icon

Rozprávky v cudzom jazyku

5. sep 2025

ahojte keďže dcéra občas pozerá tv rozprávky( 2r) ma zmysel ich púšťať v cudzom jazyku ?
nalepi sa na dieťa niečo? ma niekto skusenosti ? pripadne poradit rozpravky v angličtine?

anonym_c401ad
5. sep 2025

@anonym_autor syn začal pozerať Netflix v čase covid (4.rocnik)..teraz je 9.rocnik a filmy pozerá bez tituliek,rozumie skoro všetko..v triede je naj z AJ..pozerá len anglické filmy,cize má zmysel..peppa pig je take Easy..

luckajozko21
5. sep 2025

Pustam v EN, ale tych 10-15minut sedim pri nom a rozpravame sa, opakujeme co hovoria, prekladame. Lepi sa to na neho neskutocne.
Pozera od tych 2r,..ale velmi rychlo zacal hovorit slovensky aj vo vetach, takze nie je to tak, ze by som mu pchala anglictinu.

pettom19
5. sep 2025

Moj ma 3 roky a viac slov chyta z anglictiny ako slovenciny. Pozera na YT anglicke rozpravky, s otcom sa rozprava po anglicky, dalsi piati ludia s nim hovorime po slovensky a aj tak keca v anglictine 😁.

viestta
5. sep 2025

Nalepi sa. Aj na dospeleho, aj na dieta. Treba to vyvazit aj rozpravkami v slovencine

lllaila
5. sep 2025

@anonym_autor jasné, že to má zmysel. Náš syn pozeraval stanicu Jim Jam, vtedy sme nemali žiadny detský program v slovenčine, čiže angličtina a španielčina, a angličtinu dnes používa ako druhý rodný jazyk, je mu prirodzená. Zato česky nerozumel hádam do 5. triedy, lebo také rozprávky nepozeral.

kiki68
5. sep 2025

Je toho vela, zalezi ci to dieta bude bavit a bude to tolerovat.

tanyan
5. sep 2025

Naša pozerala rozprávky na Disney Junior po anglicky, okrem toho chodila aj na Helen Doron kurzy a niekedy som jej večer aj čítala po anglicky. Angličtinu má ako druhý rodný jazyk. Určite odporúčam rozprávky v angličtine.
Ja som sa dôsledne vyhýbala češtine, aby nezaniesla čechizmy do slovenčiny a podarilo sa. Teraz má 10 rokov a plynulo rozpráva (aj rozmýšľa - nepotrebuje si v hlave prekladať) v angličtine aj v slovenčine.

tl999
24. sep 2025

Ja by som dvojročnému televízor, tablet, YouTube atd. ešte nepúšťala.
Vrelo ti odporúčam knihy. Ja s pomocou kníh učím dcérku po slovensky.
Zadovážila som si Albi pero s knihami a neviem ich vynachváliť. Malej sa veľmi páčia aj knihy aj pero. Ona sama si ich vyžaduje. Spolu preberáme ich s tým perom a opakujeme slovíčka a ja jej ešte vysvetlím situácia ak treba. Ako som videla vydavateľstvo má aj v angličtine také knihy, plánujem si zadovážiť aj tieto, lebo vidím na dcérke, že už pasívne rozpoznáva slovenské slovíčka niekedy už vyslovuje ich po slovensky.
Mimochodom, snažím sa komunikovať s ňou sem tam po slovensky, aj na uliciach, v detskom parku si počúva občas slovenčinu, takže som veľmi nádejná ohľadom učenia sa slovenčiny. Veľká zásluha patrí ale Albi knihám.