icon

Ako odnaučiť sliepky konzumovať vajcia?

13. sep 2026

baby co so sliepkami ked zacnu jest vlastne vajcia? posledne dni nachadzam v hniezde rozbite vajce a vyzobany obsah. najprv som si myslela ze sa len nejake rozbilo ale uz je to skoro kazdy den.

da sa ich to nejako odnaucit? alebo ked na to raz pridu tak uz bude problem stale?

arek00
13. sep 2026

Zabiť a vymeniť za nové. Skúšali sme obrezať zobáky, dávať iné zmesky a nic nepomohlo. Ide zima...daj ich preč a usetriš si nervy.

anonym_043fe5
13. sep 2026

Stačí sa opýtať AI

Keď sliepky rozbíjajú a jedia vlastné vajcia, je to zlozvyk a väčšinou to znamená jedno z tohto:

*1. Chýba im vápnik / bielkoviny*
Najčastejšia príčina. Tenká škrupina sa ľahko rozbije a oni zistia že vo vnútri je dobrota. Daj im drvené škrupiny (usušené a podrvené), šrot z mušlí alebo kŕmnu kriedu.

*2. Nuda a málo miesta*
Zavreté v malom kurníku bez výbehu sa začnú hrať s vajcami.

*3. Málo hniezd alebo svetlo v hniezde*
Ak je v hniezde veľa vajec, alebo tam svieti priame svetlo, ľahko sa rozbijú.

*4. Naučený zlozvyk*
Stačí že jedna sliepka to začne a ostatné ju okopírujú. Potom je ťažké ich odnaučiť.

*Čo s tým hneď:*
- Zbieraj vajcia čo najčastejšie, ideálne 2-3x denne
- Daj do hniezd viac slamy aby sa nerozbíjali
- Zatemni hniezda - záves pred vchodom pomáha
- Pridaj im vápnik a kvalitnejšie krmivo
- Do hniezda môžeš dať aj atrapu - pingpongovú loptičku alebo sadrové vajce. Ďobnú, nič nezískajú a prestane ich to baviť.

Ak to robí len jedna, poznáš ju podľa žĺtka na zobáku.

qrstxyz
13. sep 2026

Môže sa jednať o nedostatok vápnika v ich strave. Skúste pridať zmesou obohatenú o vápnik, alebo na prášok rozdrobené vaječné škrupiny. Pozor ale, škrupiny musia byť fakt nadrobno, inak sa budú vo zvyku rozbíjania škrupín len utvrdzovať.

cutespider
13. sep 2026

Existujú iba dve veci, ktoré fungujú. Prvou sú šikmé hniezda, v ktorých sa odkotúľa vajce do úkrytu. Druhou je slepačia polievka zo sliepky, ktorá začala žrať vajcia. Nepomôže ani časté zbieranie vajec, ani viac slamy, ani záves (ak tam bude tma nájdu si iné miesto na kladenie), ani vápnik a ani atrapy, lebo toto všetko funguje iba ako prevencia.

windblue
13. sep 2026

Bratovi to začali robiť tiež, mali malo vitamínov hlavne vápnika. Tak im začal dávať do zmesky ako postaru naša babička rozdrvene škrupiny z použitých vajíčok a prestali. Skus to alebo možno dáke vitamíny a uvidíš, ale ak s tým neprestanú tak asi len ozaj polievka

demodun
13. sep 2026

Zobrať príbor 😁
Prepáč, len ma pobavil ten nadpis, že 'konzumovať' .
Tam asi nepomôže nič.

ivicatolic
13. sep 2026

@anonym_autor chýbajú im vitamíny, smer obchod a poradiť sa

anonym_bba3ad
13. sep 2026

majú vodu?

anonym_06719c
13. sep 2026

Moja suseda 80 ročná teraz pozabíjali za 2 dní 12 sliepok práve kvôli tomu. Verím jej, celý život mala sliepky.

anonym_f887d0
14. sep 2026

Preto ja mam sliepky v obchode

2691
14. sep 2026

Kúp im Suplexan