icon

Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?

evka234444
3. jan 2026

Dobrý večer ,môže mi prosím niekto poradiť mame morcuatlo cca pól ročne ktoré žije s nevykastricanym morciatkom ,neskutočne nabrala na váhe ,boli sme s ňou aj u veterinára a ten povedal že nie je tehotná že pribrala ,ale každým dnom je viac a viac a teraz keď som ju zobrala na ruky zhrozila som sa ,brucho ma neskutočne guľaté,široké a boky ma tvrdé ,doslova je od pól pása neskutočne obézna. Zdá sa mi že aj srsť ma akúsi riedsiu ale jesť jej chuti každú chvíľu je . Veterinár hovorí že je ok prosím pomôžte niekto 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Strana
z2
anonym_d8ae8d
3. jan 2026

My ked sme mali obezne morcata tak nam veterinar povedal ze im nemame davat suchy chlieb a zrno, taku to zmes kde je aj slnecnica. Ze morca strasne pribera s peciva. Radsej mrkvu, salat a cerstvu travu a hlavne vela cerstvej vody.

evka234444
autor
3. jan 2026
@anonym_d8ae8d

My ked sme mali obezne morcata tak nam veterinar povedal ze im nemame davat suchy chlieb a zrno, taku to zmes kde je aj slnecnica. Ze morca strasne pribera s peciva. Radsej mrkvu, salat a cerstvu travu a hlavne vela cerstvej vody.

@anonym_d8ae8d my jej dávame seno to by malp byt vhodne ,a jablko a mrkvu tiež a ešte takú zmes pre morcata

lindayaaa
3. jan 2026
@evka234444

@anonym_d8ae8d my jej dávame seno to by malp byt vhodne ,a jablko a mrkvu tiež a ešte takú zmes pre morcata

@evka234444 take ma napadlo neni nafuknuta? Ako zastavene vetry?

chrobak7
3. jan 2026

@evka234444 Morské prasatá nemajú presný čas gravidity. AK majú viac malých v bruchu, tak rodia skôr, ak len jedno, tak môžu prenášať aj mesiac. Ak je to samica pol ročná a je spolu so samcom, tak podľa mňa je na 95% gravídna.

Ako určil veterinár, že nie je gravídna? Urobil ultrazvukové vyšetrenie? Alebo len z hmatu?

Vyčkaj ešte 2-3 týždne, podľa mňa bude mať mladé. Samice sú sexuálne aktívne už od 2 mesiacov.

Z fotiek nič konkrétne nevidno, je to dlhosrstý druh - je to len jedna chlpatá guľa. Ale veľkosťou vyzerá byť na dospelého jedinca.

Napíš potom, či bola tehotná alebo to bolo niečo iné.

evka234444
autor
3. jan 2026
@lindayaaa

@evka234444 take ma napadlo neni nafuknuta? Ako zastavene vetry?

@lindayaaa to neviem ,veterinár povedal že je pribrata ,keď ma zastavené vetry ako postupovať ? Mám ísť k inému veterinarovi ? Ako jej pomôcť

evka234444
autor
3. jan 2026
@chrobak7

@evka234444 Morské prasatá nemajú presný čas gravidity. AK majú viac malých v bruchu, tak rodia skôr, ak len jedno, tak môžu prenášať aj mesiac. Ak je to samica pol ročná a je spolu so samcom, tak podľa mňa je na 95% gravídna.

Ako určil veterinár, že nie je gravídna? Urobil ultrazvukové vyšetrenie? Alebo len z hmatu?

Vyčkaj ešte 2-3 týždne, podľa mňa bude mať mladé. Samice sú sexuálne aktívne už od 2 mesiacov.

Z fotiek nič konkrétne nevidno, je to dlhosrstý druh - je to len jedna chlpatá guľa. Ale veľkosťou vyzerá byť na dospelého jedinca.

@chrobak7 veterinár povedal pred troma týždňami že nie je tehotná ,možno že už bola tým pádom možno až potom keď nosia niekedy mesiac ako píšeš niekedy 2-3 týždňa . Len z hmatu ,ultrazvuk jej nerobil vraj je to na 100% že nie je tehotná ,taký mudrlant rozmýšľam že prejdem k inému .. samozrejme dám vedieť keď bude tehotná

chrobak7
3. jan 2026
@evka234444

@chrobak7 veterinár povedal pred troma týždňami že nie je tehotná ,možno že už bola tým pádom možno až potom keď nosia niekedy mesiac ako píšeš niekedy 2-3 týždňa . Len z hmatu ,ultrazvuk jej nerobil vraj je to na 100% že nie je tehotná ,taký mudrlant rozmýšľam že prejdem k inému .. samozrejme dám vedieť keď bude tehotná

@evka234444 Gravidita trvá u morských prasiatok od 59 dní ... niekedy aj 80 dní. Takže ak to bolo pred mesiacom, tak už musela byť gravidná, ak mala veľké brucho.

anonym_40cd4a
4. jan 2026
@anonym_d8ae8d

@anonym_d8ae8d morčatám sa suchý chlieb ani zrno nedáva 🤦🏽‍♀️ majú mať bez obilné zmesy najlepšie versele laga, mrkva tiež nie je dobrá často. Nabudúce si niečo prečítajte keď chcete chovať zviera.

hytal
4. jan 2026

Na vašom mieste by som navštívila iného veterinára. Vidno, že máte doma krásnu chlpatú guľku, no takto nikto neodhadne či má v brušku dáke mláďatká. Určite by som žiadala urobiť sono vyšetrenie.

pikachu999
4. jan 2026

Iný veterinár a ultrazvuk..

evka234444
autor
4. jan 2026
@anonym_40cd4a

@anonym_d8ae8d morčatám sa suchý chlieb ani zrno nedáva 🤦🏽‍♀️ majú mať bez obilné zmesy najlepšie versele laga, mrkva tiež nie je dobrá často. Nabudúce si niečo prečítajte keď chcete chovať zviera.

@anonym_40cd4a poradil jej to veterinár tak ten zrejme vie o čom hovorí a ak nie tak chyba je že zle poradil veterinár za to pani nemôže

anonym_40cd4a
5. jan 2026
@evka234444

@anonym_40cd4a poradil jej to veterinár tak ten zrejme vie o čom hovorí a ak nie tak chyba je že zle poradil veterinár za to pani nemôže

@evka234444 veterinár radil chleba nedávať, oni ho dávali lebo si zrejme nezistili o chove potrebné veci dopredu.

evka234444
autor
15. jan 2026
@chrobak7

@chrobak7 včera porodila tri nádherne malé

hytal
15. jan 2026
@evka234444

@evka234444 Super, gratulujem, tak nech sa držia.❤

chrobak7
15. jan 2026
@evka234444

@evka234444 Gratulujem k trojičkám. Sú pekne vyvinuté. Nie je divu, že prenášala.

anonym_3a56dd
15. jan 2026
@evka234444

@evka234444 gratulujem ..hlavne ju oddel od samčeka až za chvíľu nemáte doma ďalšie maličké

anonym_d8ae8d
15. jan 2026
@anonym_40cd4a

@evka234444 veterinár radil chleba nedávať, oni ho dávali lebo si zrejme nezistili o chove potrebné veci dopredu.

@anonym_40cd4a prepacte ze ja som ucena z neba nespadla!!! Bola som vtedy nastrocna.

chrobak7
15. jan 2026
@anonym_d8ae8d

@anonym_40cd4a prepacte ze ja som ucena z neba nespadla!!! Bola som vtedy nastrocna.

@anonym_d8ae8d Netreba sa nad tým znepokojovať. Ani s tým chlebom to nie je úplne tak. Pravdou je, že hlodavcom môže škodiť čerstvý chleba (mäkký). Ale keď je už vysušený, tak ho kľudne môžu dostať a brúsiť si na ňom zuby.

Odchoval som stovky škrečkov, a sem - tam dostali aj suché pečivo, piškóty. A nič sa im nestalo.

anonym_40cd4a
16. jan 2026
@chrobak7

@anonym_d8ae8d Netreba sa nad tým znepokojovať. Ani s tým chlebom to nie je úplne tak. Pravdou je, že hlodavcom môže škodiť čerstvý chleba (mäkký). Ale keď je už vysušený, tak ho kľudne môžu dostať a brúsiť si na ňom zuby.

Odchoval som stovky škrečkov, a sem - tam dostali aj suché pečivo, piškóty. A nič sa im nestalo.

@chrobak7 škrečok je niečo úplne iné, škrecok má potravu postavenú na obilninách a zrnach, morča to naopak nemá jesť. Rovnako je to s tým chlebom, nie je hlodavec ako hlodavec.

anonym_3a56dd
16. jan 2026

Samozrejme že môžu suchý chleba treba ho na obrusovsnie zúbkov

heln
16. jan 2026

@evka234444 ten samec mal byt oddeleny, hned ako kotila. dufam, ze si ho uz oddelila. kludne o 2 mesiace mozte mat dalsie mladata a samica moze mat problem, lebo nemala klud v sestonedeli.

selenka7
16. jan 2026

Naco zbytocne mnozite?? Samec mal byt davno oddeleny a vykastrovany. Co teraz s mladymi? Supnete ich do zverimexu, alebo niekomu kto nimi nakrmi hada???

anonym_3a56dd
16. jan 2026
@selenka7

Naco zbytocne mnozite?? Samec mal byt davno oddeleny a vykastrovany. Co teraz s mladymi? Supnete ich do zverimexu, alebo niekomu kto nimi nakrmi hada???

@selenka7 aj keby tak čo? Veď o tom nevedeli

selenka7
16. jan 2026
@anonym_3a56dd

@selenka7 aj keby tak čo? Veď o tom nevedeli

@anonym_3a56dd co nevedeli? Ze ked budu chovat samicu s nekastrovanym samcom tak ju nenakryje?? No nie, budu si len tak spolu nevinne kvikat. Mozu byt radi, ze im to samica prezila! Stacilo by, ze by bola starsia a bol by to jej prvy porod a mohla uhynut aj s mladymi.

anonym_3a56dd
Odpoveď bola odstránená
selenka7
16. jan 2026
@anonym_3a56dd
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3a56dd 😂🤦🏻‍♀️velmi k veci odpoved hodna mentalneho atleta od cloveka, ktory tu schvaluje krmenie morciat chlebom!!! Suchy chlieb je pre morcata maximalne nevhodny. Odporucam nieco si o ich chove nastudovat, kym tu zacnes postovat svoje duchaplne odporucania http://www.morcataureny.stranky1.cz/. Lutujem tie zvierata, ak sa o nejake "staras".

anonym_1d681b
16. jan 2026
@selenka7

@anonym_3a56dd co nevedeli? Ze ked budu chovat samicu s nekastrovanym samcom tak ju nenakryje?? No nie, budu si len tak spolu nevinne kvikat. Mozu byt radi, ze im to samica prezila! Stacilo by, ze by bola starsia a bol by to jej prvy porod a mohla uhynut aj s mladymi.

@selenka7 Si príliš premotivovaná, sklidni hormón. A čo, keď sa jej narodili 3 malé morčatá? Teraz padne svet?

V Peru ich jedia. Tam by ťa asi roztrhalo.

selenka7
16. jan 2026
@anonym_1d681b

@selenka7 Si príliš premotivovaná, sklidni hormón. A čo, keď sa jej narodili 3 malé morčatá? Teraz padne svet?

V Peru ich jedia. Tam by ťa asi roztrhalo.

@anonym_1d681b ja mam motivaciu aj hormony uplne v poriadku. Na Slovensku je takym narodnym sportom povazovat psy a macky za pravoplatnych "clenov rodiny" a tak sa k nim aj spravat, odsudzovat "mnozitelov" pokial nemnozia cistokrvne zvierata s papiermi a na druhej strane, v Azii su tiez bezne potravou. A vlastne nie len v Azii, ani nemusime chodit daleko, aj v slovenskych osadach su psy casto sucastou jedalnicka. Ale ak uz ide o morcata, je v pohode krmit to kdecim, zvyskami z kuchyne, nechat ich nech sa mnozia, nech sa samice urodia k smrti... Toto nebol post od cloveka, ktory chova zvierata "na maso" ale predpokladam ako domacich milacikov. Tak by bolo adekvatne sa k nim aj primerane spravat a pokial nema autorka spravne informacie o tom, ako na to, je nejaka edukacia na mieste.

anonym_3a56dd
Autor odpoveď zmazal
anonym_3a56dd
16. jan 2026
@selenka7

@anonym_1d681b ja mam motivaciu aj hormony uplne v poriadku. Na Slovensku je takym narodnym sportom povazovat psy a macky za pravoplatnych "clenov rodiny" a tak sa k nim aj spravat, odsudzovat "mnozitelov" pokial nemnozia cistokrvne zvierata s papiermi a na druhej strane, v Azii su tiez bezne potravou. A vlastne nie len v Azii, ani nemusime chodit daleko, aj v slovenskych osadach su psy casto sucastou jedalnicka. Ale ak uz ide o morcata, je v pohode krmit to kdecim, zvyskami z kuchyne, nechat ich nech sa mnozia, nech sa samice urodia k smrti... Toto nebol post od cloveka, ktory chova zvierata "na maso" ale predpokladam ako domacich milacikov. Tak by bolo adekvatne sa k nim aj primerane spravat a pokial nema autorka spravne informacie o tom, ako na to, je nejaka edukacia na mieste.

Strana
z2