu vôbec. Chcem schudnúť (ale iba chcem)pretože sz cítim zle veľmi. Bez energie aj s kíl navyše! Robím v kuchyni a navyše varim skoro každý deň aj doma a neviem odolať.
Proste nedávam to ..moji doma jedia mnoho viac a sú štíhly.
Poraďte...

Strana
z2
sense
14. mar 2025

@1974kkkk postnie je cesta do pekla, a prerušovaný post vôbec nie nakoľko ti prijmes to čo máš len namiesto v 5 porciách, to prijmes v 2 alebo 1, záleží ako si nastavená.... Niekomubje lepšie jesť 5x denne malé porcie , inemu stačí 2 ale poriadne
To máš rovnako ako keď poviem jem málo a neschudnem.... Pretože malo neznamená vyvážené, malo neznamená hneď kaloricky malo ale kľudne len množstvom malo ale kaloricky vela

biba_18
14. mar 2025

@sense vidím teda nezhodu v definícii - motivácia nemusí byť nevyhnutne iba to čo chceš - ale aj niečo, čo ťa primeje k nejakej činnosti - teda vstaneš, lebo "musíš" platiť šeky - no, naozaj tie šeky platiť nemusíš - ale vyhodnotíš dôsledky a použiješ disciplínu, aby si svoje pohnútky (teda motiváciu) naplnila ... teda tvojou motiváciou prekonať sa je neprísť o strechu nad hlavou 😉

1974kkkk
14. mar 2025

@biba_18 ako môžeš odporučiť pôst človeku, ktorý rovno napíše,že vyjedá chladničku???....TO NEDÁ, ani keby čo bolo, a hnevaj sa kolko chceš.....nič v zlom...mám skúsenosti s tolkými babami z fitka.......nedaju to....problém je ...sladkéééééé....a ovocie je tiež cukor........

biba_18
14. mar 2025

@1974kkkk mám pocit že ty vôbec nečítaš čo píšem ... ja som nepísala že nemá jesť!!

sense
14. mar 2025

@biba_18 v podstate myslíme na to isté len každá to inak definuje

april171
14. mar 2025

Tvoj problém je aj v tom, že seba dávaš na posledné miesto. Si klasická sendvičová ženy, ktorá sa sama stará o celú svoju domácnosť, ale k tomu sa už musí starať o starnúcich rodičov. Do toho máš, podľa toho čo píšeš, aj náročnú prácu (ak stojíš celý deň v kuchyni, nie je to sranda). Uplne rozumiem, že večer si vyflusnutá. Aj sa snažíš hýbať, aj sa v podstate hýbeš, ale to, čo ti stačilo v 30ke, možno 40ke (netuším, koľko máš rokov), už v čase menopauzy nestačí. Hormóny klesajú, s tým súvisí pokles vôle k aktivite, pokles energie a mozog si pýta energiu, sladké, nevhodnú stravu.
Ty beháš okolo všetkých naokolo a sebe sa venuješ večer, keď už nemáš energiu a potrebuješ ju doplniť. Pokiaľ nezmeníš svoje nastavenie, tak sa v tom budeš ďalej motať. Potrebuješ, aby celá domácnosť nebola na tebe, ty potrebuješ hlavne oddych. Tvoje telo je permanentne v strese, kortizol stúpa, ty možno ani nepotrebuješ viac pohybu, ako viac oddychu a lepšiu stravu.
Skús po malých krôčikoch, večer si nedaj čipsy ale si daj osolenú uhorku, nakrájanú mrkvu. Zaraď bielkoviny a snaž sa jesť počas dňa, nenechávaj to na večer.
A začni delegovať povinnosti na zvyšok rodiny, predpokladám, že majú ruky, tak nech robia aj oni niečo.

autor
14. mar 2025

@miko_matata Ďakujem. Nebudem písať určite.

autor
14. mar 2025

@april171 Áno píšeš mi z duše. Je to tak žiaľ presne do bodky tak.Uvedomujem si to.
Som typická sprostá zienka domáca.Ktora robí všetko za všetkých,aby boli všetci spokojný.Nie nebudú oni robiť v domácnosti nič (lebo je to vraj ženská práca)! Stále je s toho hádka a k ničomu nevedie...Ja sa snažím aj napriek tomu,že nevládzem.Aspoň chodiť na dlhé prechádzky, či bicykel,ale to už prídem zničená a priznávam neviem sa dojesť niekedy .Ale z únavy hlavne. ako po dvanástke .To súhlasím, mne to muž vraví často,že toľko ja čo nachodím na bike najazdím,že on už by bol kosť a koža,že mám namiesto toho oddychovať radšej.Pretože mám problémy z nohami, kŕče, kŕčové žily, nepokojné nohy. A nie raz neviem žiť a fungovať. Navyše som mala problémy s hrudnou chrbticou .Ale snažím sa ako to ide..A kortizol som mala zvýšený. No nič musím sa postaviť k tomu čelom.Kedysi som schudla len vďaka strave hravo.Stačilo( večer! ) najesť.
No dnes to bude výzva . Lebo už potom len do extrémnych premien 😅😁

autor
14. mar 2025

@miko_matata Ano viem všetko. Úplne všetko. Ale dostala som sa fo tak bludného kruhu,že nepomáha ano fotka na chladničku. Vidím sa,viem aká som a už je to aj tak trochu akoby jedno.Teda to obžerstvo,neovládajúce chute niečo si dať dobré, ale mrkva to nebude 😏(stravujem sa celý život formou zob sem,zop tam ako môj muž to nazýva ).Posledné roky som nebola štíhla, ale ani vyslovene tučná.
Ale posledný rok to už ide dole vodou...Neviem si to nastaviť v hlave. Tisíc pokusov a tisíc jedna zlyhaní..asi tak.
Neviem.to dostať do hlavy a vydržať. Cez deň nemám problém len večer. Nepomáha ani veľa piť, ani nič čo radia všade. To je len o pevnej vôli.
Áno disciplína a tú ja nemám.

luccija
14. mar 2025

Keď zle spiš a si unavená telo si žiada jesť.A rýchlo a čo najviac nezdravé🤪keď budeš dobre a často jesť nebudeš taká hladná.A dávaj na seba pozor nemusíš byť pre každého super aj oni nech sa snažia.

autor
14. mar 2025

@luccija Ďakujem za radu aj pochopenie veľmi pekne. Áno spím zle od kedy začal prechod mám problémy a do nedávna som robila nočné a od vtedy celé zlé. Uz som dvanástky nočné nedávala a 6.rokov stačilo .Mám problémy aj urologické a chodím v noci často na záchod do toho návaly. Nevyspatá úplne posledné roky. Takže jedno nabaľuje druhé a potom vyzieram.

autor
15. mar 2025

@mandzula Nie neurazím práve naopak! Tak bola ak otázka kým ju admin nezmenil. Ako zmeniť myslenie a dostať to do hlavy. Pretože vždy začínam na novo a vždy po čase zlyhám.Vsade mám lákadlá ,ktorým neviem odolať.

autor
15. mar 2025

@1974kkkk Práveže vydržať celý deň nejesť ,alebo jesť zdravo je pre mňa najmenší problém to bežne robím keď sa dám na chudnutie.Len vyzdrzim pár dní týždeň..
Najhoršie je večer,neskoro večer ma premohne hlad a zjem hocičo. XY krát som večeru zdravú a aj tak o desiatej som si dala horalku.Odolávala,odolavala a aj tak si dala! Toto je môj najväčší problém. Večer pred telkou.

mandzula
15. mar 2025

Autorka, ked som trenovala zeny a tie mali x vyhovoriek, preco nemozu prist a preco na trening "nevyhadzovat" peniaze, pytala som sa ich, ci si uvedomuju, kolko casu a penazi vrazaju do domacnosti - do miesta, ktore moze, ale aj nemusi byt niecim, co budu mat naveky, co mozu vymenit, a kolko venuju tomu, ktore maju naveky len jedno - svoje telo. Mnohe mi povedali, ze to nikdy takto nevnimali a ze je to pravda - ak sa ti raz poserie zdravie, moze to byt nezvratne.

autor
16. mar 2025

@mandzula Áno to ja viem Ono jevto aj tak o tej strave. Ja som NIKDY nemala problém pár kíl schudnúť stravou to bolo kedysi pre mňa v pohode. Radšej najesť ako cvičiť. Dnes mám ,práveže s tým problém. Dnes som drela kopce na bicykli 20 km aj zdravé varila, ale aj tak ma zlákali cez deň zobnúť sa aj sladké. Proste neviem odolať ked vidim.

ada288
19. mar 2025

bez obalu..ak mas hormonalnu nerovnovahu, co v menopauze byva, bude to drina..pravdepodobne sa rok dva potrapis, kym sa to ustali..a ak nenajdes pevnu volu pri sladkom, tak si znicis i fyzicke zdravie, ak mas este k tomu malo pohybu..mam 51, 2 roky menopauza..jem 2x denne, kvalitne mnozstvo, dlhymi casovymi rozostupmi, nechudnem, ale ani nepriberam..som trpezliva..hormonom nerozkazes 🙂

Strana
z2