Zaberá vám chudnutie v ketóze?
Zaberá niekomu?
Nie, ja som zástancom vyváženej stravy 😅 a teda nie som ani certifikovaný odborník na výživu, iba som sa vrámci štúdia biochémie zaujímala o rôzne typy diét a som si spomenula na tento článok, ktorý je podľa mňa super spracovaný a hovorí ojektívne fakty, aj pre aj proti, tak som ti ho chcela posunúť, že možno ti pomôže sa rozhodnúť sa, či to je správny spôsob stravovania pre teba 🙂
@siskaa86 v ketoze na 100% schudnes, telo vtedy prestava brat energiu z cukrov a namiesto toho pouziva zlozitejsi chemicky proces premeny tuku na energiu. Schudla som tak skoro 15 kil za 2 mesiace, ale teda to bolo pred stuzkovou, lebo saty kt sa mi pacili mali iba male cislo :D ono je to fajn na nastartovanie ak ti psychicky pomoze relativne rychlo vidiet vysledky. Dlhodobo neudrzatelne a zrejme ziaden extrem nie je uplne dobry pre telo. Isla by som do toho na nejaky mesiac max (kedze chvilku aj trva kym sa telo dostane do ketozy) urcite ta nastartuje ten ubytok vahy a potom by som uz riesila iba vyvazenu stravu (resp primerany deficit) bez nejakych extremov a pripadne raz za cas ako kvazi “ocistu” si to zopakovala na nejake 2-3 tyzdne. Po ketoze postupne pomaly zaraduj sacharidy (nemyslim tym cokoladku ale teda zemiaky, ryza, vlocky, nejake pecivo, ovocie...)
@siskaa86 ja skúsenosti mám, schudnúť sa dá, ale nie zázračne, z noci na ráno a bez námahy. asi záleží aj na tom, na akej váhe a stravovacích návykoch človek s keto začína..
@122laura122 akú námahu myslíš? Co si jedla?
@siskaa86 myslím hlavne to, že ma to stálo (a stojí) dosť času, a študovania, nemala som žiadneho poradcu, takže som sa učila svojpomocne, spôsobom pokus-omyl. nikdy som nemala žiadny keto mix, takže len "reálne" jedlo. chce to trošku cviku a zvyku, ale potom je to podľa mňa celkom ok 🙂
@siskaa86 nie kalorie som vobec nepocitala ani si nevazila jedlo. Jedavala som zelenu zeleninu (ziadne paradajky, farebne papriky, mrkva), maso, vajicia a z mliecnych veci iba maslo. Potom som neskor pridala nezrejuci syr napr mozzarelu a tvaroh. Prvy tyzden bol hrozny, ten cukor fakt chybal a potom uz super, ja som sa napriklad citila dobre mala som dost energie ale teda necvicila som vtedy vobec, kazde telo je ine treba sa poznat a odsledovat ako budes reagovat.
@siskaa86 ja som si to po čase začala sledovať, už len preto, nech viem pomer bielkovin, sacharidov a tukov. ak máš trošku vôle a otvorenú myseľ, veľa vecí sa dá nahradiť. múku používam mandlovú, kokosovú, a bambusovú, sladidlo prevažne erytitol, chlieb si pečiem, z mliečnych výrobkov cream cheese, syry, mascarpone, smotanu, maslo, orechy vlašské, para, lieskovce, mandle, zemiaky sa dajú v pohode nahradiť napr. kalerábom, plus používam špirálový krájač na zeleninu, "cestoviny" sa dajú spraviť z mozarelly, psyllia a vajec, pizza z fathead cesta, alebo karfiolu..čokolády (horkej) jem viac ako kedykoľvek predtým, a neustále mám niečo sladké napečené
V ketoze nesmies byt dlho, inak to ide na pecen, oblicky. To Ti povie kazdy spravny trener. Lebo aj tie baby profi fitness to robia kratkodobo na sutaz a inak vyvazena strava
@siskaa86 práveže to čo sa spotrebuje sa vylúči ako ketóny ... v ketóze si telo nedokáže tvoriť energiu štiepením sacharidov, pretože ich má nedostatok a tak začína štiepiť tuky procesom beta-oxidácie, z toho získava energiu a vedľajším produktom sú ketóny ...čiže teoreticky, ak človek prijime viac tuku ako potrebuje na výrobu energie v tom momente, zvyšok sa uloží a bude použitý, keď telo bude potrebovať ďalšiu energiu..
@siskaa86 to, že bez inzulínu sa neukladá tuk je mýtus, ktorý vznikol tak, že inzulín čiastočne blokuje činnosť lipázy (enzýmu, ktorý je zodpovedný za štiepenie tuku), ale činnosť tohto enzýmu spomaľujú aj tuky prijaté v potrave, čiže kým je človek v kalorickom nadbytku, tak tuky proste zázračne samé nezmiznú ... pečeň nemá dôvod premienať "zvyšný" tuk. ktorý nepotrebuje na získanie energie na ketóny, len tak lebo sa jej chce 😅
A teda pri bežnom stravovaní a zdravých ľuďoch, ktorí nemajú cukrovku to funguje tak, že hneď po jedle sa hladina inzulínu zvýši a tuk sa ukladá, medzi jedlami opäť klesne a tuk sa spotrebúva ... ak je človek v kalorickom nadbytku, prevažuje ukladanie tuku, ak je v kalorickom deficite, prevažuje spotreba tuku, ak sa kalorický príjem = kalorický výdaj, tak sa v priemere za určité obdobie tuk neukladá, ani nespotrebúva 🙂
Inzulín podporuje ukľadanie tukov blokovaním lipázy a podporovaním tvorby triacylglycerolov, čo je jedna z foriem v akej sa tuk ukladá. Telo má však aj iné mechanizmy na ukladanie tuku, nie je za to zodpovedný len inzulín. Ja som sa to učila na skole Pri keto diéte dochádza k schudnutiu, pretože ten kalorický prijem sa proste takmer určite vylúčením sacharidov zníži (a teda tuk sa neukladá) a tukové bunky sú vďaka nízkej hladine prístupné spaľovaniu. Na koľko je okej byť v stave, že človek močí acetón je asi na každom, že čomu sa chce vystaviť.. Tak ako tu hovoria baby čo majú skúsenosti, zdravotne je to dlhodobo neudržateľné, ale ak máš pocit, že to je pre teba vhodný typ diéty a vyhoval by ti, tak veď skús, na to naštartovanie to môže byť fakt fajn 😊
@lindous ja som si písala s jednou pani čo je ale na čisto madovo-tukovrj strave kôli reume..pýtala dom sa jej či nepriberá lebo ma dosť tukov napr oškvarky a je aj sur.maso..
Písala že nie lebo čo sa nedpotrebuje na energiu sa neukladá..teda že keď sú ketony v moči tie sú z prijatých a nevyužitých tukov a organizmus využíva Glykogen v pečeni
Keď sa minie začne využívat zo stravy a zásob ale nový tuk neulozi..jej skúsenosť
Ja to skúšam ale len týždeň..
Čo si myslís?
@siskaa86 glykogén je polysacharid, ktorý si telo tvorí z prijatých sacharidov ako zásobu energie, keď jeho hladina poklesne (pri nedostatku sacharidov), tak telo začne núdzovo využívať ako zdroj energie tuky, ktoré premieňa na ketóny, to je ketóza..t.j. ketóny v organizme sú práveže z tých využitých tukov...kým sa v pečeni nachádzajú zasoby glykogénu, ktoré si telo štiepi na glukozu a tu vyuziva ako zdroj energie, ešte nejde o ketózu.. A teda informácie čerpám najmä z toho čo som sa naučila počas 5 rokov študia biochémie na VŠ
Nepoznám tie testy na moč, ale ak to podľa návodu hovorí o vyššej koncentrácii ketónov (pri ketóze myslím okolo 0,5-3 mmol) tak áno, vtedy už telo využíva ako energiu tuky 😊 našla som info, že bežne to trvá 2-4 dni, od kedy človek drasticky zníži príjem sacharidov, takže môže byť
@natalala ahoj čo je to ta ketoza Ako postupovať ? Chcela by som to vyskúšať

Keď človek takto drasticky obmedzí jednu z makroživín, tak takmer určite tým zníži aj svoj kalorický príjem a teda schudne.. Ale za cenu toho, že svoje telo udržiava v neprirodzenom stave... Tu je to veľmi dobre vysvetlené aj s odkazmi na štúdie, odporúčam prečítať 😊https://fitnessrevolution.sk/ketoza/