Zmena stravy - kilogramy nejdú dolu

reni0911
25. apr 2021

Ahojte babenky, potrebujem poradiť ohľadom stravy, ako správne začať. Cvičiť cvičím no kg nejdú dole, takže problém bude u mňa určite v stravovaní. Chcela som kaloricke tabuľky no pre mňa sa to zdá ako spanielska dedina. Tak som rozmýšľa nad delenou stravou, či jedeny menších porcií 5xdenne. Nevedeli by ste mi odporučiť buďte nejaku fakt dobrú knihu či ktorým smerom sa uberať aby som naštartovala chudnutie.

Ďakujem krásne za každú odpoveď

bolarazjedna
25. apr 2021

Hľadaj taky spôsob stravovania, ktorú vieš dodržiavať dlhodobo, cely život. Periodické diétne opatrenia vedú k jo-jo efektu. Ak si doteraz jedla sladkosti, náhrad ich ovocím, orieškami v malom množstve, nejedz 3 hodiny pred spaním, stačí, keď namiesto prílohy ryža-zemiaky polovicu nahradís zeleninou, teraz je jar, výhoda že budeš mať čerstvé. Vy nechaj sladené nápoje, s ladený čaj, kávu. Jedz pravidelne každé 3 hodiny. Keď ješ malo, tak tvoje telo nebude vedieť, dokedy bude opäť bez jedla a začne zásobovať vo forme tuku, metabolizmus sa ti spomalí. Tiež pomáha obmedzenie pečiva, napr daj si na raňajky, na večeru už nie, a hlavne nie biele pečivo ale celozrnné, ktoré ťa viac zasýti a na dlhšiu dobu. Ja si myslím ze takto počítať kalórie netreba. Jednoducho zaradis viac zeleniny a ovocia, nespracované potraviny. To každý odhade, že mandarínka alebo jabĺčko na desiatu ma menej kalórií ako Horalka. Takisto rezeň so šalátom ako rezeň s ryžou. Mimochodom - ešte dobre je pripravovať jedla zdravšie, napr rezeň môžeš spraviť v rúre, omnoho menej oleja použiješ. A keď mäsko, uprednostní hydinu, ma o polovicu menej kalórií ako bravčové. A nezabudni na ryby, sú ľahké na trávenie, zdravé s vysokým obsahom bielkovín, čo je žiaduce pri chudnúť, lebo ta zasytia.

reni0911
autor
25. apr 2021

@bolarazjedna ďakujem krásne, so zeleninou problém nemam, skôr to ovovie. Cestoviny a mliečne môžem?

bolarazjedna
25. apr 2021

Ja si myslím, že môžeš, ale všetko s mierou, musis si uvedomiť, že sú to rýchlo sa vstrebávajúce sacharidy, ktoré ťa zasytia na krátky čas, takže ja by som ich jedla občas a nie na večeru.

h2
25. apr 2021

@reni0911 Ahoj, keď som si prvýkrát stiahla kalorické tabuľky, mala som presne rovnaký pocit, proste že to je príliš zložité a nič pre mňa. Ale po pár mesiacoch som im dala znovu šancu. Vôbec to nie je ťažké, ani zložité. Len to tak na prvý pohľad vyzerá. Potrebuješ jedine kuchynskú váhu, potraviny tam nájdeš, alebo vyberieš zo zoznamu niečo čo možno najpodobnejšie. Super je, že vidíš, čoho ješ veľa, čoho zase málo. Ja som si napríklad kúpila proteín aj vlákninu v prášku, lebo tých som mala stále málo. Určite to zvládneš, fakt je to ľahké a je to super.

komplikovana
25. apr 2021

vypocuj si tuto pani

https://www.youtube.com/watch?v=zKO56Cv__Kk


zajdi na stanku http://www.cojist.cz/
aby si ziskala prehlad co je vlastne zdrave jedlo.
Inac to jedenie 5x za den, nie na kazdeho plati, mne osobne staci 3x. Treba len zistit co tvojmu telu viac vyhovuje. A tiez si nelam hlavu z toho, ze nejes vela ovocia. Ak nemas problem so zeleninou, vlakninu ziskas aj z nej. Hlavne bud v pohode, nestresuj z toho ak sa nieco nepodari.

22abigail22
25. apr 2021

@reni0911
Kalorické tabuľky som skúsila aj ja ale liezlo mi to na nervy. Neustále si vážiť jedlo (porcie), zapísať tam každú jedinú položku. 🤯
Navyše na moju výšku, váhu a cieľ mi vyrátalo, že môžem prijať max 1200kc a mne to bolo proste málo. Bola som hladná a tým pádom som mala denne odpornú náladu (=nesústredenosť, únava, podráždenie) 🤦

Ale je pravdu, že na to aby človek chudol musí spáliť viac ako príjme. 🙂

1. Vylúčiť mastné, fast food, vyprážane
2. Obmedziť sladké, sladené nápoje, alkohol (najmä pivo)
3. Stravovanie 5x denne menšie porcie určite pomáha (ak je možnosť)
4. Držať pitný režim (čistá voda)
5. Nevynechať raňajky
6. Nejesť 2-3 hodiny pre spánim (telu trvá min 2 hod kým jedlo strávi)
7. Nahradiť klasické prílohy (ako zemiaky, cestoviny) za šaláty alebo zeleninu

reni0911
autor
25. apr 2021

Ďakujem krásne babenky 💞