Znechutenie z pomoci pre zvieratá
Milujem zvieratá už od detstva, vyrastala som v dome kde boli stále nejaké, okrem hospodárskych aj psy a mačky. Niekoľkokrát sme si nechali mača, ktoré nám nejaký dobrák prehodil cez plot. V dome však ostali už len moji rodičia ktorí majú svoj vek, ja bývam v meste, v malom byte. Keďže tu nemám priestor na držanie psov a mačiek, aspoň pomáham ako sa dá. v poslednom čase som čoraz viac znechutena nielen z ľudí, ktorí zvieratká vyhadzujú a zanedbávajú, ale aj z ľudí ktorí ich majú zachraňovať. Podľa mňa keď sa človek rozhodne niečo také robiť, tak musí rátať s tým že to nie je jednoduché. Dosť ma mrzí že tá komunikacia z ich strany je nepríjemná, ba priam až agresívna často. Stačí že niečo niekto napíše, ani nie kritiku, už mu píšu že nech nemá blbé poznámky a radšej pomôže. Niekto zviera polutuje na FB a už komentár že keby miesto vypisovania radšej poslal peniaze na liečbu. Mám nastavené aj trvalé prikazy, aj pomôžem keď sa dá, ale proste netlačim tie peniaze. O citovom vydieraní ani nepíšem. Faktúry sa samé nezaplatia, ale už to nie je o Tom že aj malo pomôže, že hocičo aj zdieľanie či komentár pomôže, už hneď len pošlite peniaze alebo si zoberte zviera k sebe a buďte ticho.
Máte aj vy taký pocit? Alebo mám len nešťastie na organizácie ktoré sledujem?
@anonym_0d6982 Preco by sa o to mal starat stat?Ak su plne utulky,treba to utratit.A kto to ma platit este napis ze my s nasich dani,nie?Normalne utratit.A za dalsie regulovat chovatelov,ci chovnych alebo kazd kto chova zviera mal by sa vediet dokazat postarat aby sa potom takto nemnozili.
@anonym_e5f1f3 zo zakona maju obce zriadovat a platit utulky. Samozrejme, ze mnozenie zvierat za ucelom dosiahnutia zisku u malo byt davno zatrhnute.
V inych statoch to funguje.
@madeincssr a ked spapas nemu tvar na tanieri to ti uz nevadi.
@anonym_e5f1f3 v podstate mas pravdu no. Nie som vegetarian. Ale zabijat ani tie "potravinove" zivocichy nedokazem (to asi tiez nie je bohvieaka polahcujuca okolnost). Asi aj tak pojdem do pekla 👿.
Niekedy je to už cez čiaru.
Zároveň keď aj chces nejaké zvieratko adoptovať tak ich podmienky sú tiež niekedy cez čiaru. Toľko otázok nemala ani úradníčka keď sme žiadali o adopciu dieťaťa.
Ja ti to napíšem z pohľadu človeka, ktorý robil v útulku s mačkami. Zvierat veľa, všetko je na báze dobrovoľníkov, ktorí majú svoje rodiny, žiaden čas, často ani peniaze a pozerajú sa na nesmierne utrpenie zvierat, ktorým často nedokážu pomôcť ani s vypätím všetkých sil a vlastných peňazí. Nepomôže skoro nikto, len všetci nonstop volajú a píšu presne takéto komentáre. Ti ľudia sú zúfalí a frustrovaní. Ano niekedy už vybuchnú moc, ale takéto komentáre naozaj ničomu nepomôžu, keď človek ktorý hľadá konkrétnemu zvieraťu pomoc padá dole hubou a nevie z čoho ho zajtra nakŕmi. Tak len aby si vnímala aj ten pohľad z druhej strany
@anonym_285 pretože často sú to zvieratá odchované od malička vnútri, vypiplane z hrozného stavu, liečba stala veľké peniaze a nikto nechce, aby do týždňa skončilo pod kolesami auta. To hovorím teraz hlavne za mačky. U nás bolo 90% depozitu maciatka, niekedy aj naozaj par hodinové, dokrmovane každé tri hodiny fľaškou, zvyknuté žiť čisto vnútri. Tiež sme požadovali adopciu len do interiéru. Ak sme mali staršiu mačku, tak tým sme hľadali aj zabezpečený dvor, pretože bola zvyknutá žiť vonku a voľný pohyb by jej chýbal. K psom sa vyjadriť neviem, s tými som nerobila
@anonym_285 ale chápeš že tie mačky su zvyknuté na život dnu? Ty nemôžeš zobrať vnutornumačku a hodiť ju na dvor. Je veľký rozdiel, keď od malička je mačka zvyknutá žiť vonku, je na to aj fyzicky (srsťou) prispôsobená a keď je to mačka zvnútra. Dalsia vec ktorú nevidíš sú choroby, ktoré sa vonku medzi mačkami šíria. Fip, flev, fev, mykoplazmy. Proste ľudí to stojí čas, vlastne peniaze a chce aby to zviera žilo dobre. My sme tento rok adoptovali všetky maciatka, takže nám konkrétne v útulku nestoja. Ak nesúhlasíš s podmienkami nikto ti nebráni ísť si odchytiť mačiatko von, na jar ich nájdeš na každom kroku. Potom s ním ísť na veterinu, zaplatiť celú liečbu, pretože na 90% bude chore, začervene a zasoplene a potom si ho nechať na dvore.
@anonym_autor ved chyba na Slovensku dvetisic sestier zdravotnych a kdeze este o zvieratach starosť,navyse,ked sme vraj v podradnom chovani psov vraj prvi na svete,poslední v europe skoro vo vsetkom,tam kde nie ,tak az tretí od konca,a Ty sa zamyšlas nad citovou väzbou hrubokožiek z útulku? Uz davno stratili cit aj ilúzie o ľuďoch a vobec sa im ani nedivím...
@anonym_285 nikdy to nepochopíš, pokial si v tom útulku niečo nezažila a nepomohla.
Pred rokmi sme vo forme mali vlciaka, strážneho psa. Starali sme sa o neho s láskou. Potom sme firmu sťahovali, z prenájmu do vlastných priestorov, kde sa vopred pripravil interiér objektu a exteriér čakali stavebné úpravy. Psík tam byť nemohol, komplet otvorený priestor.
"Požičali" sme ho synovi nášho klienta, ktorý sa so psíkom hrával, keď k nám chodil s otcom, boli veľmi kamaráti. Chodili sme za ním, nosili sme krmivo, ale dával nám najavo,bez už má nového pána.
Po dokončení stavby sme sa chlapca pýtali či nám ho vráti, ale keď sme videli ten vodopád sĺz, cuvli sme.
Teraz máme tri roky kocurika, bol darovaný a, samozrejme, je to ten najkrajší , najmúdrejší....atď. kocúrik na svete.
Myslím, že útulky by sa mali zamerať hlavne na nájdenie nového domova pre zvieratá, to by situáciu mohlo zlepsit

@anonym_601050 mozno by si svoj nazor prehodnotila, keby si tie "neme tvare" musela sama naveky uspavat. Su to tiez zive bytosti no.
@madeincssr a ked spapas nemu tvar na tanieri to ti uz nevadi.