Tipy na zlepšenie pohodlia škrečka
Ak máte niekto skúsenosti, prosím o radu. Máme takúto klietku pre sýrskeho škrečka. Ma tam stredne veľké plné koleso (20cm), má drevený dom, pitko, jedlo ma granule a zmesky pre škrečka, tyčinky na okusovanie, ovocie, zeleninu, občas kuracinu. Má derevený mostík a tunel lufa. Piliny mu dávam klasické bezprašné. Čo by som mu mohla dať ešte do klietky, aby mohol obrusovať zuby a aby sa nenudil? Pripadne akú podstielku ešte pridať, alebo čím obohatiť stravu, poznáte nejaké vitamíny pre hlodavce ?
My nasmu susime supky z mrkvy, petrzlenu (predtym zeleninu umyt, supky dat na plech na papier na pecenie a odlozit napr. na chladnicku, hore na linku, sem-tam premiesat rukou, aby sa dobre ususili. To iste supky z jablka napr. Pozor, zemiaky nie). Teraz na jar nosit cerstve listy + kvety (datelina, pupava, skorocel, sedmokrasky...), max za hrst, radsej castejsie a cerstve ako prilis vela naraz, aby mu to tam nekvasilo / nesparilo sa, okrem toho este kusok vetvicky z ovocneho stromu (jablon, hruska, slivka, ceresna), pokojne i s pucikmi, listami, kvetmi. Takisto slnecnicove semiacka, tekvicove (v supke), orechy (vlasske, arasidy...) v supke. Skrupinu iba stlac, aby praskla a pootvorila sa, on sa uz zabavi a poradi si s tym.
Dalej rolku z toaletaku - nechaj mu na nej zopar utrzkov, bude si ich trhat a nosit do "hniezda", takisto krabicu z vytahovacich vreckoviek, nas ju za tyzden rozhryzie doslova na omrvinky 🤪
Ked bude teplejsie, pokojne ho zobrat von na bezpecnu luku (pozor na psov a drave vtaky) a nechat chvilku pobehat.
...a este mi napadlo, piesok na "kupanie", v tom sa rad vyvala.
Pre spestrenie stravy obcas trolinku - za lyzicku - bieleho jogurtu (co nezje do hodinky, dat prec), kusok vajicka, kusok syra, zeleninu kusok i cerstvej, napr. uhorku.
My nasmu susime supky z mrkvy, petrzlenu (predtym zeleninu umyt, supky dat na plech na papier na pecenie a odlozit napr. na chladnicku, hore na linku, sem-tam premiesat rukou, aby sa dobre ususili. To iste supky z jablka napr. Pozor, zemiaky nie). Teraz na jar nosit cerstve listy + kvety (datelina, pupava, skorocel, sedmokrasky...), max za hrst, radsej castejsie a cerstve ako prilis vela naraz, aby mu to tam nekvasilo / nesparilo sa, okrem toho este kusok vetvicky z ovocneho stromu (jablon, hruska, slivka, ceresna), pokojne i s pucikmi, listami, kvetmi. Takisto slnecnicove semiacka, tekvicove (v supke), orechy (vlasske, arasidy...) v supke. Skrupinu iba stlac, aby praskla a pootvorila sa, on sa uz zabavi a poradi si s tym.
Dalej rolku z toaletaku - nechaj mu na nej zopar utrzkov, bude si ich trhat a nosit do "hniezda", takisto krabicu z vytahovacich vreckoviek, nas ju za tyzden rozhryzie doslova na omrvinky 🤪
Ked bude teplejsie, pokojne ho zobrat von na bezpecnu luku (pozor na psov a drave vtaky) a nechat chvilku pobehat.
...a este mi napadlo, piesok na "kupanie", v tom sa rad vyvala.
Pre spestrenie stravy obcas trolinku - za lyzicku - bieleho jogurtu (co nezje do hodinky, dat prec), kusok vajicka, kusok syra, zeleninu kusok i cerstvej, napr. uhorku.
@mamatroch ked zobrat von na luku, tak to mu spravite vonku daku ohradku? Nech si pobeha?
@mamatroch ked zobrat von na luku, tak to mu spravite vonku daku ohradku? Nech si pobeha?
@sisulka10 vies co, mame teraz takeho leniveho, ten si len tak komôtne vykracuje akoby mal shopping tour a nie prilezitost zdrhnut 😆 ...ohradku netreba, treba najst bezpecne prostredie, teda nie blizko cesty napr a tiez pozor pri plotoch napr ci dierach vyhrabanych psami a pod, lebo sa moze zahrabat do zeme. samozrejme treba byt blizko pri nom (kvoli dravym vtakom - sokolom, jastrabom), my zvykneme nasho bravat i na detske ihrisko, tam je to kvoli vtakom bezpecnejsie, je tam vela ludi. no tu zas treba dat pozor na deti, aby ho nezaslapli omylom 😉
a von si ho treba zobrat v prenosnej klietke, aby si ho mala kam dat, ked uz mas pocit, ze mu stacilo.
a teraz na jar mu mozete davat cerstve (i nasusit na neskor) rastliny, moze: pupavu, pastiersku kapsicku, skorocel, datelinu... a aj kusok konarika OVOCNYCH stromov aj s kvietkami a listami, aj si zuby pobrusi, aj ma nieco nove v klietke.
takisto ma rad supy z mrkvy, petrzlenu (umyt zeleninu!) a osupat skrabkou, pre nas odpad, pre neho poklad, tie zvyknem na papier na pecenie na plech rozlozit a nechat volne vyschnut, obcas premiesat.
nedavat petrzlenovu vnat, zeleny salat, kapustu, karfiol, z toho by ho mohlo zdut.
moze aj kusok cerstveho ovocia umyteho, cukinu...
a obcas ako maskrtu orechy - vlassky, arasid napr. arasid staci v ruke stlacit, aby popraskala supa a dat mu ho tak, kludne i zahrabat do pilin, on si ho vynucha a sam vyluska von, ma to aj ako zabavu 😉
vlassky mu daj polku orechu kludne v supke, on si uz poradi 😁
takisto ovsene vlocky, volne rozsypat trosku po akvariu / klietke, on si ich "povysava".

Hlavne mu kúp väčšie koleso, má mať 28-29 cm, inak trpí jeho chrbtica. Ja dávam aj ruličky z toaleťáku, zabaví sa pri trhaní. A v Hornbachu mávajú aj také malé vysušené kukurčné klásky, to rád okusoval.