icon

Ktorého papagája zvoliť: Ara alebo Žako?

cochces
Dnes o 11:13

Rozmyslam intenzivne nad kupou jendneho z tychto papagajov.Skuseni chovatelia ale su nevyhody chovat papagaja? Uvedomujem si ze je to narocnejsie zvieratko co sa venovania tyka.Ale mam na to vhodny priestor a v podstate aj cas.Bol by v klietke pocas prace a z prace vypusteny.

parvinka0001
Dnes o 11:16

Ak si na insta skús mirke napísať . Ma kadejaké

petricienka
Dnes o 11:18

No ono je to dosť náročný parťák. Žako asi ešte o kúsok viac ako Ara. Robí bordel, hluk, musíš sa mu dostatočne venovať atď, ak nemá dlhšie spoločnosť, dá ti to jasne najavo. 🙂 Ale ak máš toto vyriešené, tak by som neváhala. ♥ Vtáčiky sú láska.

cochces
autor
Dnes o 11:25
@petricienka

No ono je to dosť náročný parťák. Žako asi ešte o kúsok viac ako Ara. Robí bordel, hluk, musíš sa mu dostatočne venovať atď, ak nemá dlhšie spoločnosť, dá ti to jasne najavo. 🙂 Ale ak máš toto vyriešené, tak by som neváhala. ♥ Vtáčiky sú láska.

@petricienka Ano mne hluk nevdi vysavam aj tak kazdy den,a to ze je to laska.Milujem ich najviac so zvierat.Mali me andulky boli uzasne,teraz som videla Aru u klienta a nadherny stale si nieco hundral popod zobacik.

katarinaba
Dnes o 11:26

Ja mam sice "len" Alexandra velkeho, ale je to potvora uvrestana, kadi kade chodi (lieta), bordel robi okolo klietky horsi ako prasiatko, rozhryzie vsetko co mu pride do cesty. Ale za nic na svete by som ho nedala prec a keby som stala pred otazkou kupit / nekupit opat, tak nevaham ani sekundu.
Len je to naozaj narocne na cas - je to velmi spolocensky zalozene zviera, potrebuje velmi vela interakcie, podnetov, zabavy. Pri zakovi je navyse problem, ze ak je trosku zanedbavany, alebo ma nepohodlie, nieco mu vadi, dokaze si vytrhat perie. Naozaj si ho vysklbe. Na druhej strane je to neskutocne dokonaly imitator zvukov, velmi vela rozprava. Ara je zas vacsia a mne pride viac priatelska - keby som si mala vybrat z tychto dvoch, tak asi radsej aru.
Este poznamka na koniec - k tomu, co vidis na videach - to maznanie, rozpravanie, vsetky kusky - k tomu je cesta velmi dlha. Aj ked je vtacik rucne dokrmeny - tam musis krocik po krociku budovat doveru.

cochces
autor
Dnes o 11:53
@katarinaba

Ja mam sice "len" Alexandra velkeho, ale je to potvora uvrestana, kadi kade chodi (lieta), bordel robi okolo klietky horsi ako prasiatko, rozhryzie vsetko co mu pride do cesty. Ale za nic na svete by som ho nedala prec a keby som stala pred otazkou kupit / nekupit opat, tak nevaham ani sekundu.
Len je to naozaj narocne na cas - je to velmi spolocensky zalozene zviera, potrebuje velmi vela interakcie, podnetov, zabavy. Pri zakovi je navyse problem, ze ak je trosku zanedbavany, alebo ma nepohodlie, nieco mu vadi, dokaze si vytrhat perie. Naozaj si ho vysklbe. Na druhej strane je to neskutocne dokonaly imitator zvukov, velmi vela rozprava. Ara je zas vacsia a mne pride viac priatelska - keby som si mala vybrat z tychto dvoch, tak asi radsej aru.
Este poznamka na koniec - k tomu, co vidis na videach - to maznanie, rozpravanie, vsetky kusky - k tomu je cesta velmi dlha. Aj ked je vtacik rucne dokrmeny - tam musis krocik po krociku budovat doveru.

@katarinaba Dakujem,A Ara nema vacsie kridla?Ja len to ze aj klietka musi byt vacsia,nie?Mne sa aj Ara velmi paci,pozeral som take videa a boli uzasne.

erikamamo
Dnes o 11:55

obdivujem kazdeho, kto sa na toto da ♥ my sme mali len andulky, uz aj to bola celkom starost, ale tak je to asi s kazdym zvieratkom...

katarinaba
Dnes o 11:59
@cochces

@katarinaba Dakujem,A Ara nema vacsie kridla?Ja len to ze aj klietka musi byt vacsia,nie?Mne sa aj Ara velmi paci,pozeral som take videa a boli uzasne.

@cochces urcite jej treba volieru primeranej velkosti. Pri vtakoch je kazda klietka mala, kazdy vtacik by mal mat moznost lietat mimo klietku. Pripadne mat velke voliery, kde sa im da normalne lietat. Ara je velka, o dost vacsia ako Zako alebo Alexander velky. Myslim, ze v byte bude mat aj tak malo pohybu - ale nie som odbornik, nemala som ju. No su nadherne, ja by som ju brala vsetkymi desiatimi 🙂 ale nemam dost priestoru pre nu.
Ano, videa su dokonale. Ale priprav sa na to, ze k tomu, co na tych videach vidis je fakt daleka cesta. Papagaje su zo zaciatku nedovercive, bojazlive, vybudovat si s nimi doveru nie je len tak. Nie je to stena, ze sa tesi, ze mu darujes pohlad. Urcite zo zaciatku sa bude bat, bude mozno hryzt. Chce to veeeela trpezlivosti.

anonym_bcce94
Dnes o 12:09

Moj brat mal Žaka, bol úžasný, ale keď ho nepustili z klietky každý deň, tak sa hneval, okrem toho veľa špiny, on stále niečo lúska taký veľký papagáj.
Púšťali ho, ale to zas okakané všetko..
V noci ho museli zakrývať inak by sa nevyspali, aj cez deň hocikedy taký hukot spustil, že ámen.
Deti k nemu nemohli, bol náladový, nevyspytateľný.
Posunuli ho do dobrých rúk, aj keď moj brat je chovateľ vtáctva celý život, toto nezvládol.
My máme pagekonku(gekon plaz) teraz a to je naúžasnejšie stvorenie aké sme kedy mali, na túto rýchlu dobu ideálne domáce zvieratko💗

anonym_bcce94
Dnes o 12:16

Papagájovi sa treba venovať aspoň 3 hodiny denne, keď sa mu toľko času nevenuje je nahnevaný, uškriekaný, nervózny, frustrovaný, divoký..

akvi
Dnes o 12:17

@cochces si si vedomá toho, že Ara sa dožíva 50-60 rokov? To si málokto uvedomuje. Predstav si seba o 20-30-50 rokov, fakt chceš taký obrovský záväzok? Sused má Aru, je to nenormálne hlučné zviera, dokáže škriekať hodiny vkuse, vyžaduje neustálu pozornosť, musíš ju dokrmovať striekačkou priamo do zobáka, nie je to sranda. Rozhryzie všetko, čo vidí. Bordel neskutočný okolo klietky. Nechcem ťa odrádzať, len si treba uvedomiť aj tú odvrátenú realitu. Keď pôjdeš niekam preč, má sa ti o ňu kto postarať? A nie, nestačí jej dať jesť, ako andulkam. Ara je podľa mňa náročnejšie zviera, ako pes. Veľmi dobre si to zváž.

anonym_bcce94
Dnes o 12:35
@akvi

@cochces si si vedomá toho, že Ara sa dožíva 50-60 rokov? To si málokto uvedomuje. Predstav si seba o 20-30-50 rokov, fakt chceš taký obrovský záväzok? Sused má Aru, je to nenormálne hlučné zviera, dokáže škriekať hodiny vkuse, vyžaduje neustálu pozornosť, musíš ju dokrmovať striekačkou priamo do zobáka, nie je to sranda. Rozhryzie všetko, čo vidí. Bordel neskutočný okolo klietky. Nechcem ťa odrádzať, len si treba uvedomiť aj tú odvrátenú realitu. Keď pôjdeš niekam preč, má sa ti o ňu kto postarať? A nie, nestačí jej dať jesť, ako andulkam. Ara je podľa mňa náročnejšie zviera, ako pes. Veľmi dobre si to zváž.

@akvi veru, so psom aj vieš niekam isť, ale papagája nezoberieš, moj brat sa nepohol z domu koli nemu 3 roky, ledva zvládal poobedné, lebo švagriná sa ho bála a nepúšťala ho.
Ďalší známy mal tiež Žaka, za týždeň čo bol na dovolenke si vytrhal pierka, čo tak trpel a ďalšie 2 týždne sa s ním za to nebavil, tiež sa vyjadril, že ľutuje taký závazok na niekolko desaťročí.
Aj keď sa o neho staral otec, ktorého poznal, nestačilo to..

anonym_0f7c9f
Dnes o 14:10
@anonym_bcce94

Papagájovi sa treba venovať aspoň 3 hodiny denne, keď sa mu toľko času nevenuje je nahnevaný, uškriekaný, nervózny, frustrovaný, divoký..

@anonym_bcce94 to skoro ako ja 😀

anonym_bcce94
Dnes o 14:24
@anonym_0f7c9f

@anonym_bcce94 to skoro ako ja 😀

@anonym_0f7c9f uf 😁 mne stačí aj hodina, aby som neškriekala🤪

anonym_0b5b1c
Dnes o 14:52
@cochces

@petricienka Ano mne hluk nevdi vysavam aj tak kazdy den,a to ze je to laska.Milujem ich najviac so zvierat.Mali me andulky boli uzasne,teraz som videla Aru u klienta a nadherny stale si nieco hundral popod zobacik.

@cochces aha je aj menší druh Ara nobilis, Ara marakana, Ara severa, Ara žltokrka atď.. treba si uvedomiť že Žako sa zvyčajne naviaže na 1 osobu väčšinou to je opačné pohlavie a zvyšok rodiny môže napádať. Ara je zas prispôsobivejšia aj k iným ľuďom dokonca cudzim len to záleží od povahy papagája všetko. A treba si uvedomiť že tieto veľké papagáje potrebujú veľa podnetov inak zničia celý dom. A časom budú potrebovať k sebe pár nemali by zostať po samom.

anonym_9f79d7
Dnes o 16:42

Mali sme žako ale po roku sme predali

cochces
autor
Dnes o 16:54
@anonym_9f79d7

Mali sme žako ale po roku sme predali

@anonym_9f79d7 Preco?

anonym_9f79d7
Dnes o 18:09
@cochces

@anonym_9f79d7 Preco?

@cochces neskutočne mi začal vadiť ten hluk a stály bordel. Nejaký triky už vedel no ten hlas dlhodobo je ťažké znášať